Minulla ei ole juuri ollut pääsiäisperinteitä sitten lapsuuden. Mignonmuna ja mämmi pitää toki saada, mutta niitä voi hyvin syödä muulloinkin – ihaillen siis tarkkailen, kuinka useimmat tuttuni hipsivät koteihinsa pääsiäisherkkuja popsimaan ja munia maalaamaan.
Tässä perinteiden vajaustilassa aloin huvikseni tutkimaan, minkälaisia perinteitä pääsiäiseen liittyy: pitkääperjantaita on ainakin vietetty ennenvanhaan rattoisasti lapsia piiskaamalla – taidan skipata tämän tradition ja siirtyä suoraan lampaaseen… lampaan syönti pääsiäisenä liittyy sekä Juutalaiseen pääsiäisperinteeseen, että symboloi jumalan karitsan Jeesuksen uhrautumista.
Sain blogini kautta yhteydenoton [url=http://pnm.fi/familia/?page_id=203]Familialta[/url], että kiinnostaisiko testata heidän tuotteitaan? No MIKÄ ETTEI. Ideaalitilanteessa söisin lihan aina riistana, mutta eipä ole vielä tullut riistan kotiinkuljetustarjouksia, enkä itse valitettavasti osaa metsästää. Familian tuotevalikoimassa löytyy kuitenkin kiitettävästi sekä luomua, että riistaa, ja lihan eettinen tuotanto on heille tärkeä laadun tae. Aikuisikäni pääsiäiset olen viettänyt kasvissyöjänä, eikä meillä kotonakaan bääbäätä syöty: lammas ja karitsa ovat siis raaka-aineina minulle kiehtovia ja uusia. Familialle kiitos siitä, että tänä pääsiäisenä pöydästäni löytyy siis ihka ensimmäistä kertaa karitsaa. Saas nähdä tuleeko tästä ensimmäinen oma pääsiäisperinteeni 🙂
[b]Karitsan parikyljykset 4:lle[/b]
[i]8 karitsan parikyljystä (jos käytät pakastetta, niin sulata liha hitaasti jääkaapissa)[/i]
[b]Marinadiin:[/b]
[i]2 valkosipulin kynttä
Muutama mintun oksa
1 rosmariinin oksa
1 tl valkopippuria
2 tl juoksevaa hunajaa
1 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
Puolikas chilipalko
1 hyvinpestyn luomusitruunan raastettu kuori (vain keltainen osa!) ja mehu
2 rkl voita + 1rkl öljyä[/i]
Sekoita kaikki marinadin ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa karkeaksi soseeksi. Pyörittele karitsat huolella marinadissa, jaanna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Ota liha tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön, ja pyyhi pinnasta enin marinadi pois. Kuumenna paistinpannussa öljyn ja voin seos ja paista kyljykset kahdessa erässä noin 2-3 minuuttia per puoli -hieman pidempään, jos tykkäät lihastasi kypsempänä. Anna lihan vetäytyä hetki folioon käärittynä ennen tarjoilua.
[b]Vihreä perunamuusi 4:lle[/b]
[i]4 jauhoista reilunkokoista perunaa
2 rkl voita
Pussillinen pakasteherneitä
Muutama mintunoksa
1 dl maitoa[/i]
Kuori ja kuutioi perunat. Keitä kuutioita suolatussa vedessä täysin kypsäksi. Lisää sulatetut herneet veteen kuumentumaan. Kaada vesi pois, mutta ota talteen muutama desi. Lämmitä maito ja sulata voi sen sekaan. Soseuta perunat ja herneet maidon kera ja lisää keitinvettä, kunnes koostumus on mieluisa. Itse vatkaan sähkövatkaimella muussista mielelläni todella kuohkeaa. Tarkista suola, ja lisää soseeseen lopuksi muutamia silputtuja mintunlehtiä.
[b]Vihreää parsaa valkosipulivoissa 4:lle[/b]
[i]2 nippua vihreää parsaa
150 g voita
2 tl hunajaa
2 valkosipulinkynttä
Suolaa, pippuria
0,5 dl valkoviiniä tai puristus sitruunasta[/i]
Napsi parsoista kuivat tyvet pois. Viipaloi valkosipulit. Sulata puolet voista ja paista parsat kahdessa erässä napakan vihreiksi (n. 5 min kuumalla pannulla) – älä ylikypsennä! Muutama paahtunut kohta on tosin hyvä. Kun parsat on paistettu, siirrä ne lautaselle odottelemaan. Lisää paistinpannulle loppu voi, hunaja ja valkosipuli. Hämmentele voita miedolla lämmöllä rauhassa, kunnes valkosipuli pehmenee ja karamellisoituu aavistuksen (varo polttamasta). Lisää lämpöä, ja kaada sekaan valkoviini/sitruunanmehu. Kiehauta voi nopeasti, alenna lämpö minimiin ja lisää seokseen parsat vielä lämpiämään.
Tarjoile parsa muussin ja kyljysten kaverina, ja kaada voikastike kyljysten päälle. Nam! Hyvää pääsiäistä itse kullekkin!