Aniara

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on hallitustunnustelija.

R.I.P. Yhteiskuntasopimus

Hallitustunnustelija Sipilä ilmoitti eilisiltana, että suurella panostuksella yritetty Yhteiskuntasopimus ei onnistu.

”Pessimisti ei pety” oli Sipilä jo aiemmin lausunut, eikä liene kenellekään kovin suuri yllätys, että sopimusta ei syntynyt.

Kenen syy ja kuka hyötyy, on sitten hieman hankalampi kysymys. Työntekijöitä edustavat työmarkkinajärjestöt sekä Demarit ovat julistaneet, että työolojen ja ehtojen tuleva huononeminen olisi heidän osaltaan ollut suurin syy.

Näin voipi hyvinkin olla, mutta sopimuksen kaatumisen seuraukset, eivät liene työntekijäpuolelle yhtään vähäisempiä. Eikä työnantajapuolikaan juuri hurraata huuda.

Miksi siis ei?

Ilmeisesti valtakunnan tilanne ei olekaan niin huono, eikä velkaantuminen niin vakavaa, että moiseen sopimukseen kannattaisi ryhtyä.

Mieluummin kestetään usean miljardin menoleikkaukset ja etuuksien karsimiset ylhäältä annettuina. Mediassa on jo väläytelty jopa 6 – 10 mrd:n €:n leikkausten tarvetta.
Valtakunta joutuu näillä näkymin nielemään todellisen matokuurin, eikä tämä lääke maistu hyvältä, pikemminkin oksettavan katkeralta.

Puolisen tunnin kuluttua hallitustunnustelija Sipilä ilmoittaa ketkä varsinaisesta hallitusohjelmasta neuvottelevat ja sitten lopulta tuon ”katkeron” kansalaisille syöttävät.

Silloin on myöhäistä haikailla Yhteiskuntasopimuksen perään, vaan lääke on kokonaan nieltävä ja saatava myös pysymään sisällä.


Persujen pinnistys

Hallitusneuvottelut ovat kiihkeimmillään ja temppelinharjalle kuninkaantekijöiksi ovat nousseet Persut.

Mutta ei ilman (jälleen) uutispalstoille noussutta ”kohua”.

Ovat ryhtyneet vaatimaan, sellaisia, joista ei aiemmin ole ollut puhetta tai sovittu.

No, nyttemmin on sitten päästy sopuun hallitustunnustelijan ja Persupäällikön kesken.

Palatkaamme kuitenkin tapahtuneeseen. Persuilta kysyttiin heidän hallitusohjelmakysymyksiään ja he vastasivat omien tavoitteittensa mukaisesti, tinkimättä mm. maahanmuuton rajoituskannoistaan tms..

Tätä pidetiin suurena kummastuksen aiheena!

Aiheellista kysyä, ketä tässä pitäisi hämmästellä, Persuja vai hämmästelijöitä.

Persujen tyyliin sopii hyvin, että kun kysytään, niin vastataan ja hölmöähän se olisi jos vastauksessa heti tinkisi tavoitteistaan. Persut ovat jo kahdesti osoittaneet omaavansa laajan kansalaismandaatin, mitä usea puolue enemmän tai vähemmän julkisesti kadehtii.

Se pelaa, jolla on pelivaraa, tyhmäähän olisi heittää ”hyvä käsi” haaskuun.

Jotkut voivat jopa muistaa Persupäällikön ennen vaaleja uhonneen Persujen nousevan pääministeripuolueeksi.
Vaalitulosten valossa ei aivan päätön ajatus. Kepun olisi saatava Persut vaikka väkisin hallitukseen, mutta jos nämä ajavat vaatimuksillaan hallitustavoitteen karille, kuka on seuraavaksi suurimman puolueen edustajana tunnustelijavuorossa.

Persupäällikkö itse!