Perkeleellistä pikkukaupunkipiinaa

  • Maria Pettersson

Salo
Kirjallisuus

Turkka Hautalan esikoisromaani Salo on antropologinen tutkielma suomalaisen pikkukaupungin asukkaista. Nakkikiskanaisen, lehdenjakajan, kebab-yrittäjän, kännykkätehtaan pomomiehen, narkkarin ja muutaman muun tarinat risteävät Salon harmaissa maisemissa. Jokainen ihmiskohtalo saa paikkansa parrasvaloissa ja edellisen tarinan sivuhenkilö siirtyy seuraavassa luvussa pääosaan.

Tarinat ovat hirveän lakonisia ja hirveän hauskoja. Ihmiset elävät samassa kaupungissa, jopa samassa talossa, mutta eivät kohtaa toisiaan, vaan liukuvat toistensa ohi – tsehovilaisuutta suomalaisittain. Hautala rakentaa hahmonsa herkullisesti ja osoittaa, että jumala on yksityiskohdissa. Lukija ymmärtää välittömästi, millainen on luonteeltaan ja ulkonäöltään mies, ”vältti kymmeniä koulun liikuntatunteja unohtamalla verkkarit kotiin”.

Kaikki täyspäiset ihmiset ovat häipyneet pikkukaupungista – uppoavan laivan voi jättää, jos tietää pysyvänsä pinnalla. Täyspäisin kaupunkiin jäänyt on täydellisesti suomalaistunut Irakin kurdi, jonka isä vaatii tätä puhumaan huonoa suomea kebab-tilauksia toimittaessaan, suomalaiset kun haluavat kebabinsa mausteeksi eksotiikkaa. Lehdenjakaja-abitytön tarina on tuttu kaikille pikkukaupunkiteineille: vain ajatus siitä, että pian pääsee pois, auttaa jaksamaan. Ja tieto/luulo siitä, että pelkkä poispääsy tekee onnelliseksi. Tarinat muistuttavat paikoin liikaakin – olisiko kokonaisuus hyötynyt yhdestä hieman valoisammasta tapauksesta?

Hautala sukkuloi vaivatta eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten maailmassa. Hän kirjoittaa nuoren aikuisen suuhun sopivaa kieltä harvinaisen hyvin – seikka, johon moni on kiusallisella tavalla kompastunut. Myös salon murretta on ihana lukea, eritoten kylähullu Hattuleidin turskahduksia.

Romaani kannattaa paitsi ostaa ja lukea, myös säilyttää. Viidenkymmenen vuoden päästä se annetaan lapsenlapselle rippilahjaksi ja kehotetaan lukemaan, millaista elämä oli silloin kun mummu oli nuori.

Kuva: Gummerus
Kuva: Gummerus

4 kommenttia

Anonyymi

28.10.2009 10:44

Luin Salon ja tunnistin siitä lapsuuteni ja nuoruuteni pikkukaupungin, vaikka oma kotipaikkani sijaitseekin toisella puolella Suomea. Haaveilin joka päivä, että pääsisin muuttamaan pois peräkylästä, jossa ei ikinä tapahtunut mitään ja josta oli matkaa lähimpään "isoon" kaupunkiin melkein 200 kilometriä. Alaikäisinä suunnittelimme monta viikkoa missä kävisimme kun pääsimme esim. elokuun alussa ostamaan uusia kouluvaatteita. Kun sain ajokortin ja auton, elämästä tuli paljon siedettävämpää, mutta silti halusin pois niin pian kuin mahdollista. Miksiköhän Hautala ei muuten ole käsitellyt auton saamista kirjassaan, sehän oli jokaisen pikkukaupunkilaisen unelma ja tavoite. Piliksestä puhumattakaan, joka muodostaa tärkeän pikkukaupunkikulttuurin osan! Olisin halunnut lukioon toiselle paikkakunnalle, mutta en saanut lupaa. Pääsin muuttamaan pois vasta parikymppisenä, enkä ole takaisin kaivannut. Ensin Salo-kirja herätti nostalgiset ajatukset, mutta sitten todellisuus iski vastaan. Asuminen pikkukaupungissa ei ollut minun juttuni enkä todellakaan kaipaa takaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.10.2009 14:24

Saan nykyään samanlaisia viboja Helsingistä, jossa pettymyksekseni edelleen asun. Kun käy välillä asumassa jossain oikeassa metropolissa, vaikuttaa Helsinki yhtäkkiä niin... Salolta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.10.2009 19:59

Aina länsisuomalaisia sorretaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.11.2009 09:41

Länsisuomalaisia sorretaan toisaalta syystäkin.

Sen sijaan olen kyllä samaa mieltä että kun käy oikeassa suurkaupungissa niin huomaa millaista elämä voi olla niin hyvässä kuin pahassakin. Nautintoa tai kurjuutta. Sielunkumppaneita tai toisinajattelijoita.

Niin paljon hyvää kuin Suomessa onkin, on kamalaa asua Suomessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi