Aniara

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2015.

OXI sanoi Kreikka, mutta mitä Kreikka sanoi?

No nyt on kansanäänestys pidetty ja pm. Alexis Tsipras ja vvm. Varoufakis saaneet haluamansa tuloksen. Mitä he tällä tuloksella tekevät, on kaikille osapuolille epäselvää.

Edelleen Kreikka on kansainvälisen so. eurooppalaisen hätärahoituksen varassa ja velkaa n. 300mrd. €.

Tilanne on vain pahentunut vuodesta 2010 siitä huolimatta, että lainoja on annettu järjestelty ja lisätty, mikään ei ole muuttunut paremmaksi.

Mitä Tsipras ja Varoufakis aikovat, tietävätkö he edes itse, vai onko yhä vallalla se henki minkä nuorena opin ollessani kreikassa töissä. Aina hankaluuksien ja vaikeuksien ilmaantuessa pomo sanoi αύριο, αύριο (avrio, avrio), huomenna, huomenna.

Huomenna vain ovat rahat loppu, antaako kukaan lisää? Onko näin hyväuskoisia rahoittajia Euroopan rajojen sisällä?

Vai onko asia kääntynyt päälaelleen ja Eurooppa rahoitustensa vanki, 300mrd:n luottotappio tuntuu rahakkaimpienkin kukkarossa. Tätä rahaa ei voi olla vaatimatta takaisin mutta maksukyvytön maksaja on kuollut lehmä, se ei lypsä, eli tekohengitys lienee ainoa keino minimoida tappioita.

Yksi mahdollisuus olisi panttivankiturismi, aletaan vaatia kotiin matkustavista turisteista kotiinpaluurahaa.
Meillä täällä Suomessa on hyvä muistaa lukuisten säästöjen aiheuttamien itkunpyrskähdysten ja hammastenkiristysten sekä protestien keskellä, että velaksi ei pitkän päälle voi elää, vaan leikkaukset on tehtävä ja velat jotenkin saatava maksetuiksi.