Rahan korruptio: 68. Maailmojen sota - radiokuunne

  • V.C. Mikko

Jani Laasosen kirjan "Rahan korruptio - Johdatus resurssipohjaiseen talousajatteluun." luvallinen julkaisu blogissani jatkuu luvulla 68. Maailmojen sota - radiokuunnelma. Jani Laasosen blogissa lisämateriaalia.

Jani Laasosen kirjan viimeisin versio löytyy latauksena hänen blogisivunsa oikeasta reunasta heti vierailijalaskurin alla olevasta kuvakkeesta.

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/2010/04/68-maailmojen-sota-radiokuunnelma.html

[LAINAUS]tiistaina 13. huhtikuuta 2010
68. Maailmojen sota - radiokuunnelma

Loppuvuonna 2009, ilmastomuutospelon ja sikainfluenssapaniikin pimeimpinä hetkinä, ympärillä elävien ihmisten laumasieluisuus saattoi tuntua valtaeliitin ylläpitämästä harhasta heränneen ihmisen mielessä lähes sietämättömän ahdistavalta. Viimeistään rokotejonoissa palelevien kansalaisten käytöstä seuratessa monelle kriittiselle tarkkailijalle kävi selväksi, kuinka suvereeni - joskin tiedostamaton - valta massamedialla on ihmisten mielipiteenmuodostukseen ja käyttäytymiseen. Tietysti ihmiset itse kieltävät tällaisen vallan olemassaolon. Omasta mielestään he ovat täydellisen vapaita. Rokotteen ottaminen oli heidän oma henkilökohtainen ajatuksensa, eikä valtamedian uutisoinnilla ollut mainittavaa vaikutusta heidän käytökseensä.

Orson Wellesin ohjaama, H. G Wellsin 1898 julkaistuun saman nimiseen romaaniin pohjautuva radiokuunnelma, Maailmojen sota, on jäänyt historiaan yhtenä hauskana osoituksena ihmisten lähes sokeasta uskosta valtamedian tarjoamaa uutisointia kohtaan.

Kuunnelma lähetettiin Amerikkalaisen CBS-radioyhtiön taajuudelta sunnuntai-iltana 30.10.1938 klo 20-21, jolloin noin kuusi miljoonaa kuulijaa istui vastaanottimiensa ääressä. Ohjelma muistutti normaalia sävelradiolähetystä, jonka silloin tällöin keskeyttävät yhä hälyttävämmiksi kehittyvät uutistiedotukset taivaalla nähdyistä oudoista valoilmiöistä, ja myöhemmin maahan laskeutuneista, Mars-planeetalta peräisin olleista avaruusolennoista. Radio-ohjelman todentuntuisuutta lisäsi se, ettei se sisältänyt lainkaan mainoksia.

Kaikesta kömpelyydestään ja scifimäisen utopistisesta juonestaan huolimatta radiolähetys oli ihmisten mielissä niin uskottava, että arvioiden mukaan jopa yli miljoona radiota kuunnellutta amerikkalaista uskoi marsilaisten todella hyökänneen maahan. Vaikka ohjelman lähetystiedoissa ja ohjelman alussa tähdennettiin, että kyse oli nimenomaan fiktiivisestä radiokuunnelmasta, siitä huolimatta jopa viidesosa kuulijoista uskoi lähetyksen raportoivan todellisista tapahtumista reaaliajassa. Niinpä lukuisat maaseudun isäntämiehet käskivät perheensä kellariin, jääden itse vilkuilemaan haulikko kädessä pelokkaana taivaalle. Kaupungeissa avaruusolentoja pakenevat ihmiset aiheuttivat lukemattomia vaaratilanteita rynnätessään leuka pystyssä liikenteen sekaan. Kiihkeimmät pakenivat aseineen ja kuivamuonineen metsään, varautuen siten omalta osaltaan sissisotaan marsilaisia vastaan. Muutamat epätoivoisimmat harkitsivat jopa itsemurhaa. Kuolemakin tuntui helpommalta, kuin alistuminen marsilaisten orjaksi.

Kuunnelma on malliesimerkki siitä mahtavasta vallasta, jonka sokea auktoriteettiusko ja sitä hyödyntävä propagandakoneisto vallanpitäjille tarjoaa. Kuunnelman esitysaikaan Saksassa kansallissosialistinen työväenpuolue käytti samaa valtaa saksan kansaan, saaden sen sotaisaan kiihkoon naapurikansojaan ja juutalaista rotua vastaan. Nykypäivänä massamedian vallankäyttö ei enää ole yhtä läpinäkyvää, vaikka sen kokonaisvaltainen merkitys mielipiteiden muokkaajana ei ole kadonnut mihinkään. Nykymaailmassa valtaa vain käytetään eri tavalla. Hienovaraisesti ja huomaamatta.

Kuinka suuri osa sinusta on itsenäisesti ja omavireisesti ajattelevaa ihmistä? Entä kuinka suuri osa ohjelmoitua robottia? Kuka määrää kansakuntamme tai jopa planeettamme työpaikkojen kahvipöytäkeskustelut? Kuka määrää mitä ajattelemme, tai minkälaisia mielipiteitä ympäröivästä maailmasta muodostamme? Jos se olet sinä itse, niin miksi sadat miljoonat ihmiset ajattelevat samalla hetkellä täsmälleen samoja asioita? Miksi he muodostavat kanssasi täsmälleen samoja mielipiteitä asioista, joilla ei ole mitään tekemistä aidosti tärkeiden asioiden kanssa? Kuka tai mikä on se taho, joka vangitsee aivosi ja lamauttaa ajattelusi?

Tietoisen omaksumisen ohella median uutisointi vaikuttaa mielipiteisiimme ja käytökseemme hyvin vahvasti myös tiedostamattomalla, alitajunnan tasolla. Suoran vaikutuksen ohella valtamedia vaikuttaa meihin myös epäsuorasti. Vaikka et katsoisi televisiota tai lukisi lehtiä, omaksut todennäköisesti arvoja ja asenteita kanssaihmisten omaksumien arvojen ja asenteiden kautta. Tästä syystä median todellista voimaa ja vaikutusvaltaa on hyvin vaikea tiedostaa kaikessa laajuudessaan.

Valtamedian muodostama virallinen totuus leijuu ympärillämme kaikkialla. Lähes koko maailmankatsomuksemme ja kaikki mielipiteemme ovat meihin ohjelmoituna. Puheenaiheet ja mielipiteet istutetaan meihin joka päivä valmiiksi pureskellun, ajattelun turruttavan lööppimedian ja televisiouutisten keinoin. Vain hyvin harvat ovat aidosti tiedostavia ja kykeneviä omavireiseen ajatteluun.[/LAINAUS]

Yhteiskunnalla on väliä. Tervetuloa mukaan muutokseen.
Yhteiskunnalla on väliä. Tervetuloa mukaan muutokseen.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus