A77uros

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2023.

Väli-Suomi, pahasti epäonnistunut termi

Jossain vaiheessa suomeen yritettiin juurruttaa termiä Väli-Suomi. Sillä tarkoitetaan keskistä Suomea koko leveydeltään Etelä- ja Pohjois-Suomen välissä. Se siis eroaa Keski-Suomesta, joka tarkoittaa keskistä Suomea niin Etelä- ja Pohjois-Suomen kuin Länsi- ja Itä-Suomen välillä. Eli osa Pohjanmaata ja Pohjois-Karjala kuuluvat Väli-Suomeen mutta ei Keski-Suomeen.

Termi Väli-Suomi kertoo kuitenkin keksijänsä asennevammasta keskistä Suomea kohtaan. Väli-Suomi kun kuulostaa arvottomalta joutomaalta tärkeämpien Etelä- ja Pohjois-Suomen välissä. Kun puhutaan Väli-Suomesta, puhuja kertoo samalla puhuvansa "ei ketään kiinnosta" -Suomesta. Siksi koko termi on epäonnistunut, ja on hyvä, ettei se ole yleistynyt suomen kielen käyttäjien keskuudessa joitakin jääräpäisiä median edustajia lukuunottamatta. Tilalle tarvitaankin neutraalimpi ilmaisu, jos kyseisestä alueesta halutaan puhua.

Vertailun vuoksi: moniko keski-ikäinen haluaa itseänsä kutsuttavan väli-ikäiseksi? Ikään kuin olisit täysin turha, jos et ole nuori tai vanha.