3d or not to 3d

  • Marko Ahonen

Tehän tiedätte suomen kielen kolme kauneinta sanaa? Ne ovat peräkkäin lausuttuna "mitäs", "minä" ja "sanoin". Tuo ihanan ylimielinen heitto on osoitus omasta nerokkuudesta ja siitä, miten muut olivat väärässä. Itse pääsin viimeksi nuo sanat mainitsemaan Saiturin joulu 3D:tä katsoessa. Elokuva sai aikaan erikoisen ilmiön: se sai minut ymmärtämään Hollywood-pomojen bisnesajattelua ja pisti epäilemään elokuvan tekijöiden, siis taiteilijoiden, kyvyttömyyttä.
En missään nimessä inhonnut elokuvaa, enkä pitänyt sitä edes huonona. Oikeiden ihmisten liikkeiden mukaan animoitu 3d-elokuva oli harvinaisen kunnianhimoinen versio Charles Dickensin kuuluisasta joulutarinasta. Alkuperäisteosta oli muutettu hyvin vähän.
Mutta kuka kumma muka haluaa nähdä koko perheen jouluelokuvana tummasävyisen synkistelyn, jonka hurjimpina hetkinä vähän herkemmät katsojat tahrivat alushousunsa? Eli mitäs minä sanoin. Saiturin joulu 3D on floppi.
Eihän 30 miljoonaa taalaa ensi-iltaviikonloppuna USA:ssa sinällään huono tulos ole. Paitsi että on silloin, kun elokuva on maksanut 180 miljoonaa. Mihin ihmeeseen ne rahat ovat oikein menneet? Elokuva on niin tumma, siis ihan fyysisesti, että tuosta rahasta vain 20 miljoonaa näkyy valkokankaalla. Mukana on myös ovelia visuaalisia jippoja, mutta paljon kivempi olisi ollut, mikäli ne olisi voinut nähdä kunnolla.
Ohjaaja Robert Zemeckis ei ole noita rahoja omasta pussistaan esiin kaivanut. Kyllä jonkun studiopomon olisi pitänyt sanoa, että "kuulehan, Zeme, tästä leffasta tulee persnettoa, joten eiköhän pistetä vähän iloa ja valoa peliin".
Persnetto tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät tällaista elokuvaa juurikaan kaipaa. Koska Saiturin joulu 3d:llä on merkitystä vain viihdeteollisuuden tuotteena, elokuvan olisi pitänyt olla katsojaystävällisempi. Sanon sen sanan suoraan: kaupallisempi. Lopputulos ei kuitenkaan klassikoksi nouse tulevinakaan vuosina.
Muuten, mitä mieltä te olette tästä 3d-jutusta? Itse alan olla kyllästynyt siihen jo nyt. Elokuva on elokuva ja tivoli on tivoli. Omien havaintojeni mukaan 3d:stä hyötyvät vain susipaskat toimintaelokuvat. 3d:nä ne ovat vähän vähemmän sysipaskoja. Esimerkiksi Up ja Coraline toimivat ihan yhtä hyvin 2d:äkin. 3d ei kuitenkaan draaman sääntöjä mitenkään muuta.
Annan 3d:lle aikaa vielä James Cameronin hypetettyyn scifi-seikkailuun Avatar asti. Jos Avatar ei saa minua tulemaan housuihini, julistan koko 3d:n turhaksi muoti-ilmiöksi.

Kirjoitettaessa soi Pääni sisäistä ääntä, joka vaatii verenvuodatusta.

3 kommenttia

Anonyymi

12.11.2009 12:57

Avatarin trailerit eivät ainakaan lupaa hyvää. Stoori kuulostaa siltä, että se on kehitelty joskus 90-luvun puolessa välissä, kun ilmaston lämpeneminen ja ekologisuus olivat vielä uusia asioita. Ei kun hetkinen, niinhän se onkin! Vuoden 1994 kässärillä ei pitkälle pötkitä, jos aiheena on sci-fi ja luonnonsuojelu. Myös animaatiojälki näyttää jotenkin tyhmältä ja vanhentuneelta. Ne siniset kentarit on vaan pöljiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.11.2009 15:38

Poikani, 8v, kehui 3d-formaattia. Kerrankin leffaa voi katsoa ilman päänsärkyä ja silmien kirvelemistä, koska lasit rajaavat liian leveän valkokankaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.11.2009 15:20

Olen täysin samaa mieltä Saiturin joulusta Marko. Minusta koko leffan yleisilme on kuin jostakin kiillotetusta Sherlock Holmes -PC-pelistä.

Ja muutenkin koko vuosi 2009 on ollut leffavuotena erittäin huono.

-Janne-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi