Edukkaita tapaksia filippiiniläisittäin – Platito yhdistelee espanjalaisen ja filippiiniläisen keittiön parhaita puolia

Platiton espanjalais-filippiiniläiset pinchot ovat todellista fuusioruokaa.

Arzel Henson tarjoaa Platitossa vain sellaisia makuja, joista hän itsekin pitää.
Arzel Henson tarjoaa Platitossa vain sellaisia makuja, joista hän itsekin pitää. Kuva: Kaisa Paavilainen

Hämeentien ja Sturenkadun vilkkaaseen risteykseen on ilmestynyt sympaattinen ja kotoisan oloinen tapasbaari Platito.

Tiskin takana seisoo Arzel Henson, filippiiniläissyntyinen ravintoloitsija, joka muutti Suomeen 14-vuotiaana. 19-vuotiaana hän aloitti työt ravintola-alalla ja nyt hän tarjoilee kehittelemiään espanjalais-filippiiniläisiä pinchoja omassa tapasbaarissaan Vallilassa.

Platito on Hensonin silmäterä. Pieni kortteliravintola, jonka konseptin hän on luonut aina reseptiikasta ja juomavalikoimasta sisustukseen asti. Seinillä on Hensonin suosikkimuusikoiden julisteita, taustalla soivat hänen lempibiisinsä.

“Samanlaista konseptia ei ole muualla”, Henson sanoo esitellessään ruokalistan tarjontaa.

Menun kulmakivenä ovat espanjalaisten pintxojen tyyppiset pincho-leivät, joiden päälle on tarjolla niin espanjalaisia kuin filippiiniläisiäkin täytteitä. Mukana on myös suomalaisia makuja kylmäsavulohen ja saaristolaisleivän muodossa.

Kolmen euron pinchoja filippiiniläisellä twistillä

Pinchot on hinnoiteltu silmiinpistävän edullisesti, noin kolmen euron tietämille.

“En ole yrittänyt tehdä tästä mitään rahasampoa, vaan tämä on rakkaudella tehty paikka”, Henson sanoo.

Pincholistalta löytyy valikoima klassisia espanjalaisia makuja Serranon kinkusta mustekalaan ja anjovikseen. ’Brusketta’ sen sijaan on saanut filippiiniläistä twistiä, kun tomaattisalsaan on lisätty mangoa ja korianteria.

Kinilaw on filippiiniläinen ceviche, jossa maistuu limemehun lisäksi kookosetikka ja inkivääri.
Kinilaw on filippiiniläinen ceviche, jossa maistuu limemehun lisäksi kookosetikka ja inkivääri. Kuva: Platito

Pinchojen päältä löytyy myös filippiiniläisen keittiön tyypillisimpiä makuja: Sisig pitää sisällään limellä maustettuja ja rapeaksi paistettuja porsaanlihapaloja. Vege adobo puolestaan on kookosetikassa ja soijakastikkeessa marinoiduista siitakesienistä ja tofusta valmistettu kasvismuunnelma perinteisestä filippiiniläisestä pataruoasta.

Isompaan nälkään ja jaettavaksi sopii myös 15 euron tapas-lajitelma, josta on saatavilla sekä espanjalainen että filippiiniläinen versio.

Kinilawia, longanisaa ja Manila-olutta

Pinchojen lisäksi tarjolla on filippiiniläisiä erikoisuuksia kuten kinilawia. Kinilaw on filippiiniläinen versio cevichestä: limetillä ja kookosetikalla kypsytettyjä jättikatkarapuja ja mustekalaa.

Listalta löytyy myös bao pan -höyrysämpylöitä, joiden täytteeksi voi valita filippiiniläistä longaniza-makkaraa tai kanaa. Tarjolla on myös muutama jälkiruoka sekä juustolautanen.

Henson on valinnut myös juomahyllyynsä sellaisia makuja, joita ei aivan joka paikassa ole saatavilla. Talon oluena on filippiiniläisten suosikkiolut San Miguel, mutta kaapista löytyy myös saman panimon Manila-olutta sekä japanilaista espresso stouttia.

Platito avattiin Hämeentielle tammikuun ensimmäisellä viikolla.
Platito avattiin Hämeentielle tammikuun ensimmäisellä viikolla. Kuva: Platito

Viinivalikoimaan Henson on valinnut vain täyteläisiä viinejä, joista hän itsekin pitää. Itse asiassa koko ruoka- ja juomalista on rakentunut pitkälti Hensonin omien makumieltymysten mukaan.

“En myy täällä mitään, mitä en itsekin söisi tai joisi”, hän sanoo.

Hensonilla on ilmeisen hyvä maku, sillä asiakkaita on riittänyt, vaikka Platito on ollut virallisesti auki vasta reilun viikon. Sana on kiirinyt naapurustossa niin, että ensimmäisenä lauantaina väkeä riitti ruuhkaksi asti.

Platito, Hämeentie 94

Juttua korjattu 12.1. klo 21.58 Platito on Hämeentien ja Sturenkadun kulmassa, ei Mäkelänkadun.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi