Sain testiin Samsung Galaxy S22+ puhelimen ja tykästyin heti. Käytän puhelinta paljon työkäytössä, mutta myös valokuvaan paljon someen ja molemmissa käyttötarkoituksissa vastikään julkaistu S22+ puhelin toimii erinomaisesti.
Samsung Galaxy S22+
Valokuvauspuolella erityisen mainittavaa on 3 kertainen optinen zoomi sekä 50 megapikselin kamera. Puhelimen 120 asteen ultralaajakulmakamera on myös kätevä maisemakuvauksessa. Selfieitä varten on laadukas 10 megapikselin etukamera.
Kännyköissä tila täyttyy helposti valokuvista ja videoista, mutta tämän Samsung Galaxy S22+ puhelimen 256 gigatavun muisti riittää varmasti pitkälle.
Puhelin on mielestäni hyvän kokoinen. Tässä taskuun sopivassa puhelimessa on kuitenkin mukavan iso 6,6 tuuman näyttö. Näyttöä täytyy kehua, että ulkona sen kirkkaus riittää niin hyvin, että näyttöä voi katsoa auringon valossakin.
Puhelin tukee modernisti 5G -verkkoja, joten nopeutta riittää eikä verkko mene tukkoon isoissakaan yleisötilaisuuksissa.
Testasin myös puhelimen langatonta latausta ja mietin että pitäisikö siirtyä kokonaan langattomaan lataukseen. Erikoisuutena puhelimessa on käänteinen langaton lataus, eli puhelimella voi ladata esim Samsungin Buds -korvakuulokkeita.
Samsung Galaxy S22+ toimii hyvin myös Samsung Galaxy Watch4 älykelloni kanssa.
Samsung Galaxy S22 plus vaikuttaa kaikin puolen toimivalta puhelimelta.
5G puhelimien valikoima kasvaa nopeasti. Samsungin uutuuspuhelin Samsung Galaxy S21 FE 5G on yksi näistä ja kyseessä on erittäin monipuolinen uutuus.
Puhelimen nimi FE tulee sanoista Fan Edition, joka kertoo siitä, että käyttäjien rakastamat ominaisuudet ovat tuttuja jo muistakin Samsungin Galaxy S lippulaivapuhelimista. Kännykkä esimerkiksi integroituu saumattomasti Samsungin Watch4 älykellooni jonka avulla olen mm. oppinut nukkumaan laadukkaammin. Älykotilaitteistoon kännykkä integroituu myös saumattomasti.
Arvostan hyvänlaatuisia kuvia ja etenkin reissuilla on kiva ottaa laajakuvaa, videota ja hyvänlaatuisia kuvia maisemista ja yksityiskohdista. Vaikken ole ammattilaiskuvaaja, niin mainostekstissä mainittu ammattitason kamera on niin hyvä, että ammattikuvaajaystäväni kehui niitä erinomaisiksi.
Käytän kännykässä aika paljon mm. Netflixiä, Spotifytä, Gmailia ja muita tehoa vaativia ohjelmia. Käytön pitää olla sulavaa ja nopeaa. Testikäytössä puhelin pelitti erittäin hyvin eikä jumittanut kertaakaan. Käyttö oli sulavaa ja nopeaa vaativassakin käytössä niin töissä kuin vapaalla.
Samsung Galaxy S21 FE 5G:n selfiekamera pelittää hyvin. Kuvassa ei ole käytetty mitään filtteriä.
Vaativana käyttäjänä arvostan sitä, että puhelimen näyttö on laadukas ja hyviä unia parantaa se, että näyttö menee automaattisesti illalla silmiä säästävään iltatilaan. Näyttö on sopivan kokoinen – 6,4 tuumaa – joten siitä voi katsoa hyvin Netflixiä, mutta on samalla silti sopivan kompakti, että puhelin mahtuu mainiosti taskuun arjessa ja reissussa.
Samsung Galaxy S21 FE 5G tallentaa värit ja kontrastit hyvin. Espanjassa talvella ruoho on täsmälleen tämän väristä, eli hailakanvirheää.Samsung Galaxy S21 FE 5G:n saa oman maun mukaan joko raikkaan värisenä tai perinteisesti mustana ja valkoisena.Samsung Galaxy S21 FE 5G:n selfiekamera pelittää hyvin. Kuvassa ei ole käytetty mitään filtteriä.Samsung Galaxy S21 FE 5G:n kameralla voi ottaa laajakuvia. Kuva Espanjan reissulta.
Samsung Galaxy S21 FE 5G:n saa trendikkäästi oliivinvihreänä tai laventelin värisenä, mutta moni valitsee helpon klassisen grafiitinharmaan tai valkoisen värin.
Huomasin, että puhelimeen ei saa erillistä muistikorttia, joten jo ostaessa kannattaa miettiä riittääkö 128 Gt joka on sekin jo useimmille riittävä, vai kannattaako investoida hieman kalliimpaan 256 Gt version, jossa tila ei kyllä varmasti lopu kesken.
Puhelimen akku on kestänyt käytössä erittäin hyvin. Jopa Netflixiä lentokoneessa offline-tilassa katsoessa ja Spotifyä kuunnellessa hämmästyttää, ettei akku kulu juuri ollenkaan.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, City Digital -konserni
Espanjan reissulla tuli testattua uutta Samsung Galaxy S21 FE 5G puhelinta.
Huawei WiFi AX3 Quad-core on luotettava wifi-tukiasema etätyöhön, toimistoon ja vaativalle käyttäjälle.
Olen tässä koronan myötä ollut paljon enemmän etätöissä kuin normaalisti. Olen joskus tehnyt it-tukea ihan päätyökseni ja jo silloin törmäsin jatkuvasti siihen, kuinka wifi tökkii ihmisillä.
Käyn paljon esiintymässä. Ennen koronaa kävin livenä. Tekniikan pitää pelittää. Etätöiden lisääntyessä esiintymiset ovat siirtyneet etäwebinaareiksi tai Teams -kokouksiksi. Näissä haasteena ovat pätkivät yhteydet osallistujilla, mutta pahinta on, jos päätähdellä yhteys pätkii.
Meidän toimistolle tulee valokuituyhteys ja se on 100% luotettava. Kuitenkin koronan myötä rakensin itselleni etätyöpisteen vanhaan varastoon eikä täällä ollut kunnollista wifiä. Kuulin, että uusi Huawei WiFi AX3 Quad-core olisi tulossa markkinoille ja innolla päätin testata miten tämä toimii.
Tärkeää wifissä on luotettavuus, kantavuus ja nopeus. Jos pidän esitystä, esitys ei saa pätkiä. Huawei WiFi AX3:ssa on 4 peräti antennia, jotka huolehtivat, että yhteys toimii nopeasti ja luotettavasti.
Laitteen käyttöönotto sujui nopeasti ja helposti. Piuhat kiinni ja läppäri auki. Huawei WiFi AX3 opasti käyttöönoton selkeästi. Viiden minuutin sisällä paketin avaamisesta laite oli käyttöönotettu. Automaattinen päivitys haki viimeisimmän laitteistopäivityksen.
Huawei WiFi AX3:ssa on NFC -toiminto, jonka kautta Android kännykkä voi liittyä koskettamalla suoraan verkkoon.
Huawei WiFi AX3 Quad-core:ssa on NFC tuki. Kun vien Android kännykkäni laitteen päälle, niin kännykkä liittyy wifi -verkkoon automaattisesti eikä tarvitse edes syöttää salasanoja. Tämän saa tietenkin pois päältä, jos haluaa lisätä tietoturvaa. Usein wifi purkit kuitenkin ovat sellaisessa paikassa, että sisään tulleille on hyvä antaa nettiyhteys myös.
Laitteen kantavuus on huomattavasti parempi kuin käytössäni ennen ollut vanha tukiasema. Antennit vaikuttavat tukevilta ja kunnollisilta ja niitä voi säätää eri asentoihin. Etätoimisto on vanhassa kivitalossa ja wifi-signaali kuuluu hyvin kiviseinienkin läpi.
Wi-Fi 6 - jopa 3000 Mbps nopeudella
Huawei WiFi AX3 Quad-core tukee uutta Wifi6 protokollaa jossa nopeudeksi luvataan jopa 3000 Mbps. Se riittää varmasti kaikkeen mihin etätöissä tai kotioloissa voi vain tarvita. Yritin kuormittaa verkkoa, mutten huomannut hidastumista muussa kuin siinä, jos menin todella kauas tukiasemasta.
Harva tietää, että Huaweilla on Suomessakin tutkimus- ja Helsingissä ja Tampereella tuotekehityskeskuksia. Tuotekehitykseen panostaminen on kannattanut. Huawei kertoo että Quad Core sisältää neljä toisistaan itsenäistä signaalin vahvistajaa, jotka mahdollistavat useiden Huawei-reitittimien yhteisverkoston tuoden nettiyhteyden jokaiseen kodin tai yrityksen nurkkaan. Dual Core -mallissa itsenäisiä signaalin vahvistajia on kaksi. Uudella teknologiallaan Huawei on kyennyt eliminoimaan jopa yli 80 prosenttia ruutupäivityksen hitauteen, yhteyden katkeamiseen tai viiveeseen liittyvistä ongelmista. Teknologia vähentää myös yhteensopivien kännyköiden akun kulutusta. Oma kännykkäni huomasi heti, että laite tukee Huawei AI -life sovellusta, joka helpottaa saumatonta käyttöä ja hallittavuutta.
Yhteenvetona voisi todeta, että Huawei WiFi AX3 Quad-core on luotettava erittäin nopea moderni wifi tukiasema, joka riittää hyvin toimistoon, etätoimistoon ja vaativalle käyttäjälle. Laitteen luotettavuus on osoittautunut testissä erittäin hyväksi. Nyt uskallan pitää webinaareja myös täältä etätyöpisteeltäni ja voin luottaa, että netti toimii.
Menestystä elämääsi!
Ilkka Lavas
sarjayrittäjä ja it-nörtti
ps. 25.9.2020 edelleen olen samaa mieltä. Erittäin hyvä ja vakaa tukiasema. Ei ole temppuillut kertaakaan.
Honor 20 älypuhelimessa on 32 megapikselin etukamera ja 4 takakameraa joilla voi ottaa jopa 48 megapikselin kuvia.
Sain testiin upouuden Honor 20 puhelimen. Rakastan valokuvaamista ja innostuneena odotin, että pääsen kokeilemaan miten siinä olevat kaikki 5 kameraa toimivat. Kyllä, luit oikein: 5 kameraa!
Ensituntumalta Honor 20 tuntuu hyvältä käteen ja kooltaan sopivaksi. Testissä nämä ominaisuudet vahvistuvat. Puhelimen muotoilu on onnistunut. Koko ruudun alueelle levittyvää näyttöä on kiva käyttää ja esimerkiksi videoita ja kuvia on hyvä katsella isolta 6,26 tuuman ruudulta. Puhelin on kevyt ja tehokas. Mutta mennäänpäs tutustumaan niihin kameroihin.
Honor 20 puhelimessa on 1 etukamera sekä lisäksi 4 takakameraa
En ollut uskoa korviani kun kuulin, että puhelimessa on 4 takakakameraa sekä lisäksi vielä kunnollinen 32 megapikselin etukamera. Ajattelin, että varmasti siihen on laitettu samanlaisia kameroita, joiden kuvaa vaan yhdistetään, mutta olin väärässä: jokaisella kameralinssillä on oma tarkoituksensa.
Kameralinssejä on neljä:
- 48 megapiksen pääkamera jolla saa otettua tarkkaa kuvaa ja toimii jopa 10 x zoomilla
- Ultralaajakuvalinssi millä on hyvä ottaa vaikkapa lomamatkoilta maisemakuvaa (16 megapikseliä)
- Syvyyskamera tunnistaa syvyyksiä ja voi tuoda vaikka elokuvista ja ammattikameroista tutun boke-efektin kuvaan
- Lähikuvauslinssi - kahden megapikselin makrokamera, jolla voi ottaa 4 cm päästä tarkkoja lähikuvia
Kukko kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaKanto kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaKääpä kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaJärvimaisema kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaHeijastus kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaÖtökkä kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaSammakko kuvattuna Honor 20 älypuhelimen kamerallaHonor 20 älypuhelimen 48 megapikselin kameralla otetussa kuvassa näkyy erittäin hyvin etualalla olevan karusellin yksityiskohdat sekä jopa Linnanmäen maailmanpyörän pienet lamput.Honor 20 kameralla otettu kuva - ei filtteriä - ei rajausta (ja huom, en ole mikään ammattikuvaaja ja silti tuli näin hyvä).
Honor 20 unboxaus
Jännittävintä on aina uuden puhelimen ottaminen laatikosta. Tässä videossa Honor 20 puhelimen unboksaus.
Erikoisuus: virtanäppäimeen asetettu sormenjälkitunnistin
Honor 20 puhelimen virtanäppäimeen asennettu sormenjälkitunnistin kummastutti aluksi. Pienen käytön jälkeen huomasin, että se onerittäin hyvä ja luonteva paikka – nyt itseasiassa ihmetyttää miksei tätä olla aiemmin keksitty. Tietenkin tämänkin puhelimen voi avata myös kasvotunnistuksella, mutta sormenjälki on mielestäni jotenkin näppärämpi.
Akunkesto
Aina uuden puhelimen kanssa mietityttää akun kestävyys. Honor 20 puhelimessa on 3750 mAh akku joka kestää erittäin hyvin eikä hyydy vaikka otin paljon valokuvia, editoin ja katsoin videoita ja lisäksi poikani pelasi pitkään Clash of Clansia. Vanhaan puhelimeeni verrattuna tämän akku tuntuu kestävän loputtomasti.
Honor 20 kokemuksia
Honor 20 on puhelin, jota on ilo esitellä. Sen akku kestää. Sormenjälkitunnistin on erinomaisessa paikassa. Puhelimen kameroilla on ilo kuvata niin maisemakuvia kuin supermacro lähikuviakin – sekä tietysti selfieitä. Erittäin mainio älypuhelin!
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä joka rakastaa kaupunkielämää, luontoa ja ihmisen elämää helpottavaa teknologiaa
Testasin miten auton jakaminen toimii käytännössä. Elin 3 kuukautta ilman omaa autoa. Lainailin, vuokrailin ja pummin autoja tutuilta ja autoliikkeiltä.
Kaikki maailman kaupungit ovat tännä autoja, joista suurin osa seisoo tälläkin hetkellä paikallaan. Autojen käyttöaste on huonompi kuin talojen ja toimistojen. Meillä on valtava määrä autoja, joita voisimme jakaa ystävien, tuttavien ja luotettavien vaikkapa samaan klubiin kuuluvien kanssa.
Car Sharing teollisuudella on tällä hetkellä asiakkaita ja jäseniä noin 1,7 miljoonaa 27 eri maassa. Pelkästään yhdysvalloissa Zipcarilla on 767000 jäsentä ja 11000 autoa. Car2Go:lla on 900000 jäsentä ja 12000 autoa.
Suomessa autojen vuokrausta on tehty tietenkin iät ja ajat ja se on autojen jakamistalouteen liittyvää tekemistä. Jakamistaloudeksi se muuttuu isosti vasta, kun kuluttajat ja yritykset isossa mittakaavassa lainaavat autoja toisilleen. Myös muutamat autoliikkeet ja startupit ovat käynnistäneet autojen jakamisen kokeiluja. Omien autojen vuokraamisen mahdollistavia palveluita ovat mm. ShareIt Blox Car, City Car Club, Ekorent, Ald Sharing sekä Gonow. Näitä testasin käyttökokemukselta, mutta yhdestäkään en vielä vuokrannut autoa.
Autojen jakamisen filosofiaa voi kokeilla ihan siten, että lainaat kavereiltasi autoja kun he ovat vaikkapa lomamatkoilla tai työmatkoilla. Tässä mun kokeilemat ja autot ja päiväkirjamaisia kommentteja ja muistiinpanoja.
Porsche Panamera E-Hybrid lainassa kaverilta, joka oli kuukauden työmatkalla. Aitoa jakamistaloutta.Porsche latautumassa.Jaguar XE, erinomainen peli. Sports Car Center Airport.
Ajelin testimielessä myös kaasuautolla. Hyvin pelitti.
Kaasuautoon voi tankata kaasua, mutta myös bensaa. Käytännössä tämä Audi A3 toimii huomaamatta kummallakin ja osaa vaihtaa tarvittaessa kaasulta bensalle.Jaguar F-Pace, Sports Car Center Airport.
Testasin myös Sähkötalon Tuomas Raejärven Teslaa. Tuomas on kehittänyt oman aurinkovoimalan, jolla hän tuottaa energiaa enemmän kuin omalla Teslallaan ehtii käyttämään.
Tesla toimii hyvin myös pakkasella
Kehitettävää toimialalla:
- Nouto- ja palautuspalvelu. Ihan pakollinen.
- Tankkauskäytännöt sovittava
- Hinnoittelu aika villiä
- Hakutoiminnot hieman haastavia, jos vaikka haluaisi jonkun tietynlaisen auton, niin saatavuus on heikkoa, jos riittää mikä vain auto, niin mukavampi
- Jos tarvitset autoa harvoin, niin jakamistalous on järkevää. Jos taas päivittäin, niin oma on lähes pakollinen, koska pidemmät vuokrat tulevat kalliimmaksi kuin oma.
Auton jakamistalous toimii, jos alueella on useita autoja, joita oikeasti voi jakaa. Jo 5 km välimatka autoon tekee hakemisesta haastavan projektin varsinkin jos julkinen liikenne ei toimi silloin kun tarvitsisit autoa. Auton jakamistalous onkin pääsääntöisesti tiheään asuttujen keskustojen ratkaisu ja landella tai keskustan ulkopuolella tarvitset edelleen oman auton. Ennustan, että jakamistalous on tullut jäädäkseen ja ottaa tietyn osuuden markkinasta, mutta omistamisen muodoille on myös paikkansa.
Menestystä elämääsi!
Ilkka Lavas
sarjayrittäjä
Ilkka Lavas testasi autoja ja kokeili autojen jakamistaloutta käytännössä
Huawei P9 on ohuenohut kännykkä. Sain P9 kännykän City 30v juhlissa lahjaksi ja pääsin heti testaamaan tosi pimeässä tilassa videokuvausta kahden linssin Leica kameralla.
Miksi Huawei P9 :ssä on 2 linssiä?
Huawei P9:ssä on kaksi 12 megapikselin kameralinssiä, värillinen ja mustavalkoinen. Kaksi linssiä parantaa hämäräkuvausta entisestään koska valovoimaa saadaan kahden linssin edestä. Useimmiten tuplalinssiä käytetään 3D kuvaukseen, mutta tässä tuplalinssiä käytetään yhden kuvan kuvaamiseen paremmalla tarkkuulla ja valoteholla. Linssit ovat Leican valmistamat ja puhelin käyttää Leican kuvatekniikkaa.
Himokuvaajia kiinnostaa varmasti tieto, että ammattilaistilassa kuvausarvojen muuttaminen onnistuu melkein kuin järjestelmäkamerassa. Huawei P9 :llä onnistuu myös 120 fps videokuvaus, eli videomateriaalia voi hidastaa nelinkertaisesti. Etukamera puolestaan on varustettu kahdeksalla megapikselillä ja salamalla.
Huawei P9:ssä on mainio kamera. Ammattikuvaaja Suvi Sievilä leikittelee kuvan käsittelyllä.Valokuvaaja Suvi Sievilä leikki Huawei P9 kuvankäsittelyllä ja sai aikaan parissa minuutissa tällaisen testikuvan.
Kaksoiskameran lisäksi näkyvä muutos puhelin takaosassa on sormenjälkilukija, joka on sijoitettu Honor-puhelimista hyväksi havaitulle paikalle etusormen kohdalle. Sormenjäljen saa tallennettua kännykkään ja sormenjäljen näyttämällä kännykän näyttölukitus avautuu.
Varsin mainio puhelin. Kevyt, ohut, loistava kamera. Menestystä elämääsi!
Sain Acerilta testiin Acer Aspire Switch 10 E laitteen, mikä on läppärin ja pädin yhdistelmä. Päätin ottaa tämän mukaan Dubaihin ja testata kuinka kirjoittelu sujuu lentokoneessa ja miten tällainen toimii reissuläppärinä.
Acer Aspire Switch 10 E testissä. Vähän ahdastahan täällä on. Bisneksessä ois paremmin tilaa :)
Acer Aspire Switch 10 on läppäri, josta näyttöosa toimii erikseen pädinä. Koneessa on normaalia pienempi näppäimistö, jolla kirjoitus sujuu pienen totuttelun jälkeen varsin mainiosti. Näyttö on lentokoneen pieneen tilaan sopiva ja riittävän iso kooltaan. HD tason tarkkuus (1280x800) sopii kirjoittamiseen ja pieneen videoiden käsittelyyn varsin mainiosti.
Pädinä Acerissa on hyvätuntuinen kosketusnäyttö ja näppäimistötuntuma sekä hiiri ovat erinomaiset. Kahden tunnin kirjoittelun jälkeenkin läppäri väittää, että siinä on akkua jäljellä vielä 6 tuntia 18 minuuttia. Kirjoittelu ei onneksi syö paljoa prosessoritehoa, mutta menomatkalla tekemäni 360 kameran videoiden renderöinti söi kyllä akkua aika nopeasti. Raskaammat kuvankäsittelyt ja videoiden renderöinnit kannattaakin tehdä silloin, kun pädin saat töpseliin kiinni.
Ylläoleva 360 video on renderöity Acer Aspire Switch 10E:llä. Ei mikään supernopea, mutta toimii.
Läppäriin saa kiinni suoraan MicroSD kortin ja GoPron tai Ricohin Theta S 360 kameran saa kiinnis USB piuhalla. Tilaa läppärissä ei ole valtavasti, mutta riittää siihen, että tyhjentää kameran pari kertaa ja lisää tilaa saa kun siirtää kuvia ulkoiselle kiintolevylle, jonka saa myös USB:lla kiinni.
Kaikenkaikkiaan mainio kokemus ja hyvän tuntuinen tuote.
Ilkka Lavas
sarjayrittäjä
Kirjoittelin artikkelia seitsemän tähden hotellissa, Burj Al Arabissa Dubaissa.
PC vai Mac? Kuvassa Apple Macbook Pro ja Acer Aspire V 13 Ultrabook
Mac vai PC -kysymyksen ilmoille heittäminen saa monesti aikaan armottoman kiistelyn, jossa design taistelee tehoja vastaan. Toinen argumentoi käytettävyyden puolesta ja toinen nopeamman työskentelyn puolesta. Toinen sanoo, että "Macista en luovu!" toinen argumentoi, että "PC tietty!". Molemmat ovat oikeassa omasta maailmastaan katsottuna. Vai ovatko? Onko Mac parempi kuin PC? Onko koko kysymys muuttumassa tarpeettomaksi pilvipalveluiden yleistymisen myötä?
Se mitä totut käyttämään on sun oma tuttu juttu
Olen työelämässä käyttänyt 19 vuotta Acerin, Sonyn, HP:n, Lenovon läppäreitä ja itse parhaista komponenteista kasaamia pöytäkoneita (siis niitä isoja mustia pöydän alla olevia möhkäleitä, joissa on aina luukku auki kun on joku päivitysprojekti kesken).
Tutustuminen Apple maailmaan
Sain pari vuotta sitten Applen läppärin. Alku oli hankalaa, mutta sitten kun olin tottunut tiettyihin käyttötapoihin, käyttö helpottui. Pian opin käyttämään Macin hakutoimintoa, "hiirtä", ulkoista näyttösysteemiä ja totuin siihen, että läppärilaukussa pitää olla aina kilokaupalla adaptereita, että saan Macin kiinni neukkareiden videotykkeihin.
Mac maailmaan tutustumista helpotti se, että onneksi Maciin sain bisnesmaailmasta tutut ohjelmat: Wordin, Powerpointin ja Excelin siihen. Macci-ihmiset koettivat puhua minua ympäri ja suosittelivat käyttämään Numbersia, Pagesia ja Keynotea. Tottumus on oppimisen pahin vihollinen enkä viitsinyt ostaa niitä ihan vain testaamista varten. Pärjäsin hyvin Microsoftin ohjelmilla Macissa.
