Jätkäjätkien kulkurikaravaani kulkee festareilta toiselle

Ensi perjantaina Funky Elephant -festarin lavalle nousevan, yhdeksänhenkisen porukan levyttäminen on sekoitus demokratiaa ja despotismia.

Jätkäjätkillä riittää vientiä uuden Marian sairaala -levynsä myötä. Yhdeksän hengen kombo kuluttaa Suomen maanteitä kaksi kertaa vuodessa vanhalla bussilla, jossa saa "tupakoida". Kesän festareista suurin osa haluaa villistä livemeiningistä tutun bändin lavalleen.

"Keikkaa on sopivasti. Jengi kyselee aina, onko keikkoja. Vastaan, että ei liikaa. Joskus, kun oltiin vedetty 40 keikkaa kesässä, alkoi kaipaamaan uusia biisejä. Ei sitä voi valittaakaan. Sit, kun käy tylsäks, on pakko tehdä uusia biisejä, jotta leikkiminen olis hauskaa edelleen", Jätkäjätkien Joska Lakopoulos aka Joska Josafat pohtii.

Jätkien keikkoja myy Maria Tarnanen, jonka katalogista löytyy liuta kovia nimiä. Etenkin tänä keväänä agentuurilla käy keikkakauppa kuumana, sillä kestosuosikki Jukka Pojan lisäksi sen riveistä löytyy muun muassa vasta levynsä julkaisseet päälliköt J. Karjalainen ja Ismo Alanko, Suomen toinen reggaetähti Raappana, cityhumppaava Elokuu, uuden soolon pukannut Juno ja sekä Jätkäjätkien räppärin virkaa toimittavan Asan sooloprojekti.

Yhdeksänhenkisen remmin raahaaminen keikoille on kaksijakoista: iso porukka takaa infernaalisen keikkameiningin, mutta siitä saatavat pennoset jakautuvat moniin taskuihin.

"Ei tässä ole vaihtoehtoja, tämä on tämän porukan juttu. Meitä on paljon, ja niin sen pitää ollakin. Jos tätä miettisi taloudellisesti, voisi tulla siihen tulokseen, että porukan vähentäminen toisi takkiin, kun homma ei toimisi samalla tavalla eikä olisi sitä melskettä. Jos tarvii rahaa, voi tehdä jotain ihan kokonaan muuta", Joska ilmoittaa.

"Ei tällä ihan elä. Pitää olla perusduuneja ja toisia bändejä tässä ohella."

Toisia bändejä Jätkäjätkien miehityksellä riittää: Liljan loisto, Paukkumaissi, Aieykooto & His Afrobeat International, Bad Ass Brass Band ja Soul Investigators, muutamia mainitakseni. Suunsoittajat Puppa J ja Asa etenevät omilla soolourillaan.

Jotkut diggaa, kaikkien ei tarvitse

Marian sairaala on Jätkäjätkien kolmas albumi. Se on tuttu sekamelska musiikkityylejä ja pitää sisällään vahvan yhteiskunnallisen viestin, kuten edeltäjänsäkin Ykstoist ykstoist ja Jatkojatkot. Suomen virallisella albumilistalla Marian sairaala kiilasi kolmoseksi ja Rumban listalla ykköseksi.

Levyn saamat arviot vaihtelivat. Pääosin tuli suitsutusta, mutta löytyi myös joku, joka ei saanut biiseistä koppia ja nimesi levyn mitäänsanomattomaksi.

"Just tällaista odotinkin. Jotkut diggaa. Kaikkien ei tarviikaan digata", Joska sanoo.

"Tähän mennessä kaikki levyt ovat olleet isoja ja välillä vaivalloisiakin projekteja. Bändi on puoliksi demokratia ja puoliksi sitä, että se, joka on tuonut biisin alulle, johtaa sitä enemmän. Muiden mielipiteet tulee hyvällä tavalla mukaan rikastuttamaan biisiä." 

Jätkäjätkissä biisi-ideoita kantaa pöytään useampi henkilö. Kaikkien ideat ovat tervetulleita, ja erimielisyyksiäkin syntyy luonnollisesti. Vain pohjien nauhoittaminen vaatii, että koko poppoo on kasassa. Myöhemmässä vaiheessa biisejä jatketaan pienemmissä iskuryhmissä.

"Joskus mennään despoottisesti eteenpäin, sillä aina ei voi kysyä kaikilta. Kukin on despootti vuorollaan. Jos jokin juttu on itselle tärkeä, niin täytyy pysyä äänessä. Tai sitten pysyä hiljaa. Kun on ollut viikon despootti, voi olla järkevää pysyä hetki hiljaa", Joska kertoo.

Laulajana ja busukin soittajana Jätkäjätkissä häärivä Joska mainitsee Levon helmi -biisin kertosäkeen esimerkkinä erityisen hyvästä onnistumisesta uuden levyn tiimoilta.

"Kertosäe syntyi helposti. Biisin pohja on aina kutsunut kovasti, ja siihen on helppo vetää mitä vaan. Se syntyi luonnostaan, eikä siihen jäänyt kuolleita kohtia."

Rauhantekijä on puolestaan esimerkki biisistä, jossa ei voinut miellyttää kaikkia. Asa kirjoitti biisin räpit, joita Joska ei hyväksynyt lopulliseen versioon.

"Tyylillisesti räpit olisi sopinut, mutta ajatuksellisesti niitä oli vaikea saada kohtaamaan muuta biisiä. Pinnasta katsottuna ne olisivat olleet sopivat, mutta syvemmällä tarkastelulla oli kyse eri hommasta."

Funky Elephantin vakiovieras

Jätkäjätkät esiintyy tulevana perjantaina festarikauden ensimmäisiin kuuluvan Funky Elephantin lavalla. Jätkäjätkät ovat vakiovieras Tavastialta The Circukseen siirtyvillä festareilla.

"Sellainen fiilis on jäänyt, että aina on hauskaa, jengiä on paljon ja meininki on huoletonta. Osaltaan fiilis varmaan johtuu siitä, että meidän eka keikka Funky Elephanteilla oli täyteen pakatussa, pienessä Semifinalissa, jossa oli hurmos päällä."

Joska ottaa muuton Circukseen vastaan kiinnostuneena.

"Itse en ole koskaan edes käynyt siellä, joten on mukava koittaa, millaista siellä on soittaa."

Keikkatärppejä festareille ei valitettavasti irtoa.

"En oo ottanut selvää. En ole itse ollut tietoinen uudesta musasta moneen vuoteen. Ei jaksa kuunnella mitään, kun on koko ajan joku oma biisi kesken, ja se kiinnostaa niin paljon. Joku sanoi, että Tony Allen on siellä."

Funky Elephant jatkaa suomalaisen rytmimusiikkikulttuurin edistämistä jo yhdeksättätoista vuotta.


Jätkäjätkät ovat kunnostautuneet musiikkivideoiden saralla uuden levynsä kanssa. Neljälle uuden levyn biisille on väsätty video. Varokaa halpoja kopioita -videolla bändi ottaa haltuun Kallion Kurvin kattoja.


Jätkäjätkät Funky Elephantissa perjantaina 19. huhtikuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi