TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on TableOnline.fi.
Ravintola Lönkka vaihtoi toissavuonna konseptiaan pihviravintolaksi ja samalla muutti nimensä Lönkka Bull & Bottleksi. Pitkään osoitteessa Lönnrotinkatu 11 toiminut ravintola Lönkka oli jo valmiiksi lihaan kallellaan oleva rouhea ravintola, mutta konseptin uudistuksen myötä linjausta haluttiin selkeyttää ja konseptista tehdä mahdollisimman suoraviivainen, helposti sulatettava ja positiivisella tavalla yksinkertainen.
Kävimme testaamassa Lönkkaa toukokuun lopulla perjantaina, jolloin valitettavasti hieman satoi päivällä, joten parklet terassi ei ollut vaihtoehto ruokailulle, vaikka houkuttelevaa se olisi ollut.
Lönkan uusi parklet terassi on erinomainen paikka syödä ja juoda etenkin alkuillasta tai vaihtoehtoisesti erittäin kuumana kesäpäivänä loppuillasta kun aurinko on kääntynyt talojen taakse.
Sisään astuessa törmää ensimmäisenä dry age kaappiin, joka on lähes pakollinen lisävaruste jokaisessa itseään kunnioittavassa pihviravintolassa. Tiskin vierestä löytyy myös baarialue, jossa voi nauttia lasin viiniä tai hyviä oluita ja miksi ei vaikka tartarin kylkiäisiksi, me kehotamme tekemään juuri niin kuin mieli halajaa.
Dry age kaappi, baaritiski ja baarialue, jonne voi poiketa mikäli saavut pöytävaraukseesi liian ajoissa ja joudut hieman odottelemaan muuta seuruetta.
Mieli teki maistella kaikkea, joten otimme alkupalalajitelman eli tasting platen, mutta koska olimme tulleet pihviravintolaan, ei tartaria voinut ohittaa. Neljän hengen seurueelle menee mainiosti esimerkiksi pari tartaria sekä jaettava tasting plate. Suosittelemme lämpimästi!
Viinejä Lönkassa on riittävästi niin, ettei pää mene turhaan pyörälle ja valikoima on tarvittaessa myös ystävällinen tarkan markan porukalle. Tällä kertaa meillä oli pelkkää punaista lasissa koko ruokailun ajan, koska menimme selkeällä linjalla ja toki Pinot Noiria tartarin kanssa, se on selvä.
Herkullinen härkätartar ja tasting platen herkkuja vaikka muille jakaa.
Lönkka Bull & Bottlessa saa kyllä kalaa ja kasvisruokia, mutta nyt menimme rehellisesti konseptin mukaisella linjalla ja otimme lihaa, oikein kunnolla. Huikea läjä dry age entrecôtea luineen päivineen sekä poron ulkofilettä lisukkeena juuripersiljapyree, vadelmaista punaviinikastiketta ja paistos mikä sisältää ruusukaalia, pekonia, sipulia ja neulapapuja. Vaikka Lönkka ei ole riista- tai lappiravintola niin taisimme syödä parasta poroa pitkään aikaan. Olen aivan varmasti jossain syönyt parempaa... olen siitä lähes varma kun ravintoloita on testattu satoja erilaisia laidasta laitaan Michelin-tähti paikoista lähtien, mutta koska en muista missä ja milloin niin on ihan oikeasti pakko nostaa hattua Jussi Saarisen vetovastuulla olevalle keittiölle!
Sivuhuomautuksena kilon painanut luullinen dry age entrecôte annos ei ole osa kiinteää ruokalistaa vaan enemmänkin tällä hetkellä saatavuuden mukaan oleva ns. liitutaulu-annos. Mikäli kysyntä ja saatavuus on kunnossa, integroidaan se seuraavaan ruokalistaan!
Pöytä täynnä herkkuja, kastikkeita ja paahdettua perunaa. Poro oli uskomatonta ja dry age entrecote on enemmmän kesän jälkeisen listan juttuja mikäli kysyntä ja saatavuus mahdollistaa sen lisäämisen ruokalistaan, kannattaa laittaa korvan taakse!
Lopuun maisteltiin laaja valikoima Lönkan jälkiruokia portviini kylkiäisenä. Omaan makuun juustot upposivat parhaiten, mutta seuralaiseni ylisti Lönkan näkemystä crème brûléesta, eikä turhaan.
Suklaafondant, crème brûlée sekä juustolajitelma. Nämä ystävykset eivät juuri esittelyä kaipaa eivätkä kauaa ehtineet olla huoneen lämmössä ennen katoamistaan.
Lönkka Bull & Bottle kannattaa ottaa seurantaan. Kesällä Lönkkaan on helppo saapua lasilliselle tai muutamalle annokselle, jos on liian kuuma kilon lihamötkölle. Tästä pitää huolen parklet terassi ja baarialue. Kesän jälkeiselle ajalle on tulossa kuulemma innostavia uudistuksia ruokalistaan ja tarjontaan, sekä olen kuullut puhuttavan jostain viinibaarimeiningistä, mitä lie tarkoittaa... seuraamalla selviää.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Pitkiä menuja tarjoavia ravintoloita ei ole kovinkaan monta viime vuosina avattu. Siksi mielenkiinto uutta Porvooseen avattua Våria kohtaa oli kova jo siinä vaiheessa, kun kuulin tästä projektista ensimmäisen kerran pari vuotta sitten.
Hetki tässä kuitenkin vierähi ennen kuin uutuutta pääsi testaamaan, kun yksi ikävänpuoleinen kulkutauti sotki monen muun asian lisäksi myös Vårin avausaikataulua. Elokuussa lopulta paikka sai ovensa auki ja sen arvostelut TableOnlinessa olivat alusta asti kiinnostusta herätteleviä ja lopulta mielenkiinto kasvoi niihin mittoihin, että varaus oli tehtävä ja käännettävä auton nokka kohti Porvoota.
Saapuessa pöydällä oli sinetöity menukuori odottamassa
Ruokahalun herättelyksi olimme käyneet kauniissa auringonpaisteessa lenkillä Porvoonjoen vartta pitkin. Ravintolaan saapuessamme ilma oli muuttunut syysmyrkyksi ja matka hotellilta ravintolaan piti taittaa puolijuoksua, jos halusi säilyä jotenkuten kuivana.
Metsäinen amuse heti alkuun
Olimme lähes ensimmäisiä asiakkaita, kun saavuimme paikalle klo 18 ja homma lähtikin nopeasti liikkeelle, kun saimme alkumaljat pöytään ja heti perään ensimmäiset keittiöntervehdykset. Ensimmäinen tervehdys oli metsä hapankorpun päällä, joka oli kivan raikas aloitus. Se oli jotain sellaista mitä ehkä osasi odottaakin ravintolalta, kun oli lukenut arvosteluita ja tiesi sen keskittyvän lähituotantoon ja metsän antimiin.
Voileipäkakku
Toinen Amuse oli tervehdys kasarilta, kun voileipäkakusta oli tehty pieni suunmyötäinen pallero. Aika hauska ja maukas tervehdys oli tämäkin. Varsinainen menun ensimmäinen ruokalaji oli Basilikaa ja Ahlbergin salaatteja. Se oli Vårin näkemys cesar-salaatista. Annos syötiin käsin ja se oli mieletön aloitus menulle. Ainut pelko oli, että jos aloitus on näin kova, niin taitaa olla vaikea parantaa. Toisena oli kurpitsaa, papuja ja tyrniä, joka tarjoiltiin beurre blanc -kastikkeen kanssa.
Hapanjuurirosetti mädillä
Tämän jälkeen päästiin ensimmäiseen extra-annokseen, joka oli niin kaunis, että tuntui melkein pahalta syödä se. Kyseessä oli Hapanjuurirosetti, joka oli muotoiltu taidokkaasti kukan näköiseksi, päälle kasattu kirjolohenmätiä ja rosetin varsiin pursotettu täpläraputahnaa. Taideteoksen tuhoaminen palkittiin kuitenkin mahtavalla makuelämyksellä ja siksi tästä ei jäänyt isompia tunnontuskia.
Mallasbriossi, hollandeise kastike munavoilla ja mädillä ja rosetti
Tämän jälkeen lähdettiin melko erilaisiin tunnelmiin, kun seuraava annos käsitti mallasbriossin ja sen seurana oli kulho, jossa oli munavoita kevätsipulilla maustettuna, hollandaise-kastiketta ja mätiä. Tämä annos oli jotenkin yllättävä näin pitkän menun keskellä. Se oli lohturuokaa parhaimmilaan. Suolaista, rasvaista ja täyttävää. Onneksi annos oli kuitenkin kooltaan kohtuullisen maltillinen, koska sen syömistä olisi ollut mahdoton lopettaa kesken ja sitten olisi menun loppuun pääseminen vaarantunut.
Kaunis jälkkäri
Annoksia oli niin monta, että ehkä en kuitenkaan jokaista ruokalajia tässä käy tarkasti läpi, mutta mieleen jäi, että tästä eteenpäin mentiin vaihdellen mukavasti kevyempien, hapokkaampien annosten ja toisaalta täyteläisempien ja raskaampien annosten, kuten toisena extrana olleen blinin, välillä. Ensimmäinen Amuse oli metsäinen ja samoin retki päättyi metsään, kun viimeinen annos oli nimeltään mäntyä ja suklaata. Annos tuli pienessä ruukussa ja siinä oli kaksi tikkua, joista toisen päässä oli käpy valkosuklaaseen upotettuna ja toisessa toffeeta männyn siitepölyllä. Ja tosiaan käpy oli tarkoitus syödä. Ajatuksena tämä oli aika erikoinen, mutta onneksi käpy oli säilötty vuoden alusta ja varsin pieni ja nuori ja siksi rakenteeltaan hyvin syötäväksi kelpaava.
Myös keskimmäinen jälkkäri oli kaunis ja herkullinen
Kahden keittiöntervehdyksen kanssa annoksia oli yhteensä 14 kappaletta. Ruokailuun meillä meni aikaa yhteensä noin kaksi ja puoli tuntia, joten tahti oli melko kiivas, etenkin alussa. Itseä se ei sinänsä haitannut, kun syömään tullessa nälkä oli melkoinen. Mätien lisäksi menun kaikki kala-annokset sisälsivät kuhaa, joka kyllä oli erinomaista, mutta olisihan siellä voinut jotain muutakin kalaa välillä olla.
Nuo edellä mainitut kaksi seikkaa olivatkin ainoat, missä mielestäni olisi vielä tilaa kehittää, muuten kaikki olikin hyvin lähellä täydellistä. En muista aikoihin, jos koskaan, syöneeni noin hyvää ja mielenkiintoista kokonaisuutta. Osa saattaisi jäädä kaipaamaan liha-annoksia, mutta itse en juuri lihaa käytä, joten sekään ei minulle ollut ongelma. Kuuleman mukaan seuraavassa menussa oli kuitenkin mukana ainakin joku liha-annos, joka ravintolan linjan mukaisesti, on varmasti vastuullisesti ja lähellä tuotettua.
Tässä vielä aterian käpy lopetus
Viineistä en ole muistanut juurikaan kertoa, mutta sanottakoon, että niidenkään osalta ei ole valituksen aihetta. Ravintolapäälliköiltä kun kysyin ravintolan linjaa viinien suhteen, niin hän sanoi, että ajatus on mennä ruoka edellä ja viinivalikoima painottuu enemmän klassisiin vanhan maailman viineihin, mutta jonkin verran listalle otetaan myös kokonaisuuteen sopivia alkuviinejä. Ja olihan meillä muuten briossin parina myös läheltä Malmgårdin panimolta tulevaa Belge olutta.
Jos tämä yksi maan parhaista ravintoloista on vielä testaamatta, niin lämmin suositus suunnata Porvooseen ja Våriin
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin vegaaninen uutuus Junk y Vegan aukesi Sanomatalon kylkeen toukokuussa 2021.
Junk y Vegan, ravintola joka kuvailee itseään “total vegan joint” lausahduksella, tarjoilee vegaanista junk-foodia niin sanotusti kaikille ruokavaliosta ja tottumuksista riippumatta.
Junky y Veganissa on upean terassin lisäksi valoisa ja viihtyisä tunnelma.
Lista on laaja, mutta ei puuduttava. On tacoja, kukkakaaliwingsejä, burgereita, flatbreadeja, finger foodia, bowleja. Palan painikkeeksi voi valita esimerkiksi Espoolaisen 8-bit panimon oluita tai vaikka cocktaileja. Juomalista on riittävän laaja, joka kattaa kyllä kaikki tarpeet Junk y Veganin tyylin mukaiseen illallistamiseen.
Trendikkäitä kesäisiä drinkkejä.
Pieni varoituksen sananen. Annokset ovat reiluja ja tyylinsä mukaisesti useat annokset ovat ns. junk-foodia, eli uppopaistamista löytyy jonkun verran. Tästä johtuen kunnon ruokailukokemusta varten Junk y Veganiin kannattaa tulla nälkäisenä ja siis tämähän on hyvä juttu sillä hintalaatu-suhde on annoksissa kohdillaan!
Alkuruokia: No chix nugetteja, kevätkääryle sekä yksi hauskimmista annoksista Happy blossom kukan muotoon paneroitu sipuli höysteillä.
Junk y Vegan sijaitsee erinomaisella paikalla sanomatalon kyljessä entisen sporttibaari Elmon paikalla. Ravintolaan pääsee helposti ja nopeasti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta ja miksi ei kauempaakin sillä rautatieasemalle on matkaa vain hieman yli 100 metriä.
Daddy Green burgeri, ladatut ranet sekä erinomaiset Meatningles tacot.
Vegaanisia ravintoloita ei ole hirveästi, etenkään sellaisia missä voisi ihan illallistakin syödä. Bun 2 bun edustaa burgereita, korkeavuorenkadun Magu taas enemmän fine dining-tyyppistä illallisravintolaa. Junk y Vegan ei yritä esittää mitään mitä se ei ole, joten 7 ruokalajin illallisia täällä ei syödä, mutta mistään varsinaisesta pikaruokaravintolasta ei ole kyse. Tästä syystä Junk y Vegan on erinomainen lisä kaupungin ravintolatarjontaan ja onkin otettu hyvin vastaan niin vegaanien kuin sekasyöjien keskuudessa.
Nämähän sopivat aperitiiviksi, välijuomiksi tai vaikka jälkiruoan korvikkeeksi mikäli vatsa ahdettiin jo täyteen listan suolaisia herkkuja.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline juhlii ensimmäistä vuosikymmentään yli 30 huippuravintolan kampanjoiden ja tarjousten siivittämänä koko lokakuun. Mukana on ravintoloita ympäri Suomen.
TableOnline.fi/10v
Palvelun ensimmäinen asiakas, ravintola Grotesk, juhlistaa 10v. yhteistyötä 49 euron klassikkomenulla. Huikeasta menusta löytyy tartar, entrecote ja viskillä ja tupakalla maustettu crème brûle.
Grotesk
Lokakuussa synttäreitään juhlii myös Helsingissä Samrat, joka juhlistaa 10-vuotiasta TableOnlinea ja omaa 25-vuotista taivaltaan huipputarjouksella:
Kolmen ruokalajin illallinen valittuna à la carte -listalta ja juoma vain 25 €. Vaasassa juhlii Gustav Wasa, joka täyttää 10v. yhtä aikaa TableOnlinen kanssa.
Maistuvia synttäritarjouksia löydät Helsingin ja Vaasan lisäksi ravintoloista Tampereella, Turussa, Espoossa ja Seinäjoella.
Testaa vaikka kaikki maistuvat kampanjat! Jos. vatsanahka ei veny ihan jokaiseen, voi kaverin kanssa jakaa esimerkiksi seuraavat kokonaisuudet:
Tapaksien ystävien iloksiBar Cónit Flemarilla ja Kampissa vievät juhlan kunniaksi makumatkalle Espanjaan. Sí, ¿Por qué no?
Bar Cón
UutuusravintolaBistro Elo tarjoaa TableOnlinen synttärikampanjassa herkkuja hiiligrillistä kahdelle vain 35 euroa. –Nappaa tarjous ja käy samalla tutustumassa tähän Mannerheimintien varrelta löytyvään uuteen hotellikokonaisuuteen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Hello Stranger ei ole enää mikään tämän syksyn uutuus (avajaiset olivat 23.3.2019) Helsingin Vilhonkadulla, mutta mikäli kyseinen ravintola ei ole vielä tuttu, tässä pieni yhteenveto. Hello Stranger on laadukkaisiin raaka-aineisiin, viineihin sekä cocktaileihin panostava ravintola-terassi-cocktail bar Helsingin päärautatieaseman välittömässä läheisyydessä, joka tarjoaa helposti jaettavia (tai yksin syötäviä) annoksia alkuruoan ja pääruoan välistä hintansa ja kokonsa puolesta.
Itselleni on kertynyt vajaa kymmenkunta ruokailukertaa Hello Strangerissa. Käyntikertoja sitäkin enemmän. Kesäisin sisäpihalla toimii tunnelmallinen Secret Garden -terassi vaihtuvine DJ iltoineen ja esiintyjineen, sekä toinen puolisko Hello Strangeristä toimii erinomaisena loungena ja cocktailbarina.
Syksyn alussa Hello Stranger uudisti ruokalistansa ja vei makumailman Italian Piemonteen. Marraskuun alussa valikoimiin lisättiin Hello Strangerin ylpeys, 5/7 ruokalajin chef's menu, joka on saatavilla trendin mukaisesti myös loppuun asti mietittynä kasvisversiona. Annokset kasvismenussa eivät siis ole samoja kuin lihaversiot, miinus liha. 5 ruokalajia 52 €, 7 ruokalajia 65 € sekä kasvismenu 52 €. Viinipaketti 45/55 €. Yksinkertaista ja helppoa, valitse menu, istu ja nauti showsta.
Hello Strangerin palvelu, tunnelma sekä ruoka on mutkatonta, vaikka kaikesta näkee ja tuntee, että niihin on nähty paljon vaivaa. Näistä syistä Hello Strangeriin on vaan niin helppo tulla kerta toisensa jälkeen.
Illallisen aloitan yleensä saapumalla hieman etuajassa ravintolaan ja nauttimalla yhden jos toisenkin Mari Seppälän loihtiman cocktailin, vasta tämän jälkeen siirrytään itse illallisen pariin, koska miksi ei!?
Mari Seppälän käsiäalaa olevat cocktailit ovat yksi lempiasioitani Hello Strangerissa.
Maistelimme molemmat chef's menut, viiden ruokalajin tavallisen sekä kasvisversion. Illan aikana chef's menuissa suosikeiksi tai yllättäjiksi nousi luultavasti tartar (sekä kasvis että perinteinen), yrttiohratto sekä sashimi. En listaa tässä kirjoituksessa kaikkia annoksia tai laita kaikista kuvia, ei anneta kaiken yllätysmomentin mennä piloille.
Etualalla porkkanatartat sekä perinteisempi tartar. Molemmat veivät kielen mennessään!Che'fs menun antimia etenkin kasvisversiosta. mutta lihaisiakin vaihtoehtoja löytyy pöydästä hyvin piilotettuna höysteiden alle. Oikealla näkyvä yrttiohratto oli yksi illan isoimmista yllättäjistä.
Chef's menu elää hieman tilanteen, sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan, joten yhdenkään käyntikerran ei pitäisi olla samanlainen, ellei mene esimerkiksi peräkkäisinä päivinä illallistamaan. Se suosittelen ilmoittamaan tästä erikseen, näin keittiöstä varmistetaan ettei samoja annoksia tai raaka-aineita käytetä liiaksi.
Hello Strangeristä on muodostunut minulle jonkilainen laadukas, mutta rento suosikkini uusien helsinkiläisravintoloiden joukossa. Korostan kuitenkin, ettei minulla ole absoluuttista suosikkia tai esimerkiksi mitään top 5 -listaa. On vain erinomaisia ravintoloita, jotka sopivat eri tilanteisiin eri tavalla eri päivinä. Joka tapauksessa Hello Stranger lunastaa paikkansa Helsingin ravintolaskenessä ja on ehdottomasti testaamisen arvoinen.
Hello Stranger kuuluu myös niihin ravintoloihin, joissa suosittelen antautumaan henkilökunnan vietäväksi. Anna vain muutama suuntaa-antava makumaailma suosikkisi esimerkiksi cocktaileihin liittyen ja takaan, että Hello Strangerin valikoimista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja ellei jopa napakymppejä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsinkiin junantuomana reilut 20 vuotta sitten saapuneena pääkaupunkiseutu on tullut jo melko tutuksi. Vesiltä käsin kaupunkiin tosin ei ole tullut niin paljon tutustuttua, mitä nyt silloin tällöin tulee mentyä lautalla Suomenlinnaan tai Lonnaan. Oli siis kiva ajatus lähteä Royal Linen illallisristeilylle. Laiva lähti lauantai-iltana klo 19 kolera-altaalta. Vaihtelevan kesän jälkeen sattui olemaan mukavan kaunis elokuinen ilta, joka sopi loistavasti saaristoristeilylle. Ruokailu tapahtuu lautan sisätiloissa, joten huonommallakin kelillä illallisristeily onnistuu, mutta fiiliksen ja näkyvyyden nimissä toki auringonpaiste oli parempi vaihtoehto.
Risteily lähti ja palasi kolera-altaalle
Risteily käynnistyy kapteenin puheella, jossa hän toivottaa vieraat tervetulleeksi ja kertoo lyhyesti risteilynkulusta. Risteilyn kesto on kaksi ja puoli tuntia, ja sen aikana nauhoitukset kertovat ohittamistamme kohteista. Sekä kapteenin puhe, että kuulutukset tulevat suomeksi ja englanniksi, joten myös ulkomaalaiset vieraat ymmärtävät kerrotut tarinat. Voisi kuvitella, että tällainen risteily onkin enemmän turisteille suunnattu, mutta yllätyksekseni valtaosa ruokailijoista puhui suomea. Samaan aikaan on myös mahdollista tehdä sightseeing risteily laivan yläkannella ja sinne tuntui suuntaavaan enemmän aasialaisia turisteja.
Alkuskumppana proseccoa
Olimme myös juhlimassa vaimon syntymäpäivää, joten siksikin alkuun sopi hyvin ottaa kuohuvat samalla kun aluksemme lipui Suomenlinnan ohi. Ruokia ei tarvinnut valita, koska tarjolla on kolmen ruokalajin illallinen, josta on kaksi erihintaista vaihtoehtoa tarjolla. Kalliimmassa on pääruokina naudan sisäfilettä tai nieriää ja jälkiruoka on upgreidattu mustikkapiirakasta suklaafondanttiin ja nämä valinnat olimme jo tehneet etukäteen. Aikaa oli hyvin siis keskittyä proseccon siemailuun ja maisemien katseluun.
Menomatkalla ohitimme Suomenlinnan
Kuulutuksien volyymi ulkona näkyvistä kohteista oli juuri sopivalla tasolla. Tai hieman joutui pinnistelemään ne kuullakseen, mutta toisaalta ne eivät häirinneet keskustelua, mikäli ei ollut niin kiinnostunut selostuksista.
Alkuruokana tarjoiltu saariston tapaslautanen
Illallisen aloitti Saariston tapaslautanen, joka sisälsi Skagenia, lohicevicheä ja savulohta. Hyvä kyytipoika tälle lautaselle oli suppeahkolta viinilistalta löytynyt Sauvignon Blanc. Tapaslautasen komponenteista kaikki kolme olivat hyviä. Loheen oli saatu yllättävän vahva savun maku mukaan ja kun itse raaka-aine oli tuoretta ja suolaa oli sopivasti niin avot. Cevichessä oli lohipalat jätetty melko isoiksi, mutta niissä oli hyvä happo mukana, joten nekin katosi nopeasti lautaselta. Skagen taas on omia ehdottomia alkuruokasuosikkejani ja ei pettänyt tälläkään kertaa. Kun se vielä tarjoiltiin saaristolaisleivällä, eikä paahtoleivällä, niin kyllä kelpasi.
Pihvi punaviinikastikkeella ja saaristolaismaisemallaNieriää voitillikastikkeella
Alkuruoan jälkeen katseltiin taas rauhoittavaa merimaisemaa ja keskusteltiin henkeviä siihen asti kun pääruoat saapuivat. Seuralaiselle tuli nieriä annos ja minulle naudan sisäfile. Laivan viininä oli Cabernet Sauvignon, jonka päätin nauttia pihvin kanssa seuralaisen jatkaessa Sauvignon Blancin juomista. Olin tilannut pihvini medium miinuksena, koska valitettavan usein pihvin saa lautaselle astetta pyydettyä kypsempänä. Nyt pihvi kuitenkin tuli lautaselle juuri sopivan verisenä punaviinikastikkeen ja röstiperunan kera. Vaimon nieriä annos oli myös mukavan rapsakaksi paistettu ja hyvin suolattu.
Aterian päätti juuri sopivan kokoinen herkullinen suklaafondant jädellä ja marjoilla
Itsellä oli pienet epäilykset laivan ruokien suhteen. Pelkona siis oli, että kokemus on pääosin turisteille suunnattu ja ruoat olisi valmistettu vain katteen maksimointia ajatellen. Tämä pelko oli onneksi turha ja kaikki syömämme annokset olivat hyviä ja pieteetillä valmistettuja. Hintataso illalliselle oli samaa luokkaa kuin kolmen ruokalajin illalliselle maissa. Täytyy myös mainita, että alkuruoaksi nautittu laivan tapaslautanen vastasi lähestulkoon kolmea annosta, joten ”vain” kolmen ruokalajin illallinen kyllä vastasi helposti kulinaristiin tarpeisiin ja myös vatsa tuli sopivasti täyteen. Kokemuksena tämä oli siis sellainen jota voi lämpimästi suositella. Vaikka ei olisikaan kiinnostunut niin paljon Helsingin itä-saaristosta ja sen nähtävyyksistä, niin voi olla mukavaa vaihtelua nauttia illallinen merimaisemia katsellen.
Varaa pöytä TableOnlinesta Royal Linen illallisristeilylle Helsinkiin tai Espooseen
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Eestin ja etenkin Tallinnan ulkonasyömiskulttuuri on ottanut viimeisen muutaman vuoden aikana jättimäisiä harppauksia oikeaan suuntaan. Joka paikkaan on ilmestynyt kiinnostavia ruokaravintoloita, joissa hintalaatu-suhde kohtaa suomalaisten lisäksi myös paikallisille. Cocktailien osalta markkinoilla on valitettavasti ollut vielä isoja aukkoja etenkin verrattaessa Helsinkiin.
Cocktailin ystäville onkin kesällä 2018 auennut mielenkiintoinen cocktailbaari, josta saa myös varteenotettavaa huikopalaa Infusion Mixology Bar. Uutuuden taustalla häärää neljä ystävystä Andres Abro, Kirill Kornilov, Martin Jaska sekä Gert Sarapuu.
Vasemmalta oikealle Martin Jaska, Kirill Kornilov, Andres Abro sekä Gert Sarapuu.
Heitä yhdistää vuosien kokemus sekä järkkymätön intohimo cocktailien maailmaan. Noin puolitoista tuntia sällien perehdytystä cocktailien maailmaan kuunnelleena on selvää, ettei heille cocktailit ole vain drinkkisekoituksia vaan enemmin hienostuneita pitkälle mietittyjä nestemäisiä annoksia. Kaikki otetaan huomioon, raaka-aineiden sesongit, tuoksut osana makunautintoa, suutuntuma eli tekstuuri unohtamatta näyttävyyttä.
Nimi Infusion Mixology Bar kielii erilaisista uuttamistekniikoista, bittereistä, siirapeista sekä tiivisteistä. Täällä kaikki on tehty itse, se on selvää.
Baaritiskillä on ehkä paras istua ja seurata ammattilaisten touhua. Sisusta on miellyttävän hillitty vaikkakin yksityiskohtia löytyy paljon jos niihin ehtii keskittymään.
Lista on sopivan laaja ja ruokaakin voi ottaa kylkeen sillä täällä on mukava viettää tovi jos toinenkin. Listalla on paljon erilaisia perinteisiä drinkkejä ja cocktaileja myös omilla twisteillä, mutta suosittelen pysymään tol erikoisuuksissa ja nimikkodrinkeissä. Muutama mielenkiintoinen cocktail tulee kyllä testattua uudelleen ensi käynnin yhteydessä. Kannattaa laittaa mieleen Beets by Jaska, Grosella sekä Mulgi Sour, ainakin näin alkuun.
Beets by Jaska.Grosella.Mielenkiintoinen yllättäjä: Mulgi Sour
Mocktaileja on myös moneen makuun ja niitä onkin mukava siemailla vaikka olisikin kuskina liikenteessä. Infuision Mixology Barissa myös alkoholittomat cocktailit otetaan vakavasti ja niiden eteen nähdään saman verran vaivaa kuin alkoholillisiinkin.
Leikkelelautasissa on paljon variaatioita ja sopii hyvin jaettavaksi. Erinomainen kylkiäinen jos suolaisen nälkä iskee.
Toivon Tallinnaan erinomaisten ruokaravintoloiden lisäksi lisää vastaavaa cocktailkulttuuria ja niihin erikoistuneita loungeja tai cocktailbaareja. Infusion Mixology Bar jää itselleni ehdottomasti jokaisen Tallinnareissun to-do listalle ja soveltuu mainiosti pitkän illanvieton lisäksi esimerkiksi aperitiivipaikaksi ennen varsinaista illallisvarausta. Paras kokemus saavutetaan kuitenkin varmistamalla paikat ja varaamalla pöydän myös täältä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline suosittelee 2019 -suosittelut perustuvat TableOnline.fi:ssä vuonna 2018 annettuihin asiakasarvioihin. Listalle pääsivät kaikki ne ravintolat, joiden arvostelujen keskiarvo oli 31.12.2018 vähintään 4,5/5. Asiakkaiden arviot ovat TableOnlinessa merkittävässä osassa ja ravintolat arvostavat niitä suuresti. Palautteen voi jättää ainoastaan toteutuneesta ravintolakäynnistä TableOnlinesta varattaessa.
Halusimme esitellä kaikki nämä 63 suosikkiravintolaa ja jaoimme selkeyden vuoksi ravintolat kahteen blogipostaukseen, joista toisessa esitellään pääkaupunkiseudun suosikit ja toisessa ravintolat ympäri Suomen. Ravintoloita ei ole listattu näihin postauksiin paremmuusjärjestyksessä, vaan satunnaisesti. Pääkaupunkiseudun ravintolat löytyvät edellisestä postauksesta.
Turun alueen ravintolasuosikit
Kuori
Kuoressa kasvisruoka ja itse tekeminen eivät ole valintoja – ne ovat itsestäänselvyyksiä. Kuori food and wine on kahden naisen unelma paikasta, jossa tarjoillaan herkullista ruokaa kasviksista modernilla tavalla. Kuoren sisällä sykkii cuori, sydämet. Ruokaa tehdään rakkaudella ja se näkyy ja kuuluu ravintolassa, jossa on tarjolla kauneutta kaikille aisteille.
Wiurila Bistro
Bistro tarjoaa rentoa ruokailua koko perheelle. Ruokalistalta löytyy mm. gourmet-burgereita ja pizzoja sekä huolella valittuja, herkullisia juomia.
Karu
Ravintola tarjoaa kausittain vaihtuvia käsintehtyjä annoksia izakaya-tyyliin jaettavaksi koko pöytäseurueelle. Raaka-aineita yhdistetään annoksia varten niin läheltä kuin kaukaa.
E. Ekblom
Mutkatonta ja laadukasta bistro-ruokaa yhdistetään monipuoliseen juomatarjontaan. Viinilista hemmottelee kaikkien kukkaroita. Tarjolla on runsaasti laseittain myytäviä viinejä ja viikon suositusviinejä. Viinikaappien kätköistä löytyy lisäksi herkkuja vaativampaan makuun.
Mami
Mami on perinteinen turkulainen ravintola, joka panostaa laadukkaaseen ruokaan ja rentoon palveluun. Ruokalistassa näkyvät aina sesongin raaka-aineet, joita viinilistalle valitut viinit täydentävät.
Teatteriravintola Kivi
Ravintola Kivi luo teatterin asiakkaille kokonaisvaltaisen teatterikokemuksen yhdistämällä herkullisen ruoan ja upean esityksen. Kivi palvelee mielellään myös muitakin kuin teatterin asiakkaita mutkattomalla ja helposti lähestyttävällä konseptilla.
Smör
Smör on tasokas skandinaavinen ravintola Turun Aurajoen varrella. Sen ideologia on tarjota asiakkaille käsintehtyä ruokaa kauden laadukkaimmista raaka-aineista ja viinejä, jotka tukevat ruokien makuja.
Suomalainen Pohja
Ravintola koostuu kahdesta kerroksesta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee puolikymmentä kabinettia sekä sisääntuloaula. Varsinainen ravintolasali sijaitsee toisessa kerroksessa, jonka isoista ikkunoista avautuu kaunis näkymä Puolalanpuistoon sekä Turun taidemuseoon. Valtava sali vetää parhaimmillaan toista sataa ruokailijaa ja on valkoisine pöytäliinoineen tunnelmaltaan klassinen.
Pippurimylly
Perheravintolan ruokalistalta löytyvät turkulaisiksi klassikoiksi nousseet pihviannokset ja neljä vuosikymmentä mainetta niittäneet pizzat. Kokenut keittiö valmistaa lisäksi monien mielestä kaupungin parhaat hampurilaiset unohtamatta kala- ja kasvisruokavaihtoehtoja.
Tampere
Tampella
Tammerkosken rannalla, vanhan pellavakutomon tiloissa nautiskellaan tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa upeassa miljöössä.
Tiiliholvi
Tiiliholvilla on pitkät perinteet ja se on toiminut samassa paikassa jo vuodesta 1968 alkaen. Historiallinen jugendtalo luo mahtavat puitteet tunnelmalliselle ja mieleenpainuvalle ruokailulle. Tiiliholvin keittiö pohjaa perinteisen ranskalaiseen keittiön oppeihin, joihin se lisää innovatiivisesti pohjoismaisia vivahteita.
Ravintola Kajo
Ravintola Kajo on kolmen intohimoisen tekijän pitkäaikainen unelma. Luonnon puhtaimmat maut siivitetään vieraanvaraisella ja välittömällä palvelulla sekä tarinoilla ja tunnelmalla, joka vangitsee kuin se fiilis auringon laskiessa, illan kajossa.
C
Cssä nautitaan paikallisten tuottajien ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettuja menuja, joita täydentävät parhaalla ammattitaidolla valitut eettisesti tuotetut viinit.
LiV
LiVissä tähdätään ruokien ja juomien taidokkaaseen yhdistämiseen, tuoreista raaka- aineista tehtynä ja ammattitaidolla valittuna. Lyhyt, mutta herkullinen ruokalista saa täydennystä isosta liitutaulusta, jolle keittiömestari loihtii kauden parhaita herkkuja.
Kissakahvila Purnauskis
Ruokalistassa näkyy kotimaisuus ja vuodenaikojen vaihtelu sekä kansainvälisten keittiöiden valikoidut antimet. Kissat ovat saapuneet kahvilaan monien mutkien kautta ja kaikkia yhdistää ainutlaatuinen elämäntarina. Ne rakastavat rapsutuksia ja tulevat mielellään syliin kehräämään.
Cafe Pispala
Cafe Pispalan menu päivitetään viikoittain aina uuteen teemaan, jonka tavoitteena on tarjota uusia kokeilevia yhdistelmiä, klassikoita unohtamatta. Lista on lounas- ja illallispainotteinen ja keskittyy laadukkaisiin, huolella valittuihin raaka-aineisiin, joista rakennetaan kiehtova kombinaatio harmonisia makuja.
Dining 26 By Arto Rastas
Ravintola keskittyy välimerellisiin makuihin. Myös perinteisesti Välimeren maiksi miellettyjen Espanjan, Ranskan, Italian ja Kreikan lisäsi ravintola seilaa kulhoannoksineen myös etelämmäksi aina Marokkoon ja Libanoniin asti.
Henriks
Ravintola on toiminut vuodesta 1986 lähtien persoonallisessa uusrenesanssitalossa, joka on yksi Tampereen vanhimmista taloista. Henriksissä kohtaa uusi ja vanha, uudet trendit ja nuorekas henkilökunta yhdistettynä klassiseen miljööhön ja aitoihin makuihin.
Muu Suomi
Bus Burger Salpakangas, Lahti
Ravintola valmistaa pihvit ja kastikkeet itse alusta saakka. Sen vahvuuksina toimivat tuoreet raaka-aineet ja reippaat annoskoot. Pääruokien lisäksi ravintola tarjoaa herkullisia itsevalmistettuja jenkkityylin jäätelöitä.
Ravintola Wolkoff, Lappeenranta
Wolkoff avasi ovensa 1998 vanhassa keltaisessa puutalossa, joka on yksi Lappeenrannan vanhimpia. Ravintolassa on tarjolla herkullista lounasta sekä illallista. Aina silloin tällöin järjestetään myös teemaillallisia, esimerkiksi riistan merkeissä.
Gustav Wasa, Vaasa
Skandinaavinen menu rakentuu luovien annosten, sesonginmukaisuuden sekä lähellä tuotettujen raaka-aineiden varaan ja kokonaisuuden kruunaavat makuelämyksiä kohottavat viinit sekä pienpanimotuotteet.
Vispilä, Forssa
Ravintola kunnioittaa klassista keittämistä ja ottaa huomioon raaka-aineen alkuperän. Raaka-aineiden puhtaus saa maistua ja siksi Vispilässä käytetäänkin loistavia lähituottajia, joihin yrittäjät ovat luoneet jo siteen aikaisemmissa ravintoloissaan.
Ravintola Hugo, Oulu
Hugon keittiössä annokset syntyvät perinteisenä käsityönä moderneja valmistustapoja hyödyntäen. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa Hugon makujen maailmaan ja auttaa valitsemaan sopivimmat yhdistelmät ruokien ja juomien välillä.
SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
SicaPelle kumartaa syvään porvoolaista raaka-ainetta ja alueen makukirjoa, maustaa tätä italialaisella viballa, hämmentävän huomaavaisella palvelustaililla, nuoruuden innolla ja kymmenien vuosien kokemuksella.
Kortteliravintola Remy, Jyväskylä
Remyn listalta löytyy aina kylmiä ja lämpimiä alkuruokia, väliruokia, sekä pää- ja jälkiruokia. Listan annoksista voi koota mieleisen menun oman maun mukaan ja halutessasi tilata vaikka kaikki annokset tai jakaa niitä pöytäseurueen kanssa.
Laanilan Kievari, Saariselkä
Tärkeässä roolissa ravintolassa on tarkasti mietitty ruokatuote puhtaista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Mahdollisimman moni raaka-aineista on itse käyty poimimassa omalta pihalta tai lähimetsästä. Omin käsin tehdään ja valmistetaan kaikki mitä vaan pystytään.
Local Bistro, Joensuu
Local Bistrossa otetaan karjalaiseen ruokaan vähän modernimpi ote. Tarjolla on sekä lounasruokaa että iltaisin toinen toistaan maistuvampia vaihtoehtoja listaherkuista.
Asemaravintola Vaiha, Mikkeli
Keittiön punaisena lankana on tehdä maukasta ja mutkatonta ruokaa lähellä tuotetuista ja sesongin mukaisista puhtaista raaka-aineista. Hyvät ja laadukkaat raaka-aineet yhdistettynä keittiöhenkilökunnan ammattitaitoon on resepti, jonka tuloksesta pääset nauttimaan Vaihassa.
Juurella, Seinäjoki
Ravintola Juurella on ominut eteläpohjalaisuuden parhaat piirteet: vieraanvaraisuuden, lähellä tuotetun ruoan ja kunnianhimon. Ruoka-annosten makua täydentävät vanhan ja uuden maailman viinit sekä muut pienten tuottajien suuret tuotteet.
Kuopio
Musta Lammas
Ravintolassa pohjolan puhtaat metsät, pellot ja järvet ovat keittiön inspiraation lähteenä. Annosten takana näkyvät lähialueen tuottajat, metsästäjät ja kalastajat. Ravintolassa uskotaan, että Pohjois-Savosta löytyy maailman parhaimpia raaka-aineita.
Panza KPO
Meksikolainen ravintola nojaa vahvasti street food -henkeen ja tarjoilee Väli-Amerikan makuja sekä lautasella että lasissa. Uutta, vanhaa, katuruokaa ja fine dining -piperrystä mutta kaikille helppoa ilman turhia kiristeitä.
Boka
Tämä Suomen ensimmäinen aito balkanilainen ravintola sijaitsee yhdellä Kuopion parhaista paikoista, josta on näköala Kallavedelle. Balkanilainen keittiö on sekoitus itäistä ja läntistä maailmaa ja saanut inspiraationsa Kreikasta, Turkista ja jopa Egyptistä.
Urban
Urban on TopChef Anssi Kantelisen luotsaama pieni ja persoonallinen lounas- ja tilausravintola Kuopion keskustassa, vanhassa arvokiinteistössä aivan torin tuntumassa.
Isä Camillo
Ravintolan ruoka on tehty kolmelle gastronomiselle sesongille. Talvella kaikki lämpimät ja syvät maut saavat pääroolin. Myös viinit hehkuvat täyteläisyyttä. Keväällä ruokalista paitsi kevenee, myös vihreys ja grilli saa suuremman roolin. Viinit kuplivat kesässä ja roseviinit nostetaan pöytään. Syksyllä herkutellaan riistalla, sienillä, juureksilla ja kalalla.
Koivumäen Kartano
Jo vuodesta 1792 on Koivumäen Kartanon mailla eletty osana suomalaista vuodenkiertoa, lähellä luontoa sen antimista, rauhasta ja kauneudesta voimaa arkeen ammentaen. Ravintola on avoinna ympäri vuoden tilauksesta lisäksi erikseen ilmoitettavina teemapäivinä esimerkiksi vappuna, äitienpäivänä, kesälounaalla, isänpäivänä, joululounaalla jne.
- -
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline suosittelee 2019 -suosittelut perustuvat TableOnline.fi:ssä vuonna 2018 annettuihin asiakasarvioihin. Listalle pääsivät kaikki ne ravintolat, joiden arvostelujen keskiarvo oli 31.12.2018 vähintään 4,5/5. Asiakkaiden arviot ovat TableOnlinessa merkittävässä osassa ja ravintolat arvostavat niitä suuresti. Palautteen voi jättää ainoastaan toteutuneesta ravintolakäynnistä TableOnlinesta varattaessa.
Halusimme esitellä kaikki nämä 63 suosikkiravintolaa ja jaoimme ne selkeyden vuoksi kahteen blogipostaukseen, joista toisessa esitellään pääkaupunkiseudun suosikit ja toisessa ravintolat ympäri Suomen. Ravintoloita ei ole listattu näihin postauksiin paremmuusjärjestyksessä, vaan satunnaisesti. Pääkaupunkiseudun ulkopuoliset ravintolat löytyvät seuraavasta postauksesta.
Pääkaupunkiseudun ravintolasuosikit
Ravintola Johannes
Hanasaaren ravintola Johanneksessa tarjoillaan kauden parhaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, jossa puhtaat, pohjoismaiset maut, kestävä maatalous ja eettinen ajattelu kohtaavat.
Sofia Gastro
Kiseleffin talon toiseen kerrokseen avattiin joulukuun 2018 alussa huipputason illallisravintola Sofia Gastro. 1700-luvun rakennus huokuu menneen ajan mystiikkaa ja tarjoaa näkymät valkoisena hohtavalle Tuomiokirkolle.
Troikka
Venäläisen ravintola Troikan tunnelmassa on juuri sitä lämpöä, joka kuuluu venäläiseen vieraanvaraisuuteen. Troikassa pääsee kokemaan venäläisen keittiön täyteläisen makumaailman ja sen parhaimmat herkut blineineen, kala- ja liharuokineen.
Hausman
Kuten Hausmanin nimikin viittaa, edustaa ruokalista saksalaista ja suomalais-skandinaavista keittiötä. Listalta löytyy tuhti Wienerschnitzel ja badenilaiseen tapaan valmistettua maksaa. Pohjoismaista ruokaa taas edustavat esimerkiksi toast skagen ja silakkapihvit.
Baskeri & Basso
Tehtaankadulla sijaitseva ikisuosikki Baskeri & Basso on imenyt vaikutteita Pariisin kodikkaista bistroista, San Franciscon rennoista kuppiloista ja Italian maaseudun pienistä osterioista.
Toca
Tocassa tarjoillaan italialais-suomalaisia 3 ja 5 ruokalajin menuja, joissa makujen selkeys ja tuoreus sekä edulliset viini- ja olutpaketit takaavat nautinnon niin bisnestapaamisiin kuin kaveriporukankin illanviettoon.
Demo
Ravintola Demo on Helsingin Uudenmaankadulle vuonna 2003 perustettu fine dining -ravintola. Antaumuksellinen käsityönä tehty ruoka, näyttävät annokset ja persoonallinen palvelu palkittiin vuonna 2007 Michelin tähdellä.
Caverna toi luolan Helsingin keskustaan ja teki siitä viihtyisän. Kansainvälisen ruokavalikoiman erikoisuuksina ovat esimerkiksi japanilainen teppanyaki sekä brasilialaiset lihavartaat.
Wino
Wino on ravintola ja alkuviinibaari Karhupuiston kupeessa, keskellä Kalliota. Winossa rento ja konstailematon asenne kulkevat käsi kädessä ainutlaatuisen viinivalikoiman sekä fine dining -tasoisen bistroruoan kanssa.
Karljohan
Karljohan valmistaa klassikoita ja perinneruokia suurella sydämellä. Talon vorschmack, ylikypsä häränrinta, kateenkorva ja muut sisäelinruoat ovat löytäneet 30 vuodessa monta uskollista ystävää.
Grön
Grön tarjoaa à la carte -annoksia sekä neljän ruokalajin "Grön menun". Ruoka on kausi- ja luomukeskeistä, ja keittiössä käytetään mahdollisimman paljon pohjoismaalaisia ja luonnon omia villituotteita. Mitä luonnossa tällä hetkellä kasvaa, määrittää sen mitä on tarjolla.
Ravintola Kuu on avattu Töölönkadulle jo vuonna 1966. Avausajankohdasta lähtien se on palvellut asiakkaitaan lämminhenkisenä kortteliravintolana Töölön sydämessä. Ranskalaisvivahteinen bistrohenkinen tunnelma ja ruoan perusmakuja kunnioittava keittiö on houkutellut ravintolan kanta-asiakkaiksi alueen asukkaita jo kolmessa sukupolvessa.
Il Bucatino
Il Bucatino haluaa tarjota asiakkaille parhaista mahdollisista raaka-aineista valmistetun makumatkan Italian herkullisten ruoka-aarteiden pariin ja näin tuoda palan Italiaa luoksesi.
Bistro O mat
Bistro O mat tarjoaa huolellisesti valmistettua nykyaikaista ruokaa pohjoismaisen ja ranskalaisen keittiön perinteisiä valmistustapoja kunnioittaen. Tarjolle valitaan sesongin mukaan kauden parhaita tuotteita, mieluiten luomutuotteita ja kotimaisten lähituottajien puhtaita raaka-aineita.
Magu
Maguun on helppo saapua niin viinilasilliselle kuin pitkälle illalliselle. Sesongin raaka-aineet, luonnon omat villituotteet ja lähiseudun pientuottajien tarjonta ovat ravintolan annoksien kulmakivet. Näin taataan selkeät, puhtaat ja luonnolliset maut, sekä pidetään ravintolan hiilijalanjälki pienenä.
Peroba Cafe
Peroba Cafessa voit syödä maittavan arkiaamiaisen, pysähtyä herkulliselle arkilounaalle tai piipahtaa kahvilla historiallisen yli 100 vuotiaan huvilan tunnelmasta nauttien. Laadukas ja monipuolinen brunssi lauantaisin ja sunnuntaisin tai englantilaistyylinen iltapäivätee kerran kuussa on oivallinen tapa nauttia maukkaista pikkusuolaisista ja -makeista kauniisti katetun pöydän äärellä.
Copas y Tapas
Copas y Tapas on perheomisteinen ravintola, jonka kantavana ajatuksena on lämminhenkinen ja asiantunteva palvelu ja isännyys. Keittiössä syntyvät paikallisia ja skandinaavisia vaikutteita yhdistelevät tapakset ja Josper-puuhiiligrillissä valmistetut pääruoat.
Natura
Iso Roobertinkadun Natura yhdistää pohjoismaisen keittiön ja tapasbaarien parhaat palat. Natura on alan nuorten ja intohimoisten ammattilaisten perustama ravintola, jossa tinkimätön laatu ja rento illanvietto kulkevat käsi kädessä.
La Maison
La Maison on pieni pala iloista Ranskaa Tehtaankadulla. Ravintola tarjoilee ranskalaista bistroruokaa modernilla tavalla.
Rioni
Rioni tarjoaa autenttisia georgialaisia makuja viihtyisässä miljöössä Espoon Haukilahden vanhalla ostarilla. Koe vastaleivotut leivät juustotäytteineen, georgialaiset mausteet, maukkaat liharuuat, laaja valikoima kasvisruokia ja pehmeät mutta täyteläiset georgialaiset viinit.
Aito
Aito on pieni ja intiimi, mutkattoman palvelun kortteliravintola Helsingin Töölössä. Ravintola tarjoaa vierailleen puhtaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettua konstailematonta ja rehtiä ruokaa sekä sydämellistä ja ystävällistä palvelua, unohtamatta rentoa ja välitöntä tunnelmaa.
Ateljé Finne
Ateljé Finne Helsingin Arkadiankadulla on keskikokoinen à la carte -ravintola, jossa ruoan maut ja ensiluokkaiset, kauden parhaat raaka-aineet ovat etusijalla.
Palace
Ravintola Palace on suomalaisen gastronomian edelläkävijä ja siellä on juhlittu ja nautittu vuosikymmenten ajan sen olympiavuoden avajaisista, vuodesta 1952 lähtien.
Vinkkeli
Vinkkeli tarjoaa vierailleen maailman keittiöiden klassikkoannoksia. Salin puolella ruokajuomien valinta tehdään samalla pieteetillä kuin raaka-aineiden valinta keittiössä. Ammattitaitoisen sommelierin johtamassa Vinkkelin tunnelmallisessa salissa luotetaan laadukkaisiin ja alkuperää peilaaviin viineihin.
Kissakahvila Helkatti
Helkatissa pääset nauttimaan suomalaisesta, rakkaudella tehdystä ruuasta sekä laadukkaista kahvilatuotteista jälkiruokineen ja kissakahvilan erikoisuuksineen. Sisustus Helkatissa on aivan omaa luokkaansa. Koko paikka on tehty kissalähtöisesti, suurimmaksi osaksi käsityönä ja suomalaisia perinteitä kunnioittaen.
Juuri
Ravintola Juuri perustettiin, koska se oli perustettava. 2000-luvun alkupuolella suomalainen keittiö ei ollut suosituimpien joukossa, vaikka monet suomalaiset raaka-aineet hakevat laadussa vertaistaan. Juuri syntyi takomaan rumpua kotimaisten makujen puolesta ja osoittautuikin menestykseksi jo pian avaamisensa jälkeen.
Restaurant Eevert
Designravintola Eevert sijaitsee Helsingin Punavuoressa arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa suojellussa rakennuksessa. Eevertin ruokafilosofia on skandinaavinen ja inspiraation lähteenä toimivat Suomen luonnon vaihtuvat vuodenajat ja monipuoliset upeat maut sekä värit.
La Torrefazione Aleksanterinkatu
La Torrefazione on kolmannen kahviaallon kahvilaketju; tuntemalla kahvin koko tuotantokaaren ravintola pystyy takaamaan tarjoamansa kahvin laadun ja maun. Hyvän kahvin valmistus on vaativaa käsityötä ja siksi jokainen vaihe pavusta kuppiin ovat tärkeitä. Arkisin La Torrefazione tarjoaa aamiaista, lounasta sekä suolaista ja makeaa. Viikonloppuisin tarjolla on vähän runsaampi aamiaispaketti.
Lonna
Toukokuun alusta syyskuun loppuun auki oleva ravintola tarjoilee kauden raaka-aineista valmistettuja herkkuja suosien luomua ja lähiruokaa. Merellisen Helsingin herkullisin pysähdys on Lonnan saaressa alle kymmenen minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta.
- -
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline jatkaa kasvua. Kasvua tulee kaikilla sektoreilla, maantieteellisesti katsoen Suomen lisäksi Virossa. Tarvitsemme siis Viroon lisää tekijöitä ja tällä kertaa olin Etelä-Helsingissä palkkaamassa uutta työntekijää. Mikä ihana tekosyy päästä nauttimaan Tallinnan alati kehittyvästä ravintolatarjonnasta. Kun työt oli saatu hoidettua, niin oli aika suunnata illalliselle. Olin ulkoistanut ravintolan valinnan Tallinnan TableOnlinen porukalle, joten minulla ei siis ollut mitään hajua mitä tulen syömään ja missä.
Lähdimme sataman läheisyydessä sijaitsevasta hotellistani yllätyksekseni kävelemään itään päin. Ei siis Vanhankaupungin suuntaan, jonne odotin päätyvämme illastamaan. Reilun viiden minuutin kävelyn jälkeen seuralaiseni viittoi ravintolan suuntaan, joka sijaitsee Narvan Maantien vieressä kehittyvässä Kadriorgin kaupunginosassa. Sieltä löytyi illallispaikkamme Musita. Tämän ravintolan ovat perustaneet viime syksynä pariskunta, joka aiemmin piti Musu nimistä ravintolaa Nõmme nimisessä Tallinnan lähiössä.
Sisääntuloaula Musitaan ja "heinät" Lähde: Musitan kotisivun galleria
Ravintolaan saavutaan aulaan, jossa sijaitsee baartiski ja katosta roikkuu paljon heiniä. Puutteellisten hortonomin taitojeni takia, paremman kuvan saamiseksi, kehotan katsomaan kuvan aulasta (ja näistä heinistä) tästä yltä. Vaikka kasveja en tunnekaan, niin melko kivan ilmeen ne loivat sisääntuloaulaan. Meidät ohjataan toisen salin perälle kivaan ikkunapöytään ja kohta pöytään istahtaa myös ravintolan viehättävä emäntä Kirstin. Ajattelen, että onpa mukavaa, kun omistajalla on aikaa tulla meitä tervehtimään. Tässä olin väärässä, hän ei tullut meitä vain pikaisesti tervehtimään, vaan istui sitkeästi pöydässä koko illallisen ajan ja johdatti meitä ravintolan ja keittiön filosofiaan ja kertoi taustoja ravintolasta ja sen perustamisesta. Molemmat omistajat ovat työskennelleet Lontoossa huipputason perulaisessa ravintolassa ja sieltä takaisin Viroon kotiuduttuaan he halusivat tarjota vastaavaa ruokaa myös Virolaisille. Ravintola onkin toimiva yhdistelmä pitkälti lähiruokaan ja hyviin raaka-aineisiin perustuvaa virolaisen ja perulaisen keittiön sekoitusta.
Lajitelma alkupaloja
Kuten yleensäkin, haluan ravintolan päättävän, mitä siellä kannattaa juuri sinä iltana syödä. Tällä kertaa siihen tarjoutui erityisen hyvä tilaisuus, kun itse ravintoloitsija oli pöydässä suosittelemassa ruokia. Alkuruoaksi otimme useampaa sorttia jaettavaksi ja saimme pöytään mm. seuraavat annokset jaettavaksi: Crispy pork belly, Pulpo, Tartar, kampasimpukkaa. Kaikki alkuruoat olivat todella hyviä ja kun niitä oli melko monta ja meitä oli vain kolme syömässä ja lisäksi ravintoloitsija maistoi muutaman suupalan, niin alkupalojen jälkeen alkoi olla jo melko kylläinen olo.
Ah, niin herkullinen pulpo
Oma suosikkiannokseni oli mustekala. Olen viime aikoina tykästynyt kovasti pulpoon. Pitkään minua vaivasivat mustekalasta aikanaan jääneet mielikuvat sitkeänä ja melko mauttomana ruokana, jonka takia tätä herkkua tuli syötyä harvoin. Kuitenkin hyvin tehty pulpo on kaikkea muuta kuin mauton ja sitkeä ja siksi pulpoa tulee nykyään syötyä lähes poikkeuksetta, jos sitä ravintolan listalta löytyy. Myös Musitassa pulpon valmistaminen oli onnistunut loistavasti ja annos toimi kokonaisuutena todella hyvin. Muun seurueen suosikkiannokseksi nousi rapea possunvatsa, joka onkin yksi ravintolan suosituimmista annoksista ja oli sellainen jo Musitan edeltäjän, Musun aikoina.
Karitsan kare
Alkuruokia oli aika monta ja ne olivat niin herkullisia, että kaikki oli pakko syödä viimeiseen suupalaan asti. Varsinaisesti nälkä ei enää siinä vaiheessa siis vaivannut, kun pöytään tuli pääruoaksi tilaamani karitsan kare. Kare oli tomaattikastikkeessa ja kuten kuvasta näkyy, oli kypsyys täydellinen. Ongelma oli, että alkuruokia oli paljon ja pääruoka-annos oli reilun kokoinen, joten hieman oli vaikeuksia saada se mahtumaan, herkullisuudesta huolimatta. Pääruokavalintamme olivat hyvin lihaisat, sillä seuralaisilla oli nautaa ja possua. Muidenkin annokset olivat palautteen mukaan hyvin onnistuneita.
PorsastaNauta
Illallisen aikana tuli keskusteltua myös Viron historiasta. Lihapatojen äärellä tuli puheeksi myös, että eipä siitä ole kovin pitkä aika, kun Virossa oli vielä ruokakortit käytössä ja eipä niilläkään kovin usein onnistunut mitään saamaan. Tai onhan siitä hetki vierähtänyt, mutta kahdella seurueemme kolmesta paikallisesta nämä ajat olivat vielä muistissa ja etenkin nuorempi heistä, ei ole edes varhaiskeski-ikää vielä saavuttanut.
Keskustelun lomassa ehti vatsakin hieman painua, ei kuitenkaan tarpeeksi, että olisimme jaksaneet jälkiruokia enää nauttia. Ravintoloitsija ehdottikin meille ruoansulatusta edistämään digestiiviksi Piscoa. Jo ravintolaan saapuessamme olimme nauttineet pisco sour -alkudrinkit ja nyt ateria oli hyvä myös lopettaa piscoon. Vieraiden alkoholien saloihin syvemmin perehtymättömille kerrottakoon, että pisco on perulainen kirkas brandy ja toimi oikein hyvin sekä sour-drinkissä, että digestiivinä.
Harvinainen näky tasokkaassa ravintolassa. Lähde: Musitan kotisivun galleria
Pois lähtiessämme katsoimme vielä aulan toisella puolella sijaitsevan ravintolasalin. Sen vierestä löytyi Kirstinin jo aiemmin mainitsema isohko lasten leikkihuone. Mielestäni tämä oli nerokas idea; ravintola on jaettu kahteen erilliseen saliin ja toisen vieressä on leikkihuone. Näin lasten kanssa tulevat voidaan sijoittaa leikkihuoneen puoleiseen saliin ja rauhaa kaipaavat toiseen. Kolmen pienen lapsen isänä osaan arvostaa moista ratkaisua. Juttelimmekin aiheesta Kirstinin kanssa, jolla myös oli pari lasta ja ihmettelimme, miksi paremmissa ravintoloissa on hyvin harvoin lapsille ohjelmaa. Suomessa ainakin lasten leikkihuoneita löytyy lähes poikkeuksetta ainoastaan ketjuravintoloista tai vastaavista, jotka eivät minua kauheasti houkuttele, kun kulinaristisia elämyksiä olen hakemassa.