SYÖ!-viikot tulevat taas – onko tapahtuma vastuullinen?

Seuraavat SYÖ!-viikot järjestetään 21.8.–3.9.

Kuva: Mai Puttonen

City järjestää jälleen legendaariset SYÖ!-viikot 21.8.–3.9.

Kesän alkupuolella Cityn järjesti SYÖ TAAS! -tapahtuman, joka juhlisti ravintoloiden aukeamista koronasulun jälkeen. Nyt alkavilla SYÖ!-viikoilla palataan kuitenkin takaisin tuttuun SYÖ!-konseptiin, jossa ravintolat tarjoavat 1–3 tarjousannosta 10 eurolla.

Koronavirustilanteen myötä mieleen voi nousta kysymyksiä siitä, kannattaako ravintoloihin nyt mennä. Tässä muutamia näkökulmia:

Onko ravintoloissa käyminen vastuullista?

Jokaisella on oikeus omiin valintoihinsa, eikä kampanjan tavoitteena ole painostaa ketään käymään ravintoloissa vastoin omien arvojen tai tuntemusten. SYÖ!-viikot on kuitenkin päätetty järjestää sillä uskomme, että vastuullinen, hyvää hygieniaa noudattava ravintolassa käyminen on tämän hetkisessä tilanteessa täysin hyväksyttävää.

Ravintoloissa käymisellä on positiivisia vaikutuksia talouteen, työllisyyteen ja myös yksilötasolla ravintolakävijöiden hyvinvointiin. SYÖ!-viikot ja mukana olevat ravintolat sitoutuvat kunnioittamaan aina viranomaisten viimeisimpiä säädöksiä, minkä lisäksi ravintolat painottavat ohjeita turvalliseen ravintolaruokailuun. Mikäli viranomaisten ohjeet muuttuvat, reagoidaan tähän viipymättä.

Jos sinulla ja seurueellasi ei ole oireita, eikä kukaan teistä kuulu riskiryhmään, voi ravintolaelämyksestä nauttia hyvällä omallatunnolla.

Kuva: Mai Puttonen

Miksei kympin annoksia voi tilata kotiin?

Ravintolaruuan kotiinkuljetus on huippujuttu ja palvelut ovat toimeet monelle pelastusrenkaana kuluneiden kuukausien aikana. Ravintoloiden näkökulmasta kuljetuspalvelut eivät kuitenkaan vielä riitä pitämään pyöriä pyörimässä, vaan asiakkaita tarvitaan myös paikan päälle.

Paikan päällä ravintolassa syödessä työllistetään kokkien lisäksi myös tarjoilijoita ja muuta ravintolahenkilökuntaa. Asiakkaille on mahdollista myydä vierailun aikana esimerkiksi juomia ja jälkiruokia, mitkä jäävät helposti väliin kuljetustilausta tehtäessä. Erityisesti alkoholijuomien myynti on tärkeä tulonlähde ravintoloille, eikä sitä voi tehdä kuljetuksella lainkaan.

Mikäli haluat välttää paikan päällä syömistä, kaikki SYÖ!-viikkojen annokset ovat tilattavissa myös take awayna, mikä on ravintoloille kotiinkuljetusta taloudellisempi ratkaisu.

Kuva: Mai Puttonen

SYÖ!-viikoilla on iso taloudellinen vaikutus ravintolakenttään

SYÖ!-viikot on Suomen suurin ravintolatapahtuma ja jokaisilla SYÖ!-viikoilla myydään satojatuhansia 10 euron annoksia. Tämän lisäksi ravintoloihin tulee usein tapahtumamarkkinoinnin myötä ihmisiä, jotka päätyvät tilaamaan jotain muuta listalta. Kun mukaan lasketaan vielä juomat, alkuruuat, jälkiruuat ja lisukkeet, on kokonaisvaikutus suomalaisen ravintolakentän talouteen todella suuri: arviolta 2–3 miljoonaa joka tapahtumassa.

Käymällä SYÖ!-viikoilla pääset herkuttelemaan tarjoushintaisilla annoksilla ja tuet samalla ravintoloita – sitä tarvitaan nyt.

1 kommentti

rock n roll hlö

19.11.2020 12:22

"Jos sinulla ja seurueellasi ei ole oireita, eikä kukaan teistä kuulu riskiryhmään, voi ravintolaelämyksestä nauttia hyvällä omallatunnolla."

Täysin palturia, koronaviirusta voi kantaa ilman oireita. Lyhyt vastaus otsikon kysymykseen olisi: ei. Pidempi vastaus olisi jotakuinkin: ei, mutta jos suosii take away-annoksia ei ole ihan niin paha. Mielestäni tämä artikkeli itsessään on vastuutonta ongelman ja siihen jo olemassaolevien ratkaisujen vähättelyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi