Lippakioski Kekrissä suomalainen katuruoka kohtaa fine diningin tekniikat

Lapinlahdenkadun lippakioskissa perinteiset suomalaiset maut on tuotu kertaheitolla 2000-luvulle.

Kekrin "Carelian pasty 2019" on moderni tulkinta karjalanpiirakasta.
Kekrin "Carelian pasty 2019" on moderni tulkinta karjalanpiirakasta. Kuva: Kekri Finnish Street Food

Kamppiin Lapinlahdenaukion lippakioskiin on avautunut modernia suomalaista katuruokaa tarjoileva Kekri.

Saatavana on modernisoituja muunnelmia perinteisistä suomalaisista annoksista, kuten karjalanpiirakasta.

“Teimme riisipuuropallon, joka leivitetään ruisjauholla, kananmunalla ja ruisnäkkärillä, mikä sitten friteerataan. Sen kanssa tulee vähän erilainen munavoi, jossa on ruskistettua voita, keitettyä kananmunaa, paahdettua heraa sekä graavattua keltuaista”, kertoo yrittäjä Rami Nore.

Kokemusta Norella on niin pikaruokaloista kuin Michelin-ravintoloistakin, ja fine diningin tekniikoita hyödynnetään myös Kekrin annoksissa. Lippakioskissa myytävät annokset esivalmistellaan ensin oikeassa keittiössä, sillä aivan kaikkeen pienet tilat eivät sentään taivu.

Hapanjuurileipä tulee Way Bakerylta.
Hapanjuurileipä tulee Way Bakerylta. Kuva: Kekri Finnish Street Food

Kekri osuu monella tapaa ajan hermoon. Annoksissa käytetään vain kotimaisia raaka-aineita, luonnonantimia ja villiyrttejä, ja tarjolla on niin hapanjuurileipää kuin itse tehtyä kombuchaa. Mehut valmistetaan itse, kahvi tulee Good Life Coffeelta.

Kekrissä Way Bakeryn hapanjuurileipä on höystetty punajuurilevitteellä, keltajuurisalsalla ja pikkelöidyllä raitajuurella. Saatavilla on myös ohravohveleita savulohimoussella, fenkoli-hollandaisella ja rapealla lohennahalla sekä suomalaisia ruis-churroja, jotka dipataan suklaan sijaan lakritsikastikkeeseen.

Tyrnisokerilla kuorrutetut ruis-churrot dipataan lakritsikastikkeeseen.
Tyrnisokerilla kuorrutetut ruis-churrot dipataan lakritsikastikkeeseen. Kuva: Kekri Finnish Street Food

Tuhdein annos on savuporolla, vuohenjuustolla ja puolukoilla täytetty fermentoitu perunaleipä, joka on kuin kotimainen versio hampurilaisesta. Saaristolaisleipätikut toimivat lisukkeena ranskalaisten tapaan, ja pehmiskone on täytetty kevään kunniaksi itse tehdyllä kuusenkerkkäpehmiksellä.

Idea modernisoidusta suomalaisesta katuruoasta syntyi jo muutama vuosi sitten.

“Katuruoassa on aika paljon vaikutteita ulkomailta, eikä ole tavallaan mitään omaa suomalaista street foodia. Lähdettiin sitä kautta miettimään ja luomaan perinteitä kunnioittaen vähän omaa genreä”, Nore sanoo.

Fermentoidun perunaleivän sisällä on kuusamolaista savuporoa.
Fermentoidun perunaleivän sisällä on kuusamolaista savuporoa. Kuva: Kekri Finnish Street Food

Vaikka Kekrin annokset voisivat reseptiikkansa ja tekniikoidensa puolesta löytyä hienostuneemmankin kivijalkaravintolan listoilta, lippakioskilla hinnoittelu on pidetty street food -tasolla. “Karjalanpiirakka 2019” kolmella riisipallerolla ja modernilla munavoilla maksaa kahdeksan euroa, kallein annos on 12,50 euroa maksava savuporoleipä.

“Ollaan tähdätty siihen, että esimerkiksi turisteille olisi matala kynnys tutustua suomalaisiin makuihin”, Nore sanoo.

Keväinen kuusenkerkkä maustaa itse tehdyn pehmiksen.
Keväinen kuusenkerkkä maustaa itse tehdyn pehmiksen. Kuva: Kekri Finnish Street Food

Aamuisin klo 8–11 Kekrissä on voimassa aamiaismenu, jolta löytyy esimerkiksi vegaanista spelttipuuroa sesonkiin sopivalla raparperihillolla. Aamiaislistalla on myös ketunleipäjogurttia, joka tarjoillaan paahdettujen siemenien ja kombuchasiirapin kera. Muut annokset ovat saatavilla lounasajasta iltakymmeneen.

Kekri Finnish Street Food, Lapinlahdenkatu 5

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi