Matkalla

Loma Roomassa

Vaikka kaikki tiet eivät ehkä Roomaan viekään, tulisi jokaisen ihmisen tien viedä sinne ainakin kerran, tasapuolisuuden vuoksi. Kaupungin käsittämätön kauneus, nähtävyydet, taideaarteet, loistava ruoka, viini ja ilmasto tekevät siitä maanpäällisen paratiisin. Rooma onkin tämän hetken suomalaisten suosituin kaupunkikohde.

1. Ikuinen kaupunki
Roomassa historia ja nykypäivä sekoittuvat. Pari tuhatta vuotta vanha Pantheon seisoo farkkuliikkeen vieressä, espanjalaisten portaiden viereen on lykätty McDonald’s. Kaupungin sadoista kirkoista vanhimmat on rakennettu 30 jKr., ja koko kaupungin arkkitehtuuri on kerrostumaa eri aikakausilta. Vatikaanissa sijaitsee maailman suurin ja kallein kirkko, Pietarin kirkko, ja keskellä Roomaa tököttää 50 000 ihmisen vetoinen Colosseumin raato. Koko kaupunki on täynnä hulppeita suihkulähteitä, tyylikkäitä aukioita ja monumenttia monumentin perään. Kuitenkaan Rooma ei ole ulkoilmamuseo, vaan enemmän elossa kuin useimmat kaupungit koskaan. Muistomerkkien välissä suhaavat autot ja vespat aiheuttavat rakennuksia vahingoittavilla pakokaasuillaan kuitenkin myös vakavimman uhkan Rooman ikuisuudelle. On näet sanottu, että Colosseumin romahtaessa romahtaa koko Rooma.

2. Leipää ja sirkushuveja
Roomassa huvituksista tärkein on syöminen. Lounasta tarjoillaan kello 13:n ja 15:n välillä, illallista noin kello 20-24. Täydellinen, neljän ruokalajin ateria kuuluu asiaan. Hyviä ja halpoja ruokapaikkoja löytyy Testaccion alueelta. Myös Trasteveressa ravintolatarjonta on runsasta. Pienissä puodeissa katujen varsilla on tarjolla lukemattomia laatuja juustoja, makkaroita, leivonnaisia sekä tietenkin viinejä. Halvimmillaan pullo irtoaa alle parinkympin. Ruokaa saa myös toreilta, joista suosituin on Campo de’ Fiori. Siellä myydään arkipäivinä mm. kukkia, hedelmiä, vihanneksia, kalaa ja lihaa. Pastaa Italiassa syödään vuodessa henkilöä kohden 27 kiloa, ja pastalaatujakin huhutaan olevan yli 350. Roomasta löytyykin Kansallinen spagetin ja pastan historian museo (Piazza Scanderberg 117). Äläkä unohda gelaterioissa myytävää italialaista jäätelöä.

3. Taideähky
Roomassa voi hankkia ähkyn paitsi ruuasta myös - tietenkin - taiteesta. Turistien on todettu sairastuneen kaupungissa ns. Stendhalin syndroomaan, joka ilmenee sekavuutena ja heikotuksena. Syndrooman aiheuttajana pidetään taiteen mestariteosten aiheuttamaa yliannostusta aisteille.
Tärkeimmät museot sijaitsevat Vatikaanissa, missä voi nähdä lähes mitä vain: Michelangelon freskoja Sikstuksen kappelin katossa, egyptiläisiä muumioita, etruskien kultaa, jopa Apollo 11:n kuulennolta tuodun kuukiven. Vatikaanin museoiden kiertämiseen saisi kulumaan monta päivää, mutta muutakin Roomasta löytyy. Jos aikaa on, kannattaa katsastaa Cappucin-munkkien krypta (Santa Maria della Concezione), jossa katto ja seinät on koristeltu 4 000 munkin luin. Kultturellia tunnelmaa voi käydä haistelemassa myös Caffé Grecossa Via Condottilla. Siellä ovat kahvitelleet paitsi Goethe, Baudelaire, Gogol, H. C. Andersen ja Eino Leino myös kuninkaat, filmitähdet, Casanova ja John F. Kennedy.

4. Tyyli
Roomassa arvostetaan La Bella Figuraa, tyylikästä pukeutumista, käytöstä ja yleistä olemusta. Erityisesti paikalliset naiset ovat yltiönaisellisia ja suorastaan häkellyttävän kauniita. Ulkoasu on täydellinen hiuksia ja meikkiä myöten. Liian paljastavia vaatteita ei suvaita, ei edes helteellä. Jos rohkenet yrittää roomalaisen tyylin omaksumista, sopivin shoppailukohde lienee Espanjalaisten portaiden ympäristö: Via del Corso, Via Condotti ja Via dei Giubbonari. Kengät on haettava Lattanzilta (Via Bocca di Leone 59). Todella kallista, todella chic.

5. La Dolce Vita
Fontana di Trevin suihkulähde tunnetaan Federico Fellinin elokuvasta La Dolce Vita, jossa Marcello Mastroianni ja Anita Ekberg pulikoivat siinä. Myöhemmin lähteeseen ovat hypänneet mm. Claudia Schiffer ja Anna Nicole Smith. Roomassa totuudella on taipumus ylittää taru: koko kaupunki on kuin näyttämö, jossa tapahtuu jatkuvasti. Kauneus, ruoka, viini ja loppumaton flirtti piazzoilla ja portailla on tarinan toinen puoli. Toinen on kaupungin järjetön kaoottisuus, joka kiteytyy liikenteessä. Väistellessä vespoja kapeilla kujilla tai istuessa sataakuuttakymppiä kaahaavaan kiroilevan taksikuskin kyydissä alkaa Obelix tuntua järkiveikolta. Hulluja nuo roomalaiset!

Verkossa
www.romaturismo.com
www.romeguide.it
www.vatican.va

Rooma: 3,8 miljoonaa asukasta

Sää

Kesän päivälämpötila keskimäärin 29 astetta.
Talven päivälämpötila keskimäärin 12 astetta.

Juoma

Est! Est! Est! on peräisin Montefiasconen rinteiltä. Tuore, kuiva ja hedelmäinen valkoviini sai nimensä saksalaiselta kardinaalilta. Kardinaalin palvelijan tehtävänä oli hyvän viinin kohdatessaan kirjoittaa tarjoajan oveen Est! Tämän viinin kohdalla palvelija innostui, ja kardinaali joi sillä itsensä lopulta hengiltä. Alkossa 7 e (41,62 mk).

Ruoka

Pasta Alla Carbonara
1 paketti pekonia
4 kananmunan keltuaista
4 ruokalusikallista raastettua pecorino-juustoa (parmesan käy)
suolaa ja pippuria
Ruskista pekoni. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada pastan joukkoon. Lisää pekoni.

Kirja

Dante
Ahlighieri: Jumalainen näytelmä
Allegoria matkasta tuonpuoleisessa sisältää kuvauksia Roomasta.

Ihmiset

Romulus ja Remus
Sotapäällikkö Julius Caesar
Taidemaalari Michelangelo
Fasistijohtaja Benito Mussolini
Paavi Johannes Paavali
Fendin suku

Kaupat

Bulgari
Via Condotti 10. Bulgari on Italialle kuin Cartier Ranskalle.

Fendi
Via Borgognona 36. Roomalainen muotitalo, jonka laukku oli pari vuotta sitten must item. Aloitti turkeista.
Porta Portesen markkinat Trasteveressa sunnuntaisin klo 05-14. Vaatteita, kenkiä, koruja, laukkuja, markkinatunnelmaa.

Cavour 313, Via Cavour 313. Viinibaari, jossa yli 1200 viinilaatua sekä paikallisia juustoja ja makkaroita palan painikkeeksi.
Goa, Via Libetta 13. Erilaisia klubi-iltoja akselilla goa-gay. Etninen ilmapiiri.
Mad night, Via del Plebiscito 101. Vastikään avattu goottihenkinen pubi, jossa dj soittaa saarnatuolista. Myös livemusiikkia.
Roma C´é -lehti kertoo tapahtumat viikoittain.

3 kommenttia

ktr

9.4.2002 14:25

hei

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maariska Maaria

18.6.2018 17:13

Mistä vielä voisi ostaa Est est est viiniä Suomessa? Kiinnostaisi ennen juhannusta kiitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mertia

18.6.2018 17:14

OK

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi