TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Saimme TableOnlinellakin mielenkiinnolla seurata uuden luovan työn kaupunkikeskuksen, Sofia Future Farmin valmistumista Helsingin paraatipaikalle, Aleksanterinkadun ja Sofiankadun kulmaukseen pitkin syystalvea. Tässä kauniissa Kiseleffin talon historiallisessa miljöössä on sijainnut aiemmin esimerkiksi Suomen ensimmäinen Stockmann-tavaratalo.
Sofia Future Farmin tiloihin avattiinkin heti kunnianhimoisesti neljän ravintolan kokonaisuus. Näistä teesalonkia lukuunottamatta kaikki muut, eli Sofia Wine, Sofia Bistro ja Sofia Gastro ovat varattavissa TableOnlinesta. Meille on ollut ilo olla näin kunnianhimoisen projektin toteuttamisessa mukana ja vaikka mainiossa Bistrossa onkin tullut lounastettua jo muutamasti, kiinnostusta herätti erityisesti myös meille hieman mystiseksi jäänyt Sofia Gastro, jonka ikkunoista avautuu upea näkymä Senaatintorille.
Tämä salaisuuden verholla peitelty huippuravintolatulokas herätti kiinnostunutta liikehdintää kulinaristien keskuudessa myös TableOnlinessa ja sinne varattiin kiivaasti pöytiä jo ennen ravintolan avautumista. Olihan siis myös meidän mentävä tutustumaan tähän ravintolahelmeen sen auettua loppuvuodesta 2018.
Ravintolasta ja erityisesti sen ruokatuotteesta kerrotaan tarkoituksen niukkasanaisesti, emmekä mekään siis tienneet mitä on tulossa. Enkä minäkään aio siitä juuri mitään teille tässä blogissa paljastaa.
Sofia Gastron ravintolatila on pienehkö ja intiimi ja sen maisema Tuomiokirkolle upea. Kuin kontrastina muun Kiseleffin talon yksityiskohtien koristeellisuuteen on ravintolan sisätilat ja kalustus pidetty modernin vähäeleisinä. Ratkaisu korostaa hyvin paikan pääasiaa, makuja.
Vaikka päätinkin olla paljastamatta teille ruoasta juuri mitään, yritän tiivistää olennaisen. Ensimmäisenä pöytään tuotuja mahtavia leipiä seuraa hauskan erilainen keittiön tervehdys, joka tarjoaa maistiaisia ravintolan omalta pellolta Korsosta. Nimellisesti tylsän oloinen purjoperunasosekeitto taas on uskomattoman kuohkea ja maukas. Annos myös herättää kysymyksen, voiko peruna olla lihaisa? Käsin sukelletun kampasimpukan ja valkosuklaan kohdalla olen myyty ja avecini seuraavat perässä viimeistään Kobe-härän ja sydänsalaatin kohdalla. Ja se kyyhky, huh miten hyvää!
Kunnianhimo ja asiantuntemus näkyy pöytään tuoduissa annoksissa. Alkuruoat olivat koko seurueemme mielestä vuoden parhaita ja jälkiruoat jatkoivat alkuruokien viitoittamaa varmaa tietä (vaikka juustoja olisinkin syönyt mielelläni vaikka kuinka paljon enemmän). Ilta oli täynnä ylläreitä ja meitä ilahduttaneita, uskaliaitakin, juoman ja ruoan liittoja. Eikä mikään annos, joka poksuu suussa voi olla huono.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline suosittelee 2019 -suosittelut perustuvat TableOnline.fi:ssä vuonna 2018 annettuihin asiakasarvioihin. Listalle pääsivät kaikki ne ravintolat, joiden arvostelujen keskiarvo oli 31.12.2018 vähintään 4,5/5. Asiakkaiden arviot ovat TableOnlinessa merkittävässä osassa ja ravintolat arvostavat niitä suuresti. Palautteen voi jättää ainoastaan toteutuneesta ravintolakäynnistä TableOnlinesta varattaessa.
Halusimme esitellä kaikki nämä 63 suosikkiravintolaa ja jaoimme selkeyden vuoksi ravintolat kahteen blogipostaukseen, joista toisessa esitellään pääkaupunkiseudun suosikit ja toisessa ravintolat ympäri Suomen. Ravintoloita ei ole listattu näihin postauksiin paremmuusjärjestyksessä, vaan satunnaisesti. Pääkaupunkiseudun ravintolat löytyvät edellisestä postauksesta.
Turun alueen ravintolasuosikit
Kuori
Kuoressa kasvisruoka ja itse tekeminen eivät ole valintoja – ne ovat itsestäänselvyyksiä. Kuori food and wine on kahden naisen unelma paikasta, jossa tarjoillaan herkullista ruokaa kasviksista modernilla tavalla. Kuoren sisällä sykkii cuori, sydämet. Ruokaa tehdään rakkaudella ja se näkyy ja kuuluu ravintolassa, jossa on tarjolla kauneutta kaikille aisteille.
Wiurila Bistro
Bistro tarjoaa rentoa ruokailua koko perheelle. Ruokalistalta löytyy mm. gourmet-burgereita ja pizzoja sekä huolella valittuja, herkullisia juomia.
Karu
Ravintola tarjoaa kausittain vaihtuvia käsintehtyjä annoksia izakaya-tyyliin jaettavaksi koko pöytäseurueelle. Raaka-aineita yhdistetään annoksia varten niin läheltä kuin kaukaa.
E. Ekblom
Mutkatonta ja laadukasta bistro-ruokaa yhdistetään monipuoliseen juomatarjontaan. Viinilista hemmottelee kaikkien kukkaroita. Tarjolla on runsaasti laseittain myytäviä viinejä ja viikon suositusviinejä. Viinikaappien kätköistä löytyy lisäksi herkkuja vaativampaan makuun.
Mami
Mami on perinteinen turkulainen ravintola, joka panostaa laadukkaaseen ruokaan ja rentoon palveluun. Ruokalistassa näkyvät aina sesongin raaka-aineet, joita viinilistalle valitut viinit täydentävät.
Teatteriravintola Kivi
Ravintola Kivi luo teatterin asiakkaille kokonaisvaltaisen teatterikokemuksen yhdistämällä herkullisen ruoan ja upean esityksen. Kivi palvelee mielellään myös muitakin kuin teatterin asiakkaita mutkattomalla ja helposti lähestyttävällä konseptilla.
Smör
Smör on tasokas skandinaavinen ravintola Turun Aurajoen varrella. Sen ideologia on tarjota asiakkaille käsintehtyä ruokaa kauden laadukkaimmista raaka-aineista ja viinejä, jotka tukevat ruokien makuja.
Suomalainen Pohja
Ravintola koostuu kahdesta kerroksesta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee puolikymmentä kabinettia sekä sisääntuloaula. Varsinainen ravintolasali sijaitsee toisessa kerroksessa, jonka isoista ikkunoista avautuu kaunis näkymä Puolalanpuistoon sekä Turun taidemuseoon. Valtava sali vetää parhaimmillaan toista sataa ruokailijaa ja on valkoisine pöytäliinoineen tunnelmaltaan klassinen.
Pippurimylly
Perheravintolan ruokalistalta löytyvät turkulaisiksi klassikoiksi nousseet pihviannokset ja neljä vuosikymmentä mainetta niittäneet pizzat. Kokenut keittiö valmistaa lisäksi monien mielestä kaupungin parhaat hampurilaiset unohtamatta kala- ja kasvisruokavaihtoehtoja.
Tampere
Tampella
Tammerkosken rannalla, vanhan pellavakutomon tiloissa nautiskellaan tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa upeassa miljöössä.
Tiiliholvi
Tiiliholvilla on pitkät perinteet ja se on toiminut samassa paikassa jo vuodesta 1968 alkaen. Historiallinen jugendtalo luo mahtavat puitteet tunnelmalliselle ja mieleenpainuvalle ruokailulle. Tiiliholvin keittiö pohjaa perinteisen ranskalaiseen keittiön oppeihin, joihin se lisää innovatiivisesti pohjoismaisia vivahteita.
Ravintola Kajo
Ravintola Kajo on kolmen intohimoisen tekijän pitkäaikainen unelma. Luonnon puhtaimmat maut siivitetään vieraanvaraisella ja välittömällä palvelulla sekä tarinoilla ja tunnelmalla, joka vangitsee kuin se fiilis auringon laskiessa, illan kajossa.
C
Cssä nautitaan paikallisten tuottajien ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettuja menuja, joita täydentävät parhaalla ammattitaidolla valitut eettisesti tuotetut viinit.
LiV
LiVissä tähdätään ruokien ja juomien taidokkaaseen yhdistämiseen, tuoreista raaka- aineista tehtynä ja ammattitaidolla valittuna. Lyhyt, mutta herkullinen ruokalista saa täydennystä isosta liitutaulusta, jolle keittiömestari loihtii kauden parhaita herkkuja.
Kissakahvila Purnauskis
Ruokalistassa näkyy kotimaisuus ja vuodenaikojen vaihtelu sekä kansainvälisten keittiöiden valikoidut antimet. Kissat ovat saapuneet kahvilaan monien mutkien kautta ja kaikkia yhdistää ainutlaatuinen elämäntarina. Ne rakastavat rapsutuksia ja tulevat mielellään syliin kehräämään.
Cafe Pispala
Cafe Pispalan menu päivitetään viikoittain aina uuteen teemaan, jonka tavoitteena on tarjota uusia kokeilevia yhdistelmiä, klassikoita unohtamatta. Lista on lounas- ja illallispainotteinen ja keskittyy laadukkaisiin, huolella valittuihin raaka-aineisiin, joista rakennetaan kiehtova kombinaatio harmonisia makuja.
Dining 26 By Arto Rastas
Ravintola keskittyy välimerellisiin makuihin. Myös perinteisesti Välimeren maiksi miellettyjen Espanjan, Ranskan, Italian ja Kreikan lisäsi ravintola seilaa kulhoannoksineen myös etelämmäksi aina Marokkoon ja Libanoniin asti.
Henriks
Ravintola on toiminut vuodesta 1986 lähtien persoonallisessa uusrenesanssitalossa, joka on yksi Tampereen vanhimmista taloista. Henriksissä kohtaa uusi ja vanha, uudet trendit ja nuorekas henkilökunta yhdistettynä klassiseen miljööhön ja aitoihin makuihin.
Muu Suomi
Bus Burger Salpakangas, Lahti
Ravintola valmistaa pihvit ja kastikkeet itse alusta saakka. Sen vahvuuksina toimivat tuoreet raaka-aineet ja reippaat annoskoot. Pääruokien lisäksi ravintola tarjoaa herkullisia itsevalmistettuja jenkkityylin jäätelöitä.
Ravintola Wolkoff, Lappeenranta
Wolkoff avasi ovensa 1998 vanhassa keltaisessa puutalossa, joka on yksi Lappeenrannan vanhimpia. Ravintolassa on tarjolla herkullista lounasta sekä illallista. Aina silloin tällöin järjestetään myös teemaillallisia, esimerkiksi riistan merkeissä.
Gustav Wasa, Vaasa
Skandinaavinen menu rakentuu luovien annosten, sesonginmukaisuuden sekä lähellä tuotettujen raaka-aineiden varaan ja kokonaisuuden kruunaavat makuelämyksiä kohottavat viinit sekä pienpanimotuotteet.
Vispilä, Forssa
Ravintola kunnioittaa klassista keittämistä ja ottaa huomioon raaka-aineen alkuperän. Raaka-aineiden puhtaus saa maistua ja siksi Vispilässä käytetäänkin loistavia lähituottajia, joihin yrittäjät ovat luoneet jo siteen aikaisemmissa ravintoloissaan.
Ravintola Hugo, Oulu
Hugon keittiössä annokset syntyvät perinteisenä käsityönä moderneja valmistustapoja hyödyntäen. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa Hugon makujen maailmaan ja auttaa valitsemaan sopivimmat yhdistelmät ruokien ja juomien välillä.
SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
SicaPelle kumartaa syvään porvoolaista raaka-ainetta ja alueen makukirjoa, maustaa tätä italialaisella viballa, hämmentävän huomaavaisella palvelustaililla, nuoruuden innolla ja kymmenien vuosien kokemuksella.
Kortteliravintola Remy, Jyväskylä
Remyn listalta löytyy aina kylmiä ja lämpimiä alkuruokia, väliruokia, sekä pää- ja jälkiruokia. Listan annoksista voi koota mieleisen menun oman maun mukaan ja halutessasi tilata vaikka kaikki annokset tai jakaa niitä pöytäseurueen kanssa.
Laanilan Kievari, Saariselkä
Tärkeässä roolissa ravintolassa on tarkasti mietitty ruokatuote puhtaista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Mahdollisimman moni raaka-aineista on itse käyty poimimassa omalta pihalta tai lähimetsästä. Omin käsin tehdään ja valmistetaan kaikki mitä vaan pystytään.
Local Bistro, Joensuu
Local Bistrossa otetaan karjalaiseen ruokaan vähän modernimpi ote. Tarjolla on sekä lounasruokaa että iltaisin toinen toistaan maistuvampia vaihtoehtoja listaherkuista.
Asemaravintola Vaiha, Mikkeli
Keittiön punaisena lankana on tehdä maukasta ja mutkatonta ruokaa lähellä tuotetuista ja sesongin mukaisista puhtaista raaka-aineista. Hyvät ja laadukkaat raaka-aineet yhdistettynä keittiöhenkilökunnan ammattitaitoon on resepti, jonka tuloksesta pääset nauttimaan Vaihassa.
Juurella, Seinäjoki
Ravintola Juurella on ominut eteläpohjalaisuuden parhaat piirteet: vieraanvaraisuuden, lähellä tuotetun ruoan ja kunnianhimon. Ruoka-annosten makua täydentävät vanhan ja uuden maailman viinit sekä muut pienten tuottajien suuret tuotteet.
Kuopio
Musta Lammas
Ravintolassa pohjolan puhtaat metsät, pellot ja järvet ovat keittiön inspiraation lähteenä. Annosten takana näkyvät lähialueen tuottajat, metsästäjät ja kalastajat. Ravintolassa uskotaan, että Pohjois-Savosta löytyy maailman parhaimpia raaka-aineita.
Panza KPO
Meksikolainen ravintola nojaa vahvasti street food -henkeen ja tarjoilee Väli-Amerikan makuja sekä lautasella että lasissa. Uutta, vanhaa, katuruokaa ja fine dining -piperrystä mutta kaikille helppoa ilman turhia kiristeitä.
Boka
Tämä Suomen ensimmäinen aito balkanilainen ravintola sijaitsee yhdellä Kuopion parhaista paikoista, josta on näköala Kallavedelle. Balkanilainen keittiö on sekoitus itäistä ja läntistä maailmaa ja saanut inspiraationsa Kreikasta, Turkista ja jopa Egyptistä.
Urban
Urban on TopChef Anssi Kantelisen luotsaama pieni ja persoonallinen lounas- ja tilausravintola Kuopion keskustassa, vanhassa arvokiinteistössä aivan torin tuntumassa.
Isä Camillo
Ravintolan ruoka on tehty kolmelle gastronomiselle sesongille. Talvella kaikki lämpimät ja syvät maut saavat pääroolin. Myös viinit hehkuvat täyteläisyyttä. Keväällä ruokalista paitsi kevenee, myös vihreys ja grilli saa suuremman roolin. Viinit kuplivat kesässä ja roseviinit nostetaan pöytään. Syksyllä herkutellaan riistalla, sienillä, juureksilla ja kalalla.
Koivumäen Kartano
Jo vuodesta 1792 on Koivumäen Kartanon mailla eletty osana suomalaista vuodenkiertoa, lähellä luontoa sen antimista, rauhasta ja kauneudesta voimaa arkeen ammentaen. Ravintola on avoinna ympäri vuoden tilauksesta lisäksi erikseen ilmoitettavina teemapäivinä esimerkiksi vappuna, äitienpäivänä, kesälounaalla, isänpäivänä, joululounaalla jne.
- -
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline suosittelee 2019 -suosittelut perustuvat TableOnline.fi:ssä vuonna 2018 annettuihin asiakasarvioihin. Listalle pääsivät kaikki ne ravintolat, joiden arvostelujen keskiarvo oli 31.12.2018 vähintään 4,5/5. Asiakkaiden arviot ovat TableOnlinessa merkittävässä osassa ja ravintolat arvostavat niitä suuresti. Palautteen voi jättää ainoastaan toteutuneesta ravintolakäynnistä TableOnlinesta varattaessa.
Halusimme esitellä kaikki nämä 63 suosikkiravintolaa ja jaoimme ne selkeyden vuoksi kahteen blogipostaukseen, joista toisessa esitellään pääkaupunkiseudun suosikit ja toisessa ravintolat ympäri Suomen. Ravintoloita ei ole listattu näihin postauksiin paremmuusjärjestyksessä, vaan satunnaisesti. Pääkaupunkiseudun ulkopuoliset ravintolat löytyvät seuraavasta postauksesta.
Pääkaupunkiseudun ravintolasuosikit
Ravintola Johannes
Hanasaaren ravintola Johanneksessa tarjoillaan kauden parhaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, jossa puhtaat, pohjoismaiset maut, kestävä maatalous ja eettinen ajattelu kohtaavat.
Sofia Gastro
Kiseleffin talon toiseen kerrokseen avattiin joulukuun 2018 alussa huipputason illallisravintola Sofia Gastro. 1700-luvun rakennus huokuu menneen ajan mystiikkaa ja tarjoaa näkymät valkoisena hohtavalle Tuomiokirkolle.
Troikka
Venäläisen ravintola Troikan tunnelmassa on juuri sitä lämpöä, joka kuuluu venäläiseen vieraanvaraisuuteen. Troikassa pääsee kokemaan venäläisen keittiön täyteläisen makumaailman ja sen parhaimmat herkut blineineen, kala- ja liharuokineen.
Hausman
Kuten Hausmanin nimikin viittaa, edustaa ruokalista saksalaista ja suomalais-skandinaavista keittiötä. Listalta löytyy tuhti Wienerschnitzel ja badenilaiseen tapaan valmistettua maksaa. Pohjoismaista ruokaa taas edustavat esimerkiksi toast skagen ja silakkapihvit.
Baskeri & Basso
Tehtaankadulla sijaitseva ikisuosikki Baskeri & Basso on imenyt vaikutteita Pariisin kodikkaista bistroista, San Franciscon rennoista kuppiloista ja Italian maaseudun pienistä osterioista.
Toca
Tocassa tarjoillaan italialais-suomalaisia 3 ja 5 ruokalajin menuja, joissa makujen selkeys ja tuoreus sekä edulliset viini- ja olutpaketit takaavat nautinnon niin bisnestapaamisiin kuin kaveriporukankin illanviettoon.
Demo
Ravintola Demo on Helsingin Uudenmaankadulle vuonna 2003 perustettu fine dining -ravintola. Antaumuksellinen käsityönä tehty ruoka, näyttävät annokset ja persoonallinen palvelu palkittiin vuonna 2007 Michelin tähdellä.
Caverna toi luolan Helsingin keskustaan ja teki siitä viihtyisän. Kansainvälisen ruokavalikoiman erikoisuuksina ovat esimerkiksi japanilainen teppanyaki sekä brasilialaiset lihavartaat.
Wino
Wino on ravintola ja alkuviinibaari Karhupuiston kupeessa, keskellä Kalliota. Winossa rento ja konstailematon asenne kulkevat käsi kädessä ainutlaatuisen viinivalikoiman sekä fine dining -tasoisen bistroruoan kanssa.
Karljohan
Karljohan valmistaa klassikoita ja perinneruokia suurella sydämellä. Talon vorschmack, ylikypsä häränrinta, kateenkorva ja muut sisäelinruoat ovat löytäneet 30 vuodessa monta uskollista ystävää.
Grön
Grön tarjoaa à la carte -annoksia sekä neljän ruokalajin "Grön menun". Ruoka on kausi- ja luomukeskeistä, ja keittiössä käytetään mahdollisimman paljon pohjoismaalaisia ja luonnon omia villituotteita. Mitä luonnossa tällä hetkellä kasvaa, määrittää sen mitä on tarjolla.
Ravintola Kuu on avattu Töölönkadulle jo vuonna 1966. Avausajankohdasta lähtien se on palvellut asiakkaitaan lämminhenkisenä kortteliravintolana Töölön sydämessä. Ranskalaisvivahteinen bistrohenkinen tunnelma ja ruoan perusmakuja kunnioittava keittiö on houkutellut ravintolan kanta-asiakkaiksi alueen asukkaita jo kolmessa sukupolvessa.
Il Bucatino
Il Bucatino haluaa tarjota asiakkaille parhaista mahdollisista raaka-aineista valmistetun makumatkan Italian herkullisten ruoka-aarteiden pariin ja näin tuoda palan Italiaa luoksesi.
Bistro O mat
Bistro O mat tarjoaa huolellisesti valmistettua nykyaikaista ruokaa pohjoismaisen ja ranskalaisen keittiön perinteisiä valmistustapoja kunnioittaen. Tarjolle valitaan sesongin mukaan kauden parhaita tuotteita, mieluiten luomutuotteita ja kotimaisten lähituottajien puhtaita raaka-aineita.
Magu
Maguun on helppo saapua niin viinilasilliselle kuin pitkälle illalliselle. Sesongin raaka-aineet, luonnon omat villituotteet ja lähiseudun pientuottajien tarjonta ovat ravintolan annoksien kulmakivet. Näin taataan selkeät, puhtaat ja luonnolliset maut, sekä pidetään ravintolan hiilijalanjälki pienenä.
Peroba Cafe
Peroba Cafessa voit syödä maittavan arkiaamiaisen, pysähtyä herkulliselle arkilounaalle tai piipahtaa kahvilla historiallisen yli 100 vuotiaan huvilan tunnelmasta nauttien. Laadukas ja monipuolinen brunssi lauantaisin ja sunnuntaisin tai englantilaistyylinen iltapäivätee kerran kuussa on oivallinen tapa nauttia maukkaista pikkusuolaisista ja -makeista kauniisti katetun pöydän äärellä.
Copas y Tapas
Copas y Tapas on perheomisteinen ravintola, jonka kantavana ajatuksena on lämminhenkinen ja asiantunteva palvelu ja isännyys. Keittiössä syntyvät paikallisia ja skandinaavisia vaikutteita yhdistelevät tapakset ja Josper-puuhiiligrillissä valmistetut pääruoat.
Natura
Iso Roobertinkadun Natura yhdistää pohjoismaisen keittiön ja tapasbaarien parhaat palat. Natura on alan nuorten ja intohimoisten ammattilaisten perustama ravintola, jossa tinkimätön laatu ja rento illanvietto kulkevat käsi kädessä.
La Maison
La Maison on pieni pala iloista Ranskaa Tehtaankadulla. Ravintola tarjoilee ranskalaista bistroruokaa modernilla tavalla.
Rioni
Rioni tarjoaa autenttisia georgialaisia makuja viihtyisässä miljöössä Espoon Haukilahden vanhalla ostarilla. Koe vastaleivotut leivät juustotäytteineen, georgialaiset mausteet, maukkaat liharuuat, laaja valikoima kasvisruokia ja pehmeät mutta täyteläiset georgialaiset viinit.
Aito
Aito on pieni ja intiimi, mutkattoman palvelun kortteliravintola Helsingin Töölössä. Ravintola tarjoaa vierailleen puhtaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettua konstailematonta ja rehtiä ruokaa sekä sydämellistä ja ystävällistä palvelua, unohtamatta rentoa ja välitöntä tunnelmaa.
Ateljé Finne
Ateljé Finne Helsingin Arkadiankadulla on keskikokoinen à la carte -ravintola, jossa ruoan maut ja ensiluokkaiset, kauden parhaat raaka-aineet ovat etusijalla.
Palace
Ravintola Palace on suomalaisen gastronomian edelläkävijä ja siellä on juhlittu ja nautittu vuosikymmenten ajan sen olympiavuoden avajaisista, vuodesta 1952 lähtien.
Vinkkeli
Vinkkeli tarjoaa vierailleen maailman keittiöiden klassikkoannoksia. Salin puolella ruokajuomien valinta tehdään samalla pieteetillä kuin raaka-aineiden valinta keittiössä. Ammattitaitoisen sommelierin johtamassa Vinkkelin tunnelmallisessa salissa luotetaan laadukkaisiin ja alkuperää peilaaviin viineihin.
Kissakahvila Helkatti
Helkatissa pääset nauttimaan suomalaisesta, rakkaudella tehdystä ruuasta sekä laadukkaista kahvilatuotteista jälkiruokineen ja kissakahvilan erikoisuuksineen. Sisustus Helkatissa on aivan omaa luokkaansa. Koko paikka on tehty kissalähtöisesti, suurimmaksi osaksi käsityönä ja suomalaisia perinteitä kunnioittaen.
Juuri
Ravintola Juuri perustettiin, koska se oli perustettava. 2000-luvun alkupuolella suomalainen keittiö ei ollut suosituimpien joukossa, vaikka monet suomalaiset raaka-aineet hakevat laadussa vertaistaan. Juuri syntyi takomaan rumpua kotimaisten makujen puolesta ja osoittautuikin menestykseksi jo pian avaamisensa jälkeen.
Restaurant Eevert
Designravintola Eevert sijaitsee Helsingin Punavuoressa arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa suojellussa rakennuksessa. Eevertin ruokafilosofia on skandinaavinen ja inspiraation lähteenä toimivat Suomen luonnon vaihtuvat vuodenajat ja monipuoliset upeat maut sekä värit.
La Torrefazione Aleksanterinkatu
La Torrefazione on kolmannen kahviaallon kahvilaketju; tuntemalla kahvin koko tuotantokaaren ravintola pystyy takaamaan tarjoamansa kahvin laadun ja maun. Hyvän kahvin valmistus on vaativaa käsityötä ja siksi jokainen vaihe pavusta kuppiin ovat tärkeitä. Arkisin La Torrefazione tarjoaa aamiaista, lounasta sekä suolaista ja makeaa. Viikonloppuisin tarjolla on vähän runsaampi aamiaispaketti.
Lonna
Toukokuun alusta syyskuun loppuun auki oleva ravintola tarjoilee kauden raaka-aineista valmistettuja herkkuja suosien luomua ja lähiruokaa. Merellisen Helsingin herkullisin pysähdys on Lonnan saaressa alle kymmenen minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta.
- -
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Bangkok 9 sijaitsee Makkaratalossa, eli virallisemmalta nimeltään Kauppakeskus Citycenterissä. Verkkokaupan vallatessa markkinoita perinteisemmiltä kivijalka- ja ostoskeskusten liikkeiltä ovat kauppakeskukset laajentaneet toimintaansa enemmän viihdekeskusten suuntaan. Jokaisesta uudesta keskuksesta löytyy jos jonkinlaista pakopeliä, lentoputkea tai vähintäänkin perinteisempää leffateatteria houkuttelemaan kuluttajia paikalle. Yhä isompaa roolia kauppakeskuksissa näyttelevät myös ravintolat, joita löytyy uusista kauppakeskuksista nykyään ällistyttävän paljon.
En ole ihan varma, miten suhtaudun tähän ilmiöön. Periaatteessa on kiva, että tulee uusia ravintoloita, mutta valitettavan usein uusien ostoskeskusten valikoima koostuu lähes pelkästään eri ketjujen pikaruokaravintoloista. Ehkäpä tämä sitten tyydyttää ostoskeskuksissa vierailevaa kansaa, mutta jotenkin näkisin, että tässä vähän aliarvioidaan kuluttajia ja ollaan menty liian kunnianhimottomalla ja mielikuvituksettomalla lähestymiskulmalla. Mainittakoon nyt toki tässä kohtaa ilahduttavana poikkeuksena Kampin Kortteli.
Äskeiseen ketjupaikkavuodatukseen liittyen Citycenterissä sijaitseva Bangkok 9 on mukava poikkeus tähän sääntöön. Etnisen(kin) ruoan ystävänä odotin vierailua tähän ravintolaan, koska olin kuullut siitä paljon hyvää. Kauppakeskuspaikoissa on myös usein hieman ongelmia tunnelman kanssa. Bangkok 9:ssä ravintolan etuosaan oli rakennettu pienen rantakahvilan näköinen drinkkibaari, joka peitti sisäpuolelta näkymän kauppakeskukseen ja ratkaisi tämän ongelman. Meidän pöytä oli keittiön edessä, joka ei ollut varsinainen avokeittiö, mutta isohko luukku avasi melko hyvin näkymän keittiöön ja oli kiva katsella kokkien touhua ruokia odotellessa.
Bangkok 9 on thaimaalaiseen katuruokaan keskittyvä ravintola. Olimme liikkeellä aikaisin ja pöytävaraus oli jo klo 17, mutta siitä huolimatta paikka oli lähes täynnä. Kyseessä oli perjantai-ilta, mutta silti oli yllättävää, että jo tähän aikaan ravintola oli täynnä. Myös muut kuluttajat ilmeisesti olivat kanssani samaa mieltä ketjupaikoista, koska muissa kauppakeskuksen ravintoloissa, jotka enimmäkseen edustivat ketjuravintoloita, oli paljon tilaa. Pöytävaraus oli siis todellakin tarpeen, muuten olisimme joutuneet kauppakeskuksen käytäväpaikoille, jotka eivät vaikuttaneet kovin houkuttelevilta. Kaikki pöytävarauksen tehneet oli sijoitettu hyville paikoille keittiön läheisyyteen.
Aika usein blogikeikoilla tulee syötyä tastingmenu tms, mutta nyt, kun kyseessä oli katuruokaan keskittyvä paikka, ei varsinaisia menuja ollut tarjolla. Tästä huolimatta en halunnut itse valikoida ruokia vaan menin keittiön luukulle juttelemaan omistajan kanssa ja pyysin häntä valmistamaan edustavan otoksen keittiön parhaita ruokia. Ruokajuoman sentään valitsin itse. Juomaksi valikoitui pullollinen Kungfu Girlin rieslingiä, jonka arvelin olevan suunmukainen mausteisen thaikku-ruoan kanssa.
Alkuruoaksi keittiö loihti meille täytetyn riisipaperirullan ja possua parilla eri tyylillä. Kun kävin ruokia tilaamassa, niin minulta vielä erikseen kysyttiin, että saako olla tulista. Tähän tietysti vastasin, että saa ja pitää olla. Ja tämän kyllä huomasi. Tykkään tosi paljon tulisesta ruoasta ja kotonakin käytän srirachaa kuin muksut ketsuppia. Sitä tulee siis lisättyä melkein kaikkiin ruokiin lautaselle kun valmistusvaiheessa ei kovin tulista voi tehdä, että ruoka kelpaisi muillekin. Nyt siis tosiaan annokset olivat tulisia, mutta ei kuitenkaan liian, niin että muutkin maut pääsivät esille. Ja chilikastiketta oli laitettu myös erilliseen astiaan tulisuuden säätämiseksi oman maun mukaan.
Pääruoaksi tuli possua ja mereneläviä. Possuannos oli wokattua possunkylkeä osterikastikkeessa kiinankaalin, valkosipulin ja chilin kanssa. Merenelävät olivat taas wokattu red curryssa ja annoksessa komeili mm. kokonainen langustiini. Molemmissa annoksissa olivat maut kohdallaan ja ne tekivät hyvin kauppansa.
Annokset olivat kaikki melko hyvän kokoisia ja maha alkoi olla aika täynnä. Jälkiruokaa ei siis oikein olisi enää jaksanut, mutta listalla ollut vihreä tee jäätelö sai mielenkiinnon heräämään ja samalla tuli tilattua toinenkin jäde, jossa oli kyytipoikana vielä paistettua banaania ja kondensoitua thai-hunajamaitoa ja manteleita. Tämä banaaniannos olikin todella herkullista ja sitä olisi voinut ahtaa vielä vaikka lisääkin. Runsaan chilin syönnin jäljiltä jäätelö toimi myös hieman polttelevan suun neutralisoijana oikein hyvin.
Vihreällä teellä maustetun jäätelön ensi puraisu tuntui tosi vahvasti teemäiseltä ja ei niin kamalan hyvältä. Tässä oli kuitenkin jännä ilmiö, kun jo toinen lusikallinen maistui melkein normaalilta jäätelöltä ja ensin niin vahvana tuntunut vihreän teen maku, ei tuntunut enää ollenkaan liian vahvalta. Tämä annos voisi toimia tosi hyvin myös suunraikastajana pitkän menun välissä.
Kovin usein ei nykyään lounasruokailuja lukuun ottamatta tule käytyä ulkona syömässä etnisissä ravintoloissa. En oikein tiedä miksi, koska tykkään tosi paljon mm. Kaakkois-Aasian ruokatarjonnasta. Aikanaan tuli asuttuakin siellä jonkin aikaa ja silloin thaimaalaisen ruoan lisäksi suosikiksi nousi malesialainen ja intialainen ruoka. Helsingissä ei kuitenkaan kovin paljon löydy tasokkaita ravintoloita näissä kategorioissa ja ehkä siinä syy harvempiin vierailuihin. Bangkok 9 lunastaa kyllä helposti paikan yhtenä parhaista thai-ravintoloista pk-seudulla ja ruokailun jälkeen voin todeta, että siellä tarjotaan autenttista thaimaalaista ruokaa. Jos et ole siis vielä ehtinyt tätä ostarin helmeä testaamaan niin kipin kapin varaamaan pöytä ja nauttimaan!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ennen yöpymistä Clarion Hotel Helsingissä oli tietenkin illallisen aika.
Olen ruokaillut kertaalleen aiemmin Kitchen & Table Helsingissä ja ravintola oli mielestäni vielä parantanut edukseen. Poissa oli se alun epävarmuus ja erityisesti liian isot ja hankalasti luettavat ruokalistat. Plussaa myös ruokalistan sisällön tiivistymisestä.
Niin kuin koko hotellistakin, myös ravintolasta on upeat näkymät Jätkäsaareen ja Hietalahden rantaan. Alue olikin pitkään tunnettu rahtilaivoista ja merimiehistään. Silloin rankka työ vaati kunnon eväät ja on hyvillä eväillä paikkansa Jätkäsaaressa edelleen. Kitchen & Table Helsingissä niitä tarjoillaan ruotsalaiskokki Marcus Samuelssonin suunnittelemina annoksina. Samulesson vastaa kaikkien Clarioneiden ravintolakonseptista.
Alkuun valitsen tietenkin tartaria, valitsen sen oikeastaan aina kun mahdollista, ja saankin eteeni hauskan ja värikkään annoksen. Punasipulihilloke tuo annokseen ryhtiä ja keltuaiskreemiä on paljon, joka sitoo makuja kivasti yhteen. Lautaselta on kuitenkin helppo myös napsia myös makuja erikseen. Toinen meistä taas on artisokan ystävä ja hänelle alkuruokavalinta on yhtä helppo. Paahdettua maa-artisokkaa ja artisokkapyrettä maistuu sille mille lupaa.
Pääruoaksi avecini valitsee K&T Kimchi burgerin, joka tarjoillan hänen toiveidensa mukaisesti mukavan mediumina. Itse valitsen Sitruunalla ja yrteillä marinoitua jyväbroileria, johon otan vielä henkilökunnan suosituksesta mausteiset ranskalaiset lisäkkeeksi. Kana on maukasta ja annoksen lisukkeet, voikastike ja knokit terävimpänä kärkenä, ovat erinomaisia. Myös suositellut spicy friesit ovat todella nimensä mukaisesti spicyjä.
Jälkiruoalle ei meinaa enää löytyä tilaa, mutta hetken maisemia ihailtuamme päätämme urhoollisesti jatkaa aterian loppuun kirsikkajäätelöllä ja annoksella brownieta ja banaania, huh! Nyt on hyvä, että yläkerrassa on huone lähellä, jonne voi mennä toipumaan. ...Kunhan olemme ensin käyneet kurkistamassa huikean Sky Roomin :)
Varaa pöytä Kitchen & Table Helsinkiin (Tyynenmerenkatu 2, Helsinki) TableOnlinesta!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Jätkäsaaressa sijaitseva Claron Hotel Helsinki ja sen Kitchen & Table -ravintola tulivat TableOnlinen asiakkaiksi heti avautuessaan vuoden 2016 loppupuolella, Helsinki-Vantaan läheisyydessä sijaitsevan sisarensa tavoin.
Helsingin Kitchen & Table -ravintolaa sain mahdollisuuden käydä testaamassa heti tuoreeltaan, mutta hotellin puoli, huikeaa Sky Room- cocktailbaria lukuun ottamatta, oli jäänyt hieman vieraammaksi; asunhan melkein rakennuksen naapurissa.
Koska pieni irtiotto piristää aina loppuvuoden kiireen keskellä, olin aivan innoissani saadessani, kauempaa tulleen yövieraani kanssa, testata Clarionin puitteet myös hotellin osalta.
TableOnlinen muu joukkue on kantanut myös oman kortensa kekoon ja käynyt jo aiemmin testaamassa Clarion Hotel Helsinki Airportin sekä sen Kitchen & Table -ravintolan.
Saavuttuamme hotelliin saimme erittäin lämpimän vastaanoton ja sisäänkirjautuminen sujui helposti ja nopeasti. Löysimme helposti valoisan ja tilavan huoneemme hotellin 11. kerroksesta.
Vielä varsin uusi hotelli oli erittäin siisti ja tyylikäs ja intouduin ottamaan paljon valokuvia yksityiskohdista ja näkymästä. Isot ikkunat niin yleisissä tiloissa, ravintolassa kuin huoneissa ja näkymät niin Jätkäsaareen kuin kauas muuallekin Helsinkiin eivät taatusti jätä ketään kylmäksi.
Suosittelen lämpimästi kaikkia hotellivieraita katsastamaan ylimmän kerroksen allasosaston jo pelkästään sen mielettömän tunnelman vuoksi. Katetussa ulkotilassa oleva allas on eksoottisuudessaan varmasti erityisesti ulkomaisten vieraiden mieleen.
Hotellin runsas aamiainen katetaan Kitchen & Table -ravintolan tiloihin ja pöytävarauksia voi tehdä illallisten lisäksi niin aamiaiselle kuin lounaallekin.
Aamiaisvieraita oli aivan tavallisena tiistaina, vielä hieman ennen kello yhdeksääkin aika paljon. Tunnelma oli lämmin ja ihmiset rupattelivat iloisesti toisilleen ja henkilökunnan kanssa. Astiat tyhjenivät ja niitä täytettiin vauhdikkaasti.
Clarionin runsas aamiainen on perinteisen maukas hotelliaamiainen, jota on höystetty muutamilla kansainvälisillä erikoisuuksilla, joista mate-baari oli yksi mielenkiintoisimmista.
Varaa pöytä Kitchen & Table Helsinkiin (Tyynenmerenkatu 2, Helsinki) TableOnlinesta!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Vierailu Kissakahvila Helkatissa tuntuu heti alkumetreillä siltä kuin tulisi kyläilemään kissojen kotiin. Ja kissojen koti se onkin. Helkatissa nimittäin asuu yhdeksän kissaa: Pete, Herkules, Nestori, Tyylilyyli, Kinuski, Puu, Tuli, Pehmis ja Namitassu.
Kissojen vuoksi sisään ei marssita kuin mihin tahansa kuppilaan. Ensin soitetaan ovikelloa, ja henkilökunta tulee eteiseen varmistamaan, ettei kukaan pörröisistä kavereista pääse livahtamaan samalla ovenavauksella ulos.
Kahvila on sisustettu hurmaavilla kierrätyskalusteilla, ja seinille ja katonrajaan on nikkaroitu monenmoisia kiipeilytelineitä ja piilopaikkoja, joihin kissat pääsevät halutessaan lepäilemään.
Pöydässä saamme käsiimme Helkatin menun, ja silloin iskee tenkkapoo. Listalle on koottu kotoisia suomalaisia makuja pieneen ja isompaankin nälkään, mutta annokset kuulostavat niin hyviltä, että tekisi mieli maistaa vähän joka sorttia.
Kissakahvilan Liisa suosittelee kokeilemaan Helkatin lautasta, joka sopii tilanteeseen täydellisesti. Se sisältää parhaita paloja Helkatin menusta kätevästi suupalakoossa.
Tällä kerralla herkkulautaselta löytyy myskikurpitsakeittoa, lämmintä saaristolaisleipää, savusiikaa, salaattia, suppilovahveropiirakkaa, kotimaista Peltola Blue -sinihomejuustoa, vadelma-salmiakkihilloa, pensasmustikoita, paistettua leipäjuustoa ja omenaa.
Seuralaiseni himoitsee suppilovahveropiirasta, joten hän päätyy ottamaan sellaisen. Piiraan seuraksi sopii marinoidulla punakaalilla ryyditetty salaatti.
Myös juomalista on laadittu kotimaiset maut edellä. Listalta löytyy esimerkiksi Laitilan perinteisiä limonadeja sekä Honkajoen panimon Kissalimpparia. Aikuisten juomalistalta löytyy monipuolinen ja vaihtuva valikoima kotimaisten pienpanimojen tuotteita muun muassa Stadin panimolta, Suomenlinnan panimolta ja tuusulalaiselta Cool Head -Brewilta.
Myös viinilistalta löytyy linkkejä Suomeen. Herkkulautasen kaveriksi valitsen raikkaan sauvignon gris -valkoviinin, joka on peräisin suomalaiselta Chateau Carsinin viinitilalta Bordeauxin lähistöltä. Seuralaiseni suppilovahveropiiraan kylkeen sopii täydellisesti samalta tilalta tuleva täyteläinen Merlot.
Kun ruoka-annokset saapuvat, Helkatin lautanen herkkupaloineen ei voi olla aiheuttamatta annoskateutta naapuripöydissä. Maistiaiset on aseteltu kauniisti kivilautaselle, mutta mikä tärkeintä, ne myös maistuvat taivaallisilta.
Sesonkiin sopiva myskikurpitsakeitto on makean täyteläinen, ja suppilovahveropiiras suorastaan sulaa suussa. Juustojen ystävänä ilahdun erityisesti Peltola Bluesta, joka on yksi lempijuustoistani. Vadelma-salmiakkihillo tuo jännittävää potkua lämpimään leipäjuustoon.
Jälkiruoaksi maistuu kakkulajitelma, joka pitää pitää sisällään suklaisen tassuleivoksen, omenajuustokakkua sekä “maailman parasta suklaakakkua”. Nimi ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä kakku todella on aivan fantastista.
Saatavilla olisi ollut myös aitoa sivettikissakahvia, joka tarjoillaan näyttävän kahviseremonian saattelemana, mutta päädyimme valitsemaan jälkiruokajuomiksi suloiset kisucappuccinot.
Ruoka todella yllätti positiivisesti, mutta kokemuksen kruunasivat tietenkin kahvilan ihanat kissa-asukkaat, joiden touhuja seuraillessa ei meinannut malttaa keskittyä syömiseen. Välillä olikin pakko päästä silittelemään kisuleita lattianrajaan. Viimeistään kissojen perässä lattialla kontatessa kävi selväksi, miksi kengät jätetään täällä eteiseen.
Etenkin vielä pentuiässä oleva leikkisä ja hellyydenkipeä Namitassu varasti sydämeni kiipeämällä jalkojeni päälle, kun kyykistelin lattialla kuvaamassa kassakoneen kyljessä sylikkäin torkkuneita Nestoria ja Tyylilyyliä.
Ilta kissakahvilassa oli mitä parhain piristys kaamoksen keskelle ja ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys kaikille kissanystäville.
PS. Kannattaa käydä kurkkamassa myös kahvilan vessaa, vaikka ei hätä olisikaan!
Kaisa/City.fi
Kaisa on Cityn toimittaja ja vankkumaton kissaihminen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Merimakasiini on Hietalahdenrannan satamaympäristön kala- ja äyriäisravintolahelmi, jonka pitkä historia ulottuu yli 30 vuoden taakse.
Alkujaan Merimakasiinia kaavailtiin vain kesäravintolaksi, mutta koska asiakkaita riitti, päätettiin hauskan pyöreähkö ravintola pitää auki koko vuoden. Merimakasiinin alkuperäinen puoli on rakennettu jo vuonna 1986 ja 1991 valmistui laajennuksena sen uudempi puoli. Vaikka ravintola ei sijaitsekaan aivan Helsingin ydinkeskustan hälyssä, ovat kuulemanmukaan myös turistit löytäneet paikan erinomaisesti. Ravintolan merellinen lounas on ollut aina suosittu, ja nyt sitä on uuden keittiömestarin myötä kehitetty vielä enemmän businesslounaan suuntaan.
Ravintolassa menu vaihtelee vuodenaikojen mukaan, painottuen kuitenkin aina vahvasti kalaan ja muihin mereneläviin. Lihan ystäville kuitenkin tiedoksi, että talon klassikkopippuripihvi on edelleen listalla, eikä sitä olla sieltä poistamassa.
Merimakasiinin uusi keittiömestari Markus Kornmayer on ottanut homman hyvin haltuun ja hionut ravintolan ruokatuotetta entisestään, pitäen kuitenkin myös ravintolan perinteet mielessään. Markuksen tavaramerkkinä ovat 3 aineksesta valmistetut annokset, kuten alkupalaksi saamamme Kirjolohi, piimä ja herneet sekä Nieriä, punajuuri ja hasselpähkinä.
Ja mitkä annokset saammekaan eteemme; niin kauniit ja maistuvat. Kirjolohiannoksessa on vahva savun maku, jota piimä mukavasti taittaa ja herne raikastaa. Nieriä taas on todella taitavasti paistettu. Sen ihanan rapea nahka tuo mukavasti tekstuuria ja suutuntumaa annokseen. Suolainen kala ja makea punajuuri toimivat annoksessa todella hyvänä parina. Meille suositeltu Riesling toimi hyvin ruokien kanssa ja tukee annosten makuja. Saamme myös makupalat talon kermaista lohikeittoa, jonka tiedän jo entuudestaan olevan erinomaista ja sitä se on myös tänään.
Maistelimme lisäksi hieman simpukoita sinihomejuusto-valkosipuliöljyssä ja se olivat tuoreita, maistuvia ja juuri oikean kypsyisiä. Sinihomejuusto ei ollut liian vallitseva vaan toi mukavasti suolaista makua annokseen, nam!
Vaikka alkuruoat olivat jo kaikki olleet varsin mainioita esityksiä, olimme aivan ällistyneitä nähdessämme pääruoaksi meille katetun royal seafood platterin, josta löytyi kuningasrapua, merirapua, tiikerirapuja, ostereita, katkarapua ja simpukoita, huh!
Kaikki merenelävät olivat tietenkin todella raikkaita ja tuoreita. Näyttävän annoksen herkkuihin sai mukavaa twistiä platterista löytyvillä erilaisilla kastikkeilla. Jopa osterit maistuivat hyvin myös ensikertalaiselle pienen tsemppauksen jälkeen. Tarjoilija kehotti puristamaan päälle sitruunaa ja laittamaan siihen vielä teelusikallisen vinaigrettea, jonka jälkeen myös kaikki osteritkin katosivat lautaselta, vaikka niihin tarttuminen aveciani ensin hieman hirvittikin.
Ennen jälkiruokia meinasimme jo luovuttaa, mutta onneksi emme niin tehneet. Jälkkärit tulivat todella kauniissa ja yhtenäisissä esillepanoissa, joista pullavanukas tarjoiltiin hauskasti kahdessa kerroksessa.
Pullavanukas oli sopivan pehmeää, eikä liian makeaa. Kaneli nousee ihanasti esille ja viskijäätelössä maistui vahvasti viski, joka sopi jäkiruoan makuihin. Mansikka taas toi sopivasti raikkautta annokseen tasapainottaen kokonaisuuden. Pullavanukasannoksen makumaailmasta tuli vahvasti joulu mieleen ja hymy huulille.
Mysli-jälkkäriannokseen kuului maitokiisseliä, maitojäätelöä ja rapeaa mysliä. Mielenkiintoisen erilainen annos ei ollut kovin makea ja siitä tuli hieman kaurapuuroisa fiilis, jota kattilan käyttö lautasena korosti entisestään, hauskaa!
Varaa pöytä Merimakasiiniin (Hietalahdenranta 14, Helsinki) TableOnlinesta ja ihastu!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Syksyinen sunnuntaipäivä on oiva hetki mennä brunssille. Puotilan Kartanon brunssia olen kuullut kehuttuvan useita kertoja ja nyt oli viimein aika mennä itse testaamaan, pitävätkö kehut paikkansa. Pöytävaraus oli tehty brunssin loppupuolelle klo 14 ja pelko ruokatarjoilun loppumisesta sai meidät olemaan paikalla jo varttia vailla. Edellisillan fudisjengin saunailta hieman kolotti päässä ja viritti ruokahalun oikealla tasolle brunssista nauttimiseen.
