Sikke’s on ravintola, jossa Sikke Sumari ja Pipsa Hurmerinta kokkaavat mitä haluavat

Sikke Sumarin uuden ravintolan keittiöstä löytyy kania, kyyttöä ja hevosta.

Sikke Sumarin (keskellä) uudessa ravintolassa on mutkaton meininki. Keittiöpäällikkönä toimii Pipsa Hurmerinta (2. vas.)
Sikke Sumarin (keskellä) uudessa ravintolassa on mutkaton meininki. Keittiöpäällikkönä toimii Pipsa Hurmerinta (2. vas.) Kuva: Sikke's

“Ihmiset aina kysyvät, ollaanko me italialainen vai ranskalainen ravintola, mutta me tehdään hyvää ruokaa, se on meidän lähtökohta”, sanoo Sikke’sin ravintoloitsija Sikke Sumari.

Sikke Sumarilla on runsaasti kokemusta italialaisesta keittiöstä Tony’s Delin ajoilta, ja keittiöpäällikkö Pipsa Hurmerinnalla taas vankka tausta ranskalaisesta gastronomiasta. Sikke’sissä he kuitenkin kokkaavat mitä haluavat.

“Me ei haluta sitoa itseämme mihinkään tiettyyn konseptiin tai tiettyyn maahan, vaan me tehdään Pipsan ja Siken ruokaa”, Sumari sanoo.

Tehtaankadulle avattu Sikke’s on mutkaton kortteliravintola, jossa tarjoillaan muun muassa taidolla tehtyä kotiruokaa, mutta pelkkään “husmanskostiinkaan” ei haluta sitoutua. Ensimmäiseltä listalta kun löytyy esimerkiksi dukkah-maustettua lohta sekä maapähkinävoilla ja retiiseillä höystettyä mustaa riisiä, jotka ovat kaukana kotiruoasta.

Tilpehöörit menun höysteenä

Ruokalajit on jaettu perinteiseen tyyliin alku-, pää- ja jälkiruokiin, joiden lisäksi tarjolla on valikoima “tilpehöörejä”, kuten paahdettuja pikkunauriita, salaattia ja pinaattia.

Jaettavien annoksien trendiin ei Sikke’sissä olla lähdetty mukaan, vaikka listalta löytyy esimerkiksi jättimäinen tomahawk-pihvi, joka on tarkoitettu kahdelle.

“Me tykätään siitä, että kun ruoka tulee pöytään, saat sen itsellesi. Me ei haluta itsekään jakaa, niin ei tarvitse asiakkaidenkaan jakaa”, Hurmerinta sanoo.

Paikalla on kuitenkin ehtinyt käydä seurueita, jotka ovat maistelleet menun läpi ja jakaneet kaikki annokset, eikä sitäkään katsota pahalla. Sikke’sissä saa nautiskella annoksensa juuri niin kuin haluaa.

Viinilistalta löytyy juomia moneen makuun, maltillisesti hinnoiteltuna. Tarjolla on sopiva valikoima huolella valikoituja alkuviinejä, mutta myös arvokkaampia vintageviinejä vaativampaan makuun.

“Viinilista on lyhyt, mutta hyvä”, Sumari tiivistää.

Kotimaisia raaka-aineita ja valikoituja herkkupaloja maailmalta

Sikke’sin keittiössä suositaan kotimaisia ja vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita.

“Jos meillä on joku ruokalaji vaikka italialainen tai ranskalainen, niin me teemme sen kuitenkin kotimaisista raaka-aineista, jos vaan suinkin mahdollista”, Sumari sanoo.

Poikkeuksia toki tehdään, esimerkiksi mozzarellan kohdalla. Aito italialainen mozzarella on molempien suurta herkkua, ja oli päivänselvää, että sitä on saatava tarjolle myös Sikke’siin.

Kun sopiva maahantuoja löytyi, hän toi ravintolaan mozzarellapalleroita maistiaisiksi.

“Se oli niin hyvää, että meidän ravintolapäällikkö söi sen bussissa matkalla kotiin. Hän ajatteli, että maistaa vaan pienen palasen, mutta oli niin hyvää ettei voinut lakata syömästä”, Hurmerinta kertoo.

Kania, kyyttöä ja hevosta

Jo ensimmäisten viikkojen aikana hitiksi on noussut kanipata, joka on ollut niinkin suosittu annos, että yhtenä iltana sitä meni peräti 40 lautasellista.

Kanit tulevat kotimaiselta kanitilalta, jossa ne saavat ulkoilla ja lisääntyä luonnolliseen tahtiin. Ennen teurastusta kanit tainnuttaa tuttu hoitaja.

“Kanin lihahan on todella eettinen valinta, jos lihaa haluaa syödä”, Hurmerinta sanoo.

Kaninlihan saatavuus vaihtelee vuoden mittaan, joten kesäksi annos on jätettävä listalta pois. Syksyllä suosittu kanipata tekee kuitenkin paluun, Hurmerinta lupaa.

Sikke’sin tartar tehdään kotimaisesta hevosenlihasta ja varastosta löytyy myös pari kokonaista kyyttöä sekä kokonainen mangalitza-possu. Sikke’sissä käytetään hyödyksi kaikki ruhonosat sen sijaan, että ravintolaan tilattaisiin vain fileitä ja paisteja.

Viikon päättää pastasunnuntai

Sunnuntait on pyhitetty pastalle. Silloin tarjolla on pastamenu, johon kuuluu salaattia, focacciaa, pastaa sekä mahan täydeltä suklaamoussea.

Ensimmäisenä pastasunnuntaina valikoimassa oli neljä erilaista pastaa: Tony’s Delin alkuajoilta tuttu hittipasta fiori di pasta gratinate, vongole-simpukkapasta, mangalitzan poskesta ja potkasta haudutettu ragù sekä manteli-minttupestopasta, joista ensiksi mainittu oli niin suosittu, että se pääsi loppumaan kesken.

Ensimmäisten viikkojen aikana saatu palaute on ollut positiivista ja kiinnostusta on riittänyt. Naapurustossa on roppakaupalla hyviä ravintoloita ja kilpailu on kovaa, mutta Sumari ja Hurmerinta ovat valmiita tekemään töitä sen eteen, että Sikke’s pysyy kiinnostavana myös jatkossa.

“Tämä on sen tyyppinen ravintola, että tämä tulee seutukunnan ihmisten kantapaikaksi, niin täytyy aina välillä tarjota jotain uutta ja piristävää, mitä he eivät osanneet ollenkaan odottaa”, Sumari sanoo.

Sikke's, Tehtaankatu 34

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi