Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsee ravintola Skøgul, jonka omistaa Aalto-yliopiston opiskelijoista koostuva Teknologföreningen. Ravintolan nimi tulee skandinaavisesta mytologiasta ja se liittyy Teknologföreningeniin, jonka osakuntatalo Urdsgjallar sai nimensä jumalten juomasarvesta. Tarujen Valhallassa Skøgul-nimisen valkyyrian tehtävänä oli täyttää juomasarvet.
Ravintola Skogul sai loppuvuodesta 2019 uudet ravintoloitsijat. Nykyisin ravintolaa pyörittää Marja ja Patrick Karlsson, jotka isännöivät vuosien ajan Fiskarsin suosittua Wärdshusia, joka tunnetaan laadukkaista lähiraaka-aineista ja modernista mutta samalla myös perinteikkään pohjoismaisista mauista. Ne ovat myös Skogulin perusta. Ravintolan filosofiana on tarjoilla husmanskostia (kotiruokaa), joka on noussut ravintolailmiöksi pohjoismaissa.
Karlssoneille on myös hyvin tärkeää, että Skøgulissa tunnetaan tuottajat ja muut yhteistyökumppanit sekä tiedetään tarkkaan esimerkiksi mistä lihat ja kalat tulevat.

Koko päivän auki oleva Skøgul tarjoaa ruokaa monipuolisesta lounasta viihtyisään illalliseen. Tutustumismenu uusittuun ravintolaan on varattavissa TableOnlinesta 31.1. saakka.
Savusärkimoussea, mummonkurkkua ja rapeaa perunaa
***
West Charkin lumikinkkua ja kurpitsahilloketta
***
Fiskarsin panimon Metsän Henki oluessa haudutettua kotimaista karitsan niskaa ja porkkanaa
***
Kauragranolaa ja Skøgulin lakkajugurttia
33/35/45€

Kävin hieman ennen joulunpyhiä nautiskelemassa uuden ravintolan tutustumismenun ystäväni kanssa. Olin päässyt testaamaan uuden ravintolan makuja jo avajaisissa ja tiesin jo hieman mitä tuleman pitää. Odotin erityisesti jo mainioksi tietämääni savusärkimoussea innolla. Moussen täyteläinen kalaisuus ja perunan rasvainen rapeus on mainio yhdistelmä, joka yllätti myös kalastajaperheessä kasvaneen avecini, jolle annoksesta tuli vahvasti lapsuusmaut mieleen. – Hustmanskostia siis parhaimmillaan.
Haluan antaa erikoismaininnan alkuun tarjoilluista Skogulin leivistä, jotka leipoo raaseporilainen Backers Baker.

Toinen erikoismaininta täytyy ehdottomasti antaa ravintolan henkilökunnalle. Hymyilevä henkilökunta jutustelee mukavia ja erityisesti sommelierin viiniasiantuntemus ihastuttaa. Kuulemme mukavia tarinoita menulle valittujen viinien tuottajista. Kyselen, miten avajaisten jälkeen hommat on lähteneet käyntiin ja kuulen, että asiakkaita on käynyt jo mukavan paljon, se on kiva kuulla! Mutta varmasti aina mahtuu lisää, varsinkin jos varaa pöydän ennakkoon ;)

Myös illallisen toinen annos on oikein mainio. Siinä lumikinkku on saanut kaverikseen juvalaista kurpitsaa. Rapeat kurpitsansiemenet kruunaavat tämän raikkaan väliruoan, jota seuraa pääruokana karitsan niskaa ja porkkanaa. Yön yli haudutettu karitsa on mureaa ja annos on sopivan kokoinen pääruoka kahden maistuvan lautasellisen jälkeen.
Itsetehty jugurtti lakkahillolla ja kauragranolalla on kivan kevyt lopetus ja mukavan raikas päätös karitsanniskan päälle. Kokonaisuudessaan Skogulin tutustumismenu on mainio läpileikkaus ravintolan ruokafilosofiaan ja makuihin.
Skogul, Välimerenkatu 14 Helsinki
Varaa pöytä ja nappaa Skogulin avajaistarjous vain TableOnlinesta.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.