Vesimiehen aika alkaa

Milloin Helsingissä avaa ensimmäinen vesibaari?

Kuulaan puhdasta. Neitseellistä. Kuin suoraan vuoristopurosta. Pariisilainen tähtiravintola Le Cinq tarjoaa lounaan päätteeksi kahvin ja teen kanssa Wattweller-lähdevettä. Se tulee roomalaisten löytämistä lähteistä alsacelaisesta luonnonpuistosta. Vedestä on tullut merkkituote.

Kesähelteillä vesipullot loppuvat etelähelsinkiläisistä ruokakaupoista, ja ravintolat ylpeilevät vesilistoillaan. Tokiossa ja Pariisissa toimii vesibaareja. Pariisilaisen Coletten listalla on 90 eri vettä, helsinkiläinen Savoy tyytyy vielä kuuteen.

G.W. Sundmans tavoittelee pöytiinsä ruotsalaista vesien maailmanmestaria Ice Mistiä. Nokassa myydään keskimäärin kaksi pulloa vettä per asiakas.

Skotlantilaiset tislaajat kelpuuttavat viskinsä jatkeeksi lasissa ainoastaan ylämaiden Highland Springiä.

Suomessa pullotetun veden suosio kasvaa nuorten aikuisten keskuudessa. Erityisen vahva buumi on miedosti hiilihapollisissa kivennäisvesissä sekä hapottomissa lähdevesissä. Edellisissä löytyy guavaa, kiwiä, persikkaa, ananasta, mansikkaa… Kuulostaa eri tavoin maustettujen siiderien tähdenlennolta? Ero piilee siinä, että vedet ovat kuivia eikä niissä piile ainoatakaan kaloria.

Vedenystävien maku jakautuu selvästi. Lähdevesien nauttijat eivät suosi hapollisia vesiä. Aromatisoitujen vesien osuus on matalahiilihappoisissa yli puolet. Perinteistä vichyä suosivat yli 50-vuotiaat. Muutama vuosi sitten se oli Ekbergin kahvilan ainoa pullovesi. Nyt listalta löytyy esimerkiksi englantilaista lähdevettä Hildonia.

Pulloveden myynti on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vauhti kiihtyy: alkuvuodesta vesipulloja ostettiin yli kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Markkinoiden katsotaan olevan lapsenkengissä: aromatisoidut vedet tulivat kaupan hyllylle kymmenen vuotta sitten ja uusia makuja kehitellään koko ajan.

Suomalaiset juovat henkeä kohti reilut 12 litraa pullovettä vuodessa. Italiassa vastaava luku on 174 litraa. Yhdysvalloissa vesi kohosi viime vuonna toiseksi myydyimmäksi juomaksi virvoitusjuomien jälkeen – ohi oluen ja kahvin.

Keskiajalla, kun vesi ei ollut puhdasta, ryhdyttiin juomaan olutta. Kylpyläkulttuuri syntyi Keski-Euroopassa 1600-luvulla, parantavat vesikuurit yleistyivät seuraavalla vuosisadalla. Victor Hartwall perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kivennäisvesitehtaan nykyisen Kaivohuoneen paikalle vuonna 1836.

Siniset designpullot yleistyivät vesissä reilu vuosikymmen sitten, ja samalla ne ilmaantuivat ravintolapöytiin. Useimmat nykyisistä designvesistä ovat olleet markkinoilla vain kymmenisen vuotta. Pulloveden käyttö ruokajuomana yleistyy myös meillä. Ravintolalle vesissä on kate, jolle vetää vertoja vain kahvikuppi. Suomalaisen kahvilakulttuurin edelläkävijä Robert Paulig opastaa nauttimaan kahvin vesilasillisen kera. Pariisilaisessa ravintolassa pullo Eviania maksaa kymmenen euroa. Monesti olut on edullisempi vaihtoehto.

Ei siis ihme, että vain joka kymmenes vesipullo avataan ravintolassa. Mutta kasvussa myynti niissäkin on. Samaan aikaan vesisäiliöt ovat ilmaantuneet toimistoihin kahvi- ja limuautomaattien rinnalle ja niiden korvaajiksi. Seminaarisalkkujen kyljessä on paikka vesipullolle. Pullovettä nautitaan jano-juomana virvoitusjuomien sijasta.

Ruotsalaisen gastronomian grand old manin Tore Wretmanin poika Filip aloitti kaksi vuotta sitten maailman ensimmäisenä vesisommelierina New Yorkin hotelli Ritz-Carltonissa. Filip on siirtynyt toisaalle, mutta listalla löytyy edelleen mm. Madonnan suosikkivettä, sylinterinmalliseen pulloon pakattua norjalaista Vossia. Sen makua verrataan raikkaaseen ulkoilmaan.

Maailman tunnetuin viinilasien valmistaja, itävaltalainen Georg Riedel on lisännyt arvostetuimpaan sommeliers-sarjaansa lyhytjalkaisen vesilasin.

Suurin osa suomalaisesta pullovedestä tulee Pohjanmaalta. Helsinki myy vettään arabimaihin, mutta vesi pullotetaan ennen hanaveden viimeistä käsittelyä.

Vesissä on eroja

  • Novelle Kivennäisvesi. Rapean virkistävä ja mineraalinen markkinajohtaja.
  • Olvi KevytOlo Karpalo. Palkittu kivennäisvesi, jossa voimakas pohjoisen marjan maku.
  • Novelle Peach Kiwi. Persikanmakuinen, kuiva limsan ja lähdeveden välimuoto.
  • Evian. Maailman tunnetuin kuplaton lähdevesi. Neutraali maku. Ranskalainen.
  • Perrier. Voimakkaasti kupliva ranskalainen kivennäisvesi.
  • Hildon. Kuulaanoloinen englantilainen lähdevesi tyylikkäässä lasipullossa.
  • Rainbow Lähdevesi. Kauppaketjujen lähdevedet ovat edullisimpia. Puhtaan virkistävä.
  • Novelle Citronelle. Kuin matalahappoista vettä sitruunalohkojen kera. Kesäjuoma.
  • San Pellegrino. Keskivahvasti hapotettu italialainen kivennäisvesi.
  • Hartwall Vichy. Vahvan hapokas tosimiesten kivennäisvesien punainen Nortti.

VesiMenu

Vettä nautitaan aterialla yleensä viinin rinnalla, mutta näin syntyy läpi aterian kantava vesimenu. Juuston makua vesi latistaa tai muuntaa sen metalliseksi, mutta juuston jälkeen vesi piristää makuaisteja.

  • Aperitiivi: voimakkaasti hapotettu vesi.
  • Salaatti: lähdevesi.
  • Äyriäiset, sushi: lähdevesi, miedosti hiilihappoinen vesi.
  • Mausteinen ruoka: kevyesti tai keskivahvasti hapotettu vesi.
  • Linnut: miedosti hiilihappoinen vesi.
  • Punainen liha: miedosti tai keskivahvasti hapotettu vesi.
  • Jälkiruoka: lähdevesi, kevyesti hapotettu vesi.

Suosittelemme