Ei mene kulttuurilla hyvin

  • Maria Pettersson

Perjantaina alkoi ensin naurattaa ja sitten pelottaa. Perussuomalaiset julkaisivat viimein vaaliohjelmansa.
Se on täynnä hämmentäviä asioita ja kummallisia ristiriitoja, mutta koska kyseessä on kulttuuria käsittelevä blogi, keskittykäämme persujen kulttuuriohjelmaan.

Vaaliohjelman törkeimmät aivopierut lähtivät tietenkin kiertämään netissä. Niille, jotka onnistuivat ne jotenkin välttämään, tässä ote:

”Suomalaisen kuva- ja musiikkitaiteen tärkeimmät teokset ovat syntyneet parin viimeksi kuluneen vuosisadan aikana. Edelfeltin ja Gallen-Kallelan upeat maalausteokset sekä Sibeliuksen maailmankuuluisat sinfoniat ovat kansainvälisesti arvostettuja, mutta niiden merkitys osana jokaisen suomalaisen yleissivistystä on vähentynyt. Perussuomalaiset kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista postmodernin nykytaiteen tukemiseen verrattuna. Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä. Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle.”

En nyt viitsi tarkemmin puuttua siihen, että Sibelius ja Gallen-Kallela eivät juuri tarvitse tukirahoja, tai siihen, että samat tyypit, jotka kuluttavat postmodernia taidetta, luultavasti kuuntelevat Sibeliustakin eniten.
Enkä siihen, että kuulin jonkun käyttävän sanaa tekotaide tosissaan viimeksi Kallion lukiossa.
Saati siihen, että ”maailmankuuluisa” ei ole sana. Sehän olisi pikkumaista.
Enkä siihen, että nämä Ajatusten Vantaanjoet ovat sitä mieltä, että ihan turha tukea mitään uutta, meillä on jo tarpeeksi taiteilijoita (3 kpl).
Enkä siihen, että tekstin kirjoittaja ei suurella todennäköisyydellä tiedä, mitä on postmoderni taide.
Enkä edes siihen, että kun persujen varapuheenjohtaja huutelee Hesarissa, että tuet pois tekotaiteelta, käytetään ne vanhustenhuoltoon, hän ei tiedä, että postmodernin taiteen tukien leikkauksilla voidaan sosiaalimenoja kasvattaa 0,002%.

Tiedättekö, mikä minua sen sijaan huolestuttaa?
Se, että emme kuule tällaisia kulttuuripoliittisia lausuntoja ensimmäistä kertaa.

Muistatteko, missä maassa valtio rahoitti ainoastaan sellaista taidetta, joka vahvisti kansallista identiteettiä? Missä maassa valtio määritti myös, millainen taide on hyvää ja mikä on ”tekotaiteellista”?

Neuvostoliitossa.

Olin Timo Soinin kanssa perjantaina samassa tv-ohjelmassa. Kysyin häneltä, että jos persut saavat ohjelmansa läpi, kuka määrittelee, mikä on hyvää ja mikä huonoa taidetta. Mikä on siis tekotaiteellista kuraa, joka ei saa valtion tukea, ja mikä on suomalaista identiteettiä vahvistavaa, hyvää ja ideologisesti oikeaa taidetta? Perustetaanko Oikean Taiteen Virasto, jossa poliitikot määräävät, mikä on sopivaa taidetta?
Soini kiemurteli pitkään, jouduin kysymään monta kertaa. Sitten tuli vastaus. Arvatkaa, mikä se oli.

Se oli ”Stefan Wallin”.
Kyllä, hyvät ystävät, Stefan Wallin.

Oletan, että Soini tarkoitti tällä, että lopullinen päättäjä olisi kulttuuriministeri. Luotatteko te siihen, että Stefan Wallinilla – tai kuka kulttuuriministeriksi jatkossa päätyykään – on riittävä pätevyys arvioida, mikä on hyvää ja mikä huonoa taidetta? Minä en luota.

No niin. Nyt kun urpot persut on haukuttu, on aika ylistää muiden puolueiden loistavia kulttuuriohjelmia.

Ei kun hetkinen.
Kuulkaa, nyt näyttää siltä, että kulttuuri ei kiinnosta ketään.

Tässä puolueiden vaaliohjelmien kulttuuriosiot. Seuraa kilpailu. Arvaa, minkä puolueen ohjelma on kyseessä.

1) -

2) ”Taiteen ja kulttuurin pitää olla perusoikeuksia, ne luovat mahdollisuudet henkiselle kehittymiselle.”

3) ”Jokaisella on oikeus koulutukseen ja sivistykseen. Turvaamme maksuttoman koulutuksen ja kulttuurin edellytykset. Kulttuuria tukevassa yhteiskunnassa luovuus, elämykset sekä ilmaisunvapaus ovat jokamiehenoikeuksia.”

4) ”Kulttuurilla ja luovalla taloudella on kasvava yhteiskunnallinen merkitys.
Kulttuurin yhteiskunnallinen rooli kasvaa koko ajan, myös osana hyvinvointipolitiikkaa. Kulttuurisektorin ja luovan talouden suotuisalle kehitykselle täytyy saada jatkoa. Haluamme jatkaa julkisten varojen kohdistamista kulttuuriin ja luovaan talouteen sekä parantaa taiteilijoiden toimeentulomahdollisuuksia.
Pohjoismaista yhteistyötä kulttuurikysymyksissä voidaan edelleen voimistaa.”

5) ”Suomessa on kansainvälisen huipputason kulttuuria monilla aloilla. Korkea taso perustuu laajaan kulttuuriharrastukseen ja -työhön. Lasten ja nuorten taiteen kokemista ja tekemistä on tuettava peruskoulussa ja vapaan kulttuurityön piirissä. Taiteen perusopetuksen riittävästä tarjonnasta on pidettävä huolta. Kulttuurialoilla on edistettävä verkottumista, tuotteistamista ja markkinointia. Kotimaista kulttuurialaa ja yrittäjiä koskeva tekijänoikeuksien hyvitysmaksujärjestelmä laitetaan ajan tasalle maksun kohteena olevan laitekannan päivittämisen avulla.”

Siinä ne sitten olivat. Nämä ovat siis puolueiden vaaliohjelmien kulttuuripoliittiset linjaukset kokonaisuudessaan. Yksi lause! Nolla lausetta – ei mitään, njetu, nada.

Oikeat vastaukset:
1) [URL=http://kokoomus-fi-bin.directo.fi/@Bin/10ccab11dbb0d43ae6039b253a0a0739/1298804236/application/pdf/3789881/netti_Kokoomus_vaaliohjelma_2.pdf]Kokoomus[/URL]
2) Vasemmistoliitto
3) Vihreät
4) Rkp
5) Kristillisdemokraatit

Useimmilla puolueilla on lisäksi jokin aikojen alkuhämärissä laadittu kulttuuripoliittinen paperi, johon voidaan viitata kun kulttuuritoimittajat penäävät lausuntoja. Esimerkiksi vihreiden 21-sivuinen kulttuuripoliittinen ohjelma on vuodelta 2005. Ilmeisesti kuudessa vuodessa ei ole tapahtunut mitään, mihin kannattaisi reagoida.

Huomaatte ehkä, että listasta puuttuvat keskusta ja sdp. Se johtuu siitä, että nämä puolueet arvelevat äänestäjänsä niin typeriksi (tai varmoiksi nakeiksi), ettei niitä varten kannata ladata ohjelmaa nettiin. Siinähän menisi ainakin puolitoista minuuttia.

Johtopäätös: persujen ohjelma on aktiivisen imbesilli, muilla ei ole ohjelmaa ollenkaan. Ei mene kulttuurilla Suomessa hyvin.

Lisäys:
Demareiden vaaleja varten julkaisema ohjelma (ei varsinaisesti vaaliohjelma) löytyy täältä. Sen otsikko on "SDP:n talous- ja verolinja: Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta."
Ei siis suuresti yllätä, että kulttuurille on sielläkin varattu peräti kaksi lausetta:
"Ihmisten vapaa-ajan viettoon ja luovaan toimintaan, matkailuun ja kulttuuriseen osallistumiseen liittyy nopeasti kasvava elinkeino- ja tuotannollinen toiminta. Tälle luovalle taloudelle ja yrittäjyydelle on annettava lisääntyvä koulutuksellinen, tutkimuksellinen ja yritystoiminnallinen tuki."

50 kommenttia

Anonyymi

27.2.2011 17:04

Piraattipuolue on vissiin ainoa, joka on kiinnostunut kulttuurista oikeasti. Sitä vaan ei kukaan koskaan missään mainitse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 17:12

Lausumasi mukaan yliluutnantilla puntit tutisisivat kun joutuisi Halosen kanssa kasvotusten. Ottamatta toisen upseerin punttien tutinoihin yhtään kantaa sen enempää kuin ala-arvoiseen simputus -heittoosi vessanpöntön harjailusta hammasharjalla, uskaltaisin epäillä, että sinulla jäisi nuo kommentit heittämättä kasvotusten tiettyjen henkilöiden seurassa.

Typerää oli yliluutnantilta sanoa ääneen se, mitä huomattavan suuri osa upseerikoulutuksen saaneistakin on mieltä. Sinällään huono esitys, myönnettäköön. Sinun kaltaistesi suusta tuollaiset aivopierut ovat täysin odotettavia eivätkä siksi minkään uutisen arvoisia. Tulevat vaalit näyttävät kuka ja ketkä ovat oikeassa ja hyvä niin. Epäilen, ettet kuulu vaalivoittoa juhlivien joukkoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

27.2.2011 17:20

Noin niin kuin vastapallona, ulosteet ja sperma tehosekoittimessa on jonkun sekopään mielestä taidetta, samoin kuin kissan tappaminen ja sen jälkeen sen päälle runkkaaminen. Jotenkin en näe että tällaisten "taiteen tyylisuuntausten" tukeminen on järkevää. Kuitenkin, siihenhän tässä ollaan kovaa vauhtia menossa. Odotan innolla koska joku keksi alkaa teippaamaan kuivaa koiranpaskaa vaikkapa vanerilevyyn jotta kriitikot pääsisivät ylistämään tätä huikean innovatiivista ja ennen kaikkea mielenkirkkautta osoittavaa taidetta.

Ainoa asia jota tämän suuntauksen taiteen tukemisella saavutetaan on se, että LSD myy vähän paremmin kadulla. Sekö on mielestäsi kansallisen taideidentiteetin edun mukaista?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

27.2.2011 17:24

Osaamatta ottaa kantaa kulttuuriin ja persujen ohjelmaan, niin hämmästyttävän paljon ja samansuuntaista palautetta he tuntuvat saavan eri areenoilla. Ihan, kun joku taho syöttäisi keskitetysti mitä persuille pitää vastata. Tai sitten tämä on vain sattumaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 17:41

WilleWau: Voin paljastaa, että kyseessä on tunnetusti persuvihamielinen Illuminati-salaliitto, joka on historiallisesti hallinnut nettikirjoittelijoiden ja kolumnistien mielipiteitä jo vuodesta 1932.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 18:04

WilleWau: Tai sitten persut itse poikkeavat siitä, mikä on suomalainen henkinen konsensus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 18:05

shiwan8:

Viittaat Teemu Mäen kissantappovideoihin. Tämän videon lisäksi Mäki on maalannut ja piirtänyt satoja tauluja ellei tuhansia. Kissantappovideo on tuotoksista se, jonka -muut- nostivat jalustalle, joskin negatiivisessa valossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 18:19

"Ei mene kulttuurilla Suomessa hyvin."? Väärin. Kulttuurilla menee Suomessa paremmin kuin koskaan. HS 15.2.2011:

"Kulttuuri on ollut hallituskauden suuri voittaja: alan määrärahat ovat nousseet neljässä vuodessa 36 prosenttia. Samaan aikaan valtion menot ovat keskimäärin kasvaneet 16,6 prosenttia. Hallituskauden aikana erityisesti teatterit, museot ja kulttuurivienti ovat saaneet lisää rahaa.

Eniten uutta rahaa on valunut teattereille, kaikkiaan 24 miljoonaa euroa – nousua on vuodesta 2007 noin 71 prosenttia.

Toiseksi eniten uusia tukia ovat saaneet museot: nousua lähes 19 miljoonaa euroa eli 97 prosenttia.

Hyvin on mennyt myös elokuvalla ja kulttuuriviennillä. Elokuva-alan tuki nousi lähes 70 prosenttia ja kulttuuriviennin 73 prosenttia."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 18:29

"Osaamatta ottaa kantaa kulttuuriin ja persujen ohjelmaan, niin hämmästyttävän paljon ja samansuuntaista palautetta he tuntuvat saavan eri areenoilla. Ihan, kun joku taho syöttäisi keskitetysti mitä persuille pitää vastata."

Mystinen "taho" määrää, miten toimittajat saavat Perussuomalaisista kirjoittaa! Salaliittoteorioiden klassikkoainesta.
Tai sitten Perussuomalaiset vaan osaavat nolata itsensä ihan ilman avustavia "tahojakin".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 18:39

Alan ymmärtää, mistä PerSujen suosio johtuu. Joillekin huono vaihtoehto on parempi kuin ei vaihtoehtoa lainkaan.

Shivan8: Ihan ymmärrettävää, että sinä et pidä spermaa tehosekottimessa taiteena. Se ei kuitenkaan ollut tässä pointti, vaan se, kenellä olisi oikeus vetää linjat. Millainen virasto tai kuka henkilö on riittävät viisas kertomaan, mikä on hyvää taidetta ja mikä ei? Kuka voi määritellä ideologisesti oikeanlaisen taiteen? Et sinä, en minä, ei Maria Pettersson, ei varsinkaan Stefan Wallin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 18:43

RicosMortis: Sinä olet elävä esimerkki huumorintajuttomuudesta.

t: medianomi

Kiitos Maria tästä, vahvisti kivasti kuvaani persuista menneisyyden mytologiseen kuvastoon jymähtäneenä nostalgian palvojina, joilta puuttuu näkemys nykyajasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:00

VeliSkeptinen kirjoitti:
"En ole samaa mieltä persujen kanssa, mutta jos Maria Petersson on sitä mieltä että avoin keskustelu tästä asiasta on kiellettyä."

Voi huokaus. Petterssonhan vaatii LISÄÄ keskustelua kulttuuripolitiikasta. Avoimeen kesksuteluun kuuluu, että asioista ollaan eri mieltä. Pettersson ei sano, etteivät PerSut saa puhua asiasta, vaan että he ovat väärässä. Muiden puolueiden hän toivoo puhuvan asiasta enemmän.

Sama laulu aina vaan. "Meitä yritetään hiljentää, asioista ei saa puhua!" No kyllä perkele saa ja pitääkin, sitähän tässä yritetään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:00

VeliSkeptinen: Pointti kirjoituksessa taisi olla se, että nuo puolueohjelmien mielipiteet ovat niin suppeita ja ylimalkaisia. Keskustelua toivotaan siis enemmän, nykyisen vähäisen sijaan.

Vaikka voidaanhan sun esimerkkisi mukaan tietty myös taistella olkiukkoja vastaan, jos se on hauskempaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:13

Eikö oikean taiteen määritteleminen olisi ongelma vain silloin jos väärä taide kiellettäisiin.
Taidettahan ei olla tässä kieltämässä, ainoastaan rajaamassa apurahoja.

Onko siis valtion rahoittama taide ainoaa oikeaa taidetta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:14

Ensimmäinen anonyymi:
Eipä näy Piraattien vaaliohjelmassa tekijänoikeuksien lisäksi mitään kulttuuriasiaa. Ovat valmiit kaventamaan kulttuurintekijöiden leipää, mutta mitään tukitoimia tms. ei löydy.
http://2011.piraattivaalit.fi/vaalit/vaaliohjelma/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:17

Melkoisen hämmentävää on lukea näitä PerSu-vastaisia avautumisia, joiden logiikka ei aukea muutoin kuin pohtimalla avautujien perimmäisiä motiiveja. Tässä avautumisessa oli ensiksi paha PerSu ja sitten väkinäistä vääntöä - niinkuin yleensäkin.

Kirjoituksesta saa sellaisen kuvan, että kulttuurin tukeminen on yksinomaan apurahojen jakelua yksittäisille taiteilijoille. Sillä logiikalla onkin kansanomaisen näppärää kertoa, että Sibelius ei kaipaa apurahoja. "Sehä on kuollu!!!" Tuskin Petterson on niin pihalla kulttuurikentän toiminnasta, että ei tiedä että kulttuuriin tukemiseen kuuluu muutakin kuin ne yksittäiset apurahat. On museoita, kainsainvälisiä näyttelyitä, avustuksia projekteille ja niin edelleen. Jos PerSut haluavat siirtää painotuksen "tekotaiteellisen postmodernin" tukemisesta perinteisempään, niin missä on absoluuttinen paha? Edustaako perinteinen jotakin pahuutta kenties?

Korniksi juttu muuttuu verrattaessa tilannetta NL taiteeseen. Siellä taide tuki ensisijaisesti järjestelmää - ei edes ideologiaa tai kansallista taidetta. Ja NL järjestelmää oli pakko tukea tai Siperia kutsui. Onko PerSujen kulttuuritukien painotuksen siirto Pettersonin mielestä pakkopolitiikkaa? Olen ollut siinä uskossa, että taiteessa on vapauksia. Kaikkea ei tueta, mutta saanen vielä taiteilla ilman että minut heitetään vankilaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:20

Aika moni alkoi tosissaan pelästyä persujen kasvavasta kannatuksesta vasta heidän julkaistua vaaliohjelmansa. Vielä kun ko. kannattajatkin tutustuisivat ihan ajatuksen kanssa siihen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:21

Kiinnostavinta PerSujen vaaliohjelmasta on, että kaikki ammattikommentoijat nostavat esiin heidän suhtautumisensa taiteeseen. Monet suomalaiset, jotka eivät harrasta tai ole syvällisesti kiinnostuneita taiteesta, jakavat heidän näkemyksensä.

Usea ajattelee, että tässä PerSut ovat tehneet klassisen keisarilla ei ole vaatteita -huudahduksen.

Kiinnostavampaa kuin PerSujen suhtautuminen taiteeseen on heidän vero- ja sosiaalipolitiikka sekä miten he aikovat tasapainottaa valtion talouden.

Ammattikommentoijien ja -blogistien kirjoutusten perustaalla Soini ja Putkonen nauravat partaansa, koska kirjoitukset heidän ohjelmastaan koskevat marginaalista aihetta: taidepolitiikkaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:23

RicosMortis: "Piti lopettaa toimittamasi lehden tilaaminen takiasi."

Oot 42v etkä ole vielä valmistunut yliopistosta? Eikä ole perhettä, ainakaan deitti-ilmoituksesi mukaan. Onnea vaan. Ei ihme että sulla on aikaa käydä täällä huutelemassa bloggaajille.
Mitä jos ostaisit elämän?

p.s. Varmistesana on PErhE. Sattumaako?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HumanKoala

27.2.2011 19:27

Jos Perussuomalaiset valtaan päästyään lopettaisivat postmodernin taiteen tukemisen valtiovaroin, suostuisivatkohan he ottamaan vastaan (suomalaisten identiteettiä heikentävien) postmodernien taide-esineiden välityksessä ja edelleenmyynnissä saatavia arvonlisäveroja?
Ja lopettaisivatko PerSut porstmodernin taiteen lisäksi muiden taidetyylien tai -suuntauksien tukemisen valtiovaroin? Joutuisiko seuraavaksi taidesensuurin hampaisiin mahdollisesti rikollisuuteen yllyttävä hiphop, ulkomaalaisperäinen heavyrock tai elitistinen ooppera?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 19:49

Suomalaista taidetta - postmodernia tai ei - rahoittamalla tuetaan suomalaista työtä ja suomalaista kulttuuria.
Suomalaista työtä ja suomalaista kulttuuriahan perussuomalaiset juuri mainostavat tukevansa.
Logiikka ei kai ole heidän vahva lajinsa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 20:08

Anonyymi 19.17:
"Korniksi juttu muuttuu verrattaessa tilannetta NL taiteeseen. (--) Onko PerSujen kulttuuritukien painotuksen siirto Pettersonin mielestä pakkopolitiikkaa?"

Käsittääkseni viittaus Neuvostoliittoon johtui siitä, että siellä(kin) poliitikot määräsivät, mikä on hyvää taidetta. Samalla tavalla PerSut ehdottavat, että poliitikot alkaisivat määrätä, mikä on "suomalaista identiteettiä vahvistavaa" (= heidän mielestään hyvää) taidetta, jota sopii valtion tukea. Oikeastaan tämä pätee kaikissa totalitaarisissa yhteiskunnissa, ei ainoastaan Neuvostoliitossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 20:10

"Suomalaista taidetta - postmodernia tai ei - rahoittamalla tuetaan suomalaista työtä ja suomalaista kulttuuria.
Suomalaista työtä ja suomalaista kulttuuriahan perussuomalaiset juuri mainostavat tukevansa.
Logiikka ei kai ole heidän vahva lajinsa."

Tuosta viimeisestä lauseestasi voisi vinoilla loputtomiin. Sinun oma logiikkasi siis sanoo, että kotimaiseen perinteiseen kulttuuriin satsaaminen kotimaisen "tekotaiteellisen postmodernin" sijaan siirtyy jotenkin ulkomaille tai katoaa loogiseen ajatusaukkoon?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 20:34

Edelfeltin, Gallen-Kallelan ja Sibeliuksen parissa Perussuomalaisten äänestäjät just viettävätkin kaikki perjantai-iltansa. Ja veisaavat Kalevalaa lauantaiaamuna. LOL
Samat ihmiset, toisin sanoen keski-ikäiset ja vanhat kaupunkilaisnaiset, kuluttavat kansallisromanttista, postmodernia ja mitä tahansa korkeakulttuuria.

Sitten jos esim. suomalainen metallimusiikki alkaa saada tukirahoja, sitten voidaan keskustella. Mutta se ei taida tukea "suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämistä".
Hmm, saisikohan Kalevala-metallilla Soinilta rahaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 21:19

Voisiko joku selittää, miksi perussuomalaiset vihaavat niin kovasti juuri postmodernismia? Miksi postmodernit taidekokeilut eivät kelpaa, mutta uusekspressionismi, uusminimalismi, transavantgarde, uusgeometrinen käsitetaide jne ovat ok?

Anssi L.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 21:30

On se söpöä kuinka PerSujen kannattajat yrittävät hampaat irvessä puolustaa noita vaaliohjelman kulttuurikohtia. Hohhoijaa. Vaaliohjelmassa oli paljon hyvää, mutta näkeehän sen sokea ITE-taiteilijakin, että kulttuuriohjelma ei ollut vaaliohjelman parasta antia.

PerSut ovat ihan oikealla asialla. On syytä keskustella vakavasti siitä, millaista taidetta valtion pitäisi tukea ja millä summilla. Valitettavasti PerSujen mielipide on plöräytetty ohjelmaan niin tyhmästi, että oikeaa keskustelua ei synny. Jos jokin asiallinen ja oikea mielipide onkin olemassa, se hukkuu huonoon esillepanoon.
Jos PerSut olisivat esittäneet asiansa kunnolla, täällä voitaisiin keskustella taiteen tukemisesta asiallisesti sen sijaan, että mietitään kuollutta Sibeliusta ja sitä, mitä vikaa on postmodernismissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 21:53

Jotta ne tulevaisuuden (ehkä nykyisyydenkin) kulttuurihelmet jotenkin löytyisivät, on kulttuuripolitiikan tarkoitus tukea mahdollisimman monenlaista taidetta.
Ja moni aikanaan halveksittu taiteilija on nykyään arvostettu. Eli sitä, tykkäskö ko. taiteilijasta juuri kaikki aikanaan ei voi kyllä pitää kulttuuripolitiikan tekemisen perusteena.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 21:55

@ VeliSkeptinen
"onko kukaan havainnut Maria Pettersonin blogeissa koskaan kriittistä arvostelua tai kyseenalaistamista vähemmän onnistuneita taiteellisia teoksia, tapahtumia tai esityksiä kohtaan?"

En ota kantaa keskusteluun noin muuten, mutt tässä
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/112322/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/105089/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/105274/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/105379/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/106180/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/108024/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/105024/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/105611/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/106421/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/105089/

On varmaan enemmänkin mut en nyt jaksa ettii

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 22:15

"Sinun oma logiikkasi siis sanoo, että kotimaiseen perinteiseen kulttuuriin satsaaminen kotimaisen "tekotaiteellisen postmodernin" sijaan siirtyy jotenkin ulkomaille tai katoaa loogiseen ajatusaukkoon?"

*facepalm*
Otetaanpa hitaasti.

On suomalainen taiteilija, joka tekee postmodernia taidetta. Kutsutaan häntä Pertiksi.
Pertti saa valtiolta rahaa taiteen tekemiseen. Lisäksi hän myy teoksiaan, tekee tilaustöitä jne, mutta osa toimeentulosta tulee valtiolta.

Perussuomalaiset lopettavat postmodernin taiteen tukemisen. Pertti Postmodernisti ei saa enää rahaa.
Pertti on työtön.

Pertin kaveri Minna Modernisti saa yhä rahaa, koska on valinnut taidesuunnan, joka kelpaa Perussuomalaisille. Ihan sama, kuinka hyvää taidetta Minna ja Pertti tekevät - Pertin taide ei kasvata kansallistuntoa, joten hän saa jäädä työttömäksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.2.2011 22:21

Veli Skeptinen,
Näyttäisi siltä, että juuri perussuomalaiset haluavat vaientaa moniäänisyyden. He vaativat, että taiteen on valtion tukia saadakseen oltava ideologisesti oikeanlaista.

Osaatko itse vastata tähän:
"Mikä on siis tekotaiteellista kuraa, joka ei saa valtion tukea, ja mikä on suomalaista identiteettiä vahvistavaa, hyvää ja ideologisesti oikeaa taidetta? Perustetaanko Oikean Taiteen Virasto, jossa poliitikot määräävät, mikä on sopivaa taidetta?"

Onko "Stefan Wallin" sinusta hyvä vastaus? Jos perussuomalaiset esittävät tällaista, heidän täytyy myös olla valmiit vastaamaan sanoistaan ja määrittämään, mitä on oikea taide ja mitä tekotaide.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 00:22

Tatusotu-ohjelmaan kannattaa tutustua avoimin mielin. Taiteilijoiden ja apuarahalla työskentelevien sosiaaliturvaan on lopultakin saatu parannuksia ja niiden eteen työskennellään edelleen. Outi Alanko-Kahiluoto on tehnyt valtavan työn konkreettisten toimien eteen, jotta pätkätyöläisten, pienyrittäjien ja muiden itsensä työllistävien tilanne paranisi, kannustinloukut purettaisiin ja työttömyysturva koskisi myös heitä. Pätkätyöläisyys ja projektisidonnainen uraketju ovat arkipäivää yhä useammalle. Tatusotun periaatteet koskevat juuri heitä. (Ja Outi on vihreiden kansanedustaja.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

J.M.

28.2.2011 06:54

Olihan tuolla aikanaan toinenki mahtivaltio(?) millä oli samankaltaista
suuntaa taiteentekemisen ja kirjallisuuden aloilla,ja sitäkin valtioo johti
eräs viiksivallu.

Persut rupeavat mielestäni enemmän ja enemmän vaikuttamana nykyi-
seltä muunnokselta menneestä (ja unohdetusta?) IKL:stä (Isänmaalli-
nen Kansan Liike,jos joku ei satu tietämään historiasta; sinipaidat).

Ja postmoderni taide on suurimmalta osin ymmärretävämpää ja jopa
hienompaakin kun tämä nykyinen,missä cracki-päissään pyörivä "tai-
teilija" töhrii kankaalle pillunkuvia ja hänen teostensa hintapyynti on
satojatuhansia euroja (jos ei enemmänkin) -ja joku vähintään yhtä
seinähullu niistä vielä maksaakin pyydetyn hinnan.

ave!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 11:06

"Tässähän jää sellainen käsitys kommentistasi samoin kun blogin Neuvostoliitto-vihjauksista että perussuomalaiset olisivat puuttumassa vapauteen tehdä mitä tahansa taidetta."

Luepa uudestaan. Kukaan ei väitä, että perussuomalaiset olisivat kieltämässä jotain taidesuuntaa.
Ongelma on se, että perussuomalaiset haluavat, että tästä eteenpäin _poliitikot_ määräävät, mikä on hyvää taidetta ja mikä ei. Se ei ole vapaissa länsimaissa koskaan ollut poliitikkojen tehtävä. Neuvostoliitossa sen sijaan kyllä.

Toinen ongelma on, että perussuomalaisten mielestä tukirahat pitää ohjata ideologisesti oikeanlaiselle taiteelle.
"Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä."
Myöskään tämä ei ole tapana vapaissa länsimaisissa yhteiskunnissa, mutta kylläkin Neuvostoliitossa. Vapaissa länsimaissa taiteen - edes sellaisen taiteen, joka saa valtiolta rahaa - ainoa tehtävä ei ole pönkittää kansallisidentiteettiä. Taide voi myös haastaa sitä, tai käsitellä aiheita, jotka eivät mitenkään liity kansallisidentiteettiin.

Kolmas ongelma on se, että perussuomalaiset eivät pysty esittämään, kuka on se henkilö tai mikä on se taho, joka tekee eron ideologisesti sopivan ja sopimattoman taiteen välillä - kuka siis määrää, millainen taide ideologisesti sopivaa ja siten valitontukien arvoista.
Kysyn uudelleen: Veli Skeptinen, osaatko vastata tähän vai et?
"Mikä on siis tekotaiteellista kuraa, joka ei saa valtion tukea, ja mikä on suomalaista identiteettiä vahvistavaa, hyvää ja ideologisesti oikeaa taidetta? Perustetaanko Oikean Taiteen Virasto, jossa poliitikot määräävät, mikä on sopivaa taidetta?"

Ei se mitään jos et osaa, eivät osaa perussuomalaisetkaan. Heidän kannattaisi kyllä miettiä vastaus etukäteen ennen kuin alkavat ehdotella tällaista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

28.2.2011 11:21

Ohos. Aikamoisen kilhakkaa keskustelua erittäin tärkeästä aiheesta. Uskon, että perussuomalaiset itsekin saavat hyviä rakennusaineita vaaliohjelmansa päivittämiselle. Kuin myöskin puolueet.

Itse pidän hyvänä sitä, että saamme paikkansa pitäviä hintalappuja verovaroin kustannetuista elämänaloista esiin. Sitä kautta saamme Kataisen peräänkuuluttamaa "perusasioiden hallintaa" kondikseen.

Vaikka tuskin esimerkiksi Oopperaa tullaan koskaan nykyhinnoilla yksityistämään.

Sisäinen aurinkomme paistakoot ja vakaan vaikenemisen Berliinin muurit Suomessa murtukoot!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 12:23

Kantele vaan kaikille muusikoille kätösiin ja suomalaisesta luonnosta saatavia materiaaleja kuvataiteilijoille...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 12:28

"*facepalm*
Otetaanpa hitaasti.

On suomalainen taiteilija, joka tekee postmodernia taidetta. Kutsutaan häntä Pertiksi.
Pertti saa valtiolta rahaa taiteen tekemiseen. Lisäksi hän myy teoksiaan, tekee tilaustöitä jne, mutta osa toimeentulosta tulee valtiolta.

Perussuomalaiset lopettavat postmodernin taiteen tukemisen. Pertti Postmodernisti ei saa enää rahaa.
Pertti on työtön.

Pertin kaveri Minna Modernisti saa yhä rahaa, koska on valinnut taidesuunnan, joka kelpaa Perussuomalaisille. Ihan sama, kuinka hyvää taidetta Minna ja Pertti tekevät - Pertin taide ei kasvata kansallistuntoa, joten hän saa jäädä työttömäksi."

Unohdit kuviosta Esan (ei-postmodernisti) ja sekalaisen joukon muita taiteilijoita, joita se apurahapotti ei koskaan lämmittänyt. Nyt Esakin saa apurahaa ja hänellä on nyt töitä.

Elääkö osa porukasta sellaisessa illuusiossa, että nykyään taide on täysin vapaata ja rahoittajan intohimoista riippumatonta? Että jokin anarkistinen ryhmä-äly keksii, päättää ja toteuttaa kulttuuria ja valde rientää paikalle rahoittamaan kyselemättä. Kyllä ne kulttuurirahojen jakamiseen liittyvät päätökset tehdään siellä kabineteissa ihan niinkuin muutkin rahaan liittyvät poliittiset asiat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 17:16

Anteeksi... miten se Pertti on yhtäkkiä työtön jos ei saa valtion tukia? Voihan Pertti edelleen tehdä tilaustöitä ja omaa taidettaan myyntiin samalla tavalla kun ennenkin. Saako Pertti työttömuustukea?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 17:25

"En mitenkään allekirjoita persujen näkemyksiä, mutta kyllä kulttuurissakin täytyy jonkinasteista markkinatalousmallia hyväksyä silloin kun julkista rahaa jaetaan. Taide mikä ei pysty edes osittaiseen omarahoitukseen tai saamaan katsojia tai myytyjä teoksia on elinkelvotonta ja sellaiselle rahan syytäminen on vastuutonta politiikkaa."

Jaa miksi? Kun köyhä taiteilija aloittaa uraansa, pitäisikö hänen heti paikalla kyetä tienaamaan sillä elantonsa? Entä kokeileva taide, siis se mitä nämä rahasta taidetta tekevät sitten loputtomasti matkivat sitten vuosien päästä kun joku poliitikko tai markkinamies on keksinyt että sehän onkin ostettavaa tavaraa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 17:44

Onko se nyt oikeasti niin vaikea kenenkään tajuta että kulttuuria on jokapuolella ympärillämme kokoajan? Mainokset, lehmän kuvat maitopurkin kyljessä, kaikki mitä tv:stä, radiosta ja netistä ulos tulee on kulttuuria ja niille on omat tuottajansa. Kulttuurituottajia on paljon ja he taittavat ja tekevät grafiikkaa hesariin ja muihin lehtiin, he kirjoittavat kirjoja, kaikki painettu materiaali on jonkun tuottamaa. Kultuurituottajat he puhuvat siellä radiossa ja tekevät tv-ohjelmia ja pelejä. kulutamme kulttuuria kokoajan todella paljon.

"Kultuurista" puhuttaessa moni aina luulee että nyt puhutaan vain joistain yksittäisistä taiteilijoista tai Kiasmasta. Minusta tämä on niin käsittämätöntä kun taiteella aina tarkoitetaan jotain Sibeliusta. No kiva! Eikö meitä muita tuottaja/taiteilijoita ole olemassakaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2011 18:34

Aika monelta hukassa asian ydin: mitä yhteiskunnan tulee tukea. Erityisesti nyt kun tiedossa on leikkauksia ja lopetuksia siellä sun täällä. Sehän on selvä että valtiosta on useille aloille (ja useille ihmisille, ja erityisesti city-lehden lukijakuntaan kuuluville) tullut vain rahanjakoautomaatti. Josta riittää aina vaan muiden rahaa jaettavaksi, ja jos joku ehdottaa yhteiskunnan roolin pienentämistä, onkin ihan tylsis.

JOS yhteiskunnan TUKIrahaa kerran on vähän jaettavissa, on mielestäni aivan loogista että valtio käyttää sen ensisijaisesti Suomalaista identiteettiä tukevaan taiteeseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.3.2011 00:33

Kannatan apurahoja vain kuolleille suomalaisille taiteijoille, jotka elivät köyhyydessä. Gallen-Kallella ja Sibeluis ryyppäsivät jatkuvasti Kämpissä, ei heille.Esim. Kalervo Palsa eli Lapissavetoisessa hökkelissä ja kuoli kylmään ja nälkään. Ei tainnut Timo Mukankaan elämä hääviä olla. Eivät kyllä kumpikaan elleet erityisen persuja., eikä nykyään suosikkeja Mitäpä, jos poltettaisiin kaksi sadan euron seteliä valtion kustannuksella ja levitettäisiin tuhka heidän haudoilleen. Vähän kuin myöhäisenä anteeksipyyntönä, kun aikanaan jäivät antamatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.3.2011 09:02

On aikakin päästä roskasta eroon! Erään "taiteilijan" lehmäpakkomielleteoksista on maksettu korkeita hintoja. Miksi? Varmaan siksi, että kun terveydenhuolto ja mielenterveydenhuolto on ajettu alas, niin tuollaiset tapaukset ovat "avohoidossa" eli niitä ei ole varaa hoitaa ollenkaan. Toinen käsittämätön asia ovat tappiota tekevät kulttuuripytingit, joista räikeimpänä oopperatalo. Siihen Molokin kitaan syydetään joka vuosi yli kolme miljoonaa euroa julkisia varoja.
Kulttuurin tekijät samalle viivalle muiden yrittäjien kanssa, turhat tuet pois ja tulkoot omillaan toimeen. Terveyden- ja vanhustenhuolto ensin kuntoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PersonalJesus

1.3.2011 14:22

[LAINAUS Maria Pettersson]En nyt viitsi tarkemmin puuttua siihen, että Sibelius ja Gallen-Kallela eivät juuri tarvitse tukirahoja[/LAINAUS]
Ainakin Gallen-Kallela-museo Espoon Tarvaspäässä saa rahoitusta Opetusministeriöltä. Siis tukirahoja.

[LAINAUS Maria Pettersson]Olin Timo Soinin kanssa perjantaina samassa tv-ohjelmassa. Kysyin häneltä, että jos persut saavat ohjelmansa läpi, kuka määrittelee, mikä on hyvää ja mikä huonoa taidetta. Mikä on siis tekotaiteellista kuraa, joka ei saa valtion tukea, ja mikä on suomalaista identiteettiä vahvistavaa, hyvää ja ideologisesti oikeaa taidetta? Perustetaanko Oikean Taiteen Virasto, jossa poliitikot määräävät, mikä on sopivaa taidetta?
Soini kiemurteli pitkään, jouduin kysymään monta kertaa. Sitten tuli vastaus. Arvatkaa, mikä se oli.

Se oli ”Stefan Wallin”.
Kyllä, hyvät ystävät, Stefan Wallin.

Oletan, että Soini tarkoitti tällä, että lopullinen päättäjä olisi kulttuuriministeri. Luotatteko te siihen, että Stefan Wallinilla – tai kuka kulttuuriministeriksi jatkossa päätyykään – on riittävä pätevyys arvioida, mikä on hyvää ja mikä huonoa taidetta? Minä en luota. [/LAINAUS]
Ei kai sen päättämisestä ole kyse, mikä olisi hyvää ja mikä huonoa taidetta vaan siitä, mitä valtion varoin tuetaan, kun kuitenkaan ihan kaikkea ei voida valtion varoin tukea.

Kyllähän nykyiselläänkin ihmiset tekevät päätöksiä, mitä tuetaan ja miten. Virkamiehet ja toimikunnat tekevät päätöksiään ja viime kädessä ministeri päättää linjauksista ja jokaisella ministerillä on ollut omat painotuksensa.

Esimerkiksi muutama vuosi sitten kolme kaupunkia (Helsinki, Turku ja Kotka) olisivat jokainen halunneet valtion kustantaman merimuseon. Kun ei katsottu mahdolliseksi, että valtio ylläpitäisi kolmea suurta saman alan museota, oli pakko tehdä jokin päätös yhden puolesta ja muiden tappioksi. Kotka sai valtion ylläpitämän merimuseon, mutta päätös ei ollut muille kaupungeille kielto perustaa itse omia museoitaan. Turun kaupunki pystyttikin sitten oman Forum Marinuminsa, johon se on järjestänyt rahoituksen muilla keinoin.

En tiedä, miten valtion olisi mahdollista tukea taiteen tekemistä taloudellisesti siten, että taide kuitenkin pysyisi täysin riippumattomana eivätkä kulloistenkin päättäjien ja virkamiesten arvostukset ja maailmankuvat vaikuttaisi tuen painotuksiin? Onko sinulla Maria Pettersson tähän jokin viisasten kivi? Onko mielestäsi tähän mennessä ollut näin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tr8mrk

1.3.2011 18:20

PS:llä on täysin oikea linja. Miksi tukea mitään, vain erittäin erittäin pientä kansanosaa hyödyttävää "taidetta" joka ei pysty pyörimään edes omillaan? Jos terveydenhuollon määrärahojakin voidaan leikata mentaliteetillä; "se mikä ei tuota on turhaa", niin nykytaiteestahan voidaan sitten....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.3.2011 19:13

Hahhah, että on tyhmää porukkaa. Näiden mielestä valtion tukia kaipaavat Lauri Tähkät ja Viivit & Wagnerit sekä muut varsin hyvin menestyvät taiteilijat. Ja tämä on näiden mielestä jotain ns. luutuneiden käsitysten tuulettelua. Apurahat voitaisiin jakaa esimerkiksi Emma- tai Jussi-gaaloissa.

Kun sitten tuet olisi suunnattu 'oikein', voitaisiin ne lakkauttaa kokonaan, koska mitä sitä hyvin tuottavaa bisnestä yhteiskunnan varoilla tukemaan.

Voitaisiin oikeastaan keskustella siitä, että pitääkö taidetta ja kulttuuria ylipäätänsä tukea?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.3.2011 08:39

Ainakin peruskoulutus tarvitsisi tukirahaa, kun lukiolainen ei osaa laskea prosenttilaskuja ja tässäkin ketjussa jotkut taidetukirahaa pätevästi jakavat kommentoijat kirjoittavat Suomalainen isolla. Vaikken tiedä, auttaisivatko tukirahatkaan; ketään ei voi pakottaa oppimaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.3.2011 22:53

Poliitikkojen tulisi päättää myös siitä, millaista tiedettä tässä maassa tehdään. Meinaan vaan, että miten Suomalaisia hyödyttää esimerkiksi jonkun aerodynamiikan tutkiminen yliopistossa? Minä en siitä tajua yhtään mitään, eikä muuten tajua muutkaan tavalliset kansalaiset. Aerodynamiikkaan syydetyillä rahoilla saataisiin monta kuolevaa lasta pelastettua syövältä, tai voitaisiin kehitellä jotain järkevää kuten esimerkiksi kännyköitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2011 01:02

Anonyymille 1.3. klo 14:22. Turku julistautui juuri puupääkaupungiksi. Kotkalta se yritää saada vesipääkaupungin statuksen. Seuraava omittava titteli lienee luupääkaupunki, minä se jo laajalti tunnetaankin, virallistaminen vain puuttuu.
- Hetero Tamperensis

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2011 23:27

Kylä Ike Kanerva hoitaa luupääkaupungin tiittelinkin Turulle, energinen mies.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.3.2011 00:21

Persujen on paras pysyä yleisessä hölöttämisessä. Aina kun puuttuvat johonkin asiakysymykseen, tulos on kuin "Tuhannen ja yhden yön vitseistä". Ilmasyopoliittinen ohjelmakin on suoraan Elinkeinoelämän Keskusliiton aatteita, jotka Putkonen lanseerasi Metalliliittoon. Mustapekka on kiertänyt muutaman vuoden kädestä käteen ja jäi nyt Soinille.
Kulttuuriohjelman henki on vielä vanhempaa perua, ainakin noitavainoihin asti ulottuvat juuret. Puhumattakaan maanmuuttomielipiteistä.
- Arska Karjula

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi