Pieni perheyritys nousi vain muutamassa kuukaudessa maailman parhaiden pizzerioiden joukkoon: "Tuntuu uskomattomalta"

Merikorttelissa sijaitseva pizzeria Forza niitti mainetta kansainvälisessä pizzakilpailussa.

Forzassa margherita on saanut nimen Queen
Forzassa margherita on saanut nimen Queen

Vuosittain Italian ja maailman parhaita pizzerioita listaava italialainen 50 Top Pizza on jälleen laittanut Euroopan parhaat pizzat järjestykseen. Tällä kertaa Euroopan 50. parhaan pizzerian joukkoon mahtui kolme suomalaisravintolaa; sijalla 22. pizzeria Forza, sijalla 26. pizzeria Luca ja sijalla 29. pizzeria 450°C.

Listan parhaiten sijoittunut, ja samalla Suomen parhaaksi pizzeriaksi noussut Forza on todellinen yllätysnimi: se on ehtinyt olla avoinna vasta muutaman kuukauden.

LUE LISÄÄ FORZASTA: Pizzaguru avaa uuden ravintolan kantakaupunkiin: Forza on pizzeria, jolle yksi uuni olisi aivan liian vähän

"Mahtavalta tuntuu! Olemme olleet auki vasta muutaman kuukauden, ja saatiin nyt jo näin tärkeä tunnustus. Olen kiitollinen koko upealle henkilökunnallemme ja miehelleni, koska yhdessä olemme saaneet luotua juuri sellaisen pizzerian, josta olemme pitkään haaveilleet -ja näköjään muutkin tykkäävät meidän meiningistä", Forzan toinen omistaja, Salla-Maria Platania kertoo Citylle.

Vaikka omistajat osasivat odottaa listalle pääsyä, näin hyvä sijoitus tuli kuitenkin todellisena yllätyksenä.

Forza hurmaa vaativammankin pizzanystävän.
Forza hurmaa vaativammankin pizzanystävän. Kuva: Forza

"Euroopan pääkaupungit ovat täynnä loistavia pizzerioita, joten tuntuu uskomattomalta, että meidän pieni, mutta intohimolla toteutettu perheyritys nousi heti maailman parhaiden joukkoon."

Pizzerian nimi sai aivan uuden merkityksen

Salla-Maria oli vastaanottamassa palkintoa Milanossa San Babilan teatterissa torstai-iltana järjestetyssä tilaisuudessa. Samalla Forza sai kutsun syyskuussa Napolissa järjestettävään tilaisuuteen, jossa palkitaan maailman 50 parasta pizzeriaa. 

Forza on tarkoittaa italiaksi voimaa, ja omistajat päätyivät nimeen etsittyään vuosikausia sopivaa toimitilaa Punavuoresta. Italiassa yleisenä kannustushuutona esimerkiksi jalkapallo-ottelussa käytetty "forza" merkitsee tällä hetkellä omistajille paljon.

Salla-Maria ja Luca Platania ovat kehittäneet suomalaista pizzakulttuuria jo vuosia.
Salla-Maria ja Luca Platania ovat kehittäneet suomalaista pizzakulttuuria jo vuosia.

"Meille nimi sai kuitenkin ihan uuden merkityksen, koska Luca (Platania) sairastui juuri ennen ravintolan avausta syöpään ja on nyt syöpähoidoissa. Sen vuoksi hän ei päässyt kanssani Milanoon noutamaan palkintoa", Salla-Maria kertoo.

Napolilaista vai roomalaista pizzaa? Miksi valita, kun voi saada molemmat

Forzassa paistetaan kahdenlaisia pizzoja: pyöreitä napolilaistyylisiä pizzoja puu-uunissa sekä rapeaa roomalaista peltipizzaa sähköuunissa. Lisäksi tarjolla on Suomessa vielä toistaiseksi harvinaisia friteerattuja herkkuja, kuten friteerattua pizzaa sekä arancinoja.

Forzassa kunnianhimo näkyy muun muassa siinä, että taikinoita kohotetaan vähintään kaksi vuorokautta ja siinä, että jokainen pizza viimeistellään erilaisella oliiviöljyllä. Taikina hurmasi myös raadin.

Yksi Forzan suosituimmista pizzoista sisältää sitruunaa ja sardellifileitä.
Yksi Forzan suosituimmista pizzoista sisältää sitruunaa ja sardellifileitä.

"Luca Platanian työ levypizzojen parissa on ihailtavaa ja sen voi todella maistaa lopputuloksesta, varsinkin mitä tulee taikinaan. Myös klassinen napolilaistyylinen pyöreä pizza on erittäin vakuuttava heti ensipuraisusta lähtien", raati perustelee Forzan korkeaa sijoitusta.

Salla-Maria ja Luca ovat vuodesta 2012 alkaen tehneet töitä paremman pizzakulttuurin eteen Suomessa. He avasivat muun muassa Pizzariumin, Suomen ensimmäisen roomalaisen palapizzerian, jonka he myivät Royal Ravintoloille. Viime syksynä pariskunta julkaisi Passione Pizza - pizzan monet muodot -pizzakirjan, jossa jaetaan reseptejä innokkaille kotileipureille.

 

2 kommenttia

alizaati

28.5.2022 12:35

Wendy’s is an American international fast food restaurant chain. It was founded on November 15, 1969, by Dave Thomas, in Columbus, Ohio. https://wendys-breakfast-menu.info/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi