A77uros

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2022.

Joukkoliikenteessä: ensin ulos, vasta sitten sisään

Metrossa, raitiovaunuissa, junissa ja runkolinjan busseissa kuljetaan ulos ja sisään samoista ovista. Yllättävän monella on kuitenkin joukkoliikenne-etiketti hukassa. Eli ei muisteta seuraavaa: kulkuneuvosta pois jäävät päästetään ensin ulos, vasta sitten uudet matkustajat menevät sisään.

Tämä voi kuulostaa joidenkin mielestä saivartelulta, mutta tälle toimintatavalle on selkeä syy: bussi- ja raitiovaunupysäkeillä sekä asemien laiturialueilla on enemmän tilaa kuin sisällä kulkuneuvossa. Jos uudet matkustajat tunkevat heti kulkuneuvoon sisälle, he blokkaavat pois jääviltä tien ulos ja ulos haluavat blokkaavat sisään tulijoita tien istumaan. Kulkuneuvoon syntyy käytävälle tulppa ja liikkuminen menee tönimiseksi. Kun sisään pyrkivät odottavat kiltisti pysäkillä tai laiturilla, että pois jäävät matkustajat pääsevät ensin ulos, matkustajien vaihtuminen tapahtuu paitsi sujuvammin myös nopeammin.

Seuraavan kerran kun tulet tönityksi julkisesssa liikenteessä, varmista ettet itse ole se tönimisen syy. Eli älä puske kulkuneuvoon sisälle ennen kuin pois jäävät ovat päässeet ulos, se on kaikkien kannalta sujuvinta ja nopeinta.