Opiskelijoiden välivuodet ja armeija/siviilipalvelus

  • A77uros

Lehtien palstoilla esiintyy säännöllisin väliajoin paheksuntaa siihen, että opiskelijat pitävät liikaa välivuosia. Tällöin jatko-opintojen ja työuran alkaminen viivästyvät. Kukaan välivuosista valittava ei kuitenkaan sanallakaan mainitse armeijan tai siviilipalveluksen suorittamista, ja se hiljaisuus herättää heti kysymyksiä. Inhottava fakta on se, että lähes kaikki ikävuoden miehet joutuvat käymään armeijan tai siviilipalveluksen, lisäksi joukko naisia käy vapaaehtoisen asepalveluksen. Lyhin palvelusaika on puoli vuotta, mutta käytännössä valtaosa kansalaisvelvoitettaan suorittavista on vuoden poissa opinnoista tai työelämästä.

Kysymys kuuluukin, mitä armeijan tai siviilipalveluksen suorittaminen teknisesti ottaen on? Välivuosi? Pakollinen hyväksyttävä poissaolo, jota ei lasketa välivuodeksi? Jotain muuta, mitä?

Jos armeijan tai siviilipalveluksen suorittaminen lasketaan välivuodeksi, ollaan mielenkiintoisilla vesillä: silloin opiskelijoiden välivuosista valittavat valittavat myös sitä, että nuori aikuinen ei pakoile lakia vaan suorittaa kansalaisvelvoitteensa. Siis: laki velvoittaa palvelukseen, mutta älä tuhlaa palvelukseen aikaasi? Pitäisikö opiskelijoiden hankkia aikakone, jotta armeijan/siviilipalveluksen suorittamisen jälkeen voi siirtyä takaisin toisen asteen opintojen valmistujaisiin ja jatkaa siitä jatko-opintoihin tai työuralle ilman välivuosia? Vai miten välivuosien välttäminen sitten käytännössä tapahtuu?

Seuraavan kerran kun joku purnaa opiskelijoiden välivuosista, hän voisi täsmentää suhtautumisensa armeijaan/siviilipalvelukseen, sillä muuten kirjoitus voidaan tulkita niin, että kirjoittaja ei hallitse aihettaan ja vaatii opiskelijoilta mahdottomia.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:27

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus