Margaret Cho - kaikkien esitysten Äiti

Margaret Cho ei pidä isäänsä hauskana, eikä haluaisi koskaan rakastaa ketään niin paljon kuin äiti rakastaa lastaan.

Margaret Cho on värikäs nainen.
Margaret Cho on värikäs nainen. Kuva: Miss Missy

Tytöllä on kiire kasvaa isoksi. Hän pakenee kiusaajia kirjoittamisen pariin. Musta huumori tuntuu luontevalta tavalta purkaa pahaa oloa. Ensimmäiset stand up -keikkansa Margaret Cho vetää vanhempiensa kirjakaupan viereisessä kapakassa. Sana nuoresta esiintyjälupauksesta lähtee kiirimään 80-luvun San Franciscossa.

"Vartuin liian nopeasti yrittäessäni paeta kiusaamista. En halunnut mennä enää kouluun, koska en halunnut nähdä kiusaajiani. Nyt ajattelen, että riistin itseltäni lapsuuden. Haluan käyttää omia kokemuksiani auttaakseni muita nuoria", hän pohtii vuosikymmeniä myöhemmin.

Naisen epäsovinnainen huumorintaju teki parikymppisestä Margaretista sensaation jo 90-luvun alussa. Nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa vieraileva komedienne tuo uuden äitiyttä ja sukupuolirooleja käsittelevän Mother-kiertueensa Suomeen 19. joulukuuta.

"Esitys tule olemaan todella synkkä ja mestarillinen. Show pureutuu syvälle huumeisiin, väkivaltaan, aborttiin, kehonkuvaan, homojen oikeuksiin ja biseksualisuuteen - uskon, että tabut on tehty rikottaviksi."

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhujana tunnettu Margaret Cho ei säästele sanoja ruotiessaan yhteiskunnan epäkohtia.

"Abortti on erittäin arka aihe koomikolle. En ole koskaan kuullut kenenkään tunnustavan, että 'hei, minulle on tehty abortti.' Myös biseksualisuus on asia, jota ei käsitellä tarpeeksi usein ja oivaltavasti. Olen iloinen, että voin tuoda nämä aiheet uuteen valoon, ja esittää ne ensimmäistä kertaa komediashow'n yhteydessä."

Korealais-amerikkalaisella esiintyjällä on värikäs perhetausta. Margaretin isoisä oli metodistisaarnaaja, joka olisi halunnut naittaa tyttärensä valitsemalleen nuorukaiselle. Tytär pakeni järjestettyä avioliittoa Yhdysvaltoihin ja meni naimisiin korealaisen lehtimiehen kanssa. Margaretin isä tehtailee myös koreankielisiä vitsikirjoja.

"Kirjoja kuten '1001 vitsiä puheen pitäjille.' Tosi korneja juttuja."

"Kai me olemme samalla alalla. Emme oikein ymmärrä toisiamme. Minusta hänen juttunsa eivät vain ole hauskoja", Margaret toteaa.

Margaretin äiti on puolestaan ollut merkittävä tekijä tyttärensä menestyksessä. Jo varhaisessa vaiheessa komedienne imitoi surkuhupaisasti stereotyyppistä aasialaisäitiään. Mamma ei oikein tunnu ymmärtävän kaikkia tyttärensä edesottamuksia, mutta parrasvaloista hän nauttii.

"Äitini rakastaa kaikkea huomiota! Naiset jäävät usein vanhetessaan yhä enemmän taka-alalle, mutta hän loistaa kirkkaammin kuin koskaan."

Vaikka Margaret ei haaveillekaan omasta jälkikasvusta, ei se estä häntä tarttumasta perhekysymykseen. Provokatiivinen esiintyjän mukaan perinteistä ydinperhettä ei ole olemassakaan, eikä äitiys liity pelkästään lasten saamiseen.

"Haluan naida, en synnyttää. Uskon, että on olemassa tapoja olla äiti lapsettomanakin. Voin olla äiti kaikille, koko planeetalle - ja silti en kenellekään", hän muotoilee.

"Kammoan ajatusta, että joutuisin rakastamaan ketään niin paljon. En halua koskaan rakastaa ketään yhtä paljon, kuin äidit rakastavat lapsiaan."


Margaret Cho - Mother Helsingin Savoy-teatterissa 19.12. Liput Lippupalvelusta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi