Samalla kun startuppeja on pilvin pimein, niin ScaleUpeiksi niistä kasvaa vain harva. ScaleUppeja kannattaa väijyä, koska niissä bisnesmalli on jo testattu ja raha käytetään aidosti kasvun kiihdyttämiseen.
Startup sijoittaminen on kiinnostanut yhä useampaa viime vuosina. Viime vuonna Suomessa sijoitettiin startuppeihin 383 miljoonaa euroa, mikä on 42% enemmän kuin edellisenä vuotena.
Arctic Startupin Dmitri Sarle kirjoitti osuvasti, että startupeissa pitäisi keskittyä liikevaihdon hakemiseen. Olen samaa mieltä ja siksi sijoitan vain yhtiöihin, missä myös yrittäjät ottavat riskiä ja ScaleUppeihin, missä on jo todistettu bisnesmalli. Esim meidän omalla sijoituskierroksella sijoitan myös itse Cityyn, koska meillä on jo toimiva bisnes ja nyt kiihdytämme kasvua.
Mistä rahaa eri vaiheisiin
Kasvurahaa haetaan usein pörssistä, mutta myös pörssin ulkopuolelta. Tyypillisimpiä rahoittajia ovat:
- Seed vaihe: 0-0,5 Meur liikevaihtoa, enkelisijoittajat ja enkelisijoitusrahastot
- ScaleUp vaihe: 0,5-5 Meur liikevaihtoa. Maailmalla enkelisijoittajat, Suomessa first north. Tässä kohtaa on Suomessa puutetta instrumenteista. Enkelisijoittajat eivät ole tottuneet vielä sijoittamaan ScaleUppeihin.
- 5 - 10 Meur liikevaihtoa vaihtavat yhtiöt useimmiten hakevat kasvuun VC rahaa.
- 10+ Meur liikevaihtoa vaihtaville rahoitusvaihtoehtoja on pörssi tai VC raha.
Suomeen tulossa uusi ScaleUppeihin sijoittava rahasto
Luotettavilta tahoilta vahvistettujen markkinahuhujen mukaan Suomeen puuhataan 60 Miljoonan euron kokokoista rahastoa, mikä sijoittaa Seed rundin ja A rundin välimaastoon eli ScaleUppeihin, joilla on jo liikevaihtoa ja ovat kiihdyttämässä kasvua.
Ilkka Lavas
Sijoittaja, julkaisija, kasvuyrittäjä
City Digital (=City + Eat + EatAndTheCity + Deitti + Improve Media)
Kirjoittaja on City Digitalin kasvuyrittäjä. City Digitalin EatAndTheCity kasvaa kovaa Saksassa ja UK:ssa.
ps. jos scaleuppeihin sijoittaminen kiinnostaa, Sijoita Cityyn
Startup-sijoittaminen käy edelleen kuumana. Skenessä pitää olla huppari päällä ja tähtäimenä maailmanvalloitus.
Startup-sijoittamisessa on muutamia hyötyjä myös varttuneemmalle yrittäjäkonkarille, ja liikkeelle pääsee tuhatlappusilla. Suomessa startupeihin sijoitetaan useimmiten 5000–50 000 euron kertasijoituksia. Tyypillisimpiä ovat sijoitukset tuttujen ja kavereiden firmoihin.
Olen itse tehnyt startup-sijoituksia. Tässä muutamia syitä, miksi sijoitan niihin jatkossakin.
1. Jaettu unelma
Startup syntyy yleensä jostain tarpeesta ja syystä. Sen syyn takia työskentely on innostavaa. Startupissa kukaan ei ole ”vain töissä” vaan kaikki tahkoavat 70–100-tuntisia viikkoja ilman ylityökorvauksia. On ihana katsoa, kun tiimi treenaa ja kehittyy kohti maailman kärkeä.
Startup ratkaisee jonkin ongelman, ja siksi sijoittaminen on innostavaa.
2.Startupeilta oppii paljon
Startupeissa käytetään paljon Lean-ajattelua. Jätetään kaikki turha raportointi ja palaverit pois ja keskitytään olennaiseen.
Startupeilta oppii myös työkulttuurista. Tiimi saattaa vetäytyä yhtäkkiä viikonlopuksi mökille vetämään sprintin eli tehokkaan työskentelyn session. Perinteisissä organisaatioissa ajatellaan, että se on vain hauskanpitoa.
Startupissa tärkeintä on edistyminen ja viihde. Oma aika on toissijaista, kunhan startup kehittyy vauhdilla. Hämmentävintä perinteiselle toimijalle on, että kukaan ei kysy, tuleeko tästä ylityökorvauksia. Työtä tehdään, jotta voitetaan. Eihän huippu-urheilijakaan kysy, saako treenaamisesta palkkaa.
Startupin strategia saattaa muuttua huomenna. Tässäkin on perinteisillä toimijoilla oppimista. Perinteinen toimija valitsee strategian sen mukaan mitä voi. Startup voi vaihtaa strategiaa heti kun löydetään parempi vaihtoehto.
3. Startupeissa oppii tuntemaan muita sijoittajia
Olen oppinut tuntemaan huikeita tyyppejä startup-skenessä. En olisi näissä yhteisissä seikkailuissa mukana ilman sijoituksia. Startup-sijoitus voi olla pääsylippusi keskusteluihin isojen sijoittajien kanssa. Eihän sitä ikinä tiedä, milloin joku oma tai kaverisi startup-bisnesidea tarvitsee riskinjakajia kanssasi.
4. Saa perspektiiviä
Startupeilla on vain voitettavaa. Startupin tiimin kanssa työskennellessä ja seuraillessa huomaa, miten erilailla tyhjästä markkinaa valloittava ajattelee verrattuna siihen, miten vakiintunutta markkinaa puolustava ajattelee.
5. Oppii pitkäjänteisyyttä
Startupilla 1-3 ensimmäistä vuotta on aina kuolemanlaaksoa. Sen on jokainen yrittäjä käynyt läpi. Startup-sijoittamisessa et voi myydä osakkuuttasi, kuten pörssissä, vaan sinulla on oltava aina 5-10 vuoden tähtäin, ehkä pidempikin. Sinä aikana startup joko lähtee lentoon tai kuolee pois. Sijoituksia on totuttava menettämään. Silloin tällöin joku sijoituksista onnistuu, ja se kannustaa sijoittamaan lisää.
Bonus+1: Voi tehdä exitin
Olen tehnyt itse muutaman exitin. Osa voitolla, osa tappiolla. Onneksi olen vielä plussan puolella. Parhaita puolia ovat kuitenkin vaiheet 1-5. Nauti elämästä! Nauti startupin onnistumisista ja seikkailuista. Exit on kiva bonus ja kyllähän ne eurot lämmittää aina hetken pankkitilillä, kunnes ne taas sijoitetaan seuraaviin startuppeihin.
Sadasta startup-sijoituksesta 90 kuolee, seitsemän jää jotenkuten olemaan, kaksi onnistuu semisti ja yksi menestyy 10 000 -kertaisesti yli odotusten. Tätä yhtä odotellessa on tärkeää, ettet sijoita mitään sellaista rahaa, jota sinulla ei ole varaa menettää. Startup-sijoittaminen on kuin Lotto, jossa pääpalkintona on jättipotti mutta jokainen kuponki aiheuttaa lisäksi hyvää oppimista ja maailman kehittymistä.
Itselleni sijoittamista tärkeämpää on ollut oppi ja verkostot sekä ajattelumaailman raikastuminen. On ihanaa olla mukana, kun tiimi innokkaana tähtää kohti pörssilistautumista. Haastaa isoja jättejä uusilla innovatiivisilla toimintamalleilla.
Sijoitusmuotona startupit ovat haastavia. Tarvitaan myös sydäntä ja sellaista rahaa, jonka voi ajatella hävityksi heti sijoituksen tehtyään. Startupeihin sijoittavia ei suotta sanota bisnesenkeleiksi.
Ilkka O. Lavas
Vähän enkeli, vähän startup-yrittäjä, paljon sarjayrittäjä, joka vetää tällä hetkellä Improve Media -nimistä mainosmyyntiverkosto-startupia. Kirjoittajan tunnetuimpia yrityksiä ovat w3.fi, city.fi, suomikauppa.fi, vivas.fi sekä improvemedia.fi
ps. tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus. Sijoitat omalla riskilläsi ja kun olet hävinnyt kaikki rahasi, niin älä tule mulle valittamaan.
Ilkka Lavas, tee enemmän niitä juttuja, mitkä tekee sut onnelliseks
Kasvu mahdollistaa uuden kasvun. Tuottojen sijoittaminen mahdollistaa uudet tuotot. Auto ei ole hyvä sijoitus, mutta hauskaakin pitää olla.
Sijoitusneuvojat puhuvat korolle korkoa efektistä. Kun sijoitat sata yksikköä ja kasvatat satasen arvoa 15%, sinulla on 115 yksikköä. Tätä kun kasvattaa seuraavana vuonna 15% ja sitä taas seuraavana vuonna saman verran, niin kuuden vuoden päästä satanen on tuplaantunut.
Jos teet ensimmäisenä yrityksen pyörittämisen vuotenasi 100 000 euroa liikevaihtoa ja kasvatat 15 % 35 vuoden ajan, niin 35 vuoden päästä sinulla on 11 miljoonan euron bisnes. Jos et usko, laita luvut Exceliin.
Aloitin itse vuonna 1996. Ensimmäisen vuoden liikevaihto oli muistaakseni 36000 markkaa (6000 euroa). Se oli lukiolaispojalle iso raha. Nyt 18 vuotta myöhemmin sama liikevaihto on kasvanut korkoa korolle ahkerasti tehden karvan yli 10 miljoonan euron konserniksi. Pikku hiljaa nirkutellen. Välillä sopivasti lainaa, mutta pääasiassa omia tuottoja sijoitellen. Kasvua on tullut orgaanisesti, mutta myös yrityskaupoin.
Yrityskaupoista osa on mennyt täysin päin metsää. Muutaman kerran mua on huijattu. Muutaman kerran on mennyt todella hyvin. Turnaroundeissa onnistunein on ollut City –lehden osto, joka on kasvanut 2:ssa vuodessa 2 Miljoonan euron mediakonserniksi. No nyt on kymppimillin bisnekset pyörimässä. Jos 15 % kasvattaa vuodessa, niin 18 vuoden päästä olisi sitten 123 miljoonan euron bisnekset. Siinä onkin haastetta. Sama matematiikka toimii, haasteiden, epäonnistumisten ja onnistumisten koko vain kasvaa. Jos se pelottaa vain vähän, niin se tarkoittaa sitä, että ehkä kannattaa kokeilla.
Korkoa korolle siis toimii. Aloita pienestä. Kasvata joka vuosi, niin sieltä ne miljoonat syntyvät ja uudet työpaikat. Muista pitää yritys kannattavana ja kasvata bisnestä myös vaikeina aikoina.
Peter Arvai pyörittää Preziä, josta povataan Powerpointin tappajaa. Peter suhtautuu rahaan kuin työkaluun. Hänen menestymisen teeseistä yksi on:
Menestyvä yritys saa itse rahansa markkinoilta, ei sijoittajilta.
- Peter Arvai
Sijoittajien raha on työkalu
Prezin Peter Arvai lentää economy -luokassa, saa rahansa asiakkailta. Prezin Peter kertoo, ettei ole käyttänyt sijoittajien rahaa yhtään, vaan saa kaiken rahan kuluttajilta ja yritysasiakkailta. Sijoittajien rahaa on sijoitettu tuottamaan lisää rahaa sijoittajille ja omistajille.
Monella yrityksellä sijoittajien rahaa käytetään elämiseen. Peter Arvai sanoo, että pitkällä tähtäimellä vain sellaiset yritykset menestyvät, joiden bisnesmalli on toimiva.
Hyvä ja terve bisnesmalli. Siinä menestyksen salaisuus. Menestystä elämääsi!
Olimme kaverin polttareita viettämässä Sunny Car Centerin rahoituskriisistäkin tutussa Hämeenlinnassa. Meillä oli vuokralla mökki. Videoblogissani pohdin, kannattaako sijoittaa kesämökkiin vai kannattaako kenties vuokrata sellainen tarpeen mukaan.
Vuokrasimme polttareihin 350m2 kokoisen mökin. Hinta-laatusuhde pisti pohtimaan, onko oman kesämökin hankinnassa mitään järkeä.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, joka ei aio ostaa kesämökkiä
Olemme Italiassa prätkäilemässä. Kävimme iltapalalla pizzalla. Takaisin tullessa bongasimme autiotalon. Upea rakennus. Upealla paikalla mutta hylättynä. Mietimme että kannattaisiko tällainen ostaa? Jos saisi eurolla niin ois upea näköala ja upea kivitalo. Silti ylläpitokustannukset ois varmasti tuhansia vuodessa. Halvemmalla pääsee yöpymään 5 tähden hotellissa. Oppi: Omistaminen ei kannata jollei omistus tuo tuottoja. Tässä pari kuvaa.
Hylätty talo oli kärsinyt ilkivallasta.Inhottavaa kun toiset eivät osaa toisten yksityistä omaisuutta. Vierailun hyväksyn mutta ilkivaltaa en.Näkymät autiotalosta olivat upeat. Silti sääli että paikka oli hylättynä.Upeat on maisemat. (kuva on viereisen talon pihalta)
Kun olimme lähdössä, päätin tehdä käytännön pilan pojille ja säikäyttää heidät.
Säikäytin pojat :)
Pojat on poikii. Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
Sarjayrittäjä
"Minulla ei ole erityisiä lahjoja. Olen vain äärimmäisen utelias." - Albert Einstein
On kahdenlaisia startuppeja. Kassavirtabisneksiä ja joo-me-tehdään-tästä-seuraava-instagram -bisneksiä. Toinen perustuu talouden kestäviin teorioihin. Toinen perustuu unelmiin, jossa bisnes myydään seuraavalle kalliilla ja raha tehdään vain EXIT:illä.
Onko Startup -skene jo kuumentunut?
Arctic15 VIP -vieras, sarjayrittäjä, sijoittaja ja startup -konkari Ville Miettinen kertoo kokemuksiaan tapahtumasta:
"Vessan ulkopuolella maleksi kaksi teinipissistyttöä, jotka alkoivat ihmettelemään kun jengi alkoi yhtäkkiä huutaa. "Mitähän tuolla tapahtuu?" "Mä luulen että ne teki exitin!" .
Valuin sitten yläkerran baariin, jossa 18-vuotias pojankoltiainen kääntyi baaritiskillä puoleeni ja tiukkasi minulta "Onks jäbä skenessä?".
Alamme olla siinä pisteessä että taksikuskit ryhtyvät jakelemaan startup-sijoitusvinkkejä. Älkää kuunnelko."
Hangaroundien määrä Startup -skenessä on lisääntynyt huolestuttavasti. Jos bisneksiä tehdään pelkän rahan nostamisen tarkoituksessa, eikä aitoa liiketoimintaa tai bisneslogiikkaa vielä edes ole olemassa, kehotan välttämään sijoittamista.
Tässä vähän kuvia Arctic15 tapahtumasta.
Arctic15 afterpartyissä kuumin puheenaihe oli Taksikuskit.Led startup Stramoksen ledikuutio oli näyttävästi esillä.Arctic15:ssä oli kokeneita puhujia.Riku Uski keitti tiimeineen pelkästään tiistaina yli 600 litraa kahvia.Pure Waste tekee kravatteja, rusetteja ja takkeja kierrättämällä jätteestä.Startuppien esittelykojut kiinnostivat yleisöä.
