Rahan korruptio: 57. Teknologinen työttömyys.

  • V.C. Mikko

Jani Laasosen kirjan "Rahan korruptio - Johdatus resurssipohjaiseen talousajatteluun." luvallinen julkaisu blogissani jatkuu luvulla 57. Teknologinen työttömyys. Jani Laasosen blogissa jälleen tärkeää lisämateriaalia, joten käykää katsomassa.

Jani Laasosen kirjan viimeisin versio löytyy latauksena hänen blogisivunsa oikeasta reunasta heti vierailijalaskurin alla olevasta kuvakkeesta.

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/2010/03/57-teknologinen-tyottomyys.html

[LAINAUS]tiistaina 30. maaliskuuta 2010
57. Teknologinen työttömyys

"Ihmisten rooli tärkeimpänä tuotannontekijänä tulee vähenemään samalla tavoin kuin hevosten rooli väheni maanviljelyksessä, hiipuen ensin vähitellen, kadoten myöhemmin kokonaan traktoreiden käyttöönoton myötä."

-- Wassily Leontief, talouden nobelisti, 1973 --

Teknologia korvasi ensin ihmistyövoiman maa- ja metsätaloudessa. Maaseutu autioitui ja ihmiset siirtyivät suurina joukkoina kaupunkeihin tehdastyöhön. Sitä mukaa kun tehdastyö automatisoitui, siirtyivät työntekijät palvelusektorin palvelukseen. Viime aikoina myös palvelusektoria on automatisoitu alati kiihtyvällä vauhdilla. Mihin päättäjät uskovat ihmisten työllistyvän palvelusektorin jälkeen?

Jos ongelmakeskeinen raha- ja talousjärjestelmä pyrkii työllistämään myös jatkossa kaikki kansalaisensa, tulee ihmisongelmien määrän kasvaa lähitulevaisuudessa räjähdysmäisesti. Muussa tapauksessa edessä on väistämättä lisääntyvästä tietojenkäsittelystä, teknologiasta ja automaatiosta seuraava massatyöttömyys.

Markkinatalous pyrkii aina voiton maksimointiin ja valitettavasti ihminen on kallis, sairasteleva, huolimaton ja epäluotettava tuotannontekijä. Meillä on jo pankkiautomaatteja, lainausautomaatteja, limsa-automaatteja, karkkiautomaatteja, pullonpalautusautomaatteja, maksuautomaatteja, valokuvien kehitysautomaatteja, tilausautomaatteja, pysäköintiautomaatteja ja automaattisia puhelinvaihteita, sekä lukuisia internetiin ulkoistettuja palveluita, jotka perustuvat siihen, että asiakas palvelee itse itseään. Esimerkiksi matkalle lähtiessään asiakas voi varata matkan internetistä, tulostaa lipun kotonaan ja huolehtia lentokentällä lähtöselvityksestä. Ikeassa asioiva asiakas voi valita itsepalvelutiskin, skannata tuotteiden viivakoodit tietokoneelle ja hoitaa koko maksutapahtuman itsenäisesti sirukortilla. Suunta on selvä ja väistämätön. Kassahenkilökunta tulee katoamaan. Jäljelle jäävät vain itsepalvelun sujuvuutta ylläpitävä henkilökunta sekä tietysti vartijat.

Nykyjärjestelmässä lisääntyvä teknologia ja automaatio koetaan yleisesti uhkana, sillä se lisää ihmisten työttömyyttä ja huonontaa siten heidän elintasoaan. Tämä taas on yksi selkeä esimerkki lisää siitä, kuinka rahajärjestelmä on omiaan vääristämään ihmisen luontaista palkkiomekanismia ja kääntämään sen häntä itseään vastaan.

Teknologian alkuperäinen, luonnollinen ja siksi myös ainoa todellinen tehtävä, on ollut vapauttaa ihmiset raadannasta, antaa heille hyvinvointia ja lisätä perheen, ystävien ja harrastusten parissa vietetyn vapaa-ajan määrää. Tiede ja teknologia eivät sellaisenaan ole ihmisvihamielisiä. Vihamieliseksi ne muuttuvat voitonmaksimointiin perustuvan talous- ja rahajärjestelmän ja muiden keinotekoisten instituutioiden myötävaikutuksesta. Teknologian sijaan meidän tulisikin pelätä käytöstämme kierouttavia instituutioita.

Ennemmin tai myöhemmin kansakunnan päättäjien on kohdattava tuottavuuden ja työllisyyden kiusallinen kääntäen verrannollisuus. Onhan se vain yksinkertainen tosiasia, että mitä enemmän kansakunta irtisanoo työntekijöitään ja siirtää työntekoa koneiden ja automaation vastuulle, sitä enemmän kansakunta tuottaa. Samaan aikaan kun kansakunta rikkoo tuotantoennätyksiä, yhä suurempi osa kansasta jää työttömiksi ja vajoaa köyhyysrajan alapuolelle. Kaupat pursuavat tavaraa, joita yhä harvemmilla on rahaa ostaa.

Teknologia tulee antamaan ihmisille väistämättä runsaasti lisää vapaa-aikaa tulevaisuudessa. Se tulee tapahtumaan joko massiivisen rakenteellisen työttömyyden tai kokonaan uuden talousjärjestelmän muodossa, mutta se tulee tapahtumaan joka tapauksessa.

Kapitalistinen järjestelmä on luhistumassa monelta eri suunnalta samanaikaisesti. Koko syvästi korruptoituneen järjestelmän kieroutunut luonne tulee ennen pitkää räjähtämään yhä useampien ihmisten tietoisuuteen. Eikä kerran totuutta maistanut kansa voi palata enää täysin tyytyväisenä takaisin entiseen elämäänsä.

Kuinka kaikki sitten tulisi tapahtumaan? Todennäköistä on, että muutoksen nopeus ja perusteellisuus tulee yllättämään kaikki asiantuntijatahot.

Kun aika on kypsä, muutos voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Aiheesta voisi kysyä vaikkapa nykyiseltä ulkomaankauppaministeriltämme, Paavo Väyryseltä, joka vuonna 1988 esitteli väitöskirjansa johtoajatuksena, kuinka kommunistinen Neuvostoliitto on oleva ikuinen ja kuin Euroopan kahtiajako tulisi säilymään entisellään ainakin seuraavat vuosikymmenet.

Väyrysen väitös piti kutinsa vain vuoden. Berliinin muuri murtui vuonna 1989 ja Itä-Euroopan sosialistimaat kääntyivät markkinatalouteen. Neuvostoliitto lakkasi olemasta kahta vuotta myöhemmin.[/LAINAUS]

Yhteiskunnalla on väliä. Tervetuloa mukaan muutokseen.
Yhteiskunnalla on väliä. Tervetuloa mukaan muutokseen.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus