A77uros

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2023.

Yksi kuutiosenttimetri millilitroina?

Kuinka monta millilitraa (ml) on yksi kuutiosenttimetri (cm^3)? Kysymys voi panna mietteliääksi niin tehtäviä tekevän koululaisen kuin yksikkömuunnoksia pitkään aikaan tekemättömän aikuisenkin. Jos ei muista suoraan tällaista, turha nostaa käsiä pystyyn tai tehdä huonoja arvauksia. Yksinkertaisesti voi johtaa vastauksen palastelemalla ongelman niin pieniin osiin, että ymmärtää mitä tekee. Tässä johtamisesimerkki pitkän kaavan mukaan...

Muistista tai taulukkokirjasta saa muunnoksen 1 l = 1 dm^3, joten jos muunnos tuotta tuskaa, mennään tämän yhteyden kautta. Millimetri (mm), senttimetri (cm), desimetri (dm), metri (m)... näinhän se kerrannaisyksiköiden litania menee, seuraava on aina kymmenkertainen edelliseen verrattuna. Eli 1 dm = 10 cm, ja kymmenesosa tästä 0,1 dm = 1 cm. Edes tilavuusmittojen muuntoja ei tarvitse hallita, koska aina voi laskea 1 cm^3 = 1 cm x 1 cm x 1cm = 0,1 dm x 0,1 dm x 0,1 dm = 0,001 dm^3.

Nyt siis saamme 0,001 dm^3 = 0,001 l. Ja vetomittojen kerrannaisyksiköt menevät analogisesti pituusmittojen kanssa. Jos kuitenkin suora muunnos litroista (l) millilitroiksi (ml) tuntuu hankalalta, aina voi tehdä 0,001 l = 0,01 dl = 0,1 cl = 1 ml.

Eli yksi kuutiosenttimetri onkin sama kuin yksi millilitra (1 cm^3 = 1 ml). Kaikkea ei tarvitse muistaa ulkoa, riittää kun ymmärtää kuinka tarvittaessa johtaa vastaus. Ja välivaiheita voi käyttää niin paljon kuin itse tarvitsee. Turha siis tehdä itsestä tyhmempää kuin onkaan ja luovuttaa heti ongelman nähtyään, usein riittää kun hieman pysähtyy ajattelemaan tilannetta ajan kanssa.