Chablista teineille

  • Tuomas Vimma

Kun nyt edellisessä postauksessa innostuin vauhkoamaan Suomen tiukkapipoisesta alkoholilainsäädännöstä, ajattelin samaan syssyyn jatkaa aiheesta. Tasaisin väliajoin nostavat lehdet esille nuorten alkoholinkäytön. Raahataan haastateltavaksi pari sosiaalitätiä tai demarikansanedustajaa, jotka kertovat kuinka alle 18-vuotiaiden ei pitäisi maistaakaan alkoholia. Niinpä niin. Aivan kun ihmisen maksa kehittäisi itselleen kyvyn polttaa alkoholia juuri 18-vuotissyntymäpäivinä.

Itse kasvoin teinivuoteni (14-17 v.) Genevessä, jossa alkoholiin on hieman erilainen suhtautuminen kuin Suomessa. Viini on elintarvike ja kiinteä osa ruokakulttuuria. En tiedä mitä Sveitsin laki sanoo ikärajoista, mutta ainakin silloin oli täysin normaalia, että teineillekin tarjoiltiin lasillinen tai pari aterian yhteydessä. Faijani omaksui tämän tavan, ja olenkin juonut aterialla viiniä päivittäin 14-vuotiaasta saakka. Väkeviin sain luvan kanssa siirtyä (yleensä aterian jälkeen kahvin kanssa, eikä niin että ”otetaans poika aamuviskit”) 16-vuotiaasta.

En pidä itseäni rapa-alkoholistina. Mielestäni suhtautumiseni alkoholiin on terveellä pohjalla, eikä juominen aiheuta minulle ongelmia työelämässä tai sosiaalisissa kanssakäymisissä. Sama pätee ystäväpiirissäni niiden kohdalla, joille juomatavat on opetettu jo kotona. Kuka osaisi parhaiten opettaa lasta käyttämään alkoholia kuin omat vanhemmat?

Vaikka ei itse käyttäisi alkoholia juurikaan, kuuluu jonkin asteinen alkoholikulttuurin tuntemus yleissivistykseen. Puhun nyt aivan perusasioista; kuinka lasia pidellään kädessä, mikä lasi minkäkin juoman kanssa, missä vaiheessa nostetaan malja emännälle, jne. Hieman samoin, kuin että ei liene pahitteeksi osata muutamaa sanaa (kiitos, anteeksi, missä on vessa?) useammastakin kielestä, vaikka ei niitä sen paremmin hanskaisikaan. On vaikea kuvitella, että tätä oppia jaettaisiin koulussa. Poikkeuksena voidaan mainita Ranskalainen koulu, jossa opettelimme 4. luokalla Ranskan viinialueita ulkoa.

Alko tekee hienoa työtä alkoholikulttuurin vaalijana ja opettajana (esim. Etiketti-lehti). Lainsäädännöllisistä syistä tämä oppi on jaossa ainoastaan täysi-ikäisille. 18-vuotias on vain liian vanha; opetus tulisi aloittaa jo aikaisemmin. Muuten alkoholikulttuurin hienoudet opetellaan läheisessä puistossa kymppikassi ja finninaamainen myöhäisteini opettajina.

5 kommenttia

Tuomas Vimma

9.4.2010 13:44

Tästä olisi mielenkiintoista kuulla jonkun asiantuntijan näkemys. Itse olen elänyt siine kuvitelmassa, että maksan alkoholidehydrogenaasit alkavat polttaa alkoholia jo n. 5 vuoden iässä, ja että suurin syy mikseivät skidit hanskaa brenkkua ovat 1) pieni elopaino, sekä 2) vähäinen tottumus...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.4.2010 20:34

"Alko tekee hienoa työtä alkoholikulttuurin vaalijana ja opettajana (esim. Etiketti-lehti). Lainsäädännöllisistä syistä tämä oppi on jaossa ainoastaan täysi-ikäisille. 18-vuotias on vain liian vanha; opetus tulisi aloittaa jo aikaisemmin. Muuten alkoholikulttuurin hienoudet opetellaan läheisessä puistossa kymppikassi ja finninaamainen myöhäisteini opettajina."

Blogi pisti tosiaan miettimään. Itsellä alkoi juominen suurinpiirtein just noin kun äsken kuvailtiin, kunnes rupesin ottamaan selvää vähän asioista ja ne perusasiat tuli opittua vasta itseoppineesti. Alko ihan oikeasti vain alkoholisoi kansaa vain lisää. Suomessa ei tajuta että hieno viski, rommi, konjakki tai vaikkappa tequila(tequilaa on muuten muutakin kuin vain alkon sierran kusi) voi olla taidetta parhaimmillaan. No ehkä nämä pohjoismaisen sosiaalidemokratian holhouksen viimeiset tukipilarit alko ja veikkaus oy saadaan vihdoin murretuksi EU:n myötä. Ehkäpä kansan juomatavat vähän siistiytyisivät viinan kielletyn maun hellittäessä. Suomessa oli sivistynyt viini, likööri ja olut kulttuuri ennen kieltolakia, että kiitos vaan kukkahattutädit!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.4.2010 03:09

Itse aloitin ryyppäämisen 14 vuotiaana niinkuin normaali suomalaisnuori.
Minkähän takia maksani ei koskaan räjähtäny? Tai kenenkään muunkaan.
Käsitykseni mukaan myös 15 vuotiaan miehen (koosta riippuen) maksa kestää alkoholia paremmin kun aikuisen naisen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

12.4.2010 10:20

Kielotlaki ja sen jälkeen perustettu Alko tappoivat suomalaisen olutkulttuurin yli 50 vuodeksi. Kieltolain jälkeenhän Alko maksoi suomalaisille olutvalmistajille saman hinnan bissestä, laadusta riippumatta. Tämä luonnollisesti ajoi olutvalmistajat tekemään kaikista halvinta olutta -- vedenmakuista lageria. Vasta viime vuosikymmeninä ovat pienpanimot alkaneet nostaa päätänsä, mikä on erittäin tervetullut asia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.4.2010 11:00

Suomalaisessa olutkulttuurissa hienointa on se että kusilager maksaa sen 5€ tuoppi melkein missä vaan, joten se 6-7€ jostain hyvästä importista ei tunnu niin pahalta. Paitsi keskivertosuomalaiselle joka juo sen 12 tuoppia kuraa illassa. Happy hourin aikana pitää juoda tuplamäärä jotta "säästää".

Oluen valmistus on muuten helvetin hieno harrastus. Lopputulos on tähän mennessä voittanu JOKA kerta keskivertosuomilagerin (vaikka pohjana olis käyttäny valmispohjia purkista).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi