Aniara

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2018.

Terrafame (ex-Talvivaara) nousee tuhkasta!

Olen kahdesti aiemmin (Pro Talvivaara, Talvivaara in Spe) näillä palstoilla kirjoittanut entisen Talvivaaran, nykyisen Terrafamen vaiheista.

Televisiossa esitetty elokuva ”Jättiläinen”, missä Talvivaaraa käsiteltiin ympäristötarkastajan ja hänen esimiestensä kytkentöjen näkökulmasta ja vahvasti vihjattiin ”aineettomaan korruptioon” ja uraehtoiseen painostukseen, on viimeisin kannanotto tapahtumiin.

Tapahtumat ovat vuosien varrella olleet valtakunnankin tasolla dramaattisia ja useasti reposteltuja ja Talvivaara on useasti toivottu kuopattavaksi Suomen kaivoshistorian synkimpään kaivosmonttuun.

Syitä tähän on paljon ruodittu julkisuudessa; ylioptimistinen aloitus, suuri mediahypetys, mikä ilmeisesti ruokki vauhtisokeutta, seudulla odottamattomat rankkasateet ja nikkelin hinnan romahdus.

Monien käänteiden, konkurssin ja myös eri vaiheista poikineiden oikeudenkäyntien, sekä massiivisen julkisuushyökkäysten jälkeen, Talvivaara yhtiönä ei enää ole tekemisissä kaivamisen ja metallien rikastamisen kanssa, vaan toiminta on Terrafame yhtiön kontolla.

Suuri ja vaativan tekninen urakka monine erikoisosaamista vaativine osa-alueineen (bioliuotuksen suurimittainen käynnistäminen, metallien rikastustekniikka, vesien hallinta ja muut ympäristökysymykset) on saatu toimimaan ja tuotanto kasvaa lupaavasti.

Tässä on Terrafamen henkilökunta ja nykyjohto tehneet onnistuneen suurtyön.

Viime vuoden luvut ovatkin lupaavia ja uusien investointien tulevaisuus näyttää hyvältä.
Nikkelin tuotanto oli v. 2017 yli 20 000 tn ja sinkin lähes 50 000 tn. Tänä vuonna nikkelin tuotannon odotetaan kasvavan 30% ja sinkin 25%. Lisäksi liuotusprosessin sivutuotteena otetaan talteen kuparia ja tulevaisuudessa tarpeissa yhä tärkeämmiksi osoittautuneiden harvinaisten maametallien talteenottoa selvitetään.
Ja se kuumin peruna, uraani, ”miksi ei oteta talteen?”, kuten ”Pro Talvivaarassa” esitin, on lupakäsittelyssä valtioneuvostossa.

Nälkämaa nousee tuhkasta sittenkin!


Patriagate

Tuo PatriaGate mietityttää tavallista kansalaista, jolle ei tietenkään kerrota kaikkea, mutta kovin on koko tapahtuma ja ennen kaikkea REAGOINTI siihen vähintäänkin kummallista.

Olipa kuinka kiinteä tai löyhä Patrian yhteys ko. "myyntimieheen", niin Patria ei häntä tappanut ja tuskin (?) oli aloitteellinen Ugandaan suuntautuneeseen matkaan.

Selvää lienee, että miehen tappoivat (?) ugandalaiset (?) kriminaalit ja selvitykset kokaiinista ja hyönteismyrkystä etc. tuntuvat kovin hämäriltä.

Hyönteismyrkkyyn tuskin kuolee, ellei se ole esim. metyyli-isosyanaattia (jonka hankkiminen tuskin kriminaaleilta onnistuu) tai muuta vastaavaa. Olettaisin, että ko. myrkkylöydös onkin vain hämäystä. Tietysti myyntimies on voinut ottaa överit kokkelia, mutta tuskinpa.

Mutta kotimaan reagointi tapaukseen on vähintäänkin paniikinomaista, vastuuministeriä myöten.

Miksi jo kolme merkittävissä asemissa olevaa työntekijää on saanut lähteä, vaikka ovat todistetusti olleet tuhansien kilometrien päässä rikospaikasta, eivätkä ole tiettävästi tapahtuman tilaajia.

Vastuuministerillä näyttää olevan kiire valkopestä oma tonttinsa, vaalithan ovat vuoden kuluttua.

Ja mikä on ollut samalla matkalla mukana olleen entisen ministerin rooli matkalla?

Kovin, kovin on kummallista!

Patriagate on PM:n mukaan ja hänen osaltaan loppuun käsitelty, mutta kansan keskuudessa hämmästys on suurta.

Kolme sai kenkää ja minkä vuoksi:

Heidän edustajansa tapettiin (tai kuoli) , hän ei tappanut ketään, jolloin reaktiot olisivat ymmärrettäviä.

Täten murha tai yllättävä kuolema pantiin toimeksiantajien syyksi.

Millainen lainsäädäntö tukee tällaista menettelyä?

Siis jos annat toimeksiannon jollekin, tee kirjallinen sopimus, et tule tapetuksi, tai et kuole ulkomailla, muuten sopimus ei ole pätevä ja valtuuttaja vapautuu em. vastuusta.

Missä olet Suvi, juuri kun sinua eniten tarvitaan?

Tässä olisi jollekulle Wannabe Syväkurkulle tonkimista!