Makea sokeriprinsessa

Sara La Fountain puhaltaa sokeria ja grillaa porsaankyljyksiä.

Tämä nainen on saanut koulutuksensa CIA:sta ja sisustaa kotinsa karkeilla. Ruoan visuaalisuus saa kieltämättä uudet ulottuvuudet, kun astuu Sara La Fountainin eiralaiskeittiöön. Ovea vastapäätä on iso avohylly, jonka kaikilla kuudellatoista lokerolla on oma värinsä: punaisia kynttilöitä ja punakuorisia suklaasydämiä, sinisiä lasipulloja ja Brunbergin suklaita, hapankorppuja ja ruisleivänsydämiä. Sama jatkuu maustehyllyllä: nonparelleja ympäri maailmaa, väreittäin lajiteltuja yrttejä, kaikki omissa lasipurkeissaan. Eikä tässä leikitä ruoalla vaan rakastetaan sitä. CIA on jenkkien vanhin ruokayliopisto Culinary Institute of America. La Fountain lähti New Yorkiin heti kirjoitusten jälkeen vuonna 2001.

“Tein kaksi vuotta ruokia ja leivonnaisia Meksikosta Kiinaan. Kilpailu Culinary Arts -linjalla oli kovaa, ja mokat tuntuivat nahoissa pitkään. Opin silti sellaisen mausteiden ja valmistustapojen maailmankartan, että uskallan panna maut ranttaliksi.”

CIA, jonka saitilla on muuten erinomaisia reseptejä, kattoi myös elämän parhaimmat feastit.

“Valmistuvat opiskelijat tekevät joka kuukausi grand buffet’n, jonka pöydät notkuvat hääkakkuja, hummereita ja leipäkransseja. Mahtavaa mutta överiä. Niistä mätöistä kierittiin kotiin.”

Hetkinen, La Fountain on myös malli. Mätöistä?

“En ahmi vaan nautiskelen. Kaikkea pitää kokeilla! Jos luotan tekijään, maistan mielelläni vaikka torakoita. Kun kokkaan itse, napostelen ja hion niin pitkään, että makean, suolaisen ja happaman välistä löytyy uutta. Usein hyppysellinen sokeria tai tummaa siirappia pehmentää ja syventää maut.

“Kumina sopii meksikolaisiin ja pataruokiin ja korianteri salaatteihin ja tuoresalsoihin.”

Kiksit saa tuhansista tavoista leikata vihanneksia.

“Ostin juuri Annankadun Tokyokanista kiinalaisen silppurin, joka tekee vihanneksista spagettia.”

Kiitosta saavat myös Tapastan tomaatti-mozzarellakeitto, Limónin kaneli-cappuccino ja Kabukin sushit. Kenwoodin viineihin pettyy harvoin. Mutta jos rehellisiä ollaan, kaiken takana on sokeri.

“Sokeripuhalluskurssi oli koristelufriikin unelma. Sokeritaide on kuin lasinpuhallusta: aluksi kuumaa massaa ja lopuksi loputtomia yksityiskohtia.”

Kakuista lopputyön tehnyt neiti makea, anna vielä karkkikauppasuositus.

“Makuuni. Valikoima!”

Hellapoliisi

Ratsia

  • Perunaa: Kyllä
  • Pippurimylly: Kyllä
  • Viinipullon ilmaaja: Ei
  • Teepallo: Kyllä
  • Munakuppi: Kyllä
  • Biojäte: Ei

Resepti

Sitruunamuffinsit mansikkakreemillä

  • 150 g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 raastettu sitruunankuori1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl kermaa
  • 300 g Philadelphia-tuorejuustoa

Kuorrute:

220 g voita, 2 tl vaniljasokeria, 1/4 tl pun. elintarvikeväriä, tippa mansikka-aromia, 450 g tomusokeria
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, lopuksi sitruunankuori ja -mehu. Pistä vuokiin, paista 200 °c n. 15 min. Anna jäähtyä. Sekoita kuorruteainekset vatkaimella. Kuorruta, koristele mansikoilla ja nonparelleilla.

Juoma: Cappuccino kardemummalla ja kanelilla

Suosittelemme