Simmaridiktaattori

Suunnittelija Helena Råholm päättää, miltä bikinit näyttävät 35 maassa.

Helena Råholm.
Helena Råholm.

Helena Råholm saattaa olla maailman ostetuin suomalainen vaatesuunnittelija. 27-vuotias vaasalainen suunnittelee yksin koko maailman kaikkien Hennes & Mauritz -kauppojen uimapuvut ja rantamuodin. Hänen suunnittelemiaan uima-asuja on myyty kymmeniä tuhansia kappaleita 2000 myymälässä, 35 maassa. Råholm on neljän vuoden aikana suunnitellut noin tuhat vaatetta, asustetta, korua ja uima-asua. Hän ideoi ranta-asusteet leningeistä bikineihin ja kaftaaneista uimapukujen naruja koristaviin helmiin.

Råholm aloitti H&M:lla asustevelhona. Kolme vuotta hän piirsi laukkuja, vöitä ja koruja sekä teki töitä H&M:n vierailevien suunnittelijoiden, kuten Madonnan, Roberto Cavallin, Matthew Williamsonin ja Comme des Garçons’n Rei Kawakubon kanssa. Viime vuodesta lähtien hän on vastannut yksin koko rantakokoelmasta.

Omistatko kaikki suunnittelemasi asusteet?

"En. Yritin jonkin aikaa haalia kaikki luomukseni, mutta luovutin ja valitsen nyt vain parhaat. Pukeudun joka päivä johonkin suunnittelemaani vaatteeseen tai asusteeseen, käytän esimerkiksi lähinnä omia laukkujani."

Kuinka usein bongaat suunnittelemasi asusteen Tukholman kadulta?

"Joka päivä. Työmatkalla bussissa tai metrossa tulee vastaan laukkuja ja vöitä. On kiinnostavaa seurata, millaiset ihmiset ostavat suunnittelemiani asusteita. Joskus olen miettinyt, että laukkuni ostaisi parikymppinen, trendikäs kaupunkilainen, ja se onkin tullut vastaan maaseudulla kuusikymppisen mummon kädessä."

H&M:n vaatteet ovat halpoja. Kuinka usein joudut muuttamaan suunnittelemaasi asua siksi, että sen valmistaminen olisi liian kallista?

"En kovinkaan usein, hinta-laatusuhteen täytyy olla mielessä koko ajan. Toisinaan pudotan jonkin yksityiskohdan pois säästösyistä, esimerkiksi mekkoon ei tulekaan helmikirjailua vaan printtikuvio. Kun suunnittelin laukkuja, materiaali- ja työkustannusten kurissa pitäminen oli vaikeampaa."

Miten Roberto Cavalli kommentoi kättesi jälkeä?

"Hän sanoi, että erityisesti korut olivat huolella toteutettuja ja kunnioittivat hänen visiotaan. Homma toimii siten, että julkkissuunnittelija, vaikkapa Cavalli tai Madonna, suunnittelee vaatteen tai asusteen mallin. Minä mietin materiaalin ja toteutuksen. Esimerkiksi Cavallin laukut ovat käsintehtyjä ja nahkaa, minun haasteeni on sovittaa hänen visionsa meidän hintaluokkaamme, valita materiaali ja värit."

Pahin mokasi?

"Tämän kesän mallistossa piti olla bikinit, joita voi käyttää kahdella tavalla. Bikinien liiviosan pienen metallirinkulan piti olla irrotettava ja mahdollistaa kaksi käyttötapaa, mutta panin väärän luonnoksen eteenpäin. Nyt bikiniä voi käyttää vain yhdellä tapaa. Se valmistettiin ja tuli myyntiin – onneksi kukaan ei tiedä, että siinä on moka!"

Miksi työskentelet mieluummin ylikansalliselle yhtiölle kuin omalle merkillesi?

"Suuressa yhtiössä voin keskittyä suunnitteluun. Jos perustaisin oman merkin, 20 prosenttia työstä olisi suunnittelua, loput hallinnointia, markkinointia, rahan haalimista, tietokoneongelmien ratkontaa, lyijykynien ostoa ja muuta tylsää. En jää H&M:lle loppuiäkseni. Haluaisin vielä työskennellä New Yorkissa, Los Angelesissa ja Honkongissa. Mieluiten suunnittelisin asusteita firmassa, joka myy sekä halpaa että kallista muotia."

Ketkä ovat maailman parhaita ja huonoimpia pukeutujia?

"Japanilaiset ovat parhaita, he uskaltavat yhdistellä persoonallisella tavalla omaa makua ja päivän huipputrendejä. Huonoimpia ovat italialaiset, siinä on liikaa yritystä, vaikutelma on limaiseksi sliipattu. Suomi-Ruotsi-maaottelussa Ruotsi vie voiton."

Ansioluettelo

 • Nimi: Helena Råholm
 • Syntymäaika: 28.7.1982 Vaasassa
 • Ylioppilas 2001: Vasa Övningskola Gymnasium
 • Vaatesuunnittelija 2005: Lahden ammattikorkeakoulu 2005 “Koulussa ei ollut erityistä asusteopetusta, valmistuin vaatesuunnittelijaksi. Aloitin opinnot vuonna 2001 ja olin vuoden vaihdossa Milanon Politecnico Di Milano –koulun Facoltà del Design -laitoksella.”
 • Hennes & Mauritz 2006: “Hain asusteassistentin paikkaa ja minut valittiin. Myöhemmin minusta tuli asustesuunnittelija. Vastuullani olivat naisten laukut ja vyöt.”
 • Konseptisuunnittelija 2009: ”Suunnittelen koko naisten rantakonseptin: trendit, värit, vaatteet ja uima-asut.”

10 käskyä

 1. Opi kieliä!
  “H&M:lla puhutaan ruotsia, Zarassa espanjaa. Jos nahka kiinnostaa, opettele italiaa, sillä italialaiset ovat nahkaeksperttejä eivätkä puhu kieliä.  Sisäänostot - opettele hieman kiinaa. Ranska ei ole välttämättömyys, englanti on.”
 2. Päivitä portfolio!
  “Uusi portfoliosi vähintään puolivuosittain ja osoita piirroksissa tuntevasi trendit. Kaksi vuotta vanhoiilla piirroksilal ei saada töitä.”
 3. Stailaa kaveri!
  “Suuri osa suunnittelijoista on vaatettanut jo lapsena barbejaan. Tarjoudu toteuttamaan ystäväsi makuun sopiva vaate.”
 4. Osaa ohjelmistoja!
  “Opettele Adobe Illustratoria ja Photoshopia ennen kuin aloitat opinnot.
 5. Biletä!
  Muotimerkkien ja -lehtien bileet ovat verkostoitumispaikkoja. “Jos en saa kutsua, soitan järjestäjille, kerron olevani alalla ja pyydän kutsumaan itseni ja avecin.” Suomessa bileisiin pääsyyn usein riittää se, että opiskelee alaa.
 6. Pänttää matikka!
  “Suunnittelijat ovat hyviä kuviksessa ja käsitöissä. Myös matematiikkaa tarvitaan paljon mm. kaavoituksessa. Lyhyt matikka riittää, mutta ole hyvä siinä.”
 7. Osaa esiintyä!
  “Opettele myymään itsesi ja portfoliosi. Kerro tietoa luonnostesi takaa, esimerkiksi mitkä värit ja materiaalit ovat inspiroineet. Jos olet jännittäjä, treenaa portfolion esittelyä.”
 8. Treenaa!
  “Kuntosalille! Vastapainoa istumatyölle ja pitää kuosissa.”
 9. Lue!
  Inspiroidu kirjallisuudesta. “Jos suunnittelet 50-lukuhenkistä mallistoa, lue 50-luvun muotilehtiä ja -kirjoja sekä aikakauden romaaneja ja runoja, vaikkapa Eeva-Liisa Manneria tai  Aila Meriluotoa.
 10. Näytä hyvältä!
  “Työhaastattelussa näytä hyvältä ja osoita pukeutumisella kiinnostus alaan. Korkean profiilin yhtiö kiinnittää huomiota ulkonäköön.”

Ammattiosasto: vaatesuunnittelija

 • Opiskelupaikat: mm. Taideteollinen korkeakoulu (Aalto-yliopisto), Lapin yliopisto, Evtek, Metropolia, Hämeen AMK, Jyväskylän AMK, Lahden AMK, Pohjois-Karjalan AMK, Seinäjoen AMK, Saimaan AMK ja Turun AMK.
 • Tärkeimmät työllistäjät Suomessa: Kesko, Intrade Partners (S-ryhmä), Stockmann, Marimekko, Halti, Luhta, Rukka, Nanso
 • Yleisiä harjoittelupaikkoja ulkomailla: Hennes & Mauritz, Esprit, Mexx, Nike, Diesel, Calvin Klein, Lacoste, J. Lindeberg, Levis, Dior, Meadham Kirchhoff, Thomas Engel Hart
 • Yleisimmät vaihtokohteet:  mm. TEKO Tanskan Herningissä, Weißensee Kunsthochschule ja Universität der Künste Berliinissä.

Lähteet: TaiK, Metropolia

1 kommentti

Jyrkisoim

23.4.2012 19:21

Hieno artikkeli, pidän itse myös muotiblogia, kannattaa käydä lukemassa!

http://muotimaailma.wordpress.com/2012/03/21/2012-bikinit/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi