Rosterissa rikotaan kaavoja

Lounastimme uudessa ravintola Rosterissa ravintoloitsija Paul Hickmanin kanssa.

Rosterin tyylikäs sisustus on Bond Creative Agencyn käsialaa.
Rosterin tyylikäs sisustus on Bond Creative Agencyn käsialaa.

Roster on kesäkuussa avattu uutuusravintola Kauppatorin kupeessa, Apteekinkulmaksi kutsutussa kadunkulmassa Pohjoisesplanadilla.

Ravintolan ilme on huipputyylikäs petroolinsinisine samettipintoineen ja messinkisine yksityiskohtineen, mutta kaikkea värittää rentous ja huumori. Ravintolan nimen jokainen kirjain on painettu eri fontilla. Erikoinen logo on tarkkaan harkittu anarkistinen veto, kertoo ravintoloitsija Paul Hickman, tämänpäiväinen lounasseuramme. Tässä ravintolassa rikotaan rajoja.

“Idean alullepanija on keittiömestari Kari Aihinen. Ajatuksena oli avata niin hyvä ravintola, ettei sillä olisi varsinaista konseptia. Olin ensin epäluuloinen, sillä pidän konsepteista. Tajusin kuitenkin pian, että idea on mahtava”, Hickman sanoo.

Rosterin perusidea on simppeli: ravintolassa tarjotaan kohtuuhintaista ruokaa ja juomaa hyvällä sijainnilla. Lähtökohtana on, ettei ravintolaa lukita mihinkään tiettyyn tyyliin tai maahan, ja tunnelma pidetään mutkattomana.

“Haluamme rikkoa sääntöjä ja jäykkyyttä, mitä suomalaisessa ravintolaruokailussa edelleen on”, Hickman selittää.

Rosterissa rikotaan kaavoja esimerkiksi viinilistalla. Viinit on lajiteltu lajikkeen tai makumaailman sijaan listalle painoarvoltaan, sillä jokaisen juojan maku on erilainen. Lisäksi viinejä voi tilata pullon sijaan joko laseittain tai eri kokoisissa karahveissa. Hickmanin (joka on muuten myös sommelier) mukaan joustavammalla tilauskoolla tehdään tietoisesti lovea viininmaistelun glorifioituun imagoon ja tehdään maistelu kaikille helpommaksi.

“Viininrakastajana haluaisin ravintoloissa nimenomaan, että hyviä viinejä saisi laseittain. Yleensä se menee juuri toisin päin - mitä kalliimpi viini, sitä enemmän sitä pitää ostaa. Harva sitten uskaltaa.”

Rosterin tunnelma on tyylikäs, mutta rento.
Rosterin tunnelma on tyylikäs, mutta rento.

All in -lounaasta saa takuulla vatsansa täyteen.
All in -lounaasta saa takuulla vatsansa täyteen.

Loosipöytä, paras pöytä.
Loosipöytä, paras pöytä.

Yksi asia Rosterissa haluttiin kuitenkin pitää perinteisenä. Vaikka alkuperäisenä ajatuksena oli tehdä jaettavia annoksia siten, ettei alku- pää- ja jälkiruokalistoja ole, päädyttiin annokset lopulta kuitenkin kategorisoimaan alku- pää- ja jälkiruokiin.

“Ihmiset ovat tottuneet kategorioihin. Se on kaava, joka toimii, eikä sitä tarvitse rikkoa.”

Listalta löytyy kahdeksan alku- ja kahdeksan pääruokaa sekä neljä jälkkäriä. Sunnuntaisin järjestetään rento Sunday Roast, jonka tarjottavat voi valita pienempään tai isompaan nälkään koko perheelle. Jos ruoka ei jostakin syystä maita, voi Rosteriin tulla myös cocktailille. Tarjolla on laaja valikoima juomaherkkuja, muun muassa ensimmäisen Helsinki Cocktail -kilpailun voittajadrinkki.

Lounaalla Rosterissa tarjoillaan kahta salaattia ja joitakin annosversioita iltamenulta. Halutessaan voi syödä myös all in -menun, joka sisältää kaikki päivän ruoat. Hickman toivoo, että ihmiset söisivät ravintolassa kuin kotonaan: tilaisivat ruokaa ja viiniä ja pitäisivät hauskaa. Ajatus liittyy jälleen jäykkien sääntöjen rikkomiseen.

“Yleisesti ravintoloissa koko pöytäseurueen täytyy tilata sama ruoka tai paketti, muttei täällä Annokset saa halutessaan joko isona tai pienenä, tai hyvällä tuurilla voi jopa tilata jotakin off the menu”, Hickman vinkkaa.

Menu on kansainvälinen kokoelma kiinnostavan kuuloisia, luovasti nimettyjä annoksia. Cityn suosikeiksi nousivat testikerralla lounaalla tarjoillut mustekalasalaatti ja härkätartar. Kaupungin tartartaisto käy päivä päivältä kovempana, ja Rosterin tartar on herkullinen kilpailija. Arvaatko, miten pihvi tarjoillaan? Rikottuna. Tietenkin.

Tartar à la Roster.
Tartar à la Roster.

Roster Helsinki, Pohjoisesplanadi 17. Avoinna joka päivä. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi