Ex-tähtiä vilisevä Intian Superliiga syntyi viemään Intian rikastuvan keskiluokan rahat

  • Tuomari

KYSYMYS: Mitä Intian Superliigan joukkuetta on hyväksyttävintä fanittaa?

VASTAUS: Tuomari haistaa ironiaa. Kahdeksan joukkueen voimin pelattava Intian Superliiga siis starttasi 12. lokakuuta 2014 Atlético de Kolkatan ja Mumbai Cityn välisellä ottelulla. Kolkatan riveissä nähtiin muun muassa ECL-voittaja Luis García, Mumbailla taas on kirjoillaan parikin Valioliigassa mittavan uran tehnyttä entistä suuruutta, Nicholas Anelka ja Fredrik Ljungberg.

ISL pelataan kaksinkertaisena suljettuna sarjana, jonka jälkeen neljä parasta etenevät pleijareihin. Mestari on selvillä jo ennen vuodenvaihdetta. Ennen ISL:aa Intian jalkapalloelämä oli keskittynyt lännessä Goan ja Mumbain sekä idässä Kolkatan alueelle, mutta nyt pieraistiin mukaan vielä pari joukkuetta aivan Etelä-Intiasta ja Delhin poppoo pohjoisemmasta. Pieraistiin oikeastaan kaikki, koska joukkueet luotiin tyhjästä draftaamalla: jokaiseen ryhmään piti houkutella yksi “tähtipelaaja”, seitsemän ulkomaista ja 14 kotimaista pelaajaa kahdesta eri draftista.

Sarjassa siis pelaa muutama entinen kova luu. Kerala Blastersin maalia vartioi vetreä 44-vuotias David James. Punesta ei ole pitkä matka Goalle bailaamaan, mikä varmasti miellyttää Adrian Mutua. Ja Goan joukkueessa pelaavan Robert Piresin sohvalle pääsee varmasti bunkkaamaan. Ex-ManU Mikaël Silvestre ja pelaaja-valmentaja Marco Materazzi muodostavat Chennaiyin FC:n kivikovan topparikaksikon, brassi Elano iskee maalit.

Maassa vuodesta 2007 pelatun ja tasaisesti kehittyneen I-liigan tulevan kauden alku lykkääntyy jäähdyttelijöillä mainostettavan rahasarjan vuoksi. Mikäli kriketti aiotaan todella kammeta Intian 1,2 miljardia ihmistä kattavan talousalueen ykköslajin paikalta, on maan jalkapallossa tehtävä kauaskantoisempia suunnitelmia. Vaikka ISL tarjoaa näyteikkunan intialaisillekin pelaajille, ei seuroilla ole (ainakaan vielä) akatemioita tai oikein mitään muutakaan omaa. Sarjan slogan, “Let´s football”, kuulostaa yhtä vasurilla hutaistulta kuin koko kyhäelmä. Paljon kertoo myös se, että kun Atlético Madridin ja krikettilegenda Sourav Gangulyn omistama Atlético Kolkata julkisti kauden kokoonpanonsa, se tehtiin Vicente Calderonilla Madridissa eikä suinkaan Intiassa.

Tuomari linjaa: Ever get the feeling you´re being cheated?

Lähteet: Vice Sports, Goal.com, Independent

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi