TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Keväinen vierailuni Fabrik Helsingissä oli kolmas laatuaan, eikä se näiden kokemusten perusteella varmasti tule myöskään jäämään viimeiseksi. Fabrik on erittäin tyylikäs ravintola loistavalla paikalla ja sen isoista ikkunoista on mukavaa seurata Tehtaankadun vilinää hyvää ruokaa ja viiniä nauttien. Ravintolassa voi joko illallistaa pidemmän kaavan mukaan tai nauttia pieniä snackseja, lounasta unohtamatta.
Ravintola tekee vaikutuksen jo heti illallisen alussa tarjoamalla kahta itseleivottua leipää, jotka ovat molemmat uskomattoman maukkaita. Myös alkujuomaksi kaadettu samppanja sekä Fabrikin hauska Aperol spritz -tyylinen, Tislaamon lonkerosta ja kuohuviinistä tehty cocktail antavat odottaa illalta paljon.
Alkuruoaksi tilaan Vitello tonnaton, joka on ehdottomasti lajissaan paras, jonka olen koskaan syönyt. Annos on raikas ja siinä on paljon pehmeitä makuja, joita hieman kirpeät tomaatit raikastavat kivasti. Seuralaiseni alkuruokatartar yllättää koollaan. Lautasella on reilusti syötävää ja tartariin on jätetty paljon purutuntumaa.
Päädyn myös itse lähes poikkeuksetta tartarin, jos sellaista on tarjolla ja se onkin ehdoton valintani pääruoaksi. Kuitenkin seuralaiseni pääruoakseen valitsema Toast skagen ennättää saapuessaan herättää minussa hieman annoskateutta. Ei tartar kuitenkaan jää sen varjoon. Annoksessa on niin paljon lihaa, että tavoistani poiketen harkitsen jo hetken jättäväni jälkiruoan väliin.
Onneksi en kuitenkaan jätä! Ravintolan erikoisuus on Pralina Chocolaterien käsintehdyt suklaakonvehdit, jotka ovat suussasulavan herkullisia ja todella kauniita. Kuulen, että niitä saa ostaa myös kotiin – apua! Seuralaiseni valitsee jälkiruoaksi porkkanakakkua appelsiinijäätelöllä. Myös se on visualisesti hyvin kaunis annos ja kakkukin kuuluu olevan hyvin maistuvaa.
Muistelen, että ravintolassa on, aikaisempiin käyntikertoihini verraten, nyt hieman suurempi annoskoko läpi aterian, joka on mielestäni hyvä muutos. Jään odottamaan innolla, millaisia pieniä viilauksia pian vaihtuvan listan myötä on taas vuorossa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kollegani ja minä saimme nauttia Turun työmatkallamme Scandic Hotel Plazan Bryggman's ravintolan herkullisesta illallisesta muutama viikko sitten. Pitkän työpäivän jälkeen oli erinomaisen rentouttavaa istahtaa hotellin ravintolaan, jonne iloksemme saapui illan mittaan myös paljon hotellin ulkopuolisia illallisvieraita. Se siis kertoo jotain.
Tyyliä Bryggman's ravintolan tapaan.
Vihdoin pääsimme ruokalistojen pariin. Alkuruuiksi valikoitui kaksi annosta. Toinen valintamme oli grillattua parsaa, vuohenjuustovanukasta, salviavaahtoa ja pähkinäcrumblea. Ja toinen riimisuolatun kauriin sisäfilettä tyrni-sipulihillokkeella. Halusimme molemmat maistella annoksia, joka olikin oiva ratkaisu. Parsa maistui niin hyvältä kun parsa aina maistuu. Vuohenjuustovanukas sekä salviavaahto toivat siihen erinomaisen lisämausteen ja tekstuurin. Kauriin sisäfilee riimisuolattuna olikin sitten tajunnanräjäyttävä yhdistelmä tyrni-sipulihillokkeen kanssa. Liha suorastaan suli suuhun ja kirpeä tyrni sopi paremmin kuin hyvin sen kyytipojaksi. Alkuruoat nautimme talon kuohujuoman kanssa.
Herkullista parsaa lisukkeineen.Riimisuolattua kauriinfileetä kauniisti tyrnien kanssa.
Pääruokina nautimme kananrintaa sekä härän sisäfilettä. Kananrinta oli saanut vahvaa makua rosmariinivoissa paistetuista sienistä. Annos täydentyi palsternakkapyreellä sekä vuohenjuusto-punaviinikastikeella. Toisen pääruoan pääosaa näytteli härän sisäfile, joka oli toiveeni mukaisesti paistettu mediumiksi. Ravintolassa käytettävät lihat ovatkin laadukkaita Atrian Black Angus -rotukarjan lihaa ja sen mehukkaasta pihvistä tiedosti. Pääosan esittäjä eli pihvi kera basilikavoin lepäsi pedillä, joka oli tehty savojinkaalista, paahdetusta perunasta sekä valkosipulikastikeesta. Henkilökunnan suosittelemat viinit pääruuille olivat napakymppi.
Black Angus -rotukarjan sisäfile.
Jälkiruokavaihtoehtoja oli laaja valikoima sitruunakermavanukkaasta erilaisiin sorbetteihin, mutta meidän vatsamme olivat täynnä herkullisista alku- ja pääruuista. Niinpä tilasimmekin ruoansulatusta parantavat digestiivit.
Bryggman'sin terassi kutsuu istahtamaan (Scandicin omista kuvista).
Hiljattain uudistettu ravintola Bryggman's palvelee aamusta iltaan: arkisin tarjolla on herkullinen lounas ja illalla sekä viikonloppuisin ravintola muuntuu viihtyisäksi illallisravintolaksi. Deli-kahvilaan tai sen terassille on päivisin helppo piipahtaa kävelykadulta vaikkapa kahville tapaamaan ystäviä tai tulla rauhassa nauttimaan aamiainen, vaikka et hotellivieraana olisikaan.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kaunis kevätviikonloppu Helsingissä ja ei sovittua ohjelmaa. Mikäs parempi tapa ottaa pieni irtiotto arjesta kuin lähteä yöpymään hotelliin meren äärelle. Tähän pikaiseen pakoon arjesta tarjosi meille loistavan mahdollisuuden Hotel Rantapuisto Vuosaaressa. Hotelli sijaitsee kotoa ja myös Helsingin keskustasta vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä, mutta kun kohteeseen saapuu niin tuntuu kun olisi ajanut kauemmaskin luonnon helmaan ja samalla 30 vuotta ajassa taaksepäin. Aikamatkan tunne tulee siitä, että hotelli on toiminut aikanaan Suomen Yhdyspankin koulutuskeskuksena ja rakennusten ulkonäköön ei ole juuri tehty muutoksia. Tuli siis hyvin nostalginen olo, kun hotellin respaan saavuimme. Vastaanotto hotellin oli hyvin iloinen ja tunsimme itsemme odotetuiksi vieraiksi.
Oleskelulounge hotellin superior-siivessä, josta käy hyvin ilmi Rantapuiston aikamatkafiilis. Lähde: Hotel Rantapuiston kuvapankki
Huoneemme sijaitsi merisiivessä ja oli luokitukseltaan superior, joka lienee tarkoitti tässä tapauksessa hieman isompaa tilaa. Vertailukohtaa tähän meillä ei ollut kun muita huoneita emme nähneet. Mukana oli myös perheen kuopus, puolivuotias kaveri, joka vietti elämänsä ensimmäisen yön poissa kotoa. Oli siis mukava huomata, että toiveemme vauvansängystä oli toteutettu ja huone oli myös sen verran tilava, että se hyvin huoneeseen sopi. Huoneesta oli mahtava näkymä merelle, jota korosti kaunis keväinen sää.
Saapuminen hotelliin oli mennyt sen verran myöhäiseksi, että illallinen oli lähestymässä. Olimme varanneet pöydän hotellin ravintolasta klo 19.30. Ehdimme kuitenkin ennen dinneriä vähän käydä kävelemässä hotellin ympäristössä meren rannalla nostamassa ruokahalua. Ravintolaan saavuttuamme valitsimme alkudrinkiksi lakkakuohuva -drinkin varmistamaan hyvän ruokahalun. Drinkki toimikin yllättävän hyvin aperitiivina eikä maistunut liian makealta, mikä oli pelkoni. Rantapuiston ravintola, kuten muukin hotelli, sijaitsee kauniissa merellisessä miljöössä ja siksi soveltuu hyvin myös tunnelmallisen illallisen viettämiseen. Ravintolassa oli kohtuullisesti muita asiakkaita, mutta se ei ollut liian täynnä, mikä oli mukava, koska välillä 6kk kuopus ei jaksanut istua paikallaan ja katsoa kun muut herkuttelee.
Mustikkagraavattu siika oli napakymppi
Ravintolan ruokalista on sopivan suppea ja sieltä valikoin itselleni alkuruoaksi mustikkagraavattua siikaa. Tällä kertaa illan paras annos tuli heti kättelyssä. Siikapala vaikutti melko paksulta normaaliin graavikalaan verrattuna, mutta maku oli tarttunut tosi hyvin koko kalaan ja vaikka kalapala oli melko iso, niin olisin voinut syödä tätä enemmänkin. Seuralaiseni valitsi alkuun yrttimarinoitua nautaa ja savuaiolia, joka sekin oli todella onnistunut annos, mutta jäi väkisin hieman siian varjoon.
Yrttimarinoitu naudan filee aiolilla oli myös onnistunut annos!
Pääruoaksi otin Rantapuiston pippuripihvin, joka mielestäni on yleisesti hieman tylsä valinta, mutta tällä kertaa teki mieli pihviä ja punaviiniä. Pihvi tarjottiin lohkoperunoiden, grillatun sydänsalaatin ja pippurikastikkeen kanssa. Pihvi oli oli juuri sopivasti paistettu mediumin ja medium miinuksen rajalle, kuten toivoin. Pihvin kanssa suositeltu Murdiviedron reserva sopi todella hyvin ja siksi sitä ehtikin mennä parikin 16cl kaatoa pihvin kyytipoikana. Viini oli myös todella hyvä hinta-laatusuhteeltaan ja maksoi vain 6,70 per 12cl. Seuralainen valitsi pääruoaksi burgerin, joka sekin sai hyväksynnän.
Pippuripihvi Rantapuiston tapaan.Seuralaisen burgeri Rantapuiston tapaan
Annokset olivat aika reilun kokoisia ja siksi jälkkärin tilaaminen vähän arvelutti, mutta pakkohan ne nyt on blogikeikalla tilata ja päädyin valitsemaan listalta Rosmariinipannacottan. Se tarjoiltiin kauniista hillopurkista ja oli todella herkullinen versio tästä perinteisestä jälkkäristä, joka on yksi ehdottomia suosikkejani. Seuralaisen suklaakakku ja vadelma -annos oli myöskin kaunis ja herkullinen kokonaisuus. Jälkkäreiden jälkeen olo oli melkein turhankin täysi ja tässä kohtaa osasi arvostaa sitä, että ei ollut pitkä matka pyöriä hotellihuoneeseen lepäämään.
Suklaakakku ja vadelma -annos oli myös oikein kaunis
Aamulla nautimme vielä Rantapuiston monipuolisen ja aamiaisen ja sitä hieman sulateltuamme huoneessa, oli aika lähteä levänneenä ja hyvin syöneenä kotiin. Yhteenvetona voisi sanoa, että yö Rantapuistossa ja illallinen ravintolassa toimii hyvin nopeana irtiottona arjesta ja voin suositelle tätä ratkaisua muillekin. Alueen tarjonta ravintoloiden osalta ei ole kovin kummoinen ja siksi olisin kuvitellut näkeväni perjantai-iltana ravintolassa enemmän myös muita kun hotellin asukkaita. Sen verran varmaa ja tasalaatuista työtä ravintolan keittiössä tehtiin, että ehdottomasti etenkin paikallisten kannattaisi ravintolaa hyödyntää.
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Italialaisravintola Pjazza aivan Helsingin keskustassa on jazzia, isoja annoksia, turisteja ja vilkasta puheensorinaa lounaalta iltamyöhään.
Pjazza on ollut avoinna nyt nelisen vuotta ja se oli yksi ensimmäisistä pitserioista Helsingissä, josta sai aitoa roomalaistyylistä pitsaa. Pitsan lisäksi Pjazzan ruokalistalta löytyy toki paljon muutakin, kaikki tietysti autenttiseen italialaiseen tyyliin valmistettuna.
Ravintola vaikuttaa olevan turistien suosiossa ja ravintolasta kerrotaankin asiakaskunnan olevan todella monimuotoista. Myös henkilökuntaa on koottu useista kulttuureista, aidon italialaisen leppoisaksi kokonaisuudeksi. Kun tyylikkääseen ravintolatilaan astuu keväisen harmaalta Yrjönkadulta, virittäytyy äkkiä rentoon tunnelmaan. Pjazzan kauniit tilat sopivat hyvin erilaisiin tilaisuuksiin, eri kokoisille ryhmille ja myös yksityistilaisuuksiin.
Annokset Pjazzassa ovat isoja ja niiden välillä valitseminen on vaikeaa. Kaikki ruoat ovat erittäin maistuvia ja raaka-aineet tuoreita.
Alkuruoaksi valitsemme carpaccion rucolalla ja parmesaanilla sekä puhvelimozzarellaa, tomaattia ja basilikaa. Lihasta eikä juustosta säästellä ja alkuruoissakin on jo reilusti syötävää. Tässä ravintolassa on hinta-laatusuhde kohdillaan!
Vaikka muitakin vaihtoehtoja on tarjolla, ovat pääruokavalintamme alusta saakka selvät ja haluamme molemmat maistaa ravintolan mahtavantuoksuisia pitsoja. Pitkän harkinnan jälkeen jatkamme raaka-aineiden suhteen klassisella linjalla ja toisen pitsan täytteiksi valikoituu kirsikkatomaattia, puhvelimozzarellaa, basilika ja yrttisalsa ja toisen täytteeksi mozzarellaa, parmankinkkua ja basilikaa.
Vaikka olemmekin jo aika uhkaavan täynnä, on (tietenkin) pakko maistaa jälkiruokia. Tiramisu purkissa on hauskan leikkisä, aina varma valinta ja Pjazzassakin todella maukas. Päivän juustokakkuna on tarjolla iso pala Nutellasta mausteensa saanutta kakkua. Huh mikä määrä siinä on suklaata ja kaakaota!
Pjazzassa on vaihtuvia jazz-orkestereita soittamassa aina tiistaista torstaihin ja monet vieraista tulevatkin ilmiselvästi paikalle musiikin takia ja nauttivat kuuntelun lomassa samalla illallista. Varaa siis pöytä ja nauti italialaisista herkuista musiikkia kuunnellen. Muista myös Pjazzan maukas lounas!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Espanjalaistyyppinen ravintola Más aukesi vuoden 2017 loppupuolella keskeiselle paikalle Scandic Simonkentän yhteyteen Helsingin Narinkkatorille. Ravintolan sijainti on ihanteellinen ja kulkuyhteydet hyvät. Kuitenkin Más onnistuu sulkemaan kiireisen kaupungin hälyt oviensa ulkopuolelle. TableOnline pääsi testailemaan kauniisti sisustetun ravintolan annoksia. Maukkaiden annosten ohella ravintola tarjoilee ihastuttavia yksityiskohtia ja kauniita sisustusratkaisuja.
Nimi puupalikoissa varauksen merkiksi on superhauska idea ja luo heti viimeistellyn tunnelman pöytävarauksen alkuun. Másissa kattaus on muutenkin runsas ja kutsuva hauskoine cocktailkortteine ja pienin nahkayksityiskohtine.
Ruoat uhkaavat jäädä ihan sivuosaan runsasta sisustusta ihastellessamme. Ravintolan tarkasti mietityt yksityiskohdat tarjoiluastioissa, sisustustavaroissa ja huonekaluissa hellivät silmää.
Mutta entäs se ruoka sitten? Más luottaa trendikkääseen, jaettavien annosten valikoimaan ja se sopiikin hyvin espanjalaishenkiselle ravintolalle. Pienet annokset ovat raikkaita, hauskoja ja leikkisiä ja sopivat hyvin ravintolan valitsemaan linjaan.
Jaettavat annokset ovat myös mukavan kevyitä, joten niitä voi tilata useita itselle ja isommista annoksista saattaa malttaa jakaa myös kaverille. Erityisesti tyylitelty paella ilahduttaa. Hauskasti kootun annoksen maut ovat kohdillaan.
Makumaailma ravintolan annoksissa on hyvin espanjalaishenkinen, tomaattia ja chorizoa löytyy monesta annoksesta. Asiakkaat vaikuttavat löytäneen uudehkon ravintolan aika hyvin ja iso sali onkin puolillaan myös ihan tavallisen keskiviikon alkuiltana. Ravintolassa on myös hyvin tilaa isommille seurueille.
– Muista myös ravintolan huikea terassi kesällä!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Kajo tulee olemaan yksi yllättävimmistä sekä odotetuimmista uutuuksista täydentämään Tampereen ravintolaskeneä.
Kyseessä on kolmen kaveruksen, Marko Simunaniemen, Veli-Matti "Vellu" Lampisen sekä Panagiotis "Panos" Lykoudiksen esikoisravintola. Markon ja Vellun lisäksi keittiössä ja salissa häärää myös muitakin Lapland Hotel Tampereen Dabbalista tuttuja nimiä. Ravintola Kajon resepti on mielenkiintoinen ja nostaa odotukset korkealle, juuri tälläistä ruokaravintolaa Tampereella ei ole vielä nähty.
Sain kunnian osallistua testi-illalliselle vajaa viikko ennen avajaisia. Sällit jo ennestään tuntien odotukseni oli kovat ja täytyy sanoa, että jalat lähti alta! Illan aikana maisteltiin läpileikkaus menusta. Markon käsiälaa olleet viiniparitukset olivat erinomaisia ja muutamien viinien takana oli höysteenä pieni tarina. Esimerkiksi erään viinin etiketistä Marko pystyi sormella osoittamaan missä huoneessa hän majoittui sillä aikaa kun oli kyseisellä viinitalolla valmistamassa juuri nimenomaisia viinejä, jotka ovat nyt saatavilla Ravintola Kajossa.
Ravintola Kajo aukeaa Tampereen rautatienkadulle 18.4.Sisusta on tyylikkään pelkistetty, mutta sisältää paljon pieniä hauskoja yksityiskohtia kun sitä alkaa tutkimaan.Lohi oli kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi illan parhaista!Voi kyllä! Ravintola Kajosta saa tartaria (toivottavasti aina ja ikuisesti)Muikkuja. Olikohan tämä sittenkin se paras annos... vaikea päättääUlkonäöllisesti tylsä sitruuna-limerisotto vei kielen mennessään.Ravintola Kajosta saa myös erinomaisia kasvisannoksia, tarvittaessa vegaanisena. Kuvissa maa-artisokka annos sekä kesäkurpitsa (mansikat oli omnom).Suussa sulava brisketti.Juustojen höysteenä Panoksen äidin tekemää aprikoosi-inkiväärihillokettaVellu ja Panos osittaisessa avokeittiössä viimeistelemässä jälkiruokia.Kello on noin kaksi yöllä, väsyneet mutta onnelliset ravintoloitsijat jaksavat vielä hymyillä ja siihen löytyy aihetta!
Illallisen aikana annoksia tuli pöytään jaettavaksi arviolta 15 erilaista, joiden joukossa oli myös useita kasvis- tai vegaaniannoskia eikä joukkoon mahtunut yhden yhtää hutia. Illallinen sekä annosten viimeistelut saattavat sisältää pieniä hauskoja yksityiskohtia ja yllätyksiä. No spoilers.
Ravintola Kajo aukeaa illallisille keskiviikkona 18.4., lounaat seuraavat perässä heti seuraavalla viikolla 23.4.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Frankly avautui Tampereelle jo vuonna 2004, mutta sittemmin se on kokenut muodonmuutoksen. Vuonna 2015 ravintolan sisustus uudistettiin valoisampaan ja skandinaavisempaan suuntaan, jota kolme kertaa vuodessa vaihtuva menu on niinikään seurannut.
Franklyn raikasta ja modernia sisustusta.
Asetumme ikkunapöytään (joita ravintolasta muuten löytyy mukavan paljon) ja tutkailemme valikoimaltaan mukavan laajaa aperitiivilistaa. Tarjoilija ehdottaa aperitiivilistan ulkopuolelta luomu Cavaa, joka tuntuu juuri oikealta perjantai-iltana.
Alkumaljoja siemaillessamme katseet kääntyvät jo alkuruoka valikoimaan. Alkuruoissa on valinnanvaraa kaikille, jokaiselle jotakin. Itse valitsen Parmesan-juustolla kuorrutetut valkosipulietanat. Myös muiden juustojen ystäville etanat sopivat, nimittäin valikoimassa on myös sinihome- ja vuohenjuustokuorrutus. Ystäväni valitsee alkuruoista metsäsienikeiton, josta löytyy myös rapeaa Pancettaa.
Valkosipulivoissa kuumennettuihin etanoihin voi valita mieleisen juustokuorrutuksen, minulla se oli Parmesan.Kermainen metsäsienikeitto kera rapean Pancettan.
Annosten saapuessa pöytään tarjoilija tiedustelee juomatoiveitamme alkuruuille. Etanoiden kanssa maistuisi kyllä valkoviini ja saankin erinomaisesti etanoiden kanssa maistuvan ranskalaisen puolikuivan valkoviini lasillisen. Metsäsienikeitto hupenee Cavan kanssa.
Maistuvien ja yksikertaisen kauniiden alkuruokien nauttimisen jälkeen saapuvat pääruoat. Oma valintani on perinteinen pippuripihvi, jonka pippurinen kastike on hienoisesti kermalla pehmennetty ja täydellisesti mediumiksi kypsennetty. Ystäväni nauttii yön yli haudutettua karitsan niskaa, jossa todella tuntee hauduttamisen pehmeyden. Pääruuille saamme myös erinomaiset juomasuositukset, niin ikään punaviinin muodossa.
Ruokaillessamme huomaamme että ravintola alkaa pikku hiljaa täyttyä perjantai-illan herkuttelijoista. Niin pariskunnat kuin ystävättäretkin tuovat mukavan puheensorinan ravintolasaliin. Hieman myöhemmin, juuri teatterin loppumisen aikoihin, väkeä saapuu vielä enemmän ravintolaan. Franklyn sijainti Tampereen Työväen Teatterin näyttämöihin onkin loistava ajatellen ruokailevia teatterikävijöitä.
Vieläkö on tilaa jälkiruoalle? Ystävättärelläni kyllä, minulla ei mutta päätän kuitenkin maistaa Franklyn suklaakakkua, joka tarjoillaan vaniljavaahdon sekä marjashotin kanssa. Ystävättäreni valinta on Porkkana-tuorejuustokakku purnukasta. Molemmat jälkiruoat ovat loistava päätös hyvälle illalliselle, porkkanakakun purnukka aivan valloittavan kaunis.
Porkkana-tuorejuustokakku sanan mukaisesti purnukasta.
Illalliskokemus ravintola Franklyssä on aito ja konstailematon. Henkilökunta suosittelee viinejä ammattitaidolla eri ruoka-annosten kanssa ja koko palvelukokonaisuus hoituu iloisella otteella.
-Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Designravintola Eevert avautui viimevuoden lokakuussa Helsingin Ratakadulle, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan, suojeltuun vuonna 1952 valmistuneeseen rakennukseen, jossa Alvar Aallon oma toimistokin on aikanaan sijainnut. Ravintolan inspiraation lähteenä toimii Suomen luonnon vaihtuvat vuodenajat, monipuoliset upeat maut ja värit. Kotimaisia raaka-aineita hyödynnetään rennolla ja modernilla twistillä ja ravintolan vastikään uusituista menuista löytyy runsaasti luonnonantimia, kuten marjoja, sieniä, riistaa, poroa ja monenlaisia kaloja.
Eevertin uudet menut on rakennettu kotimaisen luonnon parhaista raaka-aineista. Menuissa voi maistaa savun, tervan, ohran ja lakritsin sekä monen muun hienon maun uudella tavalla yhdisteltynä perinteisiin raaka-aineisiin. Uudelta ruokalistalta löytyy esimerkiksi poroa Kilpisjärveltä, lakkaa Länsi-Lapista, ternimaitoa Hämeestä sekä Eevertin keittiössä itsetehtyä kotijuustoa ja paljon muita pientuottajilta tulleita herkkuja.
Ravintolan erikoisuutena on yhteistyö Kyrö Distillery Companyn kanssa, joka on huomioitu niin yksittäisissä juomatuotteissa, kuin cocktailien yhdistelyssä annosten kanssa. Myös ruokien yhteydessä tarjoillut leivät ovat maukkaita ja ravintolan omassa ruisleivässä on myös koskettava tarina taustalla; Eevertin ruisleivän leivonnassa käytetään ravintolan omistajaperheen suvun vanhaa juurta, joka otettiin matkaan, kun Karjalan Suojärveltä tuli lähtö evakkoon vuonna 1939. Leipäjuurta tiedetään siis käytetyn jo 30-luvun puolivälistä alkaen, ellei jopa aiemminkin!
Pääsimme maistelemaan Eevertin uudistuneen 6 ruokalajin menun, joka sisälsi seuraavat annokset
Maa-artisokka & samppanja
Hirvi & ohra
Tatti & kyssäkaali
Taimen & Blue Congo
Suomalaisia juustoja
Porkkana & tyrni
Kuohkeaa keittoa on hauskasti maustettu mäntyöljyllä ja sen lempeät maut avaavat illallisen mainiosti. Seuraavan annoksen ohra ja hirvi jatkavat lempeiden makujen linjaa. Illallisen ensimmäinen yllätys tulee tattia ja kyssäkaalta sisältävän annoksen juomavalinnassa. Tatti on paritettu klassisesti sherryn kanssa.
Mainiosti kypsennetylle taimenelle taas oli valittu lähes yhtä klassisesti Chablista. Taimenen lisäkkeenä ollut sydänsalaatti oli erittäin maukasta ja kauniinvärisessä annoksessa oli mukavasti hapokkuutta. Juomapaketti kokonaisuudessaan sekä alkuun otetut drinkit toimivat annosten kanssa mukavasti, vaikka tatin ja sherryn yhdistelmä yllättikin meidät illallistajat. On kuitenkin hauskaa, että illallinen mahdollistaa välillä myös poistumisen omalta mukavuusalueeltaan.
Ruoan lisäksi ravintolan sisustus ansaitsee ehdottomasti oman huomionsa. Eevert on täynnä kauniita yksityiskohtia ja silmäruokaa löytyy Alvar Aallosta Yrjö Kukkapuroon ja Iittalan Kastehelmiastioihin. Myös Lars Sonck ja Harri Koskinen ansaitsevat tulla Eevertin yhteydessä mainituksi.
Designin puolelta haluan kuitenkin nostaa erityisesti esiin Iina Vuorivirran, jonka Vino-peilit osuvat heti saapuessa silmään ihastuttaessaan - ja kuulemma myös hämmästyttäessään - ravintolasalissa. Illallisavecini sattuu olemaan Iina Vuorivirran tuttava ja minulle taas Iinan kymenlaaksolaislähtöisyys on muuten vaan plussaa, joten oli todella iloinen yllätys bongata vanhojen klassikoiden seasta myös Iina Vuorivirran kaltaisia uusia taiteilijoita. Ravintolan silmiä hivelevä sisustus mukava sekoitus uutta ja vanhaa designia - vähän kuin Eevertin menuutkin.
Katja/TableOnline
Osa kuvista ravintola Eevertin
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Aiemmat kokemuksemme O'Learys -ravintoloista perustuivat Sellon, Bakersin ja muutaman lentokentän O'Learys ravintoloihin. Lentokenttäravintoloissa korostuu kiire ja Bakersin ja Sellon ravintolat muuttuvat aina puolen yön jälkeen yökerhoiksi, joten luonteensa puolesta ne harvemmin valikoituvat itseään kulinaristina pitävän ihmisen illallispaikaksi. Iso Omenan O'Learys on viikonloppuisin aamukahteen saakka auki ja kello 18 jälkeen alaikäiset pääsevät ravintolaan ainoastaan vanhempien seurassa. Iso Omenan O'Learys tarjoilee arkisin buffet-lounasta, mutta listalta voi tilata myös lounasaikaan. Lukuisat screenit ja TV:t näyttävät urheilua aina ravintolan ollessa auki. O'Learysin yhteydessä toimii myös casino, jonka "takahuoneesta" löytyi suositun oloinen Sit N' Go pokeripöytä.
Signature Margarita – O'Learysin cocktail-listalta löytyy hyviä juomasekoituksia
Saavuimme ravintolaan kuuden jälkeen perjantai-iltana ja yllätyimme ihmismäärän paljoudesta: ilman pöytävarausta olisimme todennäköisesti joutuneet odottamaan. Monet ovat selkeästi omaksuneet O'Learysin omaksi after work -paikakseen, enkä ihmettele sitä ollenkaan. Meidät ohjattiin varaamaamme pöytään, minkä jälkeen iloinen ja pirteä tarjoilijamme Ahdia tuli nopeasti kysymään juomatilaustamme. Iloiseksi yllätykseksemme saimme kuulla, että O'Learys tarjoilee laajan listan erilaisia cocktaileja, joista osa on nimikoitu ja personoitu ravintolan omaan tyyliin. Valitsimme cocktail-listalta O'Learysin nimikkococktailit O'Learys Margaritan ja O'Learys Fresh Kentucky Lemonaden. Margarita oli sitruksisen raikas ja sopivan makea, erittäin hyvä alkudrinkki. Fresh Kentucky Lemonaden nimi viittasi myös raikkaaseen sitrukseen, mutta viskin hieman tunkkainen maku puski turhan vahvasti pullamössö-sukupolvessa kehittyneisiin makuhermoihini.
O'Learysistä löytyy myös hyvä perusvalikoima oluita. Hanassa on kuusi erilaista olutta, joista yksi on seasonal draft ja vaihtuu tasaisin väliajoin. Pullovalikoimaa on tarjolla kymmenen erilaisen oluen verran, sisältäen kolme IPAa, yhden APAn ja gluteenittoman oluen. Alkoholittomia oluita oli listan mukaan ainoastaan Hartwallin Nikolai, mutta valikoimasta löytyy myös alkoholittomat valko- ja punaviinit.
O'Learys – Super Snack
Alkuruoaksi meille suositeltiin maissilastuja, joka kuulostaisi sopivan paremmin lätkämatsin ja oluen kaveriksi, mutta valitsemamme O'Learysin Super Snacks -kori sisälsi hyviä pieniä naposteltavia alkuihmetykseemme. Maissilastut olivat maissilastuja, mutta harva ravintola niillä on ennenkään edukseen erottunut. Yllätykseksemme sekä salsa että guacamole olivat erittäin tuoreen oloisia ja niiden kaverina oli vielä perinteinen ranskankerma. Huonommat salsat ovat yleensä todella vetisiä, mutta O'Learysin salsa oli kiinteähköä ja salsaan oli saatu hyvä chilipotku. Lisäksi korista löytyi mozzarellatikkuja, cheddarjalopenoja sekä porkkana- ja selleritikkuja, jotka ajoivat asiansa. O'Learysin erikoisuutena on tarjoilla kaikille korillinen popcorneja. Olimme kuitenkin tulleet illastamaan, joten popcorn-koriin emme koskeneet. Super Snacks -kori olisi omimmillaan muutaman oluen kera Boston Bruinsin peliä katsoessa.
O'Learys – OUMPH! Fajitas
Tarkoituksenamme on aina kokeilla erilaisia ruokia ja listalta myös löytyi meille uusi tuote: OUMPH! Pääruokina tilasimmekin vegaanin OUMPH! Fajitaksen sekä talon suosituimman burgerin, Boston Celtic Cheese Burgerin. Olimme ainoastaan kuullut sanan OUMPH! aiemmin, mutta emme ollenkaan tieneet minkälainen tuote on kyseessä. OUMPH! Fajitas -annos oli koottu vehnätortillan päälle. Annoksessa oli salaattia, guacamolea, salsaa, tuoretta korianteria, limeä ja OUMPH!:ia. OUMPH! on ulkonäöltään ja koostumukseltaan erehdyttävästi kanamaista, mutta vegaanituotteiden perinteinen mauttomuus osoittautui myös OUMPH!:in heikkoudeksi. Annoksen maut koostuivat limestä, korianterista, guacamolesta ja aiemmin mainitsemastani hyvästä salsasta. Kokonaisuutena annokseen oli saatu hyvät tuoreet maut.
O'Learys – Boston Celtic BBQ Cheese Burger
Toisena pääruokana söimme perusvarman burgerin. Meille suositeltiin talon myydyintä Boston Celtic BBQ Cheese Burgeria, eikä turhaan. Burgerin pihvi oli laadukas ja vaikka pihvi ei ollut aivan medium, siihen oli jätetty hyvä pieni punoitus, puhtaan parillan maku ja mehukkuus. Hampurilaisen cheddar ei ollut mitään McDonalds-napalmia, vaan ihan oikea laadukas cheddarviipale. Annoksen lisukkeena oli tuoreen makuista coleslawia ja ranskalaisia. Ruokajuomana nautimme Brooklyn Lageria, joka sopi hyvin varsinkin burgerin kaveriksi.
Jälkiruoka – Mexican Fried Ice Cream
Siitä huolimatta että emme syöneet ainuttakaan popcornia, ranskalaisia ainoastaan maistelimme ja osa OUMPH! -annoksestakin jäi syömättä, olimme saaneet vatsamme aivan täyteen. Alunperin tarkoituksena oli ottaa kaksi erilaista jälkiruokaa, mutta olimme tuottaneet ruokahäviikkiä jo omalta osaltamme tarpeeksi ja näin ollen tilasimme ainoastaan yhden jälkiruoan. Jälkiruoaksi valikoitui Mexican Fried Ice Cream, jonka jäätelöpallo oli jotenkin saatu friteeratun taikinakuoren sisälle. Friteeratun jäätelöpallon lisäksi koko annos oli rakennettu friteeratun taikinalevyn päälle. Kinuskikastikkeella kuorutettu annos oli todella makea niin kuin jälkiruoka saakin olla. Friteerattua taikinaa oli mielestämme vähän liikaa ja annoksessa olleen kermavaahdon funktiota emme täysin ymmärtänneet.
Seuralaiseni selkäranka oli jo tässä vaiheessa illallista katkennut ja näin ollen hän tilasikin omaksi jälkiruoakseen Boston Coffeen, joka sisälsi kerma- ja pähkinälikööriä. Valinta osoittautui oivaksi vaihtoehdoksi perinteiselle Irish Coffeelle. Itse tyydyin tuplaespressoon, joka toimii aina ruoan sulattelijana.
"Kiitos Kiitos. Hyvä ja joustava palvelu, vaikka meitä oli isompikin ryhmä ihmisiä. "
Ennakko-odotuksiin nähden Iso Omenan O'Learys -käynti oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Ravintolaan saapuessamme meitä ei tervehtinyt paistorasvan haju, vaan iloinen tarjoilijatar. Yllätyimme todella positiivisesti ravintolan siisteydestä sekä raaka-aineiden tuoreudesta ja laadukkuudesta. Palvelu oli erittäin ystävällistä, todella nopeaa sekä henkilökunnan toiminta oli ystävällisen rentoa ja luontevaa. O'Learys ei tarjoile fine diningia, mutta on erittäin hyvä vaihtoehto urheilua ymmärtävien illallispaikaksi.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään O'Learys Iso Omenassa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
Hieman päälle vuoden vanhaan Kampin Kortteliin avattiin hiljattain vähintäänkin mielenkiintoinen ravintola, Pobre Filipino. En ole tätä ennen päässyt kokeilemaan filipiiniläistä keittiötä ja tietääkseni Suomesta löytyy filipiiniläiseen keittiöön pohjautuvia ravintoloita vain kourallinen, joista jokainen sijaitsee Helsingissä.
Pobre luonnehtii itseään termillä 'new filipino kitchen' ja ravintolan tarina juontaakin juurensa aina vuoden 2013 Ravintolapäivä-tapahtumaan. Useiden pop-up iltojen rohkaisemana kokkiystävykset löysivät ravintolalleen mieleisen sijainnin Kampin Korttelista ja avasivat piskuisen ravintolansa ovet tammikuussa 2018. Tunsin palavaa halua testata uutuuden ja sain siihen mahdollisuuden heti ystävänpäivänä.
Pieni, uusi, teeskentelemätön, rento: Pobre on tervetullut lisäys Kampin Kortteliin!FISHBALL, LONGGANISA DUMPLING (tämä!) sekä LUMPIA SARIWA, Pobren näkemys kesärullasta ja se toimii!SEAFOOD SINIGANG - kiitos kyllä, lisää tätä!GINATAAN-kasvisannos sai kehuja ja näytti hyvältä!Etualalla PUTO ASADO kauempana MUNGGO. Frisco Disco sopii erinomaisesti possu-steambunin kanssaJälkiruoat LECHE CON PILYO ja TURON DE LANGKA. Pieni happo, kirpeys tai raikkaus ei olisi pahitteeksi.
Pobrelle sanon kyllä! Saavuin ravintolaan ilman isoja ennakkoluuloja tai odotuksia filipiiniläisen keittiön ollessa tyhjiö tietämyksessäni. Pobresta poistuin tyytyväisenä ja kylläisenä. Juomalista on lyhyt mutta selkeä. Ruoka oli positiivinen yllätys kaikilta osa-alueiltaan, paitsi, että viisi ruokalajia hipoi yltäkylläisyyden rajoja ruoan ollessa aika tuhtia. Pääruokana testattu mereneläväkeitto oli erilainen mitä yleensä olen päässyt nautiskelemaan ja saa täyden kympin, tätä voisi syödä useamminkin! Kasvissyöjille on sopiva määrä varteenotettavia vaihtoehtoja, joka on nykyään jo onneksi melkein sääntö kuin poikkeus.
Pobren vahvuudet ovat pienen sympaattisen ravintolan tunnelmassa, palvelussa sekä palveluasenteessa ja ruoan puolesta ehdottomasti alkupaloissa, joista nautin erityisesti. Ruoan osalta ei harrasteta mitään ylimääräistä tai monimutkaista, eikä missään kohti esiinny turhaa kikkailua. Sama kaava toistuu ravintolan kaikilla osa-alueilla, tästä minä pidän.
Pobreen suosittelemme ehdottomasti pöytävarausta varsinkin viikonlopuille. Ystävänpäivänä ovelta käännytettiin lukematon määrä ihmisiä ovelta ravintolan ollessa täynnä läpi illan!
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.