Dopingista, osa II

  • Kyyberi

Moraaliset ongelmat

Eli nyt on jokseenkin selvää että huippu-urheilussa käytetään dopingia. Laajamittaisesti ja monessa maassa. Aihetta on helppo fanatisoida, ja ottaa mustavalkoinen näkökanta. Kuten lehdistö on tähän asti ottanut. Kaikki doping on pahasta, se on väärin, hyi hyi!

Ainoa urheilija joka on edes jossain määrin puhunut dopingista ilman teatraalista syyllisyydentuntoa on Ville Vakkuri. Samanlaisia puheenvuoroja kuulisin mielelläni muiltakin kärähtäneiltä/kärähtämättömiltä urheilijoilta. Mikä sai urheilijan käyttämään dopingia, ja tuntuiko se väärältä silloin? Itsenäni ärsyttää suunnattomasti urheilijoiden kyyneleensekaiset sanat siitä miten he ovat tehneet todella väärin ja pettäneet koko kansan luottamuksen yms.

Tekopyhää paskaa. Joka uppoaa liian monelle.

On selvää, että esim. EPO parantaa suoritusta kestävyysurheilussa. Mutta onko se oikotie onneen? Pelkkä EPO ei tee kenestäkään huippua. Sillä vain saadaan se pieni etu huipputasolla. Tai toisen näkökulman mukaan sillä kurotaan umpeen se etu mitä muut saavat EPO:lla. Sen käyttö on helposti moralisoitavissa vääräksi.

Mielenkiintoisempi keskustelu saadaan aikaiseksi esim. anabolisista steroideista. Tiivistettynä niistä saatu etu on puhtaasti palautumisessa. Eli elimistö palautuu kovasta harjoittelusta nopeammin kuin normaalisti. Ja väittäisin että erittäin monessa lajissa erittäin moni huippu käyttää harjoituskaudella steroideja. Esim. jenkeissä ei 90-luvulla testattu harjoituskaudella ollenkaan. En ole varma onko WADA saanut tähän muutosta, pitänee tarkistaa joskus. Ruotsalaiset NHL-tähdet (Sundin etunenässä) kieltäytyivät vuosituhannen vaihteessa kesällä pr-luontoisesta testaustilaisuudesta Ruotsissa. Miksi kieltäytyä, jos ei ole pelättävää?

Onko steroidit oikotie onneen? Kaikkea muuta. Steroidien avulla pystytään kulkemaan tietä nopeammin kuin muut. Eli käytännössä pystytään harjoittelemaan kovempaa kuin muut, koska palautuminen on nopeampaa. Vuodessa harjoitellaan saman verran kuin muut kolmessa vuodessa, joten kehitys on nopeampaa. Saman työn he joutuvat silti menestyksen eteen tekemään, ellei jopa enemmänkin.

(jatkuu)

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:01

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus