Kaikille avoin hävikkiruokaa tarjoileva jääkaappi sai paikkansa Kalliossa

KERU-yhteisöjääkaappi seisoo Kalliolan Setlementtitalon ala-aulassa. KERUn tuloa juhlitaan Keru-kekkereillä.

KERU-yhteisöjääkaapin vierustalla on hylly kuivaruoalle.
KERU-yhteisöjääkaapin vierustalla on hylly kuivaruoalle. Kuva: Heidi Uppa

Kallio sai oman yhteisen jääkaappinsa viime maanantaina. KERU-yhteisöjääkaappi asetettiin Kalliolan Setlementtitalon ala-aulaan, jonne kuka tahansa voi viedä hävikkivaarassa olevaa ruokaa. Ja mikä parasta, kuka tahansa voi myös hakea sieltä ruokaa! Tempauksen takana on Waste Food Crew, jonka missiona on konkreettisesti vähentää ruoan pois heittämistä sekä ottaa esiin hävikkiruoan ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Noin 8 prosenttia globaalista hiilijalanjäljestä koostuu hävikkiruoasta.

"Tarkoituksemme on konkreettisesti pienentää tätä prosenttia ja nostaa tietoisuutta yksittäisten tekojen ja valintojen ilmastovaikutuksista. Emme kuitenkaan halua saarnata ilmastoasiosta, vaan pikemminkin antaa inspiraatiota sekä herättää avointa keskustelua ja kannustaa pohdintoihin”, tiedottaa Waste Food Crew -työryhmän jäsen Heidi Uppa.

Yhteisökaappi on samalla nimensä arvoisesti yhteisöllisyyttä lisäävä kulmakivi. Sen käytöstä voi tulla lähialueella asuville arkinen tapa, jossa voi samalla kohdata muita saman aiheen äärellä olevia.

“Haluamme pitää Keru-yhteisöjääkaappimme avoinna kaikille ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta. Haluamme rakentaa urbaania tilaa, jonne on mukavaa ja luontevaa tulla. Emme kerää Kerukaapin käyttäjiltä henkilötietoja tai vaadi sääntöjemme noudattamisen lisäksi mitään muuta. Haluamme tuoda erilaisia ihmisiä yhteen, emme rakentaa raja-aitoja tai tarpeetonta sääntelyä”, tiedottaa toinen Waste Food Crew -työryhmän jäsen Tuomas Lilleberg.

Kaappi saa ansaitsemansa tupaantuliaiset perjantaina 7. syyskuuta, jolloin paikalla on monia työpajoja aiheeseen liittyen. KERU-kekkereillä on hävikkiruokaan liittyviä puheenvuoroja, hävikkimaistiaisia, inspiroivia hävikkiruoka-kokkausdemoja ja live-musiikkia. Esiintymään saapuvat muun muassa Lulu Band, Duo Harjateräs sekä DJ:t Hapan korppu ja Drpeura. Kekkerit alkavat kuudelta ja jatkuvat iltakymmeneen.

Jääkaapin toimivuutta seurataan ja yksityishenkilölahjoitusten lisäksi työryhmän jäsenet hakevat sinne ruokaa lähialueiden ruokakaupoista. Jääkaapin vieressä on hylly myös kuivamuonalle.

Waste Food Crew koostuu neljästä vakituisesta jäsenestä, jotka ovat muotoilijoita että kaupunkiaktivisteja. Sen lisäksi heillä on nopeasti kasvava vapaaehtoisjäsenkunta. Lisätietoja siitä, mitä ja miten ruokaa voi lahjoittaa, löytyy KERUn nettisivuilta. KERU-yhteisöjääkaappi on myös osana Helsinki Design Weekin ohjelmistoa.

Keru-yhteisöjääkaappi on avoinna joka päivä Kalliolan setlementtitalon aukioloaikojen mukaisesti: ma-to 8-20, pe 8-19 ja la–su 10-16.  KERU-kekkerit perjantaina 7. syyskuuta kello 18-22.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi