Jos tuuli on tyyntynyt, ei pääse minnekään ilman moottoria. Kun tuuli taas nousee, on nostettava purjeet ja silloin on hyvä tietää minne haluaa ja uskaltaa mennä. Mitä tavoitteita sinulla on?
Olen ollut tuuliajolla elämässäni monesti ja välillä elämässäni on ollut selkeä suunta. Nyt elämässäni ja firmoissani on selkeät suunnat mihin suuntiin mitäkin firmoista kehitetään. Uskon että jokaisen yksilön ja firman elämässä on hetkiä jolloin tietää tasan mitä haluaa ja välillä ei tiedä yhtään mitä haluaa.
Tuuliajossa ei ole mitään vikaa. Sellaisiakin hetkiä tarvitaan. Kun tuuli taas yltyy, on hyvä tietää miten isot purjeet uskaltaa laittaa auki ja mihin asentoon peräsimen haluaa asettaa.
Aina kun tavoittelet jotain realistista niin on todella iso todennäköisyys että saavutat sen. Andy McCoy sanoo usein että "sun täytyy varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen". Tämä on niin totta ja toteutunut satoja satoja satoja kertoja myös mun elämässä.
No jos tietää mitä tahtoo ja sit saavuttaa sen mitä tahtoo ni mitä sit sen jälkeen?
No mitä teen sitten kun olen perillä? Välillä sitä pääsee perille ja tulee hämmentynyt olo: mitä ihmettä nyt sitten seuraavaksi?
Huippu-urheilijalla voi olla tavoitteena maailmanmestaruus. Mm kullan voitettuaan hän kuitenkin on ihan ymmyrkäisenä, että tätäkö minä nyt olen koko elämäni tavoitellut. Mainetta ja kunniaa. Maailmanmestaruutta. Hetken aikaa julkisuutta ja parrasvaloja. Sitten lentokoneella kotiin. Kotona illalla pimeässä kattoon tuijotellessa herää kysymys: "Apua mitä mä nyt sit seuraavaksi tavoittelen?"
Säännöllinen päämäärän tarkistaminen on yksi tärkeä osa menestyvän ihmisen, kansakunnan, firman ja yhteisön elämää.
Minne seuraavaksi? Mitä haluat tehdä seuraavaksi? Haluatko kehittyä? Haluatko kasvaa? Haluatko pysyä samanlaisena vai taantua vai kehittyä ammattilaisena? Haluatko lisää vakautta vai haluatko lisätä riskiä? Uskallatko uusiin seikkailuihin, vai oisko aika himmailla ja antaa muiden paahtaa?
Visio. Missio. Unelmointiprosessi. Tärkeitä hienoja sanoja. Kaikki tarkoittavat sitä ihanaa tulevaisuutta jonka sinä haluat rakentaa. Tulevaisuuden skenaarioita eli eri etenemispolkuja voi olla useita. Jokin niistä toteutuu.
Päätä mitä haluat elämältäsi ja anna unelmillesi mahdollisuus toteutua.
Menestyjä osaa katsoa asioita korkealta, mutta ymmärtää myös yksityiskohdat. Kuvassa Rovaniemi lentokoneesta kuvattuna.
Menestyjän teesit Brian Tracyä mukaillen.
1. Ajattele ja toimi kuin yrittäjä. Olet ”Minä Oy:n” toimitusjohtaja.
2. Olet asiantuntija, jonka tehtävänä on ratkaista asiakkaan ongelma parhaalla mahdollisella tavalla. Menestyjä ei ole vain myyjä, joka myy tuotteita rahasta.
3. Olet ”lääkäri”, joka tutkii tilanteen, tekee diagnoosin ja antaa reseptin. Menestyjä haluaa ymmärtää mistä asiakasta kutittaa ja rapsuttaa sieltä.
4. Ajattele strategisesti. Aseta tavoitteita ja suunnittele toimintasi. Älä heittäydy pelkän virran vietäväksi. Mittaa toimintaasi ja etenemistäsi.
5. Toimi tuloshakuisesti. Tarkoituksesi on saada aikaan tuloksia, ei puuhastella.
6. Halua olla paras. Parhaaksi tullaan ympäröimällä itsensä itseään paremmilla. Treenaa taitojasi. Sijoita omaan osaamiseesi.
7. Kultainen myyntisääntö: ”Kohtele toisia niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän.”
Ennen kuin menen kirjaan syvemmälle, haluan kiittää teitä kaikkia kun olette tulleet tänne. Haluan kiittää erityismaininnalla seuraavia henkilöitä, joita ilman kirja ei olisi syntynyt: Kiitokset: Jukka Niemelä, Satu Vainio, Taneli Tikka, Matias Savolainen, Terhi Majasalmi, Ollis Leppänen, Ville Lähdesmäki, Teemu Arina, Martti Laosmaa, Kirsti Lonka, Jussi T. Koski, Jukka Hassinen, Susanna Rantanen, Jukka Hietanen, Severi Virolainen, Aki Antman, Eero Lehti, Jorma Hämäläinen, Jussi Muurikainen, Hjallis Harkimo, Niko Papula, Juha Viitala, Hanna Mäenpää, Katja Ståhl, Tuula Kousa, Riitta Saarikangas, Juha Koponen, Kyösti Kakkonen, Saara Liukkonen
Erityiskiitokset mentoreilleni, valmentajilleni, yhtiökumppaneilleni, työkavereilleni, asiakkailleni, sukulaisilleni sekä yhteistyökumppaneilleni sekä perheelle, kun kestitte vaikka Thaimaan lomalla räpläsin kännykkääni ja kirjoitin tämän kirjan.
Moni on kysynyt minulta mistä kirjan nimi tulee ja miksi kirjoitin kirjan?
Olimme perheen kanssa lomalla Thaimaassa ja minä kun olen vähän tällainen levoton luonne, niin koko ajan pitää tehdä jotain. Siinä uima-altaalla sitten pohdin, että mitähän sitä tekisi. Funtsin että pitäisikö kirjoitella blogia vai lähteä prätkäilemään. Sitten jostain tuli mieleen kirja. Edellinen kirja minulta on tullut vuonna 2005 ja siitä on jo ikuisuus. Paljon on tapahtunut sen jälkeen ja jotain olen tässä ehkä oppinut. Ajattelin, että näistä opeista voisi olla hyötyä jollekin.
Laskeskelin, että lomaa on jäljellä 25 päivää. Jos kirjoitan joka päivä 3-5 sivua, niin saan 75-100 sivua raakamateriaalia kasaan.
Synnytin itselleni: HALUn kirjoittaa, Unelma auttamisesta, Kirkas tavoite ja päivittäiset etapit.
Mikä kirjan aiheeksi?
Olin ennen lähtöäni pitänyt puheen Nuorten yrittäjien Hot Spot –tilaisuudessa ja kun kirjoitin puhetta, mietin mitä haluan sanoa muille yrittäjille. Pidin puheen aiheesta: ”Meitä yrittäjiä ei pysäytä mikään.”.
Meidät menestyvät yrittäjät erottaa tavallisista pulliaisista se, että haluamme kehittyä, haluamme kasvaa. Kun aloitimme bisneksemme meillä ei ollut mitään. Pian kohtasimme ensimmäiset haasteet, mutta selvisimme niistä ja pääsimme niiden yli. Kasvoimme. Saimme ensimmäiset asiakkaat. Ensimmäisen satasen laskutusta, sitten tonnin. Törmäsimme pian uusiin haasteisiin, mutta emme kääntyneet vaan taistelimme sisulla läpi harmaan kiven. Sisulla. Opimme ja kasvoimme ihmisinä. Pian meni rikki kymppitonni. Sitten sata tonnia. Vaikka liikevaihtoa on kertynyt, upeampaa on silti ollut tämä seikkailu mihin olemme päässeet ja kaikki ne kokemukset mitä olemme käyneet läpi. Korvaamattomia ovat nämä ympärillämme olevat ihmiset, joita tässä yrittäjäuramme aikana olemme oppineet tuntemaan.
Päätin kirjoittaa pysäyttämättömyys -aiheesta, koska sinnikkyys ja pysäyttämättömyys on meille suomalaisille valttikortti, jolle meillä sanastossa on jopa ihan oma sana: SISU.
Miksi yrittäjyys?
Peter F. Drucker määritti yrittäjyyden olevan asia, mitä moni ei ymmärrä. Voi olla yrittäjä vaikka ei toimi yrittäjämäisesti. Yrittäjyys ei ole pelkkää riskinottoa. Yrittäjyys on innovointia, rohkeutta, jatkuvaa kehittämistä. Voi toimia yrittäjämäisesti vaikka ei ole yrittäjä. Sellaisesta yrittäjyydestä puhutaan sisäisenä yrittäjyytenä.
Peter kiteyttää: Yrittäjyys on systemaattista innovointia joka sisältää merkityksellistä ja organisoitua muutosten etsimistä, muutosten systemaattista analyysia ja näiden muutosten tarjoaman mahdollisuuden taloudellista ja sosiaalista hyödyntämistä.
Kaksi sanaa: Pysäyttämätön yrittäjyys. Loputonta innovointia ja mahdollisuuksien etsimistä systeemaattisesti.
Kirjasta pysäyttämätön yrittäjyys:
Pysäyttämätön on kuka tahansa, joka on oman elämänsä
herra. Pysäyttämättömyys on terveiden elämäntapojen
vaalimista.
Pysäyttämättömyys on sitä, että rakastaa elämää,
elää hetkessä ja unelmoi. Pysäyttämättömyys on sitä,
että asettaa tavoitteet ja saavuttaa ne.
Pysäyttämättömyys on sitä, että antaa anteeksi ja on rohkea. Pysäyttämättömyys on sitä, että hyväksyy oman rajallisuutensa ja on
realisti.
Pysäyttämättömyys on sinnikkyyttä ja suomalaista
sisua sekä tahtoa elää.
Jotkut ihmiset alkavat elämään vasta kun käyvät lähellä kuolemaa.
Sydänkohtaus, syöpä, hirvikolari.
Pysähtyminen ja oman elämänarvojen uudelleen pohdiskelu
ei välttämättä tarvitse noin rajua ulkoista väliintuloa.
Luin Forbesia sunnuntaina. Siinä siteerattiin Paul B. Brownia,
jonka mukaan menestyvät ihmiset ottavat pieniä fiksuja askelia kohti tavoitteitaan.
Nostan tästä esiin kolme asiaa. Kolme sellaista asiaa, jotka ovat samoja kuin omassa teoksessani.
1) Halu
Useimmat ihmiset eivät valitettavasti tiedä mitä haluavat. Siksi he eivät menesty.
Sinulla tulee olla kirkas tavoite, mitä haluat elämälläsi.
Kysy itseltäsi:
-Minkä vuoksi elät?
-Mitä sellaista teet tai teit tänään, joka vie sinua eteenpäin kohti tavoitteitasi?
-Mitkä ovat tämän kuukauden tavoitteesi?
-Mitä lupasitkaan uudenvuoden lupaukseksi? Lupasitko jotain joka on
realistista saavuttaa ja oletko edistynyt aikeissasi?
-Miksi tulit tänne?
-Mitä haluat saada aikaan tällä viikolla?
Mieti mitä haluat ja jos oikeasti haluat, niin silloin myös voit saavuttaa tavoitteesi.
Menestyjistä sanotaan, ”Successful people are Dreamers with a deadline.”
Samaa toistan kirjassani:
#8 Uskalla unelmoida, päätä aikataulu
Pysäyttämättömän unelmat auttavat hänen alitajuntaansa tekemään pieniä päätöksiä ja suunnanmuutoksia matkan varrella. Pysäyttämätön kuitenkin ymmärtää, ettei pelkkä haaveilu vie häntä kohti unelmaa, vaan tarvitaan rivakkaa toimintaa. Pysäyttämätön yrittäjä onkin etevä löytämään uusia keinoja ja ryhtymään tuumasta toimeen.
Olen itse usein unelmoinut tavoitteista, joista en ole edes uskaltanut kertoa muille. Unelmat ovat kuitenkin auttaneet minua edistämään sellaisia asioita, jotka vievät kohti päämäärääni.
Unelmointi on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on päättää aikataulu. Suuret innovaattorit ovat unelmoijia, joilla on määriteltynä deadline.
Elämä on unelma. Vain sinä voit toteuttaa unelmasi.
Anna unelmillesi mahdollisuus toteutua ja päätä aikataulu,
jonka mukaan haluat unelmasi toteutuvan.
Toinen!
2) Tekeminen
Kaikki hyvä lähtee tekemisestä. Tekeminen ja yrittäminen ovat verbejä.
Yrittäjähenkisyys on asenne, jolla tekemistä tehdään. Yrittäjyys on tekemistä oikea asenteella. Ilman tekemistä ei tapahdu mitään. Oikeasuuntainen tekeminen vie sinua eteenpäin.
Tehkääpäs nyt jotain, vaikka kysykää toisiltanne:
- Mistä asioista olet kiitollinen elämässäsi. Kerro vieressä olevalle ihmiselle 1-3 asiaa, mistä olet kiitollinen. Kiitollisuuden asiat voivat liittyä työhön, vapaaehtoistyöhön, perheeseen, terveyteen, säähän, mihin vain.
Toinen tehtävä:
- Mitä hyvää muutosta HALUAT saada aikaan tänä vuonna? Aikaa pari minuuttia. Vastaukseksi riittää myös ettei tiedä, jos ei oikeasti tiedä. Vastaus voi olla eri skenaarioita lyhyellä tai pitkällä jänteellä. Kysy vierustoveriltasi Mitä hyvää muutosta HALUAT saada aikaan tänä vuonna?
Kiitos. Nyt olette tehneet jotain. Tekeminen on tärkeintä. Muistakaa, että tekeminen on verbi.
TEKEMINEN ON TÄRKEINTÄ!
Kolmas
3) Oppiminen
Fiksuus on oppimista. Havaintojen tekemistä. Omien toimien peilaamista.
Menestyvä ihminen tutkii ja analysoi omia tekemisiään ja oppii niistä,
jotta voi ottaa seuraavat askeleet entistä vahvempana ja viisaampana.
viisautta ei voi lukea kirjoista.
Aristoteles summasi tämän hyödyllisesti: viisaus tulee kokemusten
jälkeisestä pohdinnasta. Viisaus ei synny pelkästä pohdinnasta. Eikä viisaus löydy pelkästä
kokemuksesta koska jos et nöyrästi pohdi mitä kokemastasi voisit oppia, niin kehitystä ei tapahdu.
Lopuksi kirjasta poimittuna:
Pysäyttämättömän salainen resepti
Sisu on tärkeä osa pysäyttämättömyyttä.
Siihen kuuluu myös henkinen ja fyysinen hyvinvointi.
Pysäyttämättömyys on terveyttä, treenaamista,
unta, latautumista ja lepoa.
Pysäyttämättömyys on uusiutumista,
tasapainoista elämää ja rehellisyyttä itselle.
Pysäyttämättömyys on innostumista,
nöyrtymistä. Sitä, ettet anna periksi.
Pysäyttämättömyys on sitä, että oppii virheistään.
Se on hullua rohkeutta ja elämän rakastamista.
Pysäyttämättömyys on anteeksiantoa,
anteeksipyyntöä ja iloa onnistumisista.
Pysäyttämättömyys on kiittämistä,
kiitoksen saamista ja uuden luomista.
Pysäyttämättömän elämä on tasapainoista.
Sinussa on pysäyttämättömyyttä.
Löydä se. Pidä siitä hyvää huolta.
Pidä hyvää huolta itsestäsi,
pidä hyvää huolta pomostasi.
Pidä hyvää huolta ystävistäsi.
Pidä hyvää huolta perheestäsi.
Pidä hyvää huolta työkavereistasi ja asiakkaistasi.
Kaikkein tärkeimpänä:
Pidä hyvää huolta itsestäsi,
Mieti, miten johdat itseäsi ja miten
muita. Sinulla on vain yksi elämä. Elä se.
Kirjan viimeiset sanat: Hymyile nyt. Nosta peukkusi ylös. Nauti tästä tilaisuudesta.
Tervetuloa! Malja elämälle ja elämänhalulle!
Muista: Meitä ei pysäytä mikään!
ps. Tässä pari linkkiä mistä voit tilata kirjan:
Pysäyttämätön yrittäjä kirja Adlibris -verkkokaupasta. Suomikauppa.fi (suomeen ja ulkomaille).
Voit myös ladata ilmaisen näytteen.