Kone kotikeittiössä

KoneHelsingin Kalle Kuusela panostaa ulkonäköön – Myös Ruoassa. Naminami!

Kalle Kuusela uskoo kattauksen voimaan.

“Pitää näyttää hyvältä. Ihminen on kokonaisuus, eikä syöminen ole pelkkää vatsantäytettä. Kaunis esillepano ja herkullisen näköinen pöperö ovat olennainen osa syömiskokemusta”, Kuusela maalailee.

“Kokkaan paljon vain itselleni, erityisesti kun kokeilen jotain uutta. Ja myös silloin laitan pöydän koreaksi.”

Eikä vain koreaksi, vaan myös japaniksi, thaiksi ja intiaksi. Suunnittelijan jääkaappi on nimittäin täynnä mitä eksoottisempia mausteita, kastikkeita ja sörsseleitä. Japanilaisten okonomiyaki-pannukakkujen päälle ripotellaan merileväpulveria ja garichar siu -kastike maustaa wokit.

“Viimeisimmistä paras ruokamuistoni on Japanista, jossa olin keväällä. Istuimme tyhjien kaljakorien päällä rakennusmuoveista kyhätyssä katukojussa ja nautimme ruokaa, jonka nimeä emme osanneet lausua”, Kuusela muistelee.

Eksoottisin ruokamuisto menee kuitenkin Kiinaan, missä Kuusela söi rustoja.

“Ne olivat ihan hyviä ennen kuin sain tietää, mitä söin. Opas sanoi vain että ‘ne on niitä juttuja, jotka pitävät luut kiinni toisissaan’. Rustoja siis. Sen jälkeen oli vaikea saada sitä suussa ollutta palaa enää alas.”

Kotimaassa Kuusela syö paljon ulkona. Manala on vakiopaikka ihan keittiön aukioloaikojen vuoksi, Nankingissä on loistavat paistetut nuudelit ja ja Gyo-

sai Runeberginkadulla on hyvä, vaikka siellä mesoaakin ekstrovertti japanilainen kokki.

Lapsena Kuuselan lempiruoka oli siskonmakkarakeitto, ja se maistuu vieläkin.

“Osaan tehdä nakkisopan itse. Ja järjestys on se, että ensin pitää syödä kaikki muut ja viimeiseksi säästetään parhaat eli makkarat.”

Makkaroista Kuusella on muutakin kokemusta.

“Kesällä tein itse makkaroita. Hain Hakaniemen hallista lampaan ohutsuolia, jauhoin lihat ja lisäsin mausteet ja sipulia. Lihamyllyyn vaan ja suolet täyteen mössöä. Makkaroita keitettiin hetki, ja sen jälkeen fillaroimme Hietsuun grillaamaan ne”, Kuusela muistelee.

“Ensi kerralla laitan rasvaisempaa lihaa, nyt nakit jäivät vähän kuiviksi. Mutta ensi kertaa ei tule ihan heti, sillä makkarashowhun meni kaikkiaan kuusi tuntia. Se täyttää makkarakiintiön ja vähän ylikin.”

KoneHelsinki Eerikinkatu 10

Suosittelemme