Cityparin elämää

Cityn kautta alkunsa saaneen parisuhteen ja sittemmin uusperheen arkea.

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2008.

Yöhymy  4

Tämä osuu ja uppoaa - naurattaa myös:

"Viaraist kaupunkeist löyttä semssi maisemi ja paikoi, mist voi olla varma, et tual mää olissi onnelline. Tual, misä on suur tammi keskel piha, kivikkopuutarha ja romanttine sinkkiämpär pumppukaivon kannen pääl. Siäl ei tuul koska, hirvkärpäst ei ol viäl keksitty ja joku o juur astumas patiol Pommac-klasei tarjottimel. See et omallakin pihal o jatulintarha, kaks vahtera ja uus kenttälappio, ei lohrut yhtä. Nee o sitä arkke vaa. Ja jos o jano, joutu menemä itte jääkaapil lutrama sekamehus."

(Ote Heli Laaksosen tekstistä Makkioi mailmaherelmi kolumnikokoelmasta Sekaherelmäpuu)


Lukemista  3

En tehnyt sitä mitä olisi pitänyt tehdä, mutta oli hirmu kiva ilta. Kiitos siitä, vaikket tätä luekaan. Tuli jaariteltua oikein olan takaa ja litkittyä teetä niin että nyt saa rampata vessassa koko ajan. :)

Meinaan tehdä uhrauksen. Olisi luettavana sekä Ian McEvanin Sovitus että John Rechyn poikaprostituutiosta 1950-luvun Yhdysvalloissa kertova Kaupunkien yössä, mutta meinaan tarttua Sosiologisiin karttalehtiin. Olenpa reipas! Nuo kaksi romaania voivat kyllä odottaa, molemmat omia kirjojani kun ovat. Tosin Sovitus täytyy lukaista loppuun ennen sunnuntaita, koska silloin aiotaan parin tai muutaman cityläisen kanssa katsoa se elokuvana. Olen kyllä kerran jo nähnyt ko. leffan, mutta se on niitä elokuvia, jotka mielellään katsoo uudelleenkin. Ja kirjan lukeminen tässä välissä ehkä syventää näkemystä kyseiseen tarinaan.

No mutta, nyt sosiologian pariin.


Muistikuva  1

Kävelin äsken kotiin jokirannan lautapolkua pitkin. Ilma oli, ja on, leuto ja kostea ja sumuinen. Oli jotenkin pysähtynyt tunnelma. Suljin silmät ja hetken tuntui kuin olisi kävellyt laiturilla, kesällä.

Tuon tunteen katkaisi outo muistikuva, joka ei liittynyt mihinkään: Seison suihkussa helpottuneena siitä, että saatan itkeä rauhassa. Poikaystäväni on samassa suihkutilassa, muttei virtaavan veden vuoksi huomaa kyyneleitäni, ja se on tarkoituksenikin. Vastailen hänen jutusteluunsa neutraalilla äänellä ja vain minä olen tietoinen sisälläni vellovasta pahasta olosta. Hyvä niin, koska en halua selittää mitään.
Tämä tapahtuu useammin kuin kerran.

Sain ensin päähäni vain tuon muistikuvan, sitten myös sen, mistä kaikki johtui. Mutta miksi muisto vyöryi mieleeni juuri tänään, tilanteessa, joka ei liittynyt siihen mitenkään? En tiedä.



Tässä  7

Nyt seuraa euforiaa.

Rakastan elämää. On usein sellainen olo, että voi tapahtua mitä vain. Ja että voin tehdä mitä vain, että voin olla mitä vain. Se on loistava tunne. Olen tehnyt mitä haluan, teen mitä haluan ja tulen tekemään mitä haluan. En aio elää putkistoelämää, en todellakaan. En aio piitata odotuksista, oletuksista enkä kaavoista. En aio suorittaa. Jos sanotte, että vapauteni on vain illuusio, vastaan: "Se on varsin mukava illuusio". Ehkä rakastan sitä illuusiotakin. Ja jos sanotte, että olen vasta nuori, vastaan: "Niin olenkin". Mutta jos väitätte, että vielä näkemykseni muuttuu, piittaan teistä yhtä vähän kuin niistä odotuksista, oletuksista ja kaavoistakin.

Haukkukaa idealistiksi - olen sitä mielelläni.


Aakkostelua, osa 16  2

P = perhe

Laajennan nyt vähän tämän käsitteen merkitystä. Perhe sisältäköön ydinperheemme, lähisukumme sekä lähimmät ystäväni. Nuo kaikki kun ovat hirmu tärkeitä ja rakkaita ja läheisiä, eikä heitä voi laittaa keskenään minkäänlaiseen järjestykseen. Mutta ensin siitä ydinperheestä...

Meillä on hyvä perhe - välit ovat läheiset ja suorat. Meillä on aina näytetty tunteet sellaisinaan; on naurettu, itketty, halattu ja huudettu. Olen käynyt elämäni pahimpiin kuuluvat riidat perheenjäsenteni (etenkin äidin ja toisen veljen) kanssa, mutta koskaan ei ole tarvinnut pelätä sitä, että välit katkeaisivat. Riidat on aina myös sovittu, ja yleensä vielä hyvin nopeasti. Emme ole pitkävihaista porukkaa, joskin temperamenttista ja kiivasta kyllä.
Perheeseeni voin myös luottaa. Tapahtuipa mitä tahansa, saan heiltä kaiken mahdollisen tuen. Äiti huolehtii, kuuntelee ja puhuu, isä auttaa käytännön asioissa, kuten pyörän korjaamisessa tai maratoniin valmistautumisessa. Isoveljet ovat isoveljiä ja samalla myös kavereita: pyrkivät suojelemaan, viihdyttävät, arvostelevat kanssani äitiä ja isää.
Kuten eräs ihminen tässä äskettäin sanoi, jokainen perhe on tavallaan omituinen - niin myös meidän. Toki meillä on omat ongelmamme, ristiriitamme ja tragediamme. Silti olemme tiivis viisikko, jossa kaikki toimivat yhden ja yksi kaikkien puolesta.

Lähisuku on kuin ydinperheen seuraava kehä. Siihen kuuluvat molemmat isoäidit, siis mamma ja mummi, tädit, sedät ja serkut. Tullaan keskenämme hyvin juttuun ja välit ovat melko suorat täälläkin. Viime kevään kriisin myötä ne vain lähenivät ja löysin näistä ihmisistä puolia, joista aiemmin en ollut tietoinen. Tajusin aliarvioineeni sen, mitä heille voi kertoa. Lopulta kun kaikki vain tukivat tuomitsemisen sijaan ja ymmärsivät asioiden kieltämisen sijaan.

Etenkin veljet ja äidin lasken myös ystävikseni, mutta jos otetaan nyt huomioon vain pelkät ystävät, on niitä mulla kolme hyvin läheistä. Loput lasken kavereikseni, ja siis erotan tästä yhteydestä, vaikka toki hekin tärkeitä ovat.
Nämä kolme kaikkein läheisintä ystävääni ovat tulleet elämääni hyvin eri reittejä: Ensimmäinen ilmaantui ollessani vasta viisivuotias, ja on siis pysynyt rinnallani pian 17 vuotta. Toisesta tuli ystäväni parisuhteen kautta; kyseessä on siis exäni, jonka kanssa seurustelin kolme ja puoli vuotta. Suhde päättyi mutta ystävyys säilyi. Kolmannen tapasin ensimmäistä kertaa vasta kesällä 2006, kun olimme samassa työpaikassa. Näimme luonnollisesti paljon tuona kesänä, mutta sitä seuranneena talvena emme olleet kovinkaan tiivisti yhteyksissä. Viime kesänä olimme taas samassa työpaikassa, ja silloin ystävyytemme roihahti oikein kunnolla liekkeihin - siitä asti olemme olleet erottamattomat.
Sen enempää kuvaamatta välejäni näihin kolmeen voisin todeta, että heistä kukin on allekirjoittaneelle aivan erityinen, ja olisi vaikea kuvitella elämää ilman heitä.

Koska alkaa jo mennä liialliseksi siirapiksi, lopetan tähän. Sosiaalinen erakko kiittää ja kuittaa - kun erakkous on taka-alalla, sosialisoin mieluiten näiden ihmisten kanssa.


Aakkostelua, osa 15  4

Jatketaan nyt hehkuttamista vielä sen verran että:

O = onnistuminen

Onnistumista tapahtuu kohdallani aika harvoin. Siis sellaista onnistumista, jonka katson sellaiseksi itsekin, täydellistä onnistumista. Tämä johtuu tietysti inhottavasta taipumuksestani perfektionismiin. Asiat voivat sujua, mennä ihan hyvin, mutta kovin usein en ole täysin tyytyväinen itseeni ja saavutuksiini. Toisaalta sitten, kun ihan todella onnistun, on se melko makoisaa. Niin kuin nyt. :)


Jesh!  6

Kiitos onnentoivotuksista; ne tehosivat - onnistuin! :) Sain siis kolmen kuukauden kesäpestin lehdestä, johon nyt kirjoitan friikkuna. En aluksi kauheasti uskonut mahdollisuuksiini, sillä hakijoita on vuosittain paljon ja syyni tarkka. Ja kun tosiaan olen friikkuillutkin ko. lehteen vasta lokakuun lopusta asti, en kokenut olevani kauhean vahvoilla. Mutta kiitos aiemman kokemukseni toisessa lehdessä, tulin valituksi. Haastattelu oli tänään ja työsopimus tehtiin heti sen päätteeksi. Nyt on hyvä mieli; vaikka olisin elänyt kesän friikkuhommillakin, tietää tämä paljon enemmän rahaa, kokemusta ja mahdollisuuksia myös tulevan varalle.



Huomioita  3

Koska nyt on niin selkeä SMG-kausi, teinpä huvikseni muutaman huomion yhteen biisiin.

Valmis

Haluan hypätä vieraan auton kyytiin (tehty)
hukata ainoat avaimet (tehty)
pestä hiukset sadevesiämpärissä (tehty)
kävellä kenkäni pilalle (tehty)

Haluan juoda miehen pöydän alle (tehty)
väsyttää loput puheillani (tehty)
lähteä kun pitäisi jäädä (tehty)
jäädä kun pitäisi lähteä (tehty)

Haluan rakastaa kerran tyttöä (tehty - tavallaan)
herätä oudosta asunnosta (tehty)
valehdella nimeni ja ammattini (tehty)
pestä numeron kämmenselästä (tehty)

Sitten olen valmis
sinun pitää omanasi

Haluan istua jalkakäytävällä (monesti)
muistamatta mistä olen tulossa (näinkin on käynyt)
tietämättä minne olen menossa (ja näin)
lähteä lentokentälle (tehty)

Haluan ajaa vieraaseen satamaan (tehty)
hukata puhelimen rantaveteen (moneen muuhun paikkaan, muttei vielä sinne)
joutua ikuiseen katveeseen (siellä ollaan)

Haluan pudota kalliolta (tehty)
löytyä elävänä (tehty)
käteni kipsiin, sairaalaan kukkia (en ole murtanut enkä katkonut luitani)
joita en ole enää näkemässä (...enkä ole joutunut sairaalaankaan - vielä)
haluan kiusata vierasta lasta (tehty)
varastaa lompakon (en ainakaan vielä ole varastanut)
saada sähköiskun pistorasiasta (tapahtunee tulevaisuudessa)
ja lyödä kerran kunnolla (lyöty on, muttei varmaan ihan kunnolla)

Sitten olen valmis
sinun pitää omanasi

Valmis tuskin olen sittenkään, kun nuo loputkin kohdat ovat täyttyneet.