Vankilatatuoinnit vaatteiksi

  • Maria Pettersson

Venäjällä elää vahva vankilatatuointien perinne. Nyt niitä saa myös vähemmän pysyvinä versioina, sillä MIR-niminen firma on alkanut valmistaa tatuointisymboliikasta lainaavia vaatteita.

Venäläisistä vankilatatuoinneista on kirjoitettu kirja jos toinenkin. Aiheesta kiinnostuneen hyvä ensiteos on kirja nimeltä Russian Criminal Tattoo Encyclopedia, jossa esitellään rikollistatuointien historiaa, symboliikkaa ja malleja. Suosittelen!

Venäjällä vankien tai entisten vankien osuus väestöstä on maailman suurimpia. 1960-luvulta 1980-luvulle arviolta 35 miljoonaa ihmistä oli vankilassa tai leireillä, ja heistä karkean arvion mukaan ainakin kaksi kolmasosaa otti tatuoinnin. Venäläiset vankilatatuoinnit eivät ole mitä tahansa kuvia, vaan niillä on tarkka symboliarvo. Tatuointeja tehdään yhä, ja suuri osa kuvastosta periytyy yli sadan vuoden takaa.

Ei tarkkaan tiedetä, milloin venäläiset vangit alkoivat tatuoida itseään. Neuvostotutkijat alkoivat dokumentoida tatuointeja systemaattisesti 1920-luvulla, mutta tuolta ajalta olevat valokuvat osoittavat, että alakulttuuri ja symboliikka olivat jo pitkälle kehittyneitä.
Vankien tatuoinnit kertovat aina kantajastaan. Ne voivat olla henkilökohtaisia merkkejä tai tekstejä, joilla vanki viestittää taustastaan, tai erilaisten rikollisorganisaatioiden tunnuksia. Suuri osa venäläisistä osaa ”lukea” tatuointien symboliikkaa (melkein jokainen tuntee tai on tuntenut jonkun, joka on ollut vankilassa), mutta parhaiten perillä ovat tietysti rikolliset itse. Paitsi kuva, myös kuvan sijoittelu on merkitsevä. Esimerkiksi rikollisjengin initiaatioriittissä rintaan saatetaan tatuoida ruusu.

Piikkilanka
Otsaan tatuoitu piikkilanka kertoo, että vanki on tuomittu elinkautiseen. Tässä tapatuksessa se todellakin tarkoittaa loppuelämää, ei 12 vuotta, joka on suomalaisen elinkautisen kesto.

Kotka
Henkilö ei usko lakiin tai vallitsevaan järjestykseen. Kotkana käytetään usein natsityyppistä kotkaa, joka Neuvostoliitossa oli erittäin selvä merkki siitä, että henkilö ei kuulu systeemiin. Usein höystetään tekstillä kuten ”Iske ensimmäisenä” tai ”Hyökkää ennen kuin ne tulevat hakemaan” tms.

Kirkot, linnoitukset, luostarit jne
Kirkontornien määrä kuvaa joko tuomion pituutta vuosina tai sitä, kuinka monta kertaa henkilö on ollut vankilassa.

Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi
Henkilö on ollut rikollinen lapsuudesta lähtien.

Kissa
Kyseessä on varas. Yksi kissa tarkoittaa yksin toiminutta varasta, useampi kissa sitä, että henkilö on ollut osa varasliigaa.

Pöllö
Murtovaras.

Pyöveli
Murhaaja.

Hautakivi
Kuvaa vankilassa vietettyä aikaa. Hautakivessä voi olla esimerkiksi teksti 1980-1985, mikä tarkoittaa, että nuo vuodet on vietetty vankilassa.

Horisonttiin lentävät linnut ja laskeva aurinko
”Synnyin vapaana ja kuuluisin vapauteen.”

Armeijan merkit
Ihoon tatuoidut poletit, natsat, kunniamerkit jne. kertovat vangin historiasta. Pääkallo viittaa murhaajaan. Valkoinen raksi viittasi siihen, että kyseessä oli valkokaartilainen, joka taisteli puna-armeijaa vastaan. Natseilta pöllitty SS-merkki tarkoittaa, että vanki ei ole tunnustanut mitään.

Tähti
Jokainen sakara edustaa vankilassa vietettyä vuotta.

Risti
Saattaa merkitä uskonnollisuutta, mutta usein tatuoitiin väkisin merkitsemään henkilö alistujaksi, jota voi käyttää seksuaalisesti hyväksi.

Tikari
Seksuaalirikollinen. Nämä tatuoinnit on yleensä tehty väkisin.

Kuvia on paljon, ja lisäksi tulevat vakiintuneet kirjainyhdistelmät. Esimerkiksi KAT tulee sanasta katorzhnik, pakkotyöhön tuomittu, ja KOT, joka tarkoittaa myös kollikissaa, sanoista korenoi obitatel' tjurmy, vankilan alkuperäisasukas (= vankila on toinen kotini).

Tatuoinnit tehtiin ja tehdään neulalla tai kitaran kielellä ja esimerkiksi partakoneesta askarrellulla moottorilla. Musteena on voitu käyttää esimerkiksi virtsan, shampoon ja noen seosta. Verenmyrkytykset ovat yleisiä ja saattavat johtaa kuolemaan.

Jos henkilö on tatuoinut itsensä väärin perustein tai esimerkiksi eroaa rikollisryhmästä, tatuointi voidaan poistaa. Vankilassa se voidaan tehdä vaikkapa magnesiumjauhon avulla. Kivulias keino jättää syvät paloarvet. Erityisesti neuvostoaikoina tatuoitiin, usein vatsaan, poliittisia toimijoita ja auktoriteetteja vastustavia tekstejä ja kuvia, joita kutsutaan nimellä grin. Venäläinen kriminologi Juri Dubjagin on tutkinut neuvostovallan suhtautumista tällaisiin tatuointeihin. Hänen mukaansa epäisänmaalliset tatuoinnit määrättiin usein poistettaviksi kirurgisesti. Koska ne olivat suuria, leikkaus johti usein kuolemaan.

Tässä kuvassa on vuonna 1962 tehty tatuointi, jossa pilkataan neuvostosysteemiä ja vankileirien propagandaa. Kantaja kertoo tatuoinnilla selvinneensä useasta erityisen pahamaineisesta vankileiristä. Teksti kuuluu suomeksi suunnilleen ”Terveiset Vorkutan leireiltä! 1947-1963. Neuvostoliitossa työ on kunnian, sankaruuden ja maineen asia. Shelyabozh, Jeletskij, Izhma, Kozhma, Eteläinen Halmer."

Vankeja ja rikollisia tatuoidaan myös väkisin. Tyypillisiä uhreja ovat henkilöt, jotka vasikoivat tai eivät pysty maksamaan velkojaan, tai muiden vankien halveksimat rikolliset, kuten lasten hyväksikäyttäjät. Väkisin tehty tatuointi on usein solvaus, joka liittyy vaikkapa uhrin etniseen taustaan, tai nöyryyttävä seksiin liittyvä kuva. Tarkoitus on sekä halventaa uhria että varoittaa toisia tästä.

Suhtautuminen tatuointeihin on Venäjällä kaksijakoista. Neuvostoaikana niitä hakkasivat ihoonsa rikolliset, mutta myös syyttöminä leireille tuomitut ihmiset ja taipumattomat toisinajattelijat, joita voi hyvällä syyllä pitää sankareina. Vaikka Venäjällä saattaa yhä joutua lusimaan mielipidevankina, suuri osa venäläisistä vangeista on nykyään oikeita rikollisia. Vanhempi polvi saattaa pitää tatuointia merkkinä siitä, että kyseessä on suoraselkäinen, peloton henkilö, joka on joutunut kärsimään hirveällä tavalla. Nuoremmat sen sijaan käsittävät tatuoinnin useimmiten rikollisen merkkinä. (Ja nyt puhutaan perinteisistä rikollistatuoinneista, toki Venäjällä tehdään ihan tavallisiakin tatuointeja.)

Törmäsin vähän aikaa sitten venäläiseen firmaan nimeltä MIR. Firman nimi tarkoittaa sekä maailmaa että rauhaa, mutta vankilaslangissa se on myös lyhenne sanoista Menja ispravit’ rastrel, minut parantaa teloitus. (Kuulostaa coolimmalta venäjäksi.) Se valmistaa vaatteita, joihin on kuvattu vanhoja neuvostoaikaisia tatuointeja. Firman mukaan idea on kunnioittaa toisinajattelijoita, jotka eivät suostuneet alistumaan valtion hirmuvallalle. Osa vaatteista on aika hienoja, mutta tuntuisi vähän nololta kantaa rikollistatuointia ilman syytä. Päättäkää itse.

7 kommenttia

Anonyymi

22.11.2010 23:38

Kiitos vinkistä. Pistin joululahjat tilaukseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.11.2010 14:43

Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista! En ole tilaamassa vankilatatuointipaitaa enkä palauttamassa hakaristin kunniaa, mutta sekä tämä että edellinen postaus olivat silti Cityn blogien historian tasokkaimpia.

Lisää tällaisia ja vähemmän aivotonta tajunnanvirtaa tai joutavia kuvakollaaseja milloin mistäkin kissanristiäisistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.11.2010 16:07

Hyvää juttua Venäjästä sä kirjoitat. Hyvä että tulee tätä ihmisläheissempääkin puolta esiin, eikä aina poliittista yms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mappe76

25.11.2010 13:35

Hyvä kirjoitus ja mielenkiintoinen !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HumanKoala

29.11.2010 14:49

Eastern Promises elokuvassa tähdet tarkoittivat, että henkilö on korkealla rikollisjärjestön hierarkiassa. Se ei ilmeisesti pidä paikkaansa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jurez

8.4.2015 01:02

jotain pitaa asia sen puhessa,mutta elokuva taysin polya,istuin suomessa 3 kertaa ja venajalla noin 3 kuukautta,se riitti ,ei voi kuvitella tai kertoa siita,ihan eri asia ihah eri valtio,ratkaisee rahat tai miten sun sisalla on ,muskulit ei oikein ratkaise mitaan

Anonyymi

25.1.2013 15:31

Tuo kyseinen tähti on rikollisten "lainaama" miliisin tunnus, joka nimenomaan rikollisen rintaan, polviin, tms. tatuoituna tarkoittaa rikollisjärjestön hierarkiaan sitoutunutta henkilöä. Etsikää jostakin käsiinne suomalainen dokumenttielokuva Blatnoi Mir, jossa kolme elinkautisvankia avaa tatuointiensa merkitykset.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi