Elokuvat

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2009.
Seuraava

Laulu ja soitto raikaavat  7

Sony ilmoitti hiljattain, että SingStar-sarjan pelejä on nyt myyty yhteensä yli 20 miljoonaa kappaletta. Se on melkoinen määrä, ja Sony on varmasti hyvin tyytyväinen menestykseen -- etenkin kun sarjan valmistuskustannukset ovat takuulla merkittävästi pienemmät kuin muissa peleissä, niitä varten kun ei tarvitse tehdä esimerkiksi massiivista määrää kallista grafiikkaa.

Yleisesti ottaen pelien arvosteluissa saamat pisteet ovat olleet vahvaa "ihan ok" -luokkaa, eikä SingStarin konsepti ole erityisen paljon elänyt tai kehittynyt: tässä on mikrofoni, ruudulla on sanat, biisi soi -- saa suorittaa. Useimmat sarjan fanit eivät varmaan mitään muuta kaipaakaan, sillä useimmille se on hauska tapa (ja tekosyy) laulaa. En usko kovin monen suhtautuvan siihen ainakaan pääasiallisesti haasteena, tai pelinä, joka pitäisi "voittaa".

Koska olen vaikea lapsi, henkilökohtaisesti en erityisesti välitä SingStarista. Välttelen sitä viimeiseen saakka, sillä se saa minussa aikaan samankaltaisia tuntemuksia kuin karaokebaarit. Jostain syystä esimerkiksi Rock Band ei kuitenkaan saa aikaan samaa reaktiota, vaikka siinäkin lauletaan -- toisaalta, ei minun toimestani. Olen valitettavan usein valmis tekemään itsestäni pellen, mutten kuitenkaan sillä tavalla. Ehkä se johtuu siitä, että lauluääneni kuulostaa astmaiselta kissalta, jonka äänihuulet on tehty läkkipellistä...

SingStaria voi melko surutta pitää tuotteena, joka asetti standardit moderneille bilepeleille: sitä on hauska ja helppo pelata, erityisesti hyvällä porukalla ja kännissä. Pelaamiskynnys on matala, koska kaikki tietävät, miten lauletaan, eikä pelaaminen oikeastaan vaadi mitään erityistä opettelemista. Täysin peleihin perehtymätön kokeilija tajuaa heti, missä mennään.

Joku Guitar Hero on toki jo vaativampi peli, mutta se asettuu selvästi samalle sektorille: kaikki tietävät ainakin teoriatasolla, miten kitaraa soitetaan, joten perusote on selvillä. Helpoin vaikeustaso on niin ummikkoystävällinen, että tulee helposti sellainen fiilis, että nyt tässä oikeasti soitetaan! On kitaristeja, jotka tässä vaiheessa tuhisevat ihan oikeasti närkästyneenä, että ei se ole mitään oikeeta kitaransoittoa. No ei ole, ei. Hienosti oivallettu, ottakaa pipari. Tiedän, että tämä tulee shokkina, mutta se, että joku veivaa Bon Jovin Dead or Alivea muovisella lelukitaralla ei ole mikään henkilökohtainen loukkaus teitä kohtaan, senkin vauvat.

Näitä pelejä ei tietyissä piireissä oikein edes mielletä videopeleiksi: on paljon ihmisiä, joilla on kotona se pleikkari ja kasa pelejä, joissa yhdessäkään ei käytetä sitä perinteistä DualShock-ohjainta. Aluevaltauksena tämä on oikeastaan aika mullistava; kuten kaikilla aloilla, pelienkin parissa aina toivotaan, että saataisiin saavutettua joku aivan uusi kohderyhmä, neitseellinen poppoo, joka ei ole vielä turtunut tarjontaan.

Huvittavaa kyllä, monet perinteisemmät pelaajat inhoavat tällaisia pelejä yli kaiken, vähän niin kuin ne edellämainitut kitaristit. Ikään kuin se nyt olisi joltakulta pois.


Elokuvatonta elämää  5

En ole käynyt leffateatterissa lähes kahteen viikkoon, mikä on poikkeuksellisen pitkä aika olla puutteessa. Ei ole sattunut työkeikkoja kohdalle, tai sitten en ole ennakkonäytöksiin jostakin syystä päässyt ja kollegat ovat.

Olisin toki voinut käydä normaalinäytöksissä, mutta enpä vaan ole viitsinyt käydä. Katsottavaa toki olisi ollut, kuten vaikkapa kehuttu erilainen romanttinen komedia 500 Days of Summer.

Normaalinäytöksissä on kuitenkin yksi huono puoli: niissä on yleensä yli kymmenen ihmistä. Pilalle hemmoteltu kriitikko kärsii keskellä elokuvarahvasta. Lähistöltä löytyy aina ainakin yksi hullu höpöttäjä, kännykkäaddikti tai karkkipaperiterroristi.

Uskokaa pois, kun vakuutan, että niitä kännykkäviestejä ei tarvitse tarkastaa kesken elokuvan. Ette te ole niin tärkeitä ihmisiä. Ketään ei kiinnosta juonikommenttisi ja pärjäät kyllä taatusti kaksi tuntia ilman puolta kiloja sokeriherkkujakin.

Ihmiset käyvät elokuvissa aivan väärin. Tavallisin perusvirhe on lähteä leffaan kaveriporukassa iltaa viettämään. Elokuva on tällöin lähinnä pakollinen paha, tekosyy lähteä ulos. Leffaan ei silloin juurikaan keskitytä, vaan tärkeintä ovat kaverit. Itse jäisin silloin kyllä mieluummin kotiin pelaamaan lautapeliä.

Jos leffaan otetaan kaveri, niin sitten vain yksi. Tämä kaveri pitää olla samanlainen kuin minä itsekin. Eli elokuvan ajan hän katsoo elokuvaa, eikä höpötä mitään muuta. Ihannetapauksessa teatterissa ollaan aivan yksin. Silloin elokuvasta saa eniten irti. Onneksi meillä nörteillä ei ole elämää, joten ei ole ystäviäkään, joten ei ole leffahäiriköitäkään omasta takaa.

Paras paikka teatterissa on salin noin ensimmäisen kolmanneksen kohdalla, keskellä. Eli jos tuolirivejä on 18, paras paikka on riveillä 5-7. Aivan taakse menevät ovat ymmärtäneet koko elokuvan ja leffateatterin idean väärin. On aina parempi kokea enemmän kuin vähemmän.

Täytyy kuitenkin myöntää, että komediat on hyvä kokea tavisnäytöksissä. Nauru nimittäin tarttuu. Viiden vakavamielisen kriitikon näytöksissä komedia saattaa tuntua vähemmän hauskalta kuin onkaan.

Tänään on pakko katsoa jotain omalta valkokankaalta, tai kylmä kalkkuna iskee päälle. Reservoir Dogsia en ole vielä brurayltä nähnyt, vaikka lätty on odottanut tuossa vieressä jo kuukauden. Muuten, minä uskon tippaukseen.


Seuraava