Cityn Rantaraati listaa Helsingin uimarannat

Juttusarja käy läpi Helsingin rannat alueittain.

Uimarannan valinta on vakava asia.
Uimarannan valinta on vakava asia. Kuva: Fotolia/Stanislav Komogorov

Lööpit huutavat seksihellettä ja paatuneimmatkin maakravut alkavat haaveilla rantahiekasta. Hikipisaroiden kerääntyessä kulmakarvoihin on oiva hetki tehdä nopea korjausliike lähimmän uimarannan suuntaan. Tai ehkei sittenkään lähimmän! Onhan Helsingissä rantakaupunkina varaa mistä valita.

Helsingissä on hulppeat 25 kaupungin pitämää uimarantaa, joista löytyy paikka jokaisen makuun. On rantabulevardeja, hiljaisia poukamia, nakurantoja, lasten rantoja ja uimapaikkoja, joissa käymisestä tekeytyy pakostikin päiväretki. Uimarantoja on merenrantojen lisäksi Helsingin edustan saarilla ja Vantaanjoen varrella.

Uimataitoaan epäilevienkään ei tarvitse jättäytyä hiekalle. Kolmellatoista rannalla päivystävät kaupungin uimavalvojat kesäkauden ajan, 14. elokuuta asti. Uimareiden tarkkailun lisäksi rantapelastajat kirjaavat havaintoja veden lämpötilasta ja levätilanteesta Uimaranta-infosivustolle, missä rannat on myös kätevästi värikoodattu niiden sinilevätilanteen mukaan.

Kaikista Helsingin uimarannoista kaksitoista isoa rantaa luokitellaan EU-direktiivin mukaan yleisiksi uimarannoiksi – niille odotetaan yli sata kävijää päivittäin. Näiden rantojen veden laatu testataan muita rantoja useammin. Uimaveden laadun arvioinnissa otetaan huomioon sinilevän ja bakteerien määrä uimavedessä, ja uteliaimmat voivat seurata otettujen näytteiden tuloksia kaupungin sivuilla.

Uimaan voi toistaiseksi lähteä rauhassa. Tähän asti uimavesien laatu on ollut hyvä koko kesän kaikilla Helsingin rannoilla, paitsi Vantaanjoen varrella Pakilassa, Pikkukoskella ja Tapaninvainiossa. Siellä uimavesien bakteeritasot hyppäsivät heinäkuun puolivälissä hetkeksi jopa kolminkertaiseksi sallituun ylärajaan verrattuna. Joki vie ja joki tuo, ja vesien laatu palautuikin nopeasti normaaliksi.

Epävakaa sää on ollut siunaus ja kirous uimavesille, kun tuulen sekoittamissa uimavesissä lämpötilat tippuivat heinäkuun puolivälissä alle 15 asteeseen. Toisaalta lievästi sanottuna virkistävän viileissä vesissä ei viihdy uimareiden lisäksi myöskään sinilevä, ja tältä osin tilanne onkin poikkeuksellisen hyvä toistaiseksi.

Kesäviikonloppujen ratoksi ja kaupunkilaisten rantavalintojen helpottamiseksi kokosimme oppaan Helsingin uimarannoille. Nyt alkavassa juttusarjassa Cityn Rantaraati esittelee Helsingin 25 uimarantaa, ja valitsee niiden joukosta viisi helmeä. Rasvat naamaan ja eväät koriin, nyt mennään biitsille!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi