
Muun muassa Top Chef -voittajana ja lähitulevaisuudessa avautuvasta Naughty BRGR -raflastaan tunnettu kokki Akseli Herlevi törmäsi Stockmann-reissullaan tilanteeseen, jossa kaupan vegeosastolta lensi kunnollisen näköistä tavaraa uuden tieltä roskiin.
“Kävin tänään ostoksilla Stockmannilla Helsingin keskustassa. Vegeosastolla täydennettiin hyllyjä ja samalla heitettiin täysin priimaa ruokaa biojätteeseen, röyhkeästi ihmisten edessä. Kaivoin vielä astiaa syvemmältä enkä löytänyt yhtäkään epäkuranttia tuotetta. Sääli, ruokaa heitetään roskiin vuodessa ihan älyttömiä määriä ja pääkaupunkiseudun biojätteestä 15% koostuu avaamattomista pakkauksista. Missä on yrityksen vastuu? Voisiko joku tarvita tätä ruokaa?” Herlevi kirjoittaa sunnuntaina julkaistussa päivityksessään.
Hän huomauttaa kommenttiketjussa, että myös hävikissä pitäisi keskittyä prosessoinnin asteeseen, tässä tapauksessa ruohosipulit ja korianterit voisi hienontaa pieneksi. Ei siis niin, että ne heitetään muoveineen roskiin.
Mitä marketeista roskiin joutuvalle, käyttökelpoiselle ruoalle sitten pitäisi tehdä? Suomessa kauppojen on annettu touhuta hävikkinsä kanssa rauhassa, mutta Ranskassa on tartuttu järeisiin toimiin sen suitsimiseksi. Ranskan parlamentti on päättänyt kieltää suurilta supermarketeilta ruokajätteet. Laki tekee myymättömien, mutta syömäkelpoisten ruokajätteiden hävittämisen laittomaksi. Supermarketit joutuvat uuden lain puitteissa tekemään hyväntekeväisyysjärjestön kanssa kirjallisen sopimuksen ruoan lahjoittamisesta.
Tiesittekö muuten, että Lähi-idän keittiössä käytetään paljon yrttejä? Ruohosipulia voi käyttää esimerkiksi Lähi-idän tapaan valmistetuissa kaalikääryleissä ja korianteri on vakiomauste monissa sikäläisissä ruokalajeissa.