Kun taksikuskit jakavat startup-sijoitusvinkkejä, olemme lähellä kuplaa. Silti joukossa on helmiä. Kuka osaa poimia helmet, saattaa voittaa. Taksikuskeilta saa hyviä vinkkejä.
Menestystä startuppisi pyörittämiseen, sijoittamiseen ja elämääsi! Älä sijoita enempää kuin mitä olet valmis häviämään!
Ilkka O. Lavas
enkelisijoittaja, startup-skenen kummisetä
Ps. Hirveän moni muuten typottaa Arctic sanan Artic -sanana. Lienee 90-luvulla olleen Artic.net startupin peruja, jossa oli bisnes ennenkuin aikaikkuna bisnekselle oli auki.
Kauppalehden / Balance Consultingin pääanalyytikko Henri Elo paljasti sijoitusfilosofiansa Nuorkauppakamarin tilaisuudessa
Kauppalehden / Balance Consultingin pääanalyytikko Henri Elo paljasti sijoitusfilosofiansa Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamarin talousillassa. Puran tässä nyt auki mitä mieltä minä olen Henri Elon sijoitusfilosofiasta.
1. Rakenna salkun runko laatuyhtiöistä
Laatuyhtiö on mielestäni vaikea käsite. Vähän niinkuin sanoisi: että valitse voittaja. Joku voi olla nyt hyvä firma, mutta entä jos se ei joskus olekaan. Olen samaa mieltä, että kannattaa olla vakiintuneita yrityksiä, joihin uskot, ja joiden uskot tekevän bisnestä myös 10 vuoden päästä tulevaisuudessa yhtä hyvin tai jopa paremmin.
2. Kiinnostu myös tylsistä epäseksikkäistä kassavirtayhtiöistä
Kasvutarinoita voit ostaa erikseen, mutta perus osakesalkku kannattaa rakentaa firmoista, jotka osaavat tehdä nousu ja laskusuhdanteissa rahaa. Mieti mikä toimiala on sellainen, jota ihmiset tarvitsevat aina, jota ilman ihmiset eivät voi elää ja sijoita tällaisiin kestäviin tylsiin perusfirmoihin.
3. Osinko on varmempi tuotto kuin kurssinousu
Kurssit menevät ylös ja alas. Ikinä et voi tietää missä kohti keinuessa on paras hetki hypätä pois ja voisiko vauhti olla vieläkin kovempi. Kurssinousuun ei kannata luottaa. Osakekurssit voivat tippua yhdessä yössä jopa -50%. Sijoita osakekurssin sijasta firmoihin, jotka osaavat tehdä tulosta ja maksaa osinkoa.
4. Kasvu- ja käänneyhtiöitä mausteeksi
Olen itse sijoittanut joihinkin yrityksiin jopa huvin vuoksi. Joskus ostin Ilkkaa halvalla, koska sillä oli hyvä nimi. Myöhemmin myin sen pienellä voitolla. Se oli aikaa ennen mediamurrosta. Nyt en sijoittaisi samoin. Kasvu- ja käänneyhtiöt ovat usein riskipitoisia arpalipukkeita ja niihin pitää suhtautua kuin startup -sijoituksiin: ikinä et voi tietää mitä niille käy, joten varaudu menettämään kaikki. Hajautus on näissäkin valttia.
5. Hajauta bisnekset
Hajauta sijoitukset vähintään 10:een kohteeseen. Jos yksi firmoista menee konkurssiin, et menetä yöuniasi.
6. Ole kärsivällinen
Aika on rahaa ja pidempi aika on paljon rahaa. Yrityksissä on töissä ihmisiä, joiden tehtävä on luoda lisää arvoa omistajille. Usein ihmiset myös onnistuvat tässä työssä ja keskimäärin osakkeet ovat tuottaneet _pitkällä_ aikavälillä noin 8%. Toki on aikoja, jolloin ihmiset epäonnistuvat ja osakkeet eli firmat eivät tuota niin hyvin, mutta siksi pitää sijoittaa mieluiten 10:ksi vuodeksi kuin lyhyeksi aikaa.
Mielestäni Henri Elon sijoitusfilosofiassa on järkeä. Vähän samaan tyyliin itsekin sijoitan. Aika passiivisesti. Indekseihin ja sitten näitä startuppeja ja omia firmoja mausteeksi.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, sijoittaja
Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Tämä blogaus ei sisällä sijoitussuosituksia. Läpivalaisut on omaa kirjoitustani ja sisältävät omia näkemyksiäni, jotka varmasti vähän poikkeavat Henri Elon näkemyksistä.
Raha ei häviä vaan se etsii paikkaansa: patjan täytteenä, tilillä, kiinteistöissä vai startupeissa. Kuva: Flickr CC SA by Oli R
Rahalle on huonoja ja hyviä työpaikkoja. Huonossa työpaikassa raha ei tuota mitään. Haastavammassa paikassa raha joko onnistuu tai epäonnistuu työssään isosti.
Tässä eri työpaikkoja rahalle:
1. Patjan täytteenä
Hyvä puoli: Ei ainakaan kasva liikaa tuottoa.
Haitat: Inflaatio ja rotat nakertavat. Tulipalon sattuessa menee kaikki.
2. Pankkitilillä
Hyvä puoli: Ei pala jos talo palaa.
Huonot puolet: Korko alle inflaation, eli sama vaiva kun patjan täytteenä.
3. Yrityslainoissa
Hyvä puoli: Korko voi voittaa inflaation.
Huono puoli: Firma voi mennä konkkaan ja sinne meni rahat. Kannattaa lainata vain firmoille, jotka ei mee konkkaan esim Talvivaara eiku siis ...
4. Sekoboltsirahasto jossa 50% rahoista kiinni osakkeissa ja 50% korkopapereissa
Hyvä puoli: Ei huonossa tilanteessa häviä kuin puolet.
Huonot puolet: Jos on vaikkapa asuntolainaa, niin kannattaako sijoittaa korkotuotteisiin?
5. Vakiintuneiden firmojen osakkeet
Hyvä puoli: Firmoissa on jengiä töissä, joiden tehtävä on parantaa yrityksen arvoa. Tod näk firmojen osakkeissa arvo kasvaa.
Huono puoli: laitat kaikki yhteen osakkeeseen eli Talvivaaraan.
6. Kehittyvät markkinat osakerahasto
Hyvä: Kehittyy jos kehittyvän markkinan pörssiarvot kehittyvät
Huonoa: Kohdemaiden poliittinen ja valuutallinen ilmapiiri voi vaikuttaa varallisuuden arvoon huomattavasti heilahdellen ylös ja alas. Laita kaikki kiinni näihin, niin menetät yöunesi.
7. Startupit
Hyvät puolet: Hyviin startuppeihin kannattaa sijoittaa. Esim jälkiviisaana sijoittaisin Rovioon ja SuperCelliin.
Huonot puolet: pitää olla 10 sijoitusta, joista 1 onnistuu ja sitten nuolla haavat niiden neljän kohdalla jotka meni päin mäntyä. Koittaa kestää niitä viittä, jotka menee jotenkin sinne päin.
Kyllä maailmasta rahaa löytyy. Ei raha minnekään katoa. Paitsi jos siis talo palaa. Raha etsii parempaa työpaikkaa. Raha etsii paikkaa, missä se voi tehdä lisää rahaa.
Raha työskentelee myös kiinteistösijoituksissa ja asuntosijoituksissa. Niitä varten saa usein myös lainattua rahaa. Eli rahaa, joka laitetaan töihin tekemään lisää rahaa. Raha voi palkata siis myös työkavereita itselleen edullisemmalla. Toki siinä syntyy riski siitä, että sijoitus ei tuota ja lainaa ei pysty maksamaan takaisin, mutta eipä kukaan ole ikiliikkujaa tässä keksimässäkään.