Mac plussat ja miinukset
+ jämäkkä
+ toimintavarma
+ vähän valikoimaa, joten helppo valita pelkällä lompakolla
+ helppo oppia
+ Apple ekosysteemin täysimääräinen käyttö helpottaa elämää
+ tehokäyttäjille löytyy paljon lisäohjelmia
- epäekologinen: akkua ei voi helposti vaihtaa
- mallistoa vähän eikä voi helposti käyttää tarvike-osia esim lisätä muistia tai levytilaa
- huono yhteensopivuus (paitsi muiden Apple-tuotteiden kanssa)
- kallis
- ekosysteemistä on vaikea päästä pois ja joutuu helposti maksamaan Apple-veroa koko loppuelämänsä
PC plussat ja miinukset
+ valikoimaa paljon
+ edullinen
+ kattava tukiverkosto
+ rahalla saa ihan miten paljon tehoja vain haluaa, paljon enemmän kuin mihinkään Maciin
+ hyvä yhteensopivuus monen ekosysteemin kanssa (Google, Microsoft yms)
+ paljon ilmaisohjelmia
+ helppo käyttää
- valikoimasta on vaikea löytää itselle sopivaa. Täytyy kysyä neuvoa, jotta pystyy selviytymään malli ja merkkiviidakosta
- ohjelmia on niin paljon, että on vaikea tietää mitä kannattaa käyttää, joten joutuu kysymään neuvoa tuttavilta.
Tekeekö pilvipalveluiden yleistyminen PC vai Mac kysymyksestä turhan?
Olen nyt käyttänyt pilvipalveluita viitisen vuotta ahkerasti. Kaikki dokumentit pidän pilvessä (Dropbox), kirjanpidot pilvessä, laskutukset sähköisenä, sopimukset skannattuina ja kaikki sähköpostit Gmailissa. Oleellista käyttämältäni työkoneelta on, että siinä saan auki tiedostoni ja voin niitä muokata. Akkukesto on hyvä olla pitkä, mutta muuten käyttöjärjestelmällä ei ole nykypäivänä merkitystä työkäytössä.
Tulevaisuus on pilvessä. Mac vai PC -kiistely aika alkaa olla ohi. Molempia voi käyttää ihan hyvin työkäytössä. Oleellista on, että käytät ketterästi pilvipalveluita ja kaikki tiedostosi on saatavilla pilven kautta siellä missä ikinä käytätkään.
ps. Kirjoittelen tätä testissä olevalla Acer Aspire V 13 Ultrabook läppärillä, joka sopii hyvin päivittäiseen työkäyttöön.
Sain uuden Huawei kännykän testiin. Ensimmäisen viikon testailun jälkeen en ole löytänyt mitään syytä palata vanhaan Sony Xperia Z3:een. Otan paljon kuvia kännykällä, joten kännykän kamera on yksi tärkeimmistä työkaluista.
Tosielämän kuvaus puhukoon puolestaan. Tässä kuvia Tanskan reissulta:
Tikkurilan asema, matkalla Lentoasemalle. Sony Xperia Z3.Tikkurilan asema, matkalla Lentoasemalle. Huawei Honor 7.Soittokunta Kööpenhaminassa. Huawei Honor 7.Soittokunta Kööpenhaminassa. Sony Xperia Z3.Patsas, Kööpenhamina. Sony Xperia Z3.Patsas, Kööpenhamina. Huawei Honor7.Suihkulähde, Kööpenhamina, Sony Xperia Z3Suihkulähde, Kööpenhamina, Huawei Honor 7.Linna. Kööpenhamina. Sony Xperia Z3.Linna. Kööpenhamina. Huawei Honor 7.Linnan kirkko. Kööpenhamina. Sony Xperia Z3.Linnan kirkko. Kööpenhamina. Huawei Honor7.Pieni merenneito. Kööpenhamina. Sony Xperia Z3.Pieni merenneito. Kööpenhamina. Huawei Honor 7.Ilkka Lavas ja pieni merenneito. Kööpenhamina. Tanska. Sony Xperia Z3.Ilkka Lavas ja pieni merenneito. Kööpenhamina. Tanska. Huawei Honor 7.
Molemmissa kamereroissa on plussia ja miinuksia. Honor7:ssa on etusalama ja Sonyssä ei. Huaweissa on myös hieman tarkempi etukamera. Sonyn ja Huawein vakioasetukset tallentavat kontrastit ja kirkkaudet sekä kuvan punaisuuden hieman eri tavalla. Näitä voi jälkikäsitellä ja molemmissa asetuksilla säätää haluamakseen. Maku- ja tyyliasioita pitkälti. Molemmissa kännyköissä on erilaisia kuvaustoimintoja sekä pikakuvankäsittelyohjelmia ja -filttereitä. Panorama-toiminnolla voi kummassakin ikuistaa vaivattomasti kuvan isommastakin porukasta tai maisemasta.
Tosielämän käyttötestin lisäksi pieni sisäinen insinöörini tutkii ominaisuuksia. Huomaan, että Honor 7:n kamera on itseasiassa Sonyn valmistama Sony IMX 230 -sensorilla. Tämä selittää sen, miksi molemmissa kuvanlaatu on yhtä mainio.
Peruskäyttöön kummassakin löytyy kamerassa aivan riittävästi pikseleitä ja toimintoja, joten isoja eroja on vaikea löytää. Makuasia loppujenlopuksi. Honorissa hyvää on edullinen hinta ja tukevamman oloinen runko. Minä ainakin siirryn nyt kuitenkin pysyvästi Huawei Honor7 käyttäjäksi.
Huawei Honor 7 käynnistyy nopeammin kuin aikaisempi Sony Xperia Z3 puhelimeni. Käytän Googlen sähköpostia ja kalenteria ja Androidissa näiden tilien liittäminen Honoriin kävi näppärästi.
Asennus ja käyttöönotto helppoa
Naputtelen Honoriin Gmail tilini tiedot ja pian kännykkäni on samassa kunnossa kuin edellinen kännykkäkin. Ohjelmien asennus sujuu nopeasti. Asentelen mun lempisovellukset. Tässä lista mielestäni parhaista kännykkäsovelluksista:
- Facebook
- Instagram ja Layout
- Twitter
- Pinterest
- Telegram ja Snapchat (testailen näitä)
- firman Slack
- Gmail
- Yle uutisvahti
- Mtv uutiset
- WhatsApp
- Vaihtoehto abc:lle
- Easypark
- Valopilkku sekä Taksi Finland -sovellukset
- muut satunnaiset testatut ohjelmat: semper, RaceChrono,
- Fonecta caller
- Dansk mobiilipankki
- 112 Suomi
- Yelp
- Chromecast
- Photogrid
- Google kääntäjä
- Elisa wallet
- Linkedin
- Chineseskill, koska opiskelen nyt kiinan kieltä
Huawei Honor 7 käyttöönotto oli helppoa
Näppäimistö
Näppäimistö on Sonyn vakionäppäimistöä huomattavasti parempi ja kännykkä muutenkin hieman kivemman tuntuinen kädessä. Sony Xperia Z3 oli hieman ohuempi, mutta oli nano pintansa vuoksi liukas kädessä. Honor taas tuntuu napakalta ja kädessä pysyvältä.
Kamera
Huawein kamera on samaa tasoa kuin aikaisemman Sony Xperia Z3 kamera, eli erinomainen. En huomaa oikeastaan mitään eroa. Molemmissa ilmoitetaan megapikseleiksi 20. Etukamera sen sijaan Huawei Honor 7:ssa on paljon parempi, eikä ihme, sillä Honorissa on 8 megapikselin selfiekamera, kun aikaisemmassa puhelimessani oli vain 2,2 megapikselin etukamera.
4G toimii paremmin
Kun tulin töistä kotiin, havaitsin jotain erikoista. Honorissa on kotona 3-4 palkkia kun aikaisemmassa Sonyssä oli vain 1-2 palkkia. 4G toimii Honorissa Z3:sta nopeammin, koska Honorissa käytetään uusinta LTE-A Cat 6 teknologiaa.
Huawei Honor 7 yhteenveto
Aikaisempaan Sony Xperia Z3 verrattuna Huawei Honor 7 vaikuttaa ensituntumalta paremmalta ja varsinkin 8 megapikselin etukamera on selfieiden ottamiseen Honorissa paljon Z3:sen 2,2 megapikselin kameraa parempi. Honorissa on uudempi 4G, joten videoiden lataus sujunee nopeammin. Bisneskäytössä kumpikin toimii mainiosti, mutta Honoria on ensituntumalta parempi pitää kädessä.