Yhteiskunnan lapsikielteisyydestä

  • Caduceus

Mä olen törmänny aika monella taholla, mm. mediassa, pohdintoihin siitä miten yleinen lapsikielteisyys on lisääntymässä. Siihen sitten mietitään keinoja ja pohditaan, mistä se johtuu. Kun ei "ennenvanhaan" sellaista ollut.

Mun mielestä selitys on ihan yksinkertainen, samoin ratkaisu.

"Ennenvanhaan" pennuilla oli kuri ja järjestys. Ne ei saaneet riehua julkisilla paikoilla ympäriinsä kuin villipedot. Niitä EI yllytetty rääkymään, vaan pentujen piti olla hiljaa. Taidenäyttelyyn, joogatunnille, kirjastoon tms paikkoihin ei todellakaan tuotu jotain toukka- tai uhmaikäistä, tai jos tuotiin niin siksi että oli pakko, ja sen kanssa poistuttiin takavasemmalle kun se alkoi huutaa. Vaadittiin käytöstapoja ja jos niitä ei noudatettu, tuli rangaistus.

Vaan mitäpä nykyään....? Jokainen voi nähdä tulokset. Ei oo mikään ihme, että lapsikielteisyys kukoistaa.

Lapset ovat lapsia, ja niiden pitää myös saada olla lapsia. Ei voi olettaa, että lapset osaisivat käyttäytyä kuin pikkuaikuiset joka tilanteessa. Eikä näin pidä ollakaan. Ei. Mikä mättää, on nimenomaan vanhemmat, ei ne lapset. Mun mielestä viimeisen kymmenen vuoden aikana (kyllä, mä olen niin saatanan vanha että olen ollut niuhottava vittupääaikuinen jo kymmenen vuotta sitten. En ole silloin ollut enää edes se ns parikymppinen) on aivan käsittämättömästi lisääntynyt sellainen yleinen piittaamattomuus nimenomaan aikuisten taholta. Sen, että mukana on lapsi, katsotaan oikeuttavan vaikka minkälaiseen käytökseen sekä totaaliseen toisten huomioimisen puutteeseen. Esimerkkinä vaikka se, että kun uhmaikäinen saa itkupotkuraivarin kirjastossa, sitä ei suinkaan viedä pois huutamasta ja häiritsemästä toisia, vaan karjunta - ja toisten kirjastokäynnin terrorisointi - jatkuu sujuvasti. Toisena esimerkkinä paskavaippojen vaihto kahvilan/ravintolan pöydässä, kun ympärillä ihmiset syö. Olkoon tapa omassa kodissa ihan mikä vaan, mut hei haloo!!

Tottakai lasten pitää saada olla vanhempien mukana, nähdä maailmaa ja oppia, miten eri paikoissa ollaan ja käyttäydytään. Silti on paikkoja, joihin ei kerta kaikkiaan sovi tuoda sitä omaa kullanmurua muuta kuin korkeintaan taju kankaalla. Tämän tajuaminen on joillekin ylivoimaista. Ja niin kauan kun se on sitä, "yleinen lapsivihamielisyys" tulee kasvamaan yhä vaan.

Sanokaa mun sanoneen.

14 kommenttia

Hippi-Ronda

24.9.2009 12:45

eipä tähän oo lisäämistä.totta puhut.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

24.9.2009 15:08

WW, niin olet. Ja noiden asioidenhan pitäis olla jokaiselle vanhemmalle itsestään selviä. Mutkun ei ole.

Mä olen aina ihaillu täällä esim. Aricaa, joka on ainakin blogitekstien perusteella just semmonen terveen asenteen vanhempi joka rakastaa lapsiaan yli kaiken mutta ei epäröi kieltää niitä, jos ne tekee tyhmyyksiä, rangaista jos ne tekee tahallaan töllöntöitä, tai rajoittaa niitä jos ne meinaa tärvellä jotain tai satuttaa ittensä tai terrorisoida muita.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

okuliina

24.9.2009 17:38

Viime kesänä yksissä häissä äiti jatkoi kovaan ääneen PupuTupunan seikkailujen lukemista pitkästyneelle 3-vuotiaalle morsiamen isän puheen ajan. Naapuripöytien hys-hyssit eivät äitiä hiljentäneet. Ja kun päästiin ruokaan asti, niin kätevästi 1/2-vuotiaan vaippa vaihtui ihan vain siinä omassa pöydässä. "Kun on nämä puhdistusliinat, niin ei enää tarvitse mennä vessaan asti ollenkaan" nykyäiti kujersi.

Aricaa minäkin ihailen - ja hänen kakkujaan myös :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

25.9.2009 11:32

okuliina, voi ziisus!! Karmea esimerkki siitä, mitä tarkoitan. Arican kakkuja kuolaa koko city ;)

mini, valitettavasti mulle on sattunut kohdalle ravintolan viereisessä pöydässä. Ja kovaan ääneen myös muistettiin toitottaa, mitä sieltä housusta löytyi, sillä aikaa kun lähipöydissä nieleskeltiin vaivautuneena.

elm, sulla on todellakin lukemisen ymmärtämisessä vikaa. Mä arvasin että sä tuut tänne vaahtoamaan siitä, että mä vihaan lapsia. Vittu että menee taas kerran hermot suhun. Sun mielestä koskaan mitään kritiikkiä ei saisi esittää, jos lauseessa on sana "lapsi", sä väännät sen heti siihen että minä vihaan lapsia.

"Lapset ovat lapsia, ja niiden pitää myös saada olla lapsia. Ei voi olettaa, että lapset osaisivat käyttäytyä kuin pikkuaikuiset joka tilanteessa. Eikä näin pidä ollakaan. Ei. Mikä mättää, on nimenomaan vanhemmat, ei ne lapset."

^Etkö osaa lukea?? ETKÖ OSAA LUKEA??? Vai luetko aina tekstiä kuin piru raamattua, niin että käännät sen juuri sillä tavalla kuin itse haluat sen ymmärtää?? Mikä tuossa muka on lapsivastaista? Kritiikki kohdistuu mielestäni erittäin selvästi ihan muualle kuin lapsiin.

"...aivan käsittämättömästi lisääntynyt sellainen yleinen piittaamattomuus nimenomaan aikuisten taholta. Sen, että mukana on lapsi, katsotaan oikeuttavan vaikka minkälaiseen käytökseen sekä totaaliseen toisten huomioimisen puutteeseen. Esimerkkinä vaikka se, että kun uhmaikäinen saa itkupotkuraivarin kirjastossa, sitä ei suinkaan viedä pois huutamasta ja häiritsemästä toisia, vaan karjunta - ja toisten kirjastokäynnin terrorisointi - jatkuu sujuvasti. Toisena esimerkkinä paskavaippojen vaihto kahvilan/ravintolan pöydässä, kun ympärillä ihmiset syö. Olkoon tapa omassa kodissa ihan mikä vaan, mut hei haloo!!"

^mikä tuossakin mielestäsi on lapsiin kohdistuvaa vihamielisyyttä tai lapsia vastaan kohdistuvaa? Kerro mulle. Mä palan halusta kuulla. Omasta mielestäni kritisoin siinä ääliövanhempia.

"Tottakai lasten pitää saada olla vanhempien mukana, nähdä maailmaa ja oppia, miten eri paikoissa ollaan ja käyttäydytään." Tämäpä vasta oikein osoittaakin miten minä VIHAAN lapsia, ai että.

Opettele elmaili lukemaan ja YMMÄRTÄMÄÄN tekstistä sen sisältö. Mitä kommentointiisi ja sen järkevyyteen tulee niin jenkit sanovat mielestäni hyvin kun he sanovat huonosta kommentoinnista että "he shouldn't talk out of his ass". Tuo nyt ei oikein suomennu, joten laitan ihan englanniksi.

Ja kysymykseesi, käyttäytyvätkö aikuiset paremmin kuin lapset: hyvin käyttäytyvät aikuiset käyttätyvät paremmin kuin huonosti käyttäytyvät lapset, huonosti käyttäytyvät aikuiset käyttäytyvät huonommin kuin hyvin käyttäytyvät lapset. Pienet lapset eivät tiedä huonosti käyttäytyessään, että he käyttäytyvät huonosti, mikäli sitä ei heille opeteta. Aikuisen tehtävä maailmassa on opastaa pieniä oikeille poluille. Huomaavaisuus, toisten huomioon ottaminen on kaiken peruskivi. Ja kyllä, väitänpä että olen monessa asiassa huomaavaisempi kuin moni muu, mitä tulee toisten mielipiteen, oman rauhan, yms kunnioittamiseen. Harmi kyllä. En nosta itseäni jalustalle tai oikeuta itselleni sellaista käytöstä, mitä muilta kritisoin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arica

25.9.2009 12:36

Cad, mä olen taas sun kanssasi NIIN samaa mieltä!

Mä juttelin eilen naapurin eläkeläismummelin kanssa, jolla on suora näköyhteys niin leikkipihalle kuin meillekin. Tämä mummeli on tehyt elämäntyönsä lastensuojelun parissa, tarjonnut sijaiskotia huostaanotetuille lapsille jne. Kauhisteltiin yhteen ääneen niitä aikuisia, jotka antavat lastensa kasvaa kuin pellossa. Päiväkoti-ikäiset tuupataan aamulla ulos, ja kutsutaan illalla sisälle. Päivän mittaan kukaan ei käy katsomassa lapsia, ei neuvota, opasteta eikä kielletä. Vieraille aikuisille haistatellaan, rikotaan paikkoja ja käyttäydytään muutenkin mielivaltaisesti. Eletään siinä videopelien virtuaalitodellisuudessa, jossa auktoriteetteja ei ole, tai ainakaan niitä ei tarvitse kunnioittaa.

(Tämä mummeli muuten ylisti mun lapsiani maasta taivaaseen niin, että mulla punottaa korvat vieläkin. Kehui sitä, kuinka jaksan pitää lapsille rajoja, kuinka ne käyttäytyvät hyvin, puhuvat muille kauniisti eivätkä terrorisoi yhteistä omaisuutta. Ja että vaikka korotankin usein ääneni, eivät sanavalinnat silti loukkaa tai halvenna lapsia - esimerkin voima on ihan uskomaton!)

Ja elmaili. Se, että pitää lapsilleen kuria, ei tarkoita fyysistä rankaisemista. Kaupassa itkupotkuraivarin saaneen lapsen voi kantaa kainalossa vaikka autoon rauhoittumaan, häiritsemästä muita ihmisiä. Jokaisen lapsen kehitysvaiheisiin kuuluu rajojen kokeilu, ja aikuisen tehtävä on asettaa ne turvalliset rajat ja pitää niistä kiinni. Siinä samalla lapsi oppii, ettei julkisilla paikoilla voi käyttäytyä ihan miten vaan, ja seuraavalla kerralla uhmailu menee jo helpommalla ohi koska vanhempi on määrätietoinen ja johdonmukainen ja lapsella on turvallinen olo.

Huonoa käytöstä ei tarvitse hyväksyä. Ei lapsilta, eikä aikuisilta. Aikuiset kuitenkin ovat vastuussa omista lapsistaan, heidän käytöksestään, sekä esimerkistä jonka lapsilleen antavat. Ei mua niinkään vituta ne kakarat, jotka tuolla riehuvat, vaan ne vanhemmat, jotka antavat lapsilleen mahdollisuuden siihen.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arica

25.9.2009 12:38

Ai niin, mua vituttavat myös ne vanhemmat, jotka uhkailevat turhaan. Jos lapselle sanoo 20 kertaa, että "jos et nyt lopeta niin lähdetään kotiin" tai "nyt hiljaa tai et pääse enää ikinä mukaan", niin miten todennäköistä se oikeasti on? Lapset oppivat nopeasti, kuka pitää rajat ja kuka ei, ja kenen kanssa temppuilu on sallittua.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

25.9.2009 15:57

"Se, että lapsi on kohteena... et voi väittää, että et lasta laittanut kohteeksi"
Kyllä voin väittää. Luepa kerran vielä.

"Jos vanhemmat vaihtavat vauvan vaippaa, niin miten muka vauva voisi sen estää ja siitä sen takia kasvaisi huono aikuinen?"
Väitänkö sellaista?

"kuin koirien työntäminen lihamyllyyn. Olisiko sellainen sinusta hauskaa huumoria kuvana?"
Riippuu kuvasta. Voisi olla ihan hervottoman hauska tai sitten kauhea.

"...kun viattomien ihmiskappaleiden käytöstä haukutaan. Epäilen, että itsekin olet rääkynyt lapsena. Eihän sitä muuten voi lapsi edes kommunikoida."
Jaksaiskohan kirjoittaa tähän, että luepa kerta vielä oikein ajatuksella... En taida jaksaa.

"Juuri julkaistiin tutkimus, jossa kurissa kasvatetusta lapsesta tulee tyhmempi kuin sellaisesta, joka ei koe henkistä tai fyysistä väkivaltaa*. MInusta ainakin lapsen kurittaminen monien kasvatuskeinona on kuvottavaa ja trust me, olen perehtynyt asiaan."
Miten voit käsittää kurin ja väkivallan toistensa synonyymeinä?

"Ei ole kiva katsoa edes asiakirjoja, joissa lapsi on pahoinpidelty murtumille ja lopuksi vanhemmilla mennyt hermot ja otettu jalasta kiinni ja hakattu seinään kuoliaaksi. Siinä ainakin lapsi oli kurissa... "
Edelleen, miten voit käsittää kurin ja väkivallan toistensa synonyymeinä?

"Totta vanhemmissa vika."
No jostain edes samaa mieltä. Jippii.

Arica, kiitos kommenteistasi, edustat kuitenkin ihmistä joka on useamman lapsen vanhempi ja ymmärsit sen, mihin kritiikkini kohdistuu!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

25.9.2009 18:14

No esim mulle oli pentuna rangaistus jos en totellut oli esim, että sit joku aiemmin sovittu kiva asia peruttiin koska olin ollut tuhma. En mä tiedä onko rangaistus jotenkin sitten vahva sana joka automaattisesti linkitetään hakkamiseen tms. Mun mielestä ei. Taju kankaalla = unessa. Johtaa siis juurensa mun kielenkäytössä siitä että pikkulapset nukkuu usein aivan kuin olisivat tajuttomia, mm. riippuvat pää alaspäin sängystä heräämättä, tai vaikka sellaisessa asennossa että olisivat niskat nurin. Eivätkä herää, vaikka tykillä ammuttaisiin vieressä. Ja ei, tämä ei tarkoita sitä että ammun nukkuvia pikkulapsia tykillä.

Sulla kuulostaa olleen aika vaikea lapsuus.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

26.9.2009 17:54

WW:True, how true. Meitä on moneen junaan ja monet jää jo asemalle... ;)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hippi-Ronda

27.9.2009 18:04

heh,heh tota elmailia.
miten cadun sanomiset VOIKAAN kääntää noin nurinkuriseksi??
rajat on sitä rakkautta,valitettavasti sitä ei monet tunnu käsittävän.

veljen vaimo muutes kuuluu niihin jotka vaihtavat kylässä ja mökillä vaippoja juurikin ruokapöydällä.yöks sentäs!oon useammankin kerran huomauttanut että ette kait te siinä meinaa vaihtaa!!samaten niitten lapsia ei opeteta sanomaa kiitos yms. tuli vaa mielee..

edelleeki;keltäs muultakaa lapset oppivat käytöstavat kuin juuriki omilta vanhemmiltaa.eipä mulla muuta sanottavaa oo,eiköhän täällä oo juuriki ne sanottu mitä mietinkii,joten tyydyn vaa kompsittelemaa..

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hippi-Ronda

28.9.2009 08:13

elmaili;vaippoja EI kuulu vaihtaa ruokapöydällä,on nääs epähygienistä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arica

28.9.2009 14:19

Kyllähän vaippojen vaihto kuuluu lapsen hoitoon ja kasvatukseen, tottakai, mutta tissistä tuleva puhdas maito on vähän eri asia, kuin paskainen vaippa.

Mä oon imettänyt kaikkia kolmea aina julkisillakin paikoilla, Ekaa ja Tokaa suunnilleen kymmenkuisiksi, Vikaa yli vuoden. Aikuisetkin syövät pöydän ääressä, ja hoitavat vessahommat vessassa. Miksi lapset olisivat jotenkin poikkeus? Kotiolot ovat tietysti tietyissä tilanteissa eri asia, kyllä meilläkin on joskus kuivaksiopettelun aikaan ollut potta vaikka lastenhuoneessa tai olkkarissa, että harjoittelija siihen ehtii varmemmin kuin vessaan.

elmaili, ihan oikeasti. Vaikka lapset ovatkin lapsia, ja heidän ikäkausiinsa kuuluu kyseenalaistaminen ja kapinoiminen, ei sitä tarvitse aikuisten silti sallia tai edes hiljaisesti hyväksyä. Lapset eivät ole mikään "oma rotunsa" jota pitäisi kohdella eri tavalla kuin muita ihmisiä. Päinvastoin, täytyisi muistaa, että niistä lapsista opetetaan tulevia aikuisia, ja tiettyjen käytösnormien harjoittelu alkaa jo vaippaiässä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

28.9.2009 15:46

HR ja Arica sen sanoikin, että ei ulosteet kyllä kuulu ruokapöytään. Älyttömän hyvin sanottu myös se, että "Aikuisetkin syövät pöydän ääressä, ja hoitavat vessahommat vessassa. Miksi lapset olisivat jotenkin poikkeus?"

Elm, täällä pienten lasten vanhemmat ymmärtää täysin, mitä mä tarkoitan. Miten asiat saisi vielä sinullekin menemään jakeluun? *vääntelee käsiään* Vai onks susta kivaa vängätä mun kanssa niin käsität sitten tahallaan väärin?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:45

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus