Yläasteen köksäntunnilla tehtiin juustoista juures-jauhelihakastiketta. Se teki seiskaluokkalaiseen vaikutuksen ja oli siitä asti yksi vakioresepteistäni kotikeittiössä. Lukiolaisena jätin lihan ruokavaliostani pois yli vuosikymmeneksi, joten kehittelin tuosta mainiosta reseptistä vegeversion joka…
Cityn toimitus8.9.2013 15:05(Päivitetty: 12.9.2013 16:08)
Yläasteen köksäntunnilla tehtiin juustoista juures-jauhelihakastiketta. Se teki seiskaluokkalaiseen vaikutuksen ja oli siitä asti yksi vakioresepteistäni kotikeittiössä. Lukiolaisena jätin lihan ruokavaliostani pois yli vuosikymmeneksi, joten kehittelin tuosta mainiosta reseptistä vegeversion joka ei todellakaan kalpene alkuperäiselle. Kun havaitsin, että jääkaapin perukoilla on nököttänyt jo useamman viikon paketillinen viherpippuri-Koskenlaskijaa, ja kun penninvenytys vaan jatkuu, on ilmeisesti oivallinen hetki tehdä tätä rakasta soossia pitkästä aikaa.
Tämä kastike on niitä ruokia, joita voi tuunata suuntaan ja toiseen aina riippuen mitä kaapissa sattuu olemaan. Tällä kertaa aineiksi valikoitu jopa punaviini, koska ällistyttävää kyllä, keittiön työtasolla pönöttää melkein tyhjä punaviinipullo! (ei niihin yleensä jää pohjalle mitään)
Soijarouheen kanssa kokkaillessa on tärkeintä muistaa, että maustamisen kanssa saa ja pitää olla rohkea. Soijarouhe ilman mausteita on kamalaa. Soijarouhe myös turpaa melkoisesti, joten yleensä liottamisen sijaan keitän sen mausteliemessä, josta tulee samalla kastikkeen runko.
Tänään liemeen tulee murskattu valkosipuli, kuullotettu silputtu sipuli, noin desi punkkua, muutama lohkottu tomaatti, puolisen litraa vettä ja kasvisliemikuutio. Laakerinlehtiä, pippuria ja timjamia heittelen liemeen myöskin. Nestettä on paljon, mutta olenkin tekemässä isompaa parin päivä satsia! Soijarouhetta tulee noin 2,5-3 desiä.
Anna seoksen kiehahtaa ja sitten porista rauhassa ainakin kymmenisen minuuttia, huomaat kuinka aluksi laihalta keitolta näyttävä seos alkaa paksuuntua. Kun koostumus muistuttaa enemmän paksua kastiketta, voit lisätä sekaan esim. karkeaksi raastettua porkkanaa, kesäkurpitsaa, lanttua, juuriselleriä tai palsternakkaa. Minä lisäsin nyt vain muutaman nuutuneen lehtikaalin silputun lehden.
Lopuksi kastikkeeseen lisätään vielä puolisen pakettia palasteltua sulatejuustoa, ihan just sitä plaatua mistä itse tykkäät (käytän itse yleensä Vahvaa Koskenlaskijaa, mutta tää kaverin tuliasena tuoma viherpippuri olikin oikein hyvä uusi tuttavuus!). Jos kotoa löytyy ruokakermaa, niin miksei nyt sitäkin voi vähän laittaa, mutta hyvää tulee kyllä ilmankin. Nyt ei tarvitse enää keittää pitkään, enintään kymmenen minuuttia, niin että rehut pehmenevät ja juusto sulaa kastikkeen sekaan kunnolla. Muista maistaa ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, minä lisäsin tällä kertaa myös Worcester-kastiketta (tosin älä tarjoa kasvissyöjälle Worcester-kastiketta, siinä on sardellia) ja Chipotle-Tabascoa.
Kastike sopii keitettyjen perunoiden ja pastan kaveriksi, mutta miksei myös keitetylle riisille, kvinoalle tai linsseille?
Pinnalle lisään usein reilusti persiljaa, mutta koska eilen äitini kantoi kotiini jättiläismäisen basilikan, laitoin sitä. Ja kyllä, söin osan kastikkeesta lusikalla suoraan kattilasta. Olen ihan pokkana moukka. (Eikä kukaan nähnyt.)
[b]Kastike yhdelle kahdeksi päiväksi, kahdelle yhdeksi päiväksi:[/b]
6 dl nestettä (kasvis/kana/lihaliemi/osa punkkua/valkkaria/olutta)
2,5 dl tummaa soijarouhetta
valkosipulia
sipulia
raastettua tai silputtua porkkanaa/kesäkurpitsaa/pinaattia/lehtikaalia/juureksia
muutama tomaatti
puoli pakettia sulatejuustoa
pippuria, suolaa, laakerinlehtiä, timjamia
[i]kokeile myös:[/i]
chililastuja
savustettua paprikajauhetta
kevyesti murskattuja fenkolin siemeniä
rakuunaa
tabascoa
Worcesterkastiketta
rosmariinia