Ajankohtaan sopien Puotilan Kartanossa oli tällä kertaa brunssin teemana Oktoberfest ja tarjoilut oli viritetty teeman mukaiseksi. Onneksi tarjolla oli kuitenkin muutakin kuin bretseleitä, hapankaalia ja makkaraa. Menimme tosiaan paikalle brunssin loppuvaiheessa ja muutkin olivat ilmeisesti kuulleet kehuja paikasta, koska se oli edelleen melkein täynnä. Iloinen puheensorina täytti salin ja asiakaskunta oli hyvin kirjavaa. Paljon perheitä, mutta myös pariskuntia ja kaveriporukoita oli tullut nauttimaan sunnuntaibrunssista.
Meille löytyi mukava pöytä uloimmasta salista, jossa on isot ikkunat kartanon pihalle. Alkuun tilasimme lasilliset valkoviiniä ja sitten oli aika lähteä tutustumaan mitä alkupalapöydästä löytyy. Lapset olivat tietysti nälkäisimpiä tai ainakin haluttomimpia odottelemaan, joten oma nälkä piti hetkeksi unohtaa ja käydä heille valikoimassa alkuruoat. Alkuruokapöytä koostui noin kymmenestä sortista ja ehkä leimallisimmin oktoberfestiin sopivana oli Baijerilaista perunasalaattia. Kaali lienee myös tyypillinen oktoberfestiin kuuluva tuote, ja sitä oli nytkin tarjolla, mutta ei hapankaalin, vaan lehtikaalin muodossa, josta oli tehty salaatti yhdessä omenan ja västerbotten juuston kanssa. Tämä oli todella herkullinen salaatti ja sellaista on tullut brunssin jälkeen jo kotonakin tehtyä. Sesonkiin sopien tarjolla oli myös pikkeloityjä sieniä ja satokasviksia. Lisäksi pitää vielä nostaa esille Jokirapu & katkarapuskagen, joka on ehdottomasti omia suosikkejani ja ei pettänyt tälläkään kertaa.
Alkuruoat olivat jo niin hyviä ja täyttäviä, että pääruokia ei välttämättä olisi edes tarvinnut, mutta toki niitäkin piti maistella. Pääruokien puolelta sitten löytyi kuitenkin myös tuo hapankaali ja bratwursti. Omaksi suosikiksi kuitenkin osoittautui pitkään haudutettu porsaankylki tummassa olutkastikkeessa. Myös rapeat kanansiivet toimivat hyvin, kuten sesongin mukainen paahdettu myskikurpitsakin. Lapsille upposivat myös lihapullat oikein tehokkaasti.
Sitten oli aika siirtyä erityisesti lasten jo innokkaasti odottamaan jälkkäripöytään. Siellä tarjolla oli mm. pannacottaa, tuulihattuja, macaroneja, tuoreita marjoja ja namuja. Sitten oli brunssi paketissa ja oli aika siirtyä mahaa pidellen kohti kotia ja päivälepoa.
Ravintolapäällikön kanssa lähtiessä vielä vaihdoin pari sanaa ja kiitin hyvästä brunssista. Hän oli iloinen, että paikalliset ovat löytäneet hyvin Puotilan Kartanon ravintolan ja erityisesti sen brunssin ja lounaan. Brunssin ja lounaan lisäksi ravintola tarjoaa myös Á la Cartea keskiviikosta lauantaihin ja sekin pitänee tulla vielä testaamaan. Ravintolapäällikkö pyysi myös muistuttamaan blogin lukijoita siitä, että Puotilan Kartano on auki läpi vuoden eikä suinkaan vain kesäravintola, niin kuin yllättävän monet ravintolan asiakkaat kuulemma luulevat. Minä taas omana havaintona sanoisin, että Puotilan kartano sopii todella hyvin erilaisiin yksityistilaisuuksiin niin kesällä kuin talvellakin. Vanha tunnelmallinen kartanomiljöö alle kilometrin päässä metroasemalta on aika harvinanen yhdistelmä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kuulaan syyspäivän kruunasi kutsu mennä herkuttelemaan lounaan merkeissä Tampereen Laukontorin kupeeseen. Kutsujana oli eurooppalaiseen ruokakulttuuriin keskittyvä ravintola LiV.
Kolmen ruokalajin lounas LiVissä on hinnoiteltu niin että sen voi nauttia kokonaisuudessaan tai valita alku- ja pääruoan tai pää- ja jälkiruoan. Tai sitten mennä pelkällä pääruoalla. Itse päätin mennä läpi koko "pyhän kolminaisuuden" ja se kyllä kannatti.
Alkuun nautin ranskalaista sipulikeittoa, joka oli kyllä todellinen klassikko. Ja herkullinen sellainen. Sipuli oli ikään kuin sulanut keittoon ja keiton kruunasi kevyt leipä hunnutettuna aivan pienellä määrällä vuohenjuustoa. Upeat maut yhdessä. Enkä voinut vastustaa viinisuositusta, joka oli keiton kanssa täysi kymppi.
Ravintolassa kiertää koko ajan noin 200 erilaista viiniä eli valinnanvaraa löytyy. Eikä viinien hintatasokaan päätä huimaa. Ja erikoisuuksia löytyy. Henkilökunnan vahva ammattitaito niin viinissä kuin ruoassakin kannattaa hyödyntää ja kysyä viinisuositukset.
Pääruokana nautiskelin paahdettua lohta ja rucolapastaa. Annos oli kuvankaunis saapuessa eteeni, eikä kauneus jäänyt pelkästään lautaselle. Se myös maistui herkulliselta omine simppeleine makuineen. LiVin ruokatuote perustuukin eurooppalaiseen keittiöön, jossa ei liiemmin kastikkeilla pelata vaan maut halutaan tuoda annoksissa esille sellaisinaan. Viinisuositus oli napakymppi tähänkin annokseen, hieman erilainen kuin odotin mutta täydellinen liitto lohen kanssa.
Pistaasijäätelöä ja suklaakastiketta kruunasi syksyisen päivän lounaskokemuksen. Ah voisipa tällaisia lounaita olla joka päivä!
Ravintola LiVin seinien sisällä on tällä hetkellä yhteenlaskettua ravintola-alan kokemusta yhteensä 135 vuotta. Henkilökunta on siis todella asiansa osaavaa sekä erittäin asiakaspalveluhenkistä. Niin lounas- kuin a la carte -lista ja -menut elävät korkealaatuisten raaka-aineiden saatavuuden sekä sesonkien mukaan, unohtamatta klassikoita. Mm. erikoisempia juustoja löytyy talosta lähes aina. Huomionarvoista on myös se, että keittiöhenkilökunta otetaan aina mukaan maistamaan uudet taloon tulevat viinit luodakseen parhaita makunautintoja, ruoan ja viinin yhdistelmiä.
Varsinkin loppuvuotta kohden mentäessä kannattaa muistaa, että LiV on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin kuten pikkujouluihin, karonkkaan tai erilaisiin perhejuhliin. Tila soveltuu erinomaisesti noin 35-40 hengen ryhmille ja niin ruoka- kuin juomatuotekin on räätälöitävissä tilaisuuden luonteen mukaan. Jouluisia makuja LiV tarjoilee 4-ruokalajin joululounaan merkeissä ajalla 3.-21.12.2018. Jokaiselle joululounas viikolle on odotettavissa herkullisia uusia menuita.
Miksi tyytyä hyvään? Ei sinun tarvitsekaan. Mene LiViin!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.