Helsingin uudet ravintolat 2018: Kesän uutuusravintoloiden taustajoukoissa useita huippukokkeja

Helsinkiin on avattu kesän aikana toinen toistaan kiinnostavampia uutuusravintoloita.

Hokun havaijilaisessa keittiössä maistuvat monipuoliset aasialaiset vaikutteet.
Hokun havaijilaisessa keittiössä maistuvat monipuoliset aasialaiset vaikutteet. Kuva: Susa Laine / Hoku

Helsingin ravintolakenttä kasvaa ja voi hyvin. Siitä kertoo myös kesäkauden aikana avattujen uusien ravintoloiden määrä ja niiden laatu. Uutuusravintoloiden takaa löytyy muun muassa Michelin-tason keittäjiä Kööpenhaminan Nomasta (Inari), Istanbulin Miklasta (Andrea) sekä Grönistä (Way).

Kesä on laajentanut myös Helsingin kansainvälisten ravintoloiden tarjontaa. Syyrialainen Cafe Damascus, pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä ammentava Mo Café sekä havaijilaiseen fuusiokeittiöön keskittyvä Hoku avasivat uusia toimipaikkoja Kallioon, keskustaan ja Ullanlinnaan. Kaupunkiin on noussut myös kaksi uutta italialaista ravintolaa: Konepajan Alice Italian sekä Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Ventuno.

Way

Ravintola Grönin ja Good Life Coffeen perustajat avasivat Karhupuiston laidalle tuliterän leipomo-viinibaarin, joka keskittyy hapanjuurileipään ja alkuviineihin.

Aamuisin Wayn painopiste on leipomotuotteissa ja aamupalassa, iltaisin tarjolla on rento viinibaarimenu sekä kattava viinivalikoima.

Lue lisää: The Way avaa leipomon ja viinibaarin Kallioon - hapanjuurileipää ja alkuviinejä aamuvarhaisesta iltamyöhään

Sofia Bistro

Kiseleffin talon alakertaan avattu Sofia Bistro antaa osviittaa siitä, mitä samaan rakennukseen myöhemmin syksyllä avattava Sofia Gastro tulee tarjoamaan vieläkin jalostetummassa muodossa. Pauli Novitskyn luotsaamassa keittiössä annokset rakennetaan raaka-ainelähtöisesti biodynaamisella pellolla tuotettujen kasvisten ympärille.

Sofia Bistro on auki vain päiväsaikaan, ja ruokalista koostuu kohtuuhintaisista 10–15 euron lautasannoksista. Päivittäin on tarjolla viitisen eri annosta, joista suurin osa on kasvisruokia. Listalta löytyy päivittäin vain yksi liha- ja yksi kala-annos, ja niissäkin kasvikset ovat pääosassa.

Lue lisää: Sofia Bistron menu syntyy pellosta pöytään -periaatteella - keittiömestarina Pauli Novitsky

Ventuno

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin ravintolaperheen uusin jäsen on italialaiseen ruokaan keskittyvä Ventuno. Korkeavuorenkadun vastaremontoidun arvokiinteistön kivijalassa sijaitsevan ravintolan sydän on valtava puu-uuni, jossa paistetaan myös talon leiväksi kutsutut pikkupizzat eli pizzetat.

Muiden BW-ravintoloiden tavoin ruokalistalta löytyy monipuolinen maistelumenu, mutta myös a la carte -lista on laaja. Klassiseen italialaiseen tyyliin listalta löytyy antipasto-alkuruokia, pastaa, risottoa, pääruokia sekä tietenkin juustoja, leikkeleitä ja makeita jälkiruokia.

Lue lisää: Idea modernista italialaisravintolasta kypsyi neljä vuotta - Tomi Björck: "Haluamme tehdä italialaista omalla tyylillä"

Inari

Kaikessa hiljaisuudessa avattu ravintola Inari on houkutellut heinäkuusta lähtien kulinaristeja makumatkalle Albertinkadulle. Nimestään huolimatta Inari ei ole keskittynyt pohjoisen makuihin, vaan käsittelee pohjoismaisia raaka-aineita taidokkaasti aasialaisia tekniikoita hyödyntäen.

Inarin keittiötä luotsaa muun muassa Kööpenhaminan Nomassa aiemmin työskennellyt Kim Mikkola, salista vastaa Chef & Sommelieristakin tuttu viinikonkari Johan Borgar.

Lue lisää: Inarin ravintoloitsijat eivät pidä meteliä Michelin-historiastaan: "Se on sama kuin laittaisi jalkansa alle jalkamiinat"

Andrea

Grillattu mustekala on noussut yleisön suosikiksi.
Grillattu mustekala on noussut yleisön suosikiksi.

Toukokuussa Vanhan Kirkkopuiston laidalle avattu luksushotelli St. George tarjoaa upeat puitteet hotellin alakerrassa toimivalle ravintola Andrealle. Hienosta miljööstä huolimatta Andrea muistuttaa tunnelmaltaan enemmän rentoa kortteliravintolaa kuin hienostelevaa hotelliravintolaa.

Ravintoloitsija Mehmet Gürs on palkittu suomalais-turkkilainen keittiömestari, joten Andrean menussa yhdistyvät luontevasti pohjoismaiset ja anatolialaiset maut eksoottisempiakaan raaka-aineita kaihtamatta. Jaettaviin annoksiin perustuvalta ruokalistalta voi valita mieleisensä kattauksen, joka nautitaan yhdessä pöytäseurueen kesken.

Lue lisää: Pönötys pois ja herkut pöytää - ravintola Andreassa ei turhia hienostella, vaikka viiden tähden hotellissa ollaankin

Hoku

Alun perin Punavuoreen perustettu, sittemmin Kamppiin muuttanut Hoku palaa juurilleen ja avaa uuden ravintolansa Ullanlinnaan. Kampin ravintola jatkaa toimintaansa normaalisti.

Ullanlinnan Hoku luottaa hyväksi havaittuun konseptiinsa. Menu nojaa havaijilaiseen ruokakulttuuriin, joka on saanut runsaasti vaikutteita eri puolilta Aasiaa. Uuden Hokun listalta löytyy myös asiakkaiden kestosuosikki lohi teriyaki.

Lue lisää: Hoku palaa juurilleen - Ullanlinnan ravintola aukeaa syyskuussa

Alice Italian

Konepajan ravintolatarjonta sai kesällä uuden tulokkaan, kun Alice Italian avasi ovensa tuliterän co-working -tilan Wonderlandin alakerrassa. Päivisin tarjolla on lounasbuffet, iltaisin tarjonta keskittyy italialaisiin makuihin.

Italialaissyntyinen henkilökunta on houkuteltu Suomeen lontoolaisravintola Bocca di Luposta ja keittiömestari Jacopo Martinellin annokset pohjautuvat hänen äitinsä ja isoäitinsä resepteihin.

Lue lisää: Alice Italianin keittiömestari luottaa isoäitinsä resepteihin

Tanner

Elannon historialliseen kortteliin Hämeentielle avattu ravintola Tanner on monipuolinen yhdistelmä kahvilaa, ravintolaa, musiikkibaaria ja levykauppaa.

Aamuisin tarjolla on laadukkaita aamiaissettejä ja muita kahvilatuotteita. Lauantaisin aamiaista on tarjolla koko päivän. Kasvispainotteinen lounasmenu keskittyy välimerelliseen keittiöön ja kotimaisiin raaka-aineisiin ja pitää sisällään runsaasti vegaanisia sekä gluteenittomia vaihtoehtoja. Pizzapohjat ja talon raskileipä leivotaan Tannerin omassa leipomossa.

Lue lisää: Tanner on yhdistelmä ravintolaa, levykauppaa ja hifi-musiikkibaaria

Cafe Damascus

Taka-Töölössä vajaan vuoden verran toiminut Cafe Damascus avasi syyskuussa uuden ravintolan Kallion Setlementtitaloon. Töölön Damascus jatkaa edelleen toimintaansa kahvilana uuden ravintolan keskittyessä ruokatarjontaan ja buffetlounaaseen.

Cafe Damascuksen ruoka pohjautuu syyrialaisten kokkien isoäideiltään oppimiin resepteihin. Ruoka on kasvispainotteista ja vegaaneille ja allergikoille löytyy runsaasti vaihtoehtoja.

Lue lisää: Syyrialainen Cafe Damascus laajentaa Kallioon - uusi tila mahdollistaa laajemman ruokatarjonnan

Mo Kitchen

Malmin Mo Café sai kesällä sisarravintolan Annankadulle. Makumaailmaltaan Mo Kitchen muistuttaa Malmin Mo Caféta: Vaikutteita on haettu Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän suunnilta, ja lounaspöytä notkuu värikkäitä ja mausteisia herkkuja.

Kasvispainotteisesta buffetista löytyy vatsantäytettä niin vegaanista kuin gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, ja tarjolla on päivittäin myös lihaisampi lämmin ruoka. Tahnojen ja levitteiden kanssa maistuu tuore sahramileipä ja jälkkäripuolelta löytyy etenkin sunnuntaisin monenlaista makeaa.

Lue lisää: Mo Café toi pohjoisafrikkalaiset herkkunsa Punavuoreen - Mo Kitchen avasi Annankadulla

Lue myös: Helsingin uudet ravintolat 2018: Kevään uutuusravintolat

Lue myös: Helsingin uudet ravintolat 2018: Alkuvuosi on täynnä kiinnostavia uutuuksia

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi