TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Helsingin vegaaninen uutuus Junk y Vegan aukesi Sanomatalon kylkeen toukokuussa 2021.
Junk y Vegan, ravintola joka kuvailee itseään “total vegan joint” lausahduksella, tarjoilee vegaanista junk-foodia niin sanotusti kaikille ruokavaliosta ja tottumuksista riippumatta.
Lista on laaja, mutta ei puuduttava. On tacoja, kukkakaaliwingsejä, burgereita, flatbreadeja, finger foodia, bowleja. Palan painikkeeksi voi valita esimerkiksi Espoolaisen 8-bit panimon oluita tai vaikka cocktaileja. Juomalista on riittävän laaja, joka kattaa kyllä kaikki tarpeet Junk y Veganin tyylin mukaiseen illallistamiseen.
Pieni varoituksen sananen. Annokset ovat reiluja ja tyylinsä mukaisesti useat annokset ovat ns. junk-foodia, eli uppopaistamista löytyy jonkun verran. Tästä johtuen kunnon ruokailukokemusta varten Junk y Veganiin kannattaa tulla nälkäisenä ja siis tämähän on hyvä juttu sillä hintalaatu-suhde on annoksissa kohdillaan!
Junk y Vegan sijaitsee erinomaisella paikalla sanomatalon kyljessä entisen sporttibaari Elmon paikalla. Ravintolaan pääsee helposti ja nopeasti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta ja miksi ei kauempaakin sillä rautatieasemalle on matkaa vain hieman yli 100 metriä.
Vegaanisia ravintoloita ei ole hirveästi, etenkään sellaisia missä voisi ihan illallistakin syödä. Bun 2 bun edustaa burgereita, korkeavuorenkadun Magu taas enemmän fine dining-tyyppistä illallisravintolaa. Junk y Vegan ei yritä esittää mitään mitä se ei ole, joten 7 ruokalajin illallisia täällä ei syödä, mutta mistään varsinaisesta pikaruokaravintolasta ei ole kyse. Tästä syystä Junk y Vegan on erinomainen lisä kaupungin ravintolatarjontaan ja onkin otettu hyvin vastaan niin vegaanien kuin sekasyöjien keskuudessa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Meitä TableOnlinessa jo vuoden 2017 alusta saakka ihastuttanut Säsong palasi taas pop upina tuomaan valoa marraskuun lopun pimeyteen.
Ihanan viikonlopun kaava oli jo vanha tuttu: maistuvaa kausiruokaa yllättävässä miljöössä. Tällä kertaa sijainniksi oli valittu Villa Kivi, jonka tunnelmallinen, mutta pelkistetty sali ja Töölönlahdelle avautuva näkymä kulkivat puhtaiden ja maistuvien annosten kanssa käsi kädessä.
Miltei 4 vuoden aikana Säsong on kerännyt vankan fanikunnan ja kuulimmekin illallisen aikana useamman tarinan siitä, miten monessa Säsongin pop upissa viereisten pöytien herkuttelijat olivat jo olleet.
Säsongin filosofian mukaan kausituotteiden käyttö ruoanvalmistuksessa ei ole konsepti, vaan tervettä järkeä. Lähituotannon suosiminen sekä vuosien varrella syntyneiden tuottajasuhteiden hyödyntäminen mahdollistavat parhaimpien raaka-aineiden käytön lautasella siten, että jokainen annos kertoo myös tarinan.
Jokaisen Säsongin pop upin perustana on ollut ajatus. Ajatus maisemasta, annoksesta, sijainnista… Annoksissa vältetään usein liiallista kikkailua ja annetaan raaka-aineiden puhua puolestaan. Minua Säsongissa kiehtoo (mahtavan illallisen lisäksi) erityisesti sen lokaatiot, jotka eivät yleensä ole ne aivan perinteisimmät ravintolatilat.
– Kun illallinen siirretään pois tavanomaisesta, tulee hetkestä erityinen, jota muistelee vielä vuosienkin jälkeen.
Jatkossakin Säsong tulee tarkoittamaan tunnelmallisia illallisia uusissa, mielenkiintoisissa ja ehkä vähemmän ravintolakäytössä olleissa ympäristöissä, vuodenajoista inspiraationsa ammentavia ruokalistoja, luonnonmukaisesti kasvatettuja raaka-aineita sekä käsityön vaalimista. Ennen kaikkea Säsong tarkoittaa edelleen herkullista ruokaa ja huolella valittuja viinejä.
Vuoden 2020 pop up alkoi lupaavasti, kun saimme eteemme kauniisti asetellun lautasen pieniä makupaloja. Artisokkaa, siikaa, naudan sisäfilettä sekä suolaisen madeleinen. Miten ihana aloitus!
Madeleine ja naudan tartar suorastaan sulivat suussa, kalassa oli yllättävän lihaisa tekstuuri ja kaikki herkut sisälsivät mielenkiintoisia kontrasteja pehmeän ja rapean välillä.
Seuraava annos oli kuin tehty sateisen sumuiseen sunnuntai-iltaan. Annos spelttipuuroa oli keitetty risottomaisesti kotimaiseen luomuvuohenmaitoon. Sen mausteena käytettiin ilmakuivattua kinkkua, lämmintä ruusukaalisalaattia, mantelimaitoa ja pähkinää. Tämä jos mikä on lohturuokaa parhaimmillaan.
Fenkoli, siika, mäti ja omena veivät toisenlaisiin, keveän kesäisiin fiiliksiin. Tätä kevyen raikasta lautasellista seurasi annos, jota Markus Fogelholm itse kuvaili lohturuokana: luomukaritsaa Ahvenanmaalta, pitkään haudutettua perunaa ja 5-vuotiaasta balsamicosta tehtyä kastiketta. Chateu Carsinin punaviini sopi tälle annokselle täydellisesti.
Viineistä erityismainita myös Mentin Roncaie sui Lievitille. Tämä Pet Nat sopi erinomaisesti läpi illallisen. Oli myös mukava huomata, että Säsongiin on haluttu valita aiempaa pienempiä viinimaahantuojia mukaan.
Illallisen päättänyt jälkiruoka oli hauskasti ysäri. Kinuskia, tyrniä ja omenaa oli ladottu lasiin klassisen kerrosjälkiruoan tapaan. Pippurin käyttö annoksen maustamisessa kertoi kuitenkin, että myös jälkiruoassa ollaan tukevasti nykypäivässä kiinni. Ihanat annokset, ihana Säsong. Odotan jo innolla seuraavaa kertaa kun tapaamme.
Tarina jatkuu 2021!
Pöydät pop upeihin varataan jatkossakin tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä tulevista varausmahdollisuuksista uusiin Säsong-tapahtumiin.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Syksyllä Helsingin Mannerheimintielle avattu VALO Hotel & Work yhdistää hotellin ja toimiston innovatiivisella tavalla samoihin tiloihin. Tärkeässä roolissa osana kokonaisuutta toimii hotellin ravintola Bistro ELO, jonka ideologiana on vahvasti lähituotanto ja kotimaisuus.
Vastuullisuus toteutuu kautta linjan lautaselta ”aina käytössä olevaan” kiinteistöön saakka: toimistohotellissa töitä voi tehdä laadukkaissa työhuoneissa, jotka muuntuvat yöksi hotellihuoneiksi. Tilojen käyttöaste saadaan pidettyä korkealla tarjoamalla palveluita kellon ympäri. Uusi konsepti tarjoaakin mainion vaihtoehdon nykyiseen työympäristömarkkinaan. On myös mahtavaa, että hotellin omistus on Suomessa ja että kaikki tarvittava pyritään hankkimaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisena.
Koska tiloissa on käyttöä laajalti, vaaditaan myös ravintolapalveluilta paljon. Hyvä, aamusta iltaan palveleva, Bistro ELO -ravintola tukee VALO Hotel & Workin konseptia, jota täydentää vielä kattokerroksen wellness-alue.
Bistro ELO painottaa lähituotannon lisäksi pohjoismaisia makuja, ja raaka-aineet ovat siellä kaiken keskiössä. Ravintolan yhteistyökumppaneiksi on valittu lähituottajia, joiden toiminta sopii ELOn eettisiin arvoihin.
Ravintolassa näkyy myös luomu ja vegaanisuus, jotka tulevat esiin erityisesti less is more -aamiaisella.
Ravintolan ylpeys on hiiligrilli, jota hyödynnetään annoksissa runsaasti. Toinen vahva trendi näkyy erityisesti lisäkkeiden fermentoinnissa. Tunnelma ravintolassa on rento ja välitön ja henkilökunta toivookin onnistuvansa luomaan tilan, jossa viihtyä. Henkilökunta tuo fiilistä laittamalla omaa persoonansa peliin ja hyvä palvelu korostuukin myös TableOnlinen arvosteluissa vahvasti.
Palvelu ja ruoka olivat täydellisiä
Tunnelmallinen ravintola loistavalla palvelulla ja makoisalla ruoalla. Mielelläni tulen uudelleen!”
Mitäpä siihen lisäämään, arvostelut puhuvat puolestaan.
Tämän blogin otsikkona voisi muuten olla myös ”housujen nappi auki ja noin sata kuvaa jälkiruoasta” – annoksista ei siis jää nälkä ja ne ovat myös visuaalisesti kauniita. Heti illan alussa huomion varastaa kekseliäs Lounge & Bar SUOn alkudrinkki, jossa negronin saa itse annostella pullosta.
Illallisemme alkaa maa-artisokkakeitolla, jossa on paahdettuja pähkinöitä ja kevätsipulia. Keitto on ihana, kermainen ja siinä on oikein hyvä suola – se lupaa hyvää tulevasta.
Seuraavaksi saamme maistaa ELOn kalalautasta, jossa on raikkaita ja keveitä makuja. Molemmat annokset paritetaan mukavasti sopivien valkoviinien kanssa, eikä pääruoan punaviinikään toimi yhtään sen huonommin.
Pääruoan mehevän pippuripihvin kohdalla tapahtuu jo edellä mainittu nappi-tilanne. Pihvin pippurisuus oli huomattava, kuten kuuluu, muttei niin vallitseva, mihin välillä harmittavasti törmää.
Jälkkärinä omenapiirakka vaniljajäätelöllä ei voi mennä pieleen.
Vielä muutama sana ravintolan sisustuksesta: Bistro ELOn ja Lounge & Bar Suon ilmeen on suunnitellut sisustusarkkitehtitoimisto Fyra ja asiasta enemmän perillä oleva avecini sanoi jäljen olevan hyvin tunnistettavissa. Muiden hotellitilojen, aulan ja valopihan ilmeestä on vastannut VALOn Head of Design Minna Hurme. Kaikkiaan tilat ovat rauhallisia ja harmonisia.
Usein hotellien ravintoloita hieman kammoksutaan, mutta ELOn tunnelma on kaukana hotelliravintolasta. Itseasiassa se on niin kaukana siitä, että sijainti unohtuu helposti illallisen aikana.
ELOn ainoa hotellimainen piirre tulee mielestäni esiin siinä, että vaikka ruokalista on lyhyt ja vaihtuu usein, pidetään sillä aina tuttuja klassikkoannoksia, jotka toimivat monen matkalaisen makuun.
…Kunhan päästäisi taas matkustamaan. Sitten kun se on mahdollista, kannattaa suosia kotimaan lähimatkailua, johon VALO Hotel & Work on erittäin mainio kohde.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa. Etätöiden yleistyttyä, työn ja vapaa-ajan erottaminen luo uudenlaisia haasteita. Matkailurajoitusten takia ulkomaanmatkat siirtyvät nyt tulevaisuuteen, mutta onneksi kotimaastamme löytyy piilotettuja helmiä, jotka tarjoavat juuri sopivan irtioton hektisestä arjesta.
Työasioihin liittyen olin muutama viikko takaperin yhteydessä sosiaalisessa mediassa kehuttuun Bistro Yvonne -ravintolaan. Kyseinen ravintola avasi ovensa marraskuussa 2020 ja sijaitsee Yyterin virkistyshotellin yhteydessä. Ravintola on rakennettu tänä vuonna valmistuneeseen hotellin 6.kerrokseen, josta aukeaa hulppeat näkymät merelle.
Olin jo pitkään suunnitellut, että haluan yllättää avecini ja tarjota hänelle rentouttavan viikonlopun hyvän ruoan ja juoman parissa. Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne osoittautui palveluiltaan täydelliseksi vaihtoehdoksi ja minulle tarjottiin mahdollisuus toteuttaa suunnitelmani. Hotellin tarjoamat aktiviteetit, kylpylä sekä erilaiset hoidot nostaisivat ruokahalun huippuunsa ja illan kruunaisi Bistro Yvonnen menut viinien ja cocktailien siivittämänä. Tästä on vaikea pistää paremmaksi!
Pelkkä mielikuva matkasta ja hänen kasvoillensa leviävästä hymystä suunnitelmani kuullessaan sai minut heti tekemään varauksen ja varmistamaan paikkamme. Pöytävarauksen tekeminen onnistui kätevästi TableOnline.fi:stä.
Matka Tampereelta hotellille sujui kirjaimellisesti mutkattomasti suoraa valtatie 11 ajellen ja fiilistellen tulevaa viikonloppua. Ajallisesti 2 tunnin ajomatka oli juuri sopiva siihen, että tunsi selkeästi jättävänsä arjen kiireet taakseen ja siirtyvänsä vapaalle. Virkistyshotellille saavuttuamme, vastaanottovirkailija toivotti meidät iloisesti tervetulleeksi ja kertoi hotellin palveluista. Mukavana yllätyksenä saimme kuulla, että kyseinä iltana luvassa olisi myös komediaesitys sekä live-musiikkia hotellin alakerrassa. Tämä oli jäänyt itseltäni huomaamatta varausta tehdessäni.
Tarjotakseni avecilleni unohtumattoman kokemuksen, olin varannut meille Y-Suite huoneen hotellin uudesta 6.kerroksesta. Varausvaiheessa näkemieni kuvien perusteella osasin jokseenkin odottaa, mitä olisi luvassa. Huoneen oven avattua jouduimme kuitenkin molemmat hieraisemaan silmiä ja pohtimaan olimmeko varmasti tulleet oikeaan paikkaan. Huoneen ylellinen ja tunnelmallinen sisustus sekä puoleensa vetävä korokkeelle nostettu extra-leveä sänky saivat meidät pohtimaan, tarvitseeko huoneesta poistua ollenkaan.
Ihasteltuamme hetken aikaa huonetta ja levähdettyämme viinilasien ääressä, päätimme kuitenkin käydä testaamassa hotellin 2. kerroksessa sijaitsevan kylpyläosaston. Kylpylän saunat ja allasosasto tarjosivat juuri kaipaamamme rentoutumisen ja kuten arvata saattaa, molempien ajatukset alkoivat pyöriä Bistro Yvonnen herkuissa. Oli siis aika lähteä hotellihuoneeseen valmistautumaan illalliselle.
Illan H-hetki alkoi lähestyä ja oli aika siirtyä ravintolan puolelle. Astuessamme sisään ravintolaan, vastassa odotti vähintäänkin yhtä hyvällä maulla sisustettu cocktailbaari, jossa ihmiset nauttivat syksyisestä tunnelmasta, laseissaan viettelevän värikkäitä cocktaileja. Henkilökunta huomioi meidät heti ovesta sisään astuttua ja toivotti iloisesti tervetulleeksi. Tarjoilija ohjasi meidät ravintolan puolelle varausvaiheessa toivomaani ikkunapöytään ja ojensi meille tyylikkäät cocktail-listat sekä ravintolan menun.
Kylpyläkäynnin jälkeen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Tästä syystä päätimme alkuun tilata molemmille cocktailit, jotka olivat kiinnittäneet huomiomme jo ravintolaan sisään astuessa. Itselleni valitsin Whisky Sourin ja ajattelin, että se kädessä olisi kiva pohtia menuvaihtoehtoja.
Avecini puolestaan kuubalaista kulttuuria rakastavana naisena valitsi itselleen Mojito Sourin. Kilistellessämme alkucocktaileja ja katsellessamme ympärillemme, oli ilo huomata, että koronarajoituksista huolimatta paikalle oli uskaltautunut moni muukin. Ravintola oli selkeästi panostanut asiakkaidensa turvallisuuteen ja väliä muihin seurueisiin oli kaikkien ympärillä reilusti, vaikkakin suurin osa pöydistä oli käytössä.
Nautiskeltuamme hetken aikaa tunnelmasta ja valkuaisvaahdolla viimeistellyistä herkullisista cocktaileista, oli aika tehdä päätökset siitä, mitä söisimme. Kuten olin jo ennakkoon osannut arvella, avecini halusi ehdottomasti maistella viiden ruokalajin CHEF’S MENU I. Itse päätin myös pidättäytyä ennakkoon pohtimassani vaihtoehdossa, joka oli neljän ruokalajin CHEF’S MENU II ja siihen kuuluva viinipaketti.
Cocktaileissa koristeina käytettyjen appelsiiniviipaleen ja mintunlehden laskeuduttua lasiemme pohjalle, tarjoilija saapui pöytämme eteen ja alkoi asiantuntevasti esittelemään ensimmäisiä annoksia. Avecini valitseman menun ensimmäisenä ruokalajina oli Beets & Roots. Annoksen värikkäät ja kauniisti asetellut, paahdetut kauden juurekset, punajuuri-cremellä viimeisteltynä, hurmasivat silmien lisäksi myös kaikkia makuaisteja. Annoksessa käytettyjen raaka-aineiden maut nousivat esiin juuri sopivasti, muodostaen kevyen kokonaisuuden.
Oma makumatkani puolestaan alkoi kauniiseen tarjoiluastiaan laaditulla Cauliflower & Herbs annoksella. Suutuntumaltaan samettinen kukkakaalikeitto sai itseni lisäksi myös avecini ummistamaan silmänsä maistaessaan annostani. Pehmeät maut oli saatu onnistuneesti nostettua esiin erilaisten tuoreiden yrttien avulla. Annoksen kanssa tarjoiltu Château Haut Guillebot, Entre-Deux-Mers viini tarjosi kevyen ja hunajaisen viimeistelyn täydentämään kokonaisuutta.
Ensimmäiset annokset syötyämme ja hetken rupateltua, tarjoilija saapui tuomaan seuraavia annoksia. Avecini eteen laskettiin värikäs ja herkullisen näköinen Beef & Truffle, joka ehti jo melkein aiheuttaa annoskateuden pöydän toisella puolella. Minulle tarjoilija puolestaan ojensi vähintäänkin yhtä herkullisen näköisen Scallops & Sour cream -annoksen sekä lasillisen Italiassa valmistettua La Giareta Pinot Grigio:ta.
Annoskateus osoittautui turhaksi, sillä naudanlihatartaria oli sen verran reilusti, että pääsin myös itse nauttimaan siitä. Tartarissa käytetty liha oli sopivan suussa sulavaa ja tryffelit toivat annokseen reilusti makua ja oikeanlaista potkua. Kullertaviksi paistetut kampasimpukat hapankerman ja ruskistetun voin kanssa tarjoiltuna edustivat taas hentoja ja pehmeitä makuja. Annoksen kanssa tarjoiltu sitruksinen viini puolestaan toi kaivattua syvyyttä ja tarjosi pidemmän jälkimaun.
Ennen varsinaisia pääruokia, meille tuotiin MENU II kuuluva Butternut Squash & Peanuts, jota olimme sopineet maistelevamme yhdessä. Ennakkoluulot annosta kohtaan hävisivät ensimmäisellä suullisella. Jos illan annoksista yksi pitäisi nimetä parhaaksi, se olisi ehdottomasti tämä. Paahdettu myskikurpitsapihvi taateleiden ja sinihomejuuston kanssa tarjoiltuna tarjosi erittäin monipuolisen makuelämäksyn, jota voin hyvällä itsevarmuudella suositella myös muille.
Edellisen annoksen tuomasta positiivisesta hämmennyksestä selvittyämme, oli seuraavaksi vuorossa pääruoat. Avecilleni luvassa oli Reindeer & Parsnip ja minulle Whitefish & Fennel. Poronlihan mieto riistan maku yhdistettynä tummaan kuusikastikkeeseen ja palsternakkapyreeseen saattoi annoksen useat maut erinomaisesti yhteen. Ellen itse olisi alkanut olemaan jo hieman kylläinen useiden viinilasien ja edellisten ruokalajien jälkeen, olisin ehdottomasti vaatinut useamman maistiaisen.
Oma annokseni, jossa oli paistettua siikaa kukkaalipyreellä ja beurre blanc -kastikkeella osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Aikaisempien annosten tapaan pehmeät ja hienot maut olivat onnistuttu jälleen nostamaan esille ja annoksen kanssa tarjoiltu hedelmäinen Bretz Riesling kruunasi kokonaisuuden.
Kellon lähestyessä ravintolan sulkeutumista, jäljellä oli kuitenkin vielä yhdet annokset, joita molemmat olivat odottaneet. Avecini vanhana herkkusuuna pääsi maistelemaan tyylikkäältä kivilautaselta tarjoiltua Blueberry & Cream -jälkiruokaa. Suussa sulava jogurttipannacotta ja hillotut mustikat nostivat hänen kasvoilleen hymyn, joka antoi varmuuden siitä, että ilta oli onnistunut.
Itse pääsin päättämään menuni makeaan ja raikkaaseen Chocolate & Rasberry jälkiruokaan, jonka kanssa tarjoiltiin aromikasta Vivanza Moscatel jälkiruokaviiniä.
Jotta ilta saisi arvoisensa päätöksen, päätimme vielä kilistellä yhdet cocktailit ja nauttia hetken aikaa ravintolan rauhallisesti tunnelmasta. Valitsimme tarjoilijan suosittelemat cocktailit, jotka olivat Apple pie on the rock’s avecilleni ja Espresso Martini minulle. Pohdimme cocktailien ajan, että olisimme vielä menneet hotellin alakertaan nauttimaan livebändin tarjoamasta musiikista.
Päivä oli kuitenkin ollut sen verran ohjelman täytteinen, että ravintolan viereisellä käytävällä sijaitseva huoneemme ja kylpyamme vetivät meidät puoleensa ja live-musiikista nauttiminen jäi nyt seuraavaan kertaan.
Lähtiessämme ravintolasta oli pakko vielä erikseen käydä kiittämässä Bistro Yvonnen keittiömestarina toimivaa Ville Virtasta, joka oli vastannut menujen suunnittelusta ja onnistunut luomaan kaksi toisistaan selkeästi poikkeavaa, mutta erittäin onnistunutta kokonaisuutta.
Hyvin nukutun yön jälkeen ihastellessa ikkunasta aukeavaa Pohjoismaiden hienointa hiekkarantaa, pystyimme toteamaan, että ainekin meidän kohdallamme Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne olivat lunastaneet lupauksensa. Nyt jaksaa virkeänä palata kotiin etätöiden pariin odottelemaan seuraavaa reissua.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Keittiömestarit Hans Välimäki ja Arto Rastas avasivat Bardot-ravintolan lokakuun alussa Helsingin ydinkeskustaan. Ravintolaan tehtiin valtavasti varauksia TableOnlinessa jo ennakkoon, eikä tahti osoita hiipumisen merkkejä.
Bardotin ruokafilosofia on klassisessa ranskalaisessa keittiössä ja painottuu vahvasti kaloihin. Se ilahduttaa, sillä hyvälle kalaravintolallehan on aina kysyntää!
Tämä uutuusravintola sijaitsee ehkä Helsingin parhaalla paikalla, vastapäätä Kämp-hotellia, osoitteessa Kluuvikatu 1. Ravintola on rakennettu lähes 150 vuotta vanhaan liiketilaan, jossa aiemmin on sijainnut esimeriksi erilaisia kivijalkakauppoja.
Heti ovesta sisään astuessa Bardot henkii ihanaa kortteliravintolatunnelmaa, jota on tarjolla viikon jokaisena päivänä lounaasta illalliseen.
Tunnelmalliset sisätilat kiidättävät hetkessä ajatukset Ranskaan ja ruokailuhetki on ihana pako arjesta, varsinkin nyt kun matkustaminen ei ole niin mahdollista. Tilasta löytyy paljon kauniita yksityiskohtia, sen tunnelma on viihtyisä ja lämmin.
TableOnline pääsi testaamaan sunnuntaibrunssin, joka ilahdutti monipuolisuudellaan. Brunssissa alkuruoka ja jälkiruoka katetaan valmiiksi tarjolle ja pääruoat tuodaan tilauksesta pöytään. Bardotin vahva panostus kalaan tulee hyvin esille myös brunssissa, jossa yksi kokonainen tiski on omistettu kylmille kala-alkuruoille.
Brunssiin kuuluu toinen toistaan maukkaampia alkuruokavaihtoehtoja ja lämpimän pääruoan tullessa pöytään vatsa alkaa olla jo varsin täynnä. Brunssilistalta on pääruoaksi valittavissa esimerkiksi burgeri tai perinteisempiä aamiaisannoksia, jotka useat sisältävät teemaan sopivasti kananmunaa. Lautasannokset ovat onneksi varsin maltillisen kokoisia, jotta tilaa jää myös jälkiruoalle. Brunssi onkin hyvä päättää mainioon pieneen makeaan suupalaan, joita on tarjolla juustojen lisäksi muutamia erilaisia.
Brunssiin on myös suunniteltu yhdistettäväksi muutamia cocktaileja ja viinit on hinnoiteltu ilahduttavan maltillisesti.
Brunssin ulkopuolelta suosittelemme testaamaan esimerkiksi hummerikeittoa ja sinisimpukoita. Ravintolan kyljessä on myös upea viinibaari, jossa kannattaa myös piipahtaa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline juhlii ensimmäistä vuosikymmentään yli 30 huippuravintolan kampanjoiden ja tarjousten siivittämänä koko lokakuun. Mukana on ravintoloita ympäri Suomen.
Palvelun ensimmäinen asiakas, ravintola Grotesk, juhlistaa 10v. yhteistyötä 49 euron klassikkomenulla. Huikeasta menusta löytyy tartar, entrecote ja viskillä ja tupakalla maustettu crème brûle.
Lokakuussa synttäreitään juhlii myös Helsingissä Samrat, joka juhlistaa 10-vuotiasta TableOnlinea ja omaa 25-vuotista taivaltaan huipputarjouksella:
Kolmen ruokalajin illallinen valittuna à la carte -listalta ja juoma vain 25 €. Vaasassa juhlii Gustav Wasa, joka täyttää 10v. yhtä aikaa TableOnlinen kanssa.
Maistuvia synttäritarjouksia löydät Helsingin ja Vaasan lisäksi ravintoloista Tampereella, Turussa, Espoossa ja Seinäjoella.
Testaa vaikka kaikki maistuvat kampanjat! Jos. vatsanahka ei veny ihan jokaiseen, voi kaverin kanssa jakaa esimerkiksi seuraavat kokonaisuudet:
Tapaksien ystävien iloksiBar Cónit Flemarilla ja Kampissa vievät juhlan kunniaksi makumatkalle Espanjaan. Sí, ¿Por qué no?
UutuusravintolaBistro Elo tarjoaa TableOnlinen synttärikampanjassa herkkuja hiiligrillistä kahdelle vain 35 euroa. –Nappaa tarjous ja käy samalla tutustumassa tähän Mannerheimintien varrelta löytyvään uuteen hotellikokonaisuuteen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Vanhassa höyrymyllyssä toimiva tamperelainen Ravintola Myllärit on perinteikäs ravintola, joka tarjoaa upeat puitteet myös hääjuhliin ja muihin tilaisuuksiin. Pääsimme ystäväni kanssa nauttimaan maaliskuussa Mylläreiden illallistarjonnasta.
Yli satavuotiaan rakennuksen punatiiliseinät ja hirsirakenteet muistuttavat ajoista, jolloin talossa vielä jauhettiin jauhoja. Viimeisen 30 vuoden ajan tiloissa on toiminut ravintola, jossa skandinaaviset maut ja lähiruoka ovat arvossaan.
A la carte -listan annoksissa on käytetty muun muassa lähiseudun metsästäjien toimittamaa riistaa, pientuottajien juustoja sekä sesonginmukaisia kasviksia.
Alkuun nautimme kuitenkin aitoa ranskalaista A Bergère Brut -samppanjaa, joka tulee perinteikkäältä perhetilalta Champagnen alueelta. Täydellinen aloitus nautinnolliselle illalliselle!
Valitsen tarjoilijan suosituksesta alkuun karviaischutneyllä höystettyä peurarilletteä. Ystäväni päättää kokeilla Mylläreiden etanoita, jotka tarjoillaan tavanomaisesta valkosipulivoista poiketen chilillä höystetyssä kermaisessa pekonikastikkeessa.
Peurarillette yllättää runsaudellaan. Juuresten ja mausteiden kanssa ylikypsäksi haudutettu peuran lapa on ensin revitty ja kääritty sitten tiukaksi kiekoksi. Ennen tarjoilua se on paistettu meheväksi kotimaisessa hanhenrasvassa. Liha on mureaa, ja karviaischutney tuo hapokkuutta tuhtiin makumaailmaan.
Peuran lisukkeena tarjotaan palsternakan kuorista rouskuvan rapeiksi friteerattuja sipsejä. Mainio osoitus siitä, kuinka helppoa on välttää ruokahävikkiä, kun käyttää hieman luovuutta.
Juomasuosituksena maistan Narvan kyläpanimon Tukki Brown Alea, joka sopii peurarilletelle kuin nakutettu. Mylläreissä on selvästi ymmärretty, että illallisella sopii nauttia hyvää olutta siinä missä viinejäkin.
Saan ilokseni maistaa myös seuralaiseni etana-annosta. Voisin todellakin kuvitella, että nämä kermaisen täyteläisessä chili-pekonikastikkeessa tarjoillut etanat maistuisivat hyvin myös niille, jotka vielä vierastavat ajatusta etanoilla herkuttelusta. Juomana etanoiden kanssa tarjoillaan kalifornialaista chardonnayta.
Pääruuaksi otan glaseerattua hanhenkoipea, joka on peräisin Paimiosta Hauhialan tilalta. Hanhi on suussasulavan mureaa ja sen kanssa maistuu mainiosti italialainen Chianti.
Erityismaininnan ansaitsee hanhen kanssa tarjoiltu sieni-juurespyree, johon sienet tuovat ihanan umamin maun. Myös lohkoperunat ovat onnistuneet täydellisesti.
Seuralaiseni valitsee päivän kalansaaliin, joka on tällä kertaa Pyhäjärven siikaa. Kalassa on täydellinen paistopinta ja hyvä suola. Sen kanssa tarjoillaan kotimaiseen possun crudoon eli ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kuhaterriiniä, broccoliinia sekä ihanan täyteläistä perunamuusia, jossa ei ole voissa säästelty.
Juomaksi kalan kanssa suositellaan Domdechant Werner Rieslingiä, joka tulee Saksan Hochheimin alueelta, suosikkirypäleen synnyinsijoilta. Nappivalinta, seuralaiseni myhäilee.
Vatsat alkavat olla jo tässä vaiheessa varsin täynnä, mutta aina löytyy tilaa hyvälle jälkkärille. Seuralaiseni himoitsee kepeää granaattiomenasorbettia, joka on kaikessa raikkaudessaan loistava päätös onnistuneelle illalliselle.
Itse en malta olla kokeilematta tarjoilijan suosittelemaa jälkiruokaa, jossa sitruunasorbettipallo lepää speltistä, valkosuklaasta ja lakritsista rakennetun “pesän” päällä sulassa sovussa ananaskirsikoiden, vadelmien ja pensasmustikoiden kera.
Harvoin innostun jälkiruuista näin paljon, mutta tässä yhdistelmässä toimii kaikki! Makea valkosuklaa, suolainen lakritsi, rapea speltti ja raikas sitruunasorbetti muodostavat täydellisen harmonian kirpsakoiden ananaskirsikoiden ja tuoreiden marjojen kera. Ja palan painikkeeksi tarjoiltu jälkiruokaviini Late Harvest Riesling kruunaa kokonaisuuden. Nam!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kissakahvila Purnauskiksen pehmoiset asukkaat ovat ihastuttaneet tamperelaisia jo reilun viiden vuoden ajan, joten oli jo aikakin käydä morjestamassa manselaisia mirrejä. Astuessamme ystäväni kanssa kissakahvilan ovesta sisään, vastassa on hymyileväisen henkilökunnan lisäksi 12 toinen toistaan suloisempaa kissaa, jotka nauttivat saamastaan huomiosta ja rapsutuksista.
Pääsemme istumaan isoon pöytään aivan ikkunan ääreen, ja pian saan vierelleni kahvilan pitkäaikaisimman asukkaan Piki-Nellin, joka asettuu sohvalle nokosille. Piki-Nellin vedellessä sikeitä, nautimme alkumaljoina Hugo-kissan alkoholittomat nimikkodrinkit. Seljankukkamehusta, hibiscuksesta ja sitruunamehusta sekoitettu makuhermoja hivelevä juoma saa jännittävän sinertävän värin jääpaloihin upotetuista siniherneenkukista. Hauskaa!
Osuimme paikalle sopivasti lounasaikaan, ja listan annokset kuulostavat kaikki herkullisilta. Meille suositellaan päivän kisukeittoa, joka on tällä kertaa tomaattinen vuohenjuustokeitto. Täyteläisen makuinen ja kauniin punainen soppa saa viimeisen silauksen maitovaahdosta, joka muodostaa annoksen pintaan kauniin kissakuvion.
Päätämme ottaa keiton lisäksi myös jaettavan Purnauskis Plate -maistelulautasen, jotta pääsemme maistamaan kahvilan antimia mahdollisimman monipuolisesti. Päätös osoittautuu oikeaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun eteemme kannetaan vadillinen houkuttelevia herkkupaloja, joissa maistuvat hienosti myös paikalliset maut.
Sienipiirakan suppilovahverot on itse kerätty Tampereen lähimetsistä, ja annoksen keskellä komeilee kunnon keko ehtaa mustamakkaraa. Perinteisen puolukkahillon sijaan sen kanssa tarjotaan vadelma-salmiakkihilloa, joka on mehevän makkaran kanssa yllättävän toimiva makupari. Toinen hillokippo sisältää perinteistä lakkahilloa, joka sopii mainiosti manchegon ja savujuuston kaveriksi.
Maistelusettiin kuuluu myös raikas salaatti, rypäleitä, karamellisoituja pähkinöitä sekä shottilasilliset päivän keittoa leivän, voin ja ihanan täyteläisen aiolin kera. Eikä tarjolla ole ihan mitä tahansa leipää, vaan Tampereen parhaaksi valittua Lempin ruisleipää, joka totta tosiaan on vallan maukasta!
Herkkuja napostellessa kannattaa täällä olla varuillaan, sillä myös kissat ovat persoja makupaloille. Etenkin nuorimmat kissoista ovat vikkeliä liikkeissään ja saattavat havitella maistiaisia lautasilta. Kissoille on tarjolla onneksi omiakin raksuja, joita niille voi antaa.
Vilinä Purnauskiksessa on melkoinen, sillä vakioasukkaiden lisäksi kahvilassa majaili vierailuhetkellä neljä hurmaavaa pentukissaa, joille etsitään uusia koteja yhdessä eläinsuojeluyhdistys Maukula ry:n kanssa. Eläinsuojelutyö on olennainen osa Purnauskiksen toimintaa, ja kissojen hyvinvointi on kahvilassa kaiken a ja o.
Sisustuskin on suunniteltu kissojen ehdoilla. Seinillä on roppakaupalla hyllytilaa kiipeilyä ja hyppelyä varten, ja omaa rauhaa kaivatessaan kissat pääsevät toiseen huoneeseen huilimaan. Nukkuvia kissoja ei ole lupa häiritä, mutta muuten rapsutukset, leikit ja hellyydenosoitukset ovat erittäin tervetulleita.
Kissojen silittelyn lomassa tutustumme jälkiruokalistaan, ja taas iskee valinnanvaikeus! Meille suositellaan “Maailman parasta suklaakakkua”, joka kuulostaa aivan ihanalta, mutta myös päivän herkku -otsikon alta löytyy monenmoista houkutusta, kuten mustikkamarmoroitua juustokakkua sekä kuohkeaa ja kermaista pavlovaa.
Aivan liian vaikeita päätöksiä, joten lopulta saamme eteemme meitä varten räätälöidyn kakkulajitelman, jossa on pienet maistiaiset kaikkia edellä mainittuja kakkuja sekä pallot aitoa ja ihanan täyteläistä vaniljajäätelöä. Juomaksi saamme Purnauskiksen tavaramerkiksi muodostuneet kisucappuccinot, joita koristavat jälleen suloiset maitovaahtokissat. Täydellistä!
Seuraavan kerran taidan ajoittaa kissakahvilavierailuni viikonloppuun, sillä Purnauskiksessa on kuulemma perjantaisin monenlaista ohjelmaa. Kuukauden ensimmäinen perjantai on omistettu kisuvisalle, ja joka kuun toisena perjantaina järjestetään aikuisten iltoja, jolloin ikäraja kahvilaan on 18, ja tarjolla on drinkkejä ja viinejä aikuiseen makuun. Kuun kolmantena perjantaina Purnauskiksessa pelataan lautapelejä kissamaisessa seurassa.
Blogin kirjoitti vapaa toimittaja ja kissafani Kaisa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sateisen tammikuun viimeinen päivä oli tarkoitus kuskata muksut mummolaan ja lähteä ottamaan pieni irtiotto harmaudesta Tuusulan Krapihoviin. Pääsimme paikalle perjantaina puoli viiden maissa ja vastaanotto hotelliin oli todella ystävällinen. Meille oli varattu hotellin pieni sauna kuudelta, joten piti nopeasti tsekata sisään ja lähteä saunalenkille pimeään, ja ei niin kovin houkuttelevaan sateiseen ja pimeään iltaan.
Lenkki palkittiin Krapihovin hemmottelusaunalla, jossa meille oli varattu valmiiksi saunahunajat ja kuorintavoiteet ja tunnelman täydensi pukuhuoneessa palavat kynttilät. Saunan jälkeen nautimme huoneessa hotellin tarjoamat kuohuviinit. Hotellissa oli ajateltu monia pikkujuttuja, jotka eivät ole hotellille edes kalliita panostuksia, mutta saavat vieraat tulemaan itsensä tervetulleeksi ja heille jää hyvä fiilis vierailusta.
Skumppien jälkeen oli aika siirtyä Krapihovin ravintolaan nauttimaan talven pitopöydästä, jossa pääteemana olivat blinit. Krapihovin ravintola on hieno kartano, joka on rakennettu jo 1883 valtioneuvos Souranderin kesähuvilaksi ja on uusittu viime kesänä vanhaa kartanon henkeä kunnioittaen. Ravintolassa tarjoillaan päivittäin pitopöytä sekä lounaalla, että illallisella. Aluksi hovimestari esitteli meille pitopöydän, joka tuli tarpeeseen koska niin montaa sorttia siinä oli, että ilman esittelyä olisi jäänyt tosi paljon taustoja tietämättä. Krapihovin pitopöydän teema vaihtuu viidesti vuodessa ja nojaa vahvasti sesonkeihin ja lähiruokaan. Viime vuosina lähiruoan noustua suosioon, lähes kaikissa trendikkäissä paikoissa puhutaan lähiruokaan panostamisesta. Täällä ei kyse ole kuitenkaan trendeistä tai muutamasta läheltä haalitusta tuotteesta, vaan koko ruokalista perustuu näihin arvoihin ja on perustunut jo pitkään. Krapin alueella on mm. oma palvaamo, lihaleikkaamo, leipomo ja hunajatarha.
Pitopöydästä löytyy todella laaja valikoima erilaisia suomalaisia perinteisiä ruokia ja aloitus tuntuu hankalalta, koska vaihtoehtoja on niin paljon. Blinejä, jotka olivat tämän kertaisen pitopöydän pääosassa, oli tietysti maistettava. Näitä syntisen rasvaisia herkkuja on kiva syödä kerran vuodessa, mutta nyt tarjolla oli niin paljon muuta mielenkiintoista, että vatsaa ei kannattanut yhtä lettua isommalla rasvakuormalla täyttää.
Pitopöydän antimet oli järjestetty seuraavien otsikkojen alle: “Blinit & blinin lisukkeet”, “Talven kylmistä vesistä”, “Maalta ja Krapin kellarista”, “Metsän kätköistä ja Krapin palvaamosta”, “Juustoja & Krapin hillokkeita” ja “Jälkiruokapöydästä”. Jokainen näistä teemoista piti allaan useita ruokalajeja, joten syötävää oli niin paljon, että en voi alkaa kaikista kertomaan.
Otetaan kuitenkin muutama nosto. Krapin omassa leipomossa valmistuu ruisleipää yli 100 vuotiaasta juuresta. Tämä toi mieleen oman mummin aikanaan juureen leivotun ruisleivän ja oli ensimmäinen maistelemani joka pääsi suunnilleen samalle tasolle. Omasta palvaamosta valmistuu myös lämpimänä ruokana ollut makkaraa, joka oli pääosin lampaasta, mutta jonkin verran seassa oli possua mehukkuuden saamiseksi. Tämä oli yksi parhaista makkaroista, mitä on tullut koskaan syötyä. Kolmantena tärppinä nostan juustojen kanssa olleet hillokkeet, jotka veivät kielen mennessään.
Illalliseen olisi kuulunut vielä pöytiin tarjoiltuna pääruoka ja vaikka kolme vaihtoehtoa, Savojinkaalikääryle, ahven sekä häränhäntä kaikki kuulostivat todella houkuttelevilta, oli maha niin täynnä, että emme kumpikaan jaksaneet enää näitä tilata. Ruoan päälle iltateetä juodessa juteltiin, että kyseessä oli kyllä yksi mielenkiintoisimpia ja parhaita buffa ruokailuja mitä on tullut koskaan nautittua. Seuralainen mainitsi, että olipa kiva syödä buffaa kun sieltä ei löytynyt buffapöytien vakioruokia mozzarella- tai caesarsalaattia jne. En tiennyt ennen vierailua kovin hyvin, mitä Krapihovin ravintolassa tarjoillaan ja odotuksia ei siksi juuri ollut. Täytyykin sanoa, että harvoin on näin yllättynyt illallisen jälkeen. Krapihovi on sellainen paikka missä kannattaa ehdottomasti käydä syömässä jos on kiinnostunut suomalaisesta ruokakulttuurista ja lähiruoasta. Tämä on sellainen paikka mihin voisi tuoda ulkomaalaisia (tai suomalaisiakin) vieraita tutustumaan suomalaiseen ruokaan.
Aamupala tarjoillaan yleensä Krapihovin ravintolassa, mutta tällä kertaa hotellissa ei ollut niin paljon vieraita ja siksi aamiainen oli katettu hotellin aulaan/ruokailutilaan. Myös aamiainen oli mukavan persoonallinen ja jatkoi samaa linjaa illallisen kanssa. Oma suosikki oli yön yli uunissa hautunut ohrapuuro, joka oli aivan taivaallisen hyvää ja sai kaipaamaan leivinuunia kotiin. Tässä voisi vielä nostaa illallisen osalta mainitsematta jääneet oman palvaamon herkulliset leikkeleet, joita aamupalallakin oli tarjolla. Vaimo myös lunasti mieluusti henkilökunnan tarjouksen tilauksesta paistetusta vohvelista mansikkahillolla.
Aamupalan jälkeen oli kiva vielä hetkeksi vetäytyä huoneeseen köllöttelemään ja sitten oli aika lähteä lunastamaan muksut mummolasta. Krapihovi on loistava paikka tällaiselle pikaiselle (tai miksei vähän pidemmällekin) irtiotolle. Meillä oli sen verran kiireinen vierailu, että emme ehtineet paljon tekemään, mutta Krapilta olisi löytynyt mm. pakohuonepelejä ja kesällä golfareita palvelee vieressä sijaitseva Tuusulan golfkenttä. Krapin pajalla järjestetään myös tiheään erilaisia keikkoja. Itseä olisi kiinnostunat AC/DC-coverbändi, mutta valitettavasti se ei esiintynyt perjantaina vaan vasta lauantaina, jolloin meidän piti jo lähteä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tripla aukesi Pasilaan suuren mediahuomion saattelemana lokakuussa 2019 ja silloin aukesi myös kauppakeskukseen uusin ravintola Story. Triplan Story noudattelee sisustuksessaan ja ruokalistassaan muiden Storyjen hyväksi havaittua linjaa ja on varsin viihtyisä ravintola. Laajat listat takaavat jokaiselle sopivia makuja aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.
Storyjen ruokalistat vaihtuivat tammikuun puolivälissä ja uuden listan herkkuihin mekin mentiin tutustumaan avecini kanssa. Ruokalistat vaihtuivat samalla kaikkiin Storyihin ja Triplan Storyn lisäksi TableOnlinesta on varattavissa pöytä Kampin Storyyn.
Meille suositeltiin muutamia annoksia uudesta menusta, joiden kuvailutkin jo herättivät kiinnostuksen ja vesi herahti kielelle. Uudessa menussa on testaamiemme lisäksi myös useita muita mielenkiintoisia annoksia, joista muutamia olen saattanut ennättääkin maistella jo tutustumiskäynnin ja tämän kirjoituksen julkaisemisen välissä. Siltä käynniltä suosittelen lämpimästi niin special burgeria, jossa on trendikkäästi kanaa ja kimchiä sekä meille sillä käynnillä suositeltua grillattua kesäkurpitsaa fetalla. Kannatti uskoa suositusta, fetan ja kesäkurpitsan yhdistelmä oli erinomainen!
Mutta, jos mennään nyt näihin tutustumiskäynnin annoksiin, niistä tulee ehdottomasti nostaa esiin hirviwallenberg savustetulla sipulilla ja tummalla puolukkakastikkeella. Se myytiin meille lauseella ”aivan tajuttoman hyvää!”, eikä tuossa lauseessa ole liiottelun häivääkään, se oli todella hyvää. Mehevää ja maukasta, ja riistan käyttöhän on myös aina ilmastoteko.
Storyn uusi menu on rakennettu siten, että listalla on pääruokien lisäksi "sides”, eli lisäkeannokset, jotka voi tilata pääruokien kanssa nautittavaksi tai halutessa alkupalaksi. Sideista testasimme paahdettua ruusukaalia ja grillattua sitruunaa sekä hapanleipägnoccheja ja parmesanjuustoa. Gnocchit on valmistettu Storysta ylijäävästä hävikkileivästä, arvostan! Ravintolassa voi siis olla varma, että siellä tarjoillaan aina vain tuoretta leipää ja päivän vanhat leivät eivät mene hukkaan vaan päätyvät gnocchitaikinan sekaan.
Vaikka sidet ja pääruoka-annokset ovat itsessään jo aika isoja ja varmasti riittävät vähän pienemmän nälän taltuttamiseen, ei luonnollisestikaan voitu kieltäytyä maistelemasta myös alku- ja jälkiruokia. Alkuun tilasimme mausteista merirapukeittoa, grillattua mustekalaa ja fenkolirapusalaattia. Hauskassa annoksessa keitto kaadetaan vasta pöydässä kulhossa jo olevan salaatin päälle. Mustekala ja fenkolisalaatti tekevät myös oman twistinsä ja keitto on aika uudenlainen toteutus klassikosta, vaikka perinteisiä makuja liemestä löytyykin. Tämän annoksen saa myös pääruokakokoisena.
Hirviwallerbergin lisäksi meille suositeltiin toiseksi pääruoka-annokseksi grillattua madetta kananmunakastikkeella, onhan madekausi parhaimmillaan. Annoksen seuraksi suositeltiin vehnäolutta. Me emme avecini kanssa kumpikaan ole oluen ystäviä, mutta yhdistelmä oli silti yllättävän toimiva ja sitruunan lisääminen toi vehnäolueen sopivasti happoa. Madeannoksen pehmeissä ja lempeän talvisissa mauissa ei ollut mitään vikaa, mutta hirviwallenberg tarjosi sille epäreilun vastuksen. Tiedän, kumpi pääruoka-annoksista oli ehdoton suosikkini.
Kuulin, että uudella ruokalistalla suosittu annos on myös ollut Storyn lasagne, jossa on käsintehtyä pastaa, grillattuja sieniä ja tryffelillä maustettua mornay-kastiketta. Pasta valmistetaan Storyissa itse ja tryffeli ei selittelyjä kaipaa, mielenkiintoinen annos.
Ja mahtuihan meihin toki jälkkäriäkin. Storyn crème brûlée sekä köyhät ritarit olivat molemmat maukkaita ja niistä ensimmäistä olen ehtinyt nautiskellakin jo toistamiseen ;)
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.