A77uros

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2020.

Kerava-Lahti-oikorata, VR:n brändituote  1

Pääkaupunkiseudulta Savon suuntaan junaliikenne menee Kerava-Lahti-oikoradan kautta. Kyseinen oikorata kulkee pitkän matkaa Helsinki-Lahti-moottoritien vierellä. Tällä järjestelyllä on haluttu vähentää meluhaittoja ja tilavaltauksia neitseellisessä luonnossa laajentamalla valmista liikennekäytävää. Mutta samalla VR on kuin vahingossa saanut itselleen merkittävän brändituotteen.

Kaikki tietävät, millaista on olla auton kyydissä tai ratissa moottoritiellä, kun vauhtia on 120 km/h (talvella 100 km/h). Kyyti ei todellakaan ole kovin tasaista ja tilanteet muuttuvat nopeasti.

Vaihtoehtoisesti voi istuskella leppoisasti pöydän ääressä jalat ristissä 220 km/h (tai vähintään 180 km/h) kiitävän Pendolinon ravintolavaunussa ja siemailla olutta katsellen ikkunasta, kuinka moottoritietä 120 km/h kiitävät autot ovat kuin "tikut sonnassa". Kun katselee sitä autojen "matelua", tulee mieleen ajatus, että ei se oma auto ole aina paras ratkaisu, vaikka junassa ei olekaan oman auton tuomaa yksityisyyttä. Kannattaa joskus kokeilla Kerava-Lahti-oikorataa.


Syyllistyikö Juice todella jumalanpilkkaan? :-o  1

Juice Leskisen tuotannosta puhuttaessa saa aina välillä kuulla siitä, että Juice syyllistyi jumalanpilkkaan. En ole Juicen koko tuotantoa kuunnellut läpi, mutta kuuntelemani osuuden perusteella en pysty allekirjoittamaan väitettä. Tässä on merkittävimpiä Juicen uskontoaiheisia kappaleita.

Lähimmäksi jumalanpilkkaa Juice syyllistyi minusta kappaleessaan Jumala: siinä yritetään tavoitella Jumalaa, mutta Jumala on kiireinen. Syiksi esitellään vähän kyseenalaisiakin asioita, kuten "Hän on aseita siunaamassa" tai "Täytyy laskea aneverokassa". Näitä Jumala ei todennäköisesti tekisi, mutta ihmiset Jumalan nimissä ovat tehneet.

Kappaleissa Ekumeeninen jenkka ja Jenkka uskonpuhdistamisesta (twist) Juice tuo värikkäästi esiin Raamatun aiheita ja uskonpuhdistusta, mutta kaikki värikkäästi ilmaistu pitää kuitenkin paikkansa, Juice ei esimerkiksi valehtele. Kappaleista jälkimmäisessä Juice kyllä rienaa paavia ja kyseenalaistaa Lutheria, mutta pilkka kohdistuu ihmisiin, ei Jumalaan.

Kappaleessa Kuinka Jumalaa pilkataan Juicen tyyli tulee mielestäni selvimmin esille: Juice pilkkasi konservatiivisia kristittyjä ja heidän tekojaan ja tekemättä jättämisiään, ei niinkään Jumalaa. Juice pilkkasi siis niitä, jotka syyttävät Juicea jumalanpilkasta sen takia, että henkilökohtaisesti loukkaantuvat Juice teksteistä.

Mainitut kappaleet pitäisi löytyä myös YouTubesta, joten on mahdollista kuunnella kappaleet tarkasti läpi ja muodostaa oma mielipide. Jos minulta on jotain oleellista jäänyt huomioimatta Juicen tuotannosta, sellaista, joka sotii tätä kirjoitusta vastaan, perusteltua kritiikkiä otetaan auliisti vastaan. Ja kirjoitan tämän luterilaisen seurakunnan jäsenenä, joten "taas ateisti solvaa kirkkoa" -tyyliset kommentit voi jättää väliin.


Viiveestä ja viipeestä  1

Kielitieteilijöiden ja wannabe-kielitieteilijöiden mielestä sana viive pitäisi taivuttaa muodossa viipeellä eikä viiveellä, koska sana viive tulee verbistä viipyä.

Suomen kielessä pitäisi kuitenkin myös miettiä, miltä joku sana kuulostaa, eikä vain lukkiutua tiukasti kielioppisääntöihin. Minusta muoto viipeellä kuulostaa yhtä tyhmältä kuin jos puhuisi haapeesta (haave) tai toipeesta (toive). Siksi käytän aina muotoa viiveellä vastoin yleisiä suosituksia.

Jos kielifundamentalistit olisivat saaneet tahtonsa läpi, auto olisikin autto, jotta siinä olisi normaali astevaihtelu autto-auton samaan tapaan kuin vaikkapa katto-katon. Onneksi ihan mikä tahansa ei ole mennyt tavallisten suomea puhuvien keskuudessa läpi.