Kulttuuri

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2011.

Kummallisimmat kokkiohjelmat  4

Lueskelin uutista siitä, kuinka Iran on kieltänyt ulkomaalaisia ruokia esittelevät kokkiohjelmat.
Tästä inspiroituneena listasin iloksenne omituisimmat kokkiohjelmat, joihin olen törmännyt. Toivottavasti iranilaiset löytävät nämä helmet. Kauniita kokkaushetkiä!

The Huntress
Oravavoileipä on oiva välipala! Sitä mieltä ovat ainakin The Huntress -sarjan kokit, punaniskojen marthastewardit Lydia Lohrer ja Heidi Wilson. Aluksi arvelin, että kyseessä on läppä, mutta tarkasteltuani muuta Outodoor Channelin ohjelmatarjontaa, tulin siihen tulokseen, että ohjelma taitaa sittenkin olla aito. Eikä siinä mitään – jos nyt liha syö, eiköhän tämä ole eettisemmästä päästä. Vaikka on tuo nyljetty orava aika vekkuli.

Vegan Black Metal Chef
Huomaa tyylikäs rituaaliveitsi.

Food Party
Hyvin happoinen kokkausohjelma, jossa yhdistellään luovasti nukketeatteria, grafiikkaa, puhuvia lautasia ja korkealla äänellä kimitettyjä näytelmäjaksoja.
Tässä maistiaisena yhden jakson alkuosa. Juontaja Thu Tran lupaa, että kun vieraat näkevät jaksossa valmistetut ruuat, he luulevat, että ”käytät ruokaan enemmän rahaa kuin Arpinaama kokaiiniin”.
.


Cookin' with Coolio
Länsirannikon rap-legenda Coolio kokkaa. Jaksoja voi ihmetellä Coolion omalla Youtube-kanavalla. Hygienia ei ole aina ihan justiinsa ja ohjeet ovat välillä hieman sekavia, mutta kyllä niillä ruokaa syntyy. Pakettiin kuuluvat keittiössä hengailevat, aineksia ojentelevat ja käskystä hytkyvät puolialastomat tyttöset sekä hieman surullinen, yksinäinen punainen party-spotti.

Icefire Kitchen ja I Love 2 Cook Naked
Nakuna kokkaavia naisia ja miehiä löytyy pilvin pimein. Tässä esimerkit Yhdysvalloista ja Hongkongista.

Yhdysvaltalainen sarja I Love 2 Cook Naked lupaa opettaa katsojilleen terveysruokien valmistamista. Nettisivuilla esitellään kahdeksan kaunista naista, joiden kanssa katsoja kokkaa. Rekisteröitymällä pääsee näkemään uuden jakson joka päivä. Valitettavasti naisten kokkaus- ja esiintymiskyvyt ovat vielä hiukan hakusessa, katsokaa vaikkapa tämä video.

Icefire Kitchen -nimisen ohjelman jokainen puolen tunnin jakso alkaa sillä, että honkongilaismalli Flora Cheung käy ostamassa torilta ruoka-ainekset jonkin kiinalaisen ruokalajin valmistamiseen. Sitten hän saapuu studioon, riisuu vaatteensa ja pukee ylleen essun, jota tv-yhtiö kuvailee seuraavasti: tailor-made, fully transparent apron especially made for the program. Ruokalajit ovat simppeleitä – tuottaja Jesse Aun mukaan siksi, että ohjelma on suunnattu miehille. Aun edellinen tuotanto oli suuren suosion saavuttaneet strippari-uutiset. Tässä ohjelman mainosspotti.

Bachelor Cooking 101 With Aria Giovanni
Pornotähti Aria Giovanni esittelee hyvin helppoja reseptejä. Ensimmäisessä osassa hän keittää munan. Toisessa osassa hän paistaa munan. Jännittävintä jaksossa on Arian nauru.

Cooking With Dog
Nainen kokkaa japanilaista ruokaa, koira istuu vieressä ja selostaa mojovalla aksentilla. Taustalla klassisen musiikin kuluneimmat konsertot.

Cooking with Werner
Loppuun huumoripala (koska kaikki edelliset olivat haudanvakavia). Tämä ei varsinaisesti ole kokkiohjelma, vaan näyttelijä Will Maierin tervehdys kaikille Werner Herzogin ystäville. Ohjaaja on kuuluisa siitä, että hän valmisti ja söi kenkänsä yleisön edessä.


Isojen poikien heppaleikit  24

Isoja miehiä, jotka pitävät pienistä poneista, kutsutaan nimellä bronies (”bro ponies”).

Tv-sarja My Little Pony: Friendship Is Magic alkoi Yhdysvalloissa vuoden 2010 loppupuolella. Vaaleanpunaista glitteriä, pastellinvärisiä heppoja ja imeliä lauluja sisältävä sarja hurmasi – tv-yhtiön yllätykseksi – pikkutyttöjen ohella myös isot miehet. Nyt pari-kolmikymppisistä miehistä on tullut yksi sarjan säännöllisistä katsojaryhmistä.

Sarjan juoni on lyhykäisyydessään tämä: Equestrian valtakunnan hallitsija Prinsessa lähettää violetin ponin nimeltä Twilight Sparkle yhdessä vauvalohikäärmeen kanssa Ponyvillen kaupunkiin etsimään ystäviä ja opettelemaan Ystävyyden Taikaa. Pian Twilight Sparkle löytääkin possen, johon kuuluvat ponit nimeltä Rainbow Dash (suomalainen nimi Sateenkaari), Rarity (Tuittu), Applejack (Omenainen/Omppu), Fluttershy (Lepatus) ja Pinkie Pie (Marsipaani). Sarjassa seurataan kuusikon seikkailuja ja opitaan asioita ystävyydestä.

Aikuisia ponifaneja on ollut siitä asti, kun lelut tulivat myyntiin vuonna 1983. Tähän asti suurin osa harrastajista on kuitenkin ollut naisia. Nyt sarjaa siis katsovat aikuiset miehet. Kyse vaikuttaisi olevan osittain nostalgiasta, osittain ironiasta, mutta yllättävän suurelta osin ihastuksesta söpöyteen, viattomuuteen, hauskasti rakennettuihin henkilöhahmoihin ja siihen, että pienissä tarinoissa on aina onnellinen loppu. Ponit jos mitkä ovat eskapismia harmaasta ja monimutkaisesta tosielämästä.

Suuri merkitys on myös animaattori Lauren Faustilla, joka voi ottaa kunnian viimeisimmän MLP-sarjan luomisesta. Ensimmäisen kauden suunnitellut Faust tunnetaan muun muassa The Powerpuff Girls -sarjan käsikirjoittajana ja taiteellisena vastavana. Se oli Faustin ensimmäinen pikkutytöille suunnattu sarja, josta innostuivat myös isot miehet.

Miesten fanitus ei rajoitu vain tv-sarjan seuraamiseen. Tv-yhtiö ja erityisesti ponien valmistaja Hasbro ovat onnellisia faneista, jotka ostavat oheistuotteita, luovat itse uutta ponitaidetta, keskustelevat kiihkeästi poneista esimerkiksi omalla Ponychan-foorumillaan ja kirjoittavat kilometreittäin fan fictonia (josta yllättävän suuri osa on ei-eroottista) muun muassa Equestria Daily -sivustolla. Brony-veljen ylläpitämä sivusto saa 180 000 sivulatausta päivässä. Taidesivusto deviantArtille on postattu jo lähes 100 000 My Little Pony -aiheista teosta ja lisää saapuu 500 teoksen päivävauhdilla.
Yksi kuuluisimmista Youtubeen ladatuista fanivideoista on tämä poneja ja Watchmenia yhdistävä Watchponies.

Myös tv-yhtiö HUB on huomannut bronyt. Mainosspotti nimeltä Equestria Girls omistettiin heille. Kyseessä on Katy Perryn California Gurls -kappaletta mukaileva biisi ja video, joka sisältää viestin bronyille.

Brony-veljien haastatteluja voi lukea esimerkiksi Wired-lehden nettisivuilta.