A77uros

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2021.

Pikkupaikkakunnan sisäänpäinlämpiävyyttä  1

Pääkaupunkiseudulla on tottunut siihen, että jos ihmisten halutaan toimivan halutulla tavalla, siihen on selkeitä opasteita. Tämä on ymmärrettävää, koska suuressa massassa liian moni ei asiaa tiedä, ja käy hankalaksi neuvoa se erikseen jokaiselle.

Pienillä paikkakunnilla asia on toisinaan valitettavasti toisin. Aina välillä törmää harhaluuloon, että "kun minä tiedän, niin kaikki muutkin tietävät". Tämä johtaa siihen, että asioita ei merkitä selkeästi, kun kuvitellaan kaikkien tietävän ne muutenkin. Sitten kuitenkin ollaan ilkkumassa tietämättömäksi, jos joku vierailija ei tiedä asiaa, josta ei missään kerrota. Tämä on valitettavaa sisäänpäinlämpiävyyttä, jossa ei osata tulkita asiaa kuin omasta suppeasta näkökulmasta. Tässä pari esimerkkiä.

Pienen kerrostalon pihassa on asukkaille kohtisuorat parkkiruudut, ja erilliset vieraspaikat on merkitty epävirallisella kyltillä. Kyltti ei kuitenkaan kerro, miten päin pitäisi pysäköidä tai montako vieraspaikkaa oikeastaan on. Myöskään asvaltissa ei ole jäljellä mitään viivoja. Tästä satunnaisen vierailijan pitäisi kuitenkin tietää, että vastoin kaikkia oletuksia paikalla on vinopysäköinti. Talon asukkaat eivät näe merkintöjen puutteessa mitään ongelmaa, mutta ovat kyllä huomauttamassa, kun ensimmäistä kertaa käyvä pysäköi tiedon puutteessa väärin. Vierailija ei kyllä koe itseään kovin tervetulleeksi, jos odotetaan tiettyä pysäköintitapaa, mutta ei vaivauduta tekemään opasteita tai merkintöjä, joista asia kävisi selväksi.

Toinen esimerkkitapaus on onneksi korjattu. Vein asukkaan puolesta kartonkijätettä roska-astiaan. Roskakatoksessa oli pieni ruskea biojäteastia ja kolme isoa harmaata astiaa ilman nimiä. Kun olin tottunut siihen, että eri lajin astioilla on omat värit ja lisäksi nimet, luulin että erillistä kartonkikeräysastiaa ei ole ja panin kartongin ensimmäiseen astiaan. Kun kerroin asukkaalle tästä, sain rivien välistä kuulla olevani tyhmä, se oikeanpuoleisin harmaa roska-astia olikin kartonkikeräykselle. Uusintakäynnillä ko. astiasta löytyi hankalasta kohdasta repeytynyt tarra, jossa luki SKART. Tuon repeytyneen tekstin perusteella pitäisi siis tietää, että yksi sekäjätteen harmaan värinen astia onkin keräyskartongille. Tässäkään tapauksessa asukkaat eivät nähneet mitään ongelmaa, mutta ko. ongelma on onneksi myöhemmin korjattu joko asukkaiden tai roskayhtiön toimesta.

Haastaisinkin ajattelemaan asioita myös toisten näkökulmasta. Ei kukaan vierailija lue sinun ajatuksiasi ja sen perusteella osaa toimia oikein, jos asioita ei oikeasti ole merkitty kunnolla.


Äänestäminen kannattaa, kaikesta huolimatta  1

Säännöllisesti äänestäneenä voin sanoa, että Suomessa ei ole täydellistä puoluetta, kaikilla puolueilla on hyviä ja huonoja puolia. Käytännössä äänestäminen onkin pienimmän pahan valitsemista. Ja jos jättää äänestämättä, se auttaa vain suurempaa pahaa. Esimerkiksi jos pitää vihreistä sen ilmastotavoitteiden takia ja inhoaa perussuomalaisia yksityisautoilukiihkon takia, jokainen äänestämättä jättänyt vihreiden kannattaja pelaa perussuomalaisten ja muiden puolueiden pussiin, koska silloin he pääsevät pienemmällä äänimäärällä läpi.

Mutta kerrataanpa hieman vaalimatematiikkaa:
1) Jokainen vaalipiiri on oma taistonsa ja vain oman vaalipiirin tulokseen voi vaikuttaa. Tulevissa kuntavaaleissa vaalipiiri on oma kunta, kun taas eduskuntavaaleissa vaalipiirit muistuttavat maakuntia tietyin poikkeuksin (esim. Uudellamaalla on kaksi vaalipiiriä, Helsinki ja Uusimaa). Eli oma vaalipiiri ei ole niin suuri kuin mitä valtakunnalliset puoluegallupit antavat ymmärtää. Siksi sillä omalla annetulla äänellä voi olla merkitystä.
2) Vaaleissa äänestetään henkilöitä, mutta annettu ääni hyödyttää eniten puoluetta. Ehdokkaan saamaa äänimäärää käytetään vain rankkaamaan ehdokkaat järjestykseen puolueen sisällä. Kun puolueiden kesken rankataan vaalipiiristä läpi päässeitä, katsotaan vertailukuja. Vertailuluvut tulevat niin, että puolueen eniten ääniä saanut saa vertailuluvuksi puolueen kokonaisäänimäärän (kyseisessä vaalipiirissä), toiseksi tullut saa vertailuluvuksi puolet puolueen äänimäärästä, kolmas kolmasosan, neljäs neljäsosan ja niin edelleen. Tämä tarkoittaa, että tasaisen kova kannatus koko puolueen ehdokkaissa tai yksi kova ääniharava auttaa saamaan monta ehdokasta läpi, mutta yksinäisenä ehdokkaana on vaikea päästä läpi.

Otetaan esimerkki, milloin omalla äänellä voi olla suuri merkitys: jos puolueen sisällä on kolmantena äänimäärällä 1100 ja neljäntenä äänimäärällä 1099, ero vertailuvuissa on kuitenkin suuri, koska kolmantena oleva saa siis kolmasosan puolueen äänistä ja neljäs neljäsosan. Jo kaksi ääntä lisää neljännelle kääntää asetelman ympäri ja hän saakin vertailuluvuksi kolmasosan puolueen äänistä. Ja voi hyvin olla, että kolmasosalla puolueen äänistä menee läpi, mutta neljäsosalla ei.

Näin siis vaalimatematiikka menee. Sopivan ehdokkaan löytämiseksi kannattaa käyttää vaalikoneita, mutta tietty kritiikki säilyttäen. Jos esimerkiksi inhoaa jonkun puolueen oletettua ääniharavaa (siis omassa vaalipiirissä), ei kannata äänestää muutakaan kyseisen puolueen ehdokasta, koska annettu ääni hyödyttää tätä inhottua ehdokasta. Kannattaa siis katsoa ensisijaisesti sopiva puolue, jonka ehdokkaalle äänensä antaa.

Jos on vaikeuksia löytää sopivaa puoluetta ja ehdokasta, alussa mainittu pienin paha ja suurempien pahojen poisrankkaaminen auttaa. Esimerkiksi jos on huolissaan ilmastonmuutoksesta, ei kannata äänestää perussuomalaisia, joka tuntuu kiistävän koko ilmastonmuutoksen. Jos taas rikkaana haluaa minimoida osinkotuloistaan maksetun veron, ei kannata äänestää vasemmistoliittoa. Pienituloisena palkkatyöläisenä taas ei kannata äänestää hyväosaisia suosivaa kokoomusta. Jos kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja muita liberaaleja arvoja, ei kannata äänestää konservatiivisia kristillisdemokraatteja. Ja niin edelleen.

Eli kliseisesti sanottuna, kannattaa äänestää, kaikesta huolimatta. Antamatta jätetty ääni kun auttaa muita kuin kannattamaasi puoluetta, ja sillä varmistaa, että ainakaan silloin ei ole ketään ajamassa sinulle tärkeitä asioita.


Alkoholimatematiikkaa: join tuopin, kauanko maksa polttaa?  1

Suomessa yksi alkoholiannos on 12 grammaa absoluuttista alkoholia, ja sen saa esimerkiksi pienestä kolmosoluesta, lasillisesta viiniä tai 4 cl:sta viinaa. Mutta alkoholihan on prosentteja ja litran osia, ei grammoja, kuinka nuo grammamäärät eri annoksille saadaan?

Lopulta kyse on vain siitä, että on ollut peruskoulun matematiikan ja kemian tunneilla hereillä: alkoholi grammoina = juoman väkevyys x juoman määrä x etanolin tiheys. Prosenteista kannattaa muistaa, että 1% on sama kuin 0,01, ja juoman määrä kannattaa muuttaa litroiksi. Ihmisille kelpaava alkoholi on etanolia ja sen tiheys taas on noin 790 g/l. Näin ollen esimerkiksi pienellä kolmosoluella (4,7%, 33cl) saadaan 0,047 x 0,33l x 790g/l = 12,25g (eli noin 1 alkoholiannos).

Tämä tieto olisi muuten turhaa, mutta karkea nyrkkisääntö on, että maksa polttaa alkoholia gramman tunnissa 10 painokiloa kohti. Näin ollen 75 kg:n henkilön maksa polttaa alkoholia noin 7,5g/h. Usein alkoholia käyttävän maksa tottuu ahkeroimaan, eli maksa polttaa alkoholin nopeammin, mutta rappioalkoholistin hajoamispisteessä oleva maksa taas hitaammin. Mutta keskimäärin 75 kg:n henkilö polttoaika tuolle pienelle kolmosoluelle on 12,25g / 7,5g/h = 1,63h eli noin 1h 40min. Polttoprosessi taas alkaa melko pian alkoholin imeytymisestä verenkiertoon.

Eli, jos illalla juo pullon viiniä (13%, 75cl), saa alkoholia 0,13 x 0,75l x 790g/l = 77,0g, eli noin 77,0 / 12 = 6,4 alkoholiannosta. 75 kg:n henkilön polttoaika on eli selviäminen kestää 77,0g / 7,5g/h = 10,3h. Jos siis on aloittanut viinin juomisen klo 22, alkoholia veressä riittää noin klo 8:20 asti aamulla (karkea arvio), joten silloin ei kannata lähteä omalla autolla töihin.

Mitä tästä opimmekaan? Jos muistaa juomiensa määrät ja alkoholipitoisuudet, voi peruskoulumatematiikalla tehdä arvion, kauanko selviämiseen menee aikaa. Toki voi googlata alkoholilaskurin, sillä sama teoria niissäkin on taustalla.

Huomattakoon vielä, että laskelma antaa vain arvion kauanko alkoholia on veressä. Se ei siis kerro sitä, paljonko promilleja on missäkin vaiheessa, se riippuu monesta muustakin seikasta. Mutta jos laskelma kertoo, että aamullakin on vielä alkoholia veressä, on parasta testata ajokunto alkometrillä ennen auton rattiin tarttumista.