Heinälatoromantiikan kuoliniskut

  • licence27

Tänään se sitten tapahtui- Ladosta lähti katto. Ei ladasta, vaikka ladossa vanha auto oli talvehtinutkin jo useamman talven. Ei lada vaan SaaB, siinä sitä olisi kunnon peli 96 harrastajalle. Mutta 69 harrastaminen heinäladoissa alkaa käydä mahdottomaksi.

Mahdottomuus lähenee koska heinälatoja ei kohta enää ole. Ennen hienäladoissa säilytettíin seipäillä kuivattua irtoheinää, sittemmin pikkupaaleja, sitten pyörö- tai kanttipaaleja. No tuli AIV ja laakasiilot sit tuli EU, pientilojen kuolema, Esikuivattu heinä ja muovitetut paalikasat peltojen reunoille.

On toki totta että käsityön määrä on pienentynyt heinänkorjuussa ja kuivasta heinästä on tullut ylellisyystuote, varsinkin jos heinävuosi on huono. Näin ollen on todella harvinaista että heinälatoa aletaan peruskorjaamaan isolla kädellä, siis niin että ensin isolla koneella puretaan vanha katto, sen jälkeen rungosta heikentyneet osat ja kasataan katon osalta paremmaksi kuin on ollut uutena pärekattoisena.

Näin saadaan siis ladolle n 30 vuotta lisää elinikää muutaman päivän työllä ja tietysti uusi katemateriaali, puutavatat lähinnä lautaa, nauloja ja ruuveja. En sit tiedä onko kenties taka-ajatuksena saada lapsenlapsia tai vävykokelaita talon kahdella kauniille tyttärelle vaiko vain varastotilaa. Varastotilan uskoisin paremmin jos kattoon tulisi aluskate, mutta saattaa tulla lähinnä maiseman koristeeksi.

En sit tiedä onko perää, mutta kiitos EU:n kaiken maailman ojanreunat, kivikasat, ladon ympärykset ja sähkötolpan juuret pitää kuulemma selvittää EU tokien hakemusten lomassa. Siitä sit maksetaan jos on oikein osannut runoilla tilansa ainutlaatuiseksi.

Eli kuoliniskuja EU, pientilojen kannattamattomuus, alhaiset tuottajahinnat. Näillä eväillä päästään nykytilanteeseen jossa pientilat joista ennen riitti Viljaa (leipää), maitoa, lihaa ja muutakin ruokaa myytäväksi tarjottavaksi ja tilan tuotolla pystyi rakentamaan tuotantorakennuksia, ostamaan koneita ja jäi vielä jotain säästöönkin jos ei älyttömiä laajennuksia tehnyt.
Näin ollen tilalla kasvaneista lapsista yleensä yksi tai useampi uskoi tilan tuovan elantoa myös tulevaisuudessa. Nyt ei sit tahdo isommillekaan tiloille jatkajia löytyä kun se on niin kallis harrastus. Vaikka mitä tekee niin tulot laskee ja ulkomailta tuodaan väkisin samaa ruokaa mitä täälläkin voitaisiin laadukkaasti ja järkevästi tuottaa.

Eikä kaupunkilaisia saa maaseudulle houkuteltua edes heinälatoromantiikalla kuin käymään.

2 kommenttia

piiklenarttu

12.11.2010 08:32

96 oli se missoli rattivaihde?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:40